Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-08-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/08/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Απολογία Ξηρού
  • [04] Κως-Κλοπή όπλων
  • [05] Ελλάδα-Τουρκία
  • [06] Ευρώπη-Κακοκαιρία
  • [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [08] Αυξάνονται οι έλεγχοι της εφορίας στις επιχειρήσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/08/2002

    Η απολογία του Σάββα Ξηρού, οι εξελίξεις γύρω από την τρομοκρατία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κακοκαιρία που πλήττει την Ευρώπη είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 20.000 ακίνητα σε πλειστηριασμό. Σπίτια στο σφυρί: Πώς θα αποφύγετε τα ''κοράκια''.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μπερδεύει το κουβάρι της έρευνας. Σε σοβαρές αντιφάσεις έπεσε ο Σάββας Ξηρός.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κρύβει την αλήθεια ο Σάββας. Τεράστια τα κενά και οι αντιφάσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Επιμένουν αθηνοκεντρικά και οι επενδυτές. Τα στοιχεία έρευνας της ICAP για 1997-2001.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αλλα λέει η πρεσβεία και άλλα κάνει η ... Μαρία. Η σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα, βρίσκεται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον Μίλερ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανοίγει τώρα και ο κύκλος των μαρτύρων. Οι πρώτες κλήσεις μετά τις 15 Αυγούστου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα. Υπό πολιτική ομηρία οι ιδιοκτήτες τους! Σ. Τσιτουρίδης: Διαχρονικό όνειδος για τη χώρα μας.

    ΕΘΝΟΣ: Ανοίγουν οι πόρτες για 10.190 εκπαιδευτικούς. Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για τον διαγωνισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τώρα, σκάνε οι ''ρουκέτες'' σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μετά την ''εξάρθρωση'' της ''17Ν'' βραδυφλεγώς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεσηκώθηκαν 19 βουλευτές. Επιστολή-φωτιά στον πρωθυπουργό για να αλλάξει πολιτική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πακκέτο 2.737 νέων θέσεων στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξηρο-ποταμός. Λέξη προς λέξη όλη προανακριτική απολογία του Σάββα Ξηρού.

    ΕΣΤΙΑ: Πολιτική χιονοστιβάδα. Πολλές ομοιότητες με εποχή Κοσκωτά.

    Espresso: Η 17Ν είναι ζωντανή ! Αληθινή η προκήρυξη. Ελεύθερα τρία μέλη του ηγετικού πυρήνα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απολογία - εξομολόγηση Σάββα. Απίστευτες λεπτομέρειες από τη δράση της ''17Ν'' - Εκλιπαρεί συγγνώμη από Θεό και ανθρώπους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΛ. ΑΣ. στα ίχνη του ΕΛΑ. Εφτασε η ώρα των ''παπούδων''.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ολη η απολογία του Σάββα για τη 17Ν. Στον εισαγγελέα Ι. Διώτη.

    ΝΙΚΗ: Διγλωσσία της ΝΔ για 17Ν. Εύσημα από Μεϊμαράκη, υπονοούμενο από Πολύδωρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βογκάει η αγροτιά σε όλη τη χώρα. Ετοιμάζονται για τον ξεσηκωμό του Σεπτέμβρη.

    Traffic News: Μας περιέθαλψαν δύο γιατροί μετά τις επιθέσεις που είχαμε κάνει. Οσα δεν είπαν οι Αρχές για την απολογία του Σάββα.

    Η ΧΩΡΑ: Θα σκότωναν τον πρόεδρο του Ελληνικού Νηογνώμονα Τριαντάφυλλο Λυσιμάχου. Οπως αποκάλυψε ο Σάββας Ξηρός στην απολογία του.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χτενίζουν την Ελλάδα για τρεις εκτελεστές. Εκτός από το Δ. Κουφοντίνα, η ΕΛΑΣ καταζητεί το ''Βαγγέλη'' και τον ''Κώστα''.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επενδυτικό SOS για τη βόρεια Ελλάδα. Ερευνα της ICAP για το ρυθμό ίδρυσης των νέων επιχειρήσεων.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ''Τυφλό'' τούνελ παγιδεύει τους οδηγούς. Στον περιφερειακό από Τούμπα προς Πυλαία.

    [03] Απολογία Ξηρού

    ''Την προανακριτική απολογία του Σάββα Ξηρού στον εισαγγελέα Ι. Διώτη και στο στρατηγό της ΕΛΑΣ Στ. Σύρρο παρουσιάζει σήμερα η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Τα ερωτηματικά και τα κενά είναι τεράστια, όπως και οι αντιφάσεις σε σχέση με τη δεύτερη απολογία του στον εφέτη κ. Ζερβομπεάκο''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι ''οι αντιφάσεις που έχουν εντοπισθεί στις απολογίες των συλληφθέντων που κατηγορούνται για συμμετοχή στη 17Ν αποτελούν αντικείμενο ερευνών από τις ανακριτικές αρχές. Μετά την απολογία του Σάββα Ξηρού δεν αποκλείεται η κατ΄ αντιπαράσταση εξέτασή του με άλλους κρατουμένους και κυρίως με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι ''κενά, ελλείψεις και σκοτεινά μυστικά τυλίγουν το κουβάρι γύρω από την πολύκροτη απολογία- μαμούθ του Σάββα Ξηρού που πολύ σύντομα θα κληθεί να μιλήσει ξανά ενώπιον των εκπροσώπων της Δικαιοσύνης''.

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι ''ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας γνωστός ως ΕΛΑ φαίνεται ότι αποτελεί τον επόμενο στόχο των διωκτικών αρχών αφού πληροφορίες που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι επίκειται από τις αρχές Σεπτεμβρίου νέο κύμα συλλήψεων''.

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ''ο Σάββας Ξηρός το μοιραίο πρόσωπο της ''17Ν'' με την προανακριτική απολογία - ποταμό στον εισαγγελέα Γιάννη Διώτη ξεδιπλώνει την αιματοβαμμένη δράση της οργάνωσης, εκκινώντας από τη δολοφονία του Αμερικανού Νορντίν στην οποία είχε βοηθητικό ρόλο''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''ως τρομοκράτης με ευαισθησίες επιχειρεί να εμφανιστεί ο Σάββας Ξηρός ισχυριζόμενος ότι τουλάχιστον δύο από τα θύματα της 17Ν επέζησαν χάρη στη δική του πρωτοβουλία να μην ακολουθήσει κατά γράμμα το εγκληματικό σχέδιο του ''Λάμπρου''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''σε 28 σελίδες χαρτί ''τύλιξε'' τη 17Ν ο Σάββας Ξηρός. Στις αρχές Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά την έκρηξη στον Πειραιά, ξεκίνησε τη μαραθώνια διακοπτόμενη λόγω των προβλημάτων υγείας προανακριτική απολογία του με την οποία ξετυλίγει το κουβάρι της 17Ν που γνώρισε και αποτέλεσε αναπόσπαστο, βασικό εκτελεστικό μέλος''.

    Κατά την Espresso, ''η 17Ν ζεί. Στο εφιαλτικό αυτό συμπέρασμα καταλήγουν οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής μετά την απολογία-βόμβα του Σάββα Ξηρού, ο οποίος με τα λεγόμενά του ήρθε να επιβεβαιώσει τον χειρότερο φόβο των αρχών. Το ότι η προκήρυξή που εστάλη πριν από λίγες ημέρες είναι αληθινή''.

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι ''δεύτερο κύκλων ερευνών ξεκινά η αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο θέμα της πλήρους εξαρθρώσεως της τρομοκρατικής οργανώσεως 17Ν προκειμένου να κλείση αυτό το κεφάλαιο και ν΄ ανοίξει εκείνο του ΕΛΑ''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι ''στην κλήτευση μαρτύρων προσανατολίζεται τώρα η ανάκριση για την υπόθεση της 17Ν. Ετσι, αμέσως μετά τον 15αύγουστο αναμένεται να σταλούν οι πρώτες κλήσεις σε πρόσωπα που κρίνεται χρήσιμο να καταθέσουν. Τα πρόσωπα που θα εξεταστούν υπολογίζεται ότι θα είναι αρκετές δεκάδες και το διάστημα που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της εξέτασής τους μεγάλο''.

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι ''αναλαμβάνοντας την ευθύνη για συμμετοχή σε μια ακόμα δολοφονία αυτή του Στίβεν Σόντερς την οποία είχε αρνηθεί προανακριτικά, ο Σάββας Ξηρός με την ολοκλήρωση της μαραθώνιας απολογίας του, στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο έκλεισε ουσιαστικά τον πρώτο κύκλο των υποδίκων που κατηγορούνται για συμμετοχή στη 17Ν''.

    [04] Κως-Κλοπή όπλων

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι ''χωρίς αποτελέσματα συνεχίζουν να διεξάγονται οι έρευνες για την υπόθεση της κλοπής των όπλων από το στρατόπεδο στην Κω, παρ΄ όλο που στελέχη του Στρατού και της Αστυνομίας θεωρούν ότι έχουν εντοπίσει πρόσωπο-κλειδί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης''.

    [05] Ελλάδα-Τουρκία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "μπορεί η Αθήνα να παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και να συλλέγει προσεκτικά τα κομμάτια του παζλ από το νέο πολιτικό σκηνικό, ωστόσο τα μηνύματα που προέρχονται από ανώτατους Τούρκους αξιωματούχους για τις κινήσεις της Αγκυρας σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι ενθαρρυντικά".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "Αγκυρα και Ντενκτάς συνεχίζουν να διατυπώνουν απειλές κατά της Κύπρου, σε περίπτωση ένταξής της στην ΕΕ. Τη σκυτάλη πήρε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μ. Τουρκέρ, ο οποίος σύμφωνα με τουρκοκυπριακές εφημερίδες, απείλησε ότι αν ενταχθεί η "Νότια Κύπρος" - κατά την έκφρασή του - στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα ενοποιηθούν".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "την σκυτάλη των απειλών εναντίον της Κύπρου πήρε με τη σειρά της και η Αγκυρα σε περίπτωση ένταξης της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μασούμ Τουρκέρ απείλησε ότι αν ενταχθεί η νότια Κύπρος, κατά την έκφρασή του, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα ενοποιηθούν. Πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό έχει ήδη ληφθεί απόφαση και κανένας δεν μπορεί να την παραβλέψει".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "πριν δύο εικοσιτετράωρα ανέλαβε κορυφαία θέση στην παραπαίουσα τουρκική κυβέρνηση διαδεχόμενος τον Ντερβίς, ο νέος υπουργός Οικονομίας της Αγκυρας Μασούμ Τουρκέρ πριν οποιαδήποτε άλλη κίνηση του έσπευσε να απειλήσει ότι σε περίπτωση εντάξεως της Λευκωσίας την ΕΕ τα κατεχόμενα θα προσαρτηθούν στην Τουρκία, πράξη που θα σηματοδοτήσει την 'κόλαση στην ΝΑ Μεσόγειο' με την οποία, επί ενάμισι περίπου έτος τώρα απειλεί η γειτονική χώρα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης στην Κύπρο η Τουρκία καθώς περνάει σε ένα νέο κύκλο απειλών ενόψει της συνάντησης που θα έχει στις 6 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και ενόψει της κορύφωσης των ενταξιακών διαδικασιών της Κύπρου"

    [06] Ευρώπη-Κακοκαιρία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "πρωτοφανής κακοκαιρία που πλήττει κυρίως στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη από την περασμένη εβδομάδα, έχει ως τραγικό αποτέλεσμα τουλάχιστον εξήντα νεκρούς, αλλά και ανυπολόγιστες καταστροφές".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "κύμα μεγάλης καταστροφικής κακοκαιρίας έπληξε περιοχές στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Οι συνεχείς καταιγίδες έχουν προκαλέσει τεράστιες υλικές ζημιές και στοίχισαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Περιοχές σε Ρωσία, Αυστρία, Γερμανία, Τσεχία, Ρουμανία, Ιταλία, κυριολεκτικά 'πνίγηκαν' από τις ξαφνικές πλημμύρες. Μόνο στη Ρωσία αναφέρονται 58 νεκροί, τις τελευταίες μέρες".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου τείνει να επηρεάσει η πρωτοφανής κακοκαιρία που εκδηλώθηκε αρχικά στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη και σιγά σιγά κινείται προς τη δυτική. Πάνω από 100 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις καταιγίδες, τις σφοδρότατες βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις. Οι καταστροφές στις καλλιέργειες αλλά και τις περιουσίες είναι ανυπολόγιστες".

    H TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι "στην Ευρώπη ένα μέλος σωστικών συνεργείων έχασε τη ζωή του στη Γερμανία εξαιτίας των πλημμύρων, τουλάχιστον 250 άνθρωποι έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους στην βορειοανατολική Βρετανία εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας και έντονη κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων σημειώνεται στην Αυστρία, εν αναμονή νέων βροχοπτώσεων".

    [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Ξεκαθάρισμα ... λογαριασμών. Νέου τύπου διακηρύξεις για όλα τα δημόσια έργα''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Σαρώνει'' η εφορία τις επιχειρήσεις. Ξεκινούν έλεγχοι και στους επαγγελματίες που δεν δέχτηκαν τη ρύθμιση των εκκρεμών υποθέσεων''.

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Καιρός να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι''. Στοίχημα Χριστοδουλάκη η εφαρμογή διεθνών λογιστικών προτύπων''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Νομιμοποίηση αυθαιρέτων αρχίζει από την Ανθούσα. Καταργείται ο χαρακτηρισμός της ως δασικής περιοχής''.

    [08] Αυξάνονται οι έλεγχοι της εφορίας στις επιχειρήσεις

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι ''στη μάχη για την αύξηση των εσόδων μπαίνει όλος ο ελεγκτικός  μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών. Οι έλεγχοι εντείνονται σε όλη τη χώρα''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 14 August 2002 - 10:59:20 UTC