Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-06-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Ευρωστρατός
  • [03] ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
  • [04] Φορολογικό
  • [05] Πάντειο-Οικονομικός έλεγχος
  • [06] Βαθμολογία - Πανελλήνιες
  • [07] Λαθρομετανάστες
  • [08] Κυπριακό ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/06/2002 Οι εξελίξεις στο θέμα του ευρωστρατού, η δημοσκόπηση της ALCO, η βαθμολογία των πανελλήνιων εξετάσεων και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις σε χιλιάδες μικρομεσαίους. Αρχισε η υποβολή των αιτήσεων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Γκρεμίζουν το ΠΑΣΟΚ τα γκάλοπ. Και η MRB δίνει διαφορά 8,5 μονάδων στη ΝΔ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανάσα για επιτόκια και καύσιμα. Το ευρώ καλπάζει και πιάνει το δολάριο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σαρώνει υπουργούς ο Σημίτης. Δομικός ανασχηματισμός αμέσως μετά τις Δημοτικές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ενεργοποιούν το νόμο Τρίτση για τα αυθαίρετα. Πεντακόσιες χιλιάδες στρέμματα μπαίνουν στο σχέδιο πόλης.

    ΕΘΝΟΣ: 1.420 νέες προσλήψεις σε Δήμο Αθήνας- ΕΡΤ- Ταμεία. Οι εγκρίσεις για μόνιμους και συμβασιούχους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μας κουβάλησαν μέχρι και την ηπατίτιδα Β'! Ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Γαρουφαλιάς, στην Ε.Ω. για τους λαθρομετανάστες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σκηνικά νέου Αττίλα. Πως εξελίσσεται το σχέδιό τους μετά τη μεταφορά 5.700 Τούρκων στην κατεχόμενη Κύπρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι βαθμολογίες δείχνουν πτώση των βάσεων. Πανελλαδικές: Τμηματικά από σήμερα οι επιδόσεις στα λύκεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φορο-αλλαγές ''μόνο με ελαφρύνσεις''. Προσπάθεια της κυβέρνησης για αντιστροφή του κλίματος.

    ΕΣΤΙΑ: Ευρεία νίκη βλέπει η ΝΔ. Η ''ψαλίδα'' ανοίγει συνεχώς.

    Espresso: Οργιάζει η ανταλλαγή ερωτικών συντρόφων στην Ελλάδα. 10.000 ζευγάρια ψάχνουν ''παρέα''.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ολα τα μυστικά για το Μηχανογραφικό. Οδηγίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

    Traffic news: Ματωμένος γάμος στο κτήμα Νάσιουτζικ. Από τις μπαλοθιές ένας κλινικά νεκρός.

    Η ΧΩΡΑ: Φύγε γρήγορα! Τα γκάλοπ, ο Σκανδαλίδης και το συγκρότημα Λαμπράκη του δείχνουν την πόρτα. Ολοι προειδοποιούν τον Σημίτη για τη βαριά ήττα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δουλειές με μέλλον στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με πανεπιστημιακή έρευνα για τις προοπτικές απασχόλησης.

    [02] Ευρωστρατός

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι ''μία κατ΄αρχήν διερεύνηση των προθέσεων της Τουρκίας αναφορικά με το θέμα του ευρωστρατού, αλλά και συνολικά των ευρωτουρκικών σχέσεων, θα κάνει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Ισμαήλ Τζεμ. Παρά τις επιμέρους ερμηνείες, κοινή είναι η πεποίθηση στην Αθήνα, πως το ''όχι'' της Τουρκίας στη φόρμουλα των ''15'' για τον ευρωστρατό οφείλεται στη γενικότερη -σταδιακή- στροφή της σε πιο ''σκληρές'' θέσεις. Οι διαπραγματεύσεις της Ενωσης με την Τουρκία με αντικείμενο τον ευρωστρατό θα συνεχισθούν υπό την ισπανική προεδρία, έως το τέλος του μήνα, και εν συνεχεία με την Ελλάδα να τις διευθύνεις, αφού η προεδρία στα θέματα άμυνας θα ασκηθεί επί ένα έτος από την Αθήνα, λόγω της εξαίρεσης των Δανών από αυτήν την κοινοτική πολιτική''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι ''η ατολμία του πρωθυπουργού στην άσκηση βέτο αλλά και οι πιέσεις της Αγκυρας στο παρασκήνιο της συνόδου της Σεβίλλης μπλοκάρισαν τις εξελίξεις στο θέμα του Ευρω-στρατού. Το σχετικό κείμενο των ''15'' το οποίο διαμορφώθηκε κυρίως με την υποχώρηση της ελληνικής πλευράς, δεν έγινε δεκτό από την Αγκυρα, η οποία όπως φάνηκε τα ήθελε ''όλα''.

    Η Espresso εκτιμά άτι ''στην Ελλάδα επιχειρούν τώρα να ''μετακυλίσουν'' τις ευθύνες που έχει η Βρετανική διπλωματία για τους εξωθεσμικούς χειρισμούς της στο ζήτημα του ευρωστρατού''.

    Η Traffic news γράφει ότι ''σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι τελευταίες συνομιλίες κατέστησαν τουλάχιστον ευκρινές ποιές εγγυήσεις επιθυμούν η Τουρκία και η Ελλάδα, ώστε να αποδεχτούν μια συμφωνία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για το ζήτημα του ευρω-στρατού. Ομως, για να απονεφελωθεί το τοπίο απαιτείται η διεξαγωγή κι άλλων διαπραγμα-τεύσεων σε καινούργια βάση''.

    [03] ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι ''οι δημοσκοπήσεις, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και το συγκρότημα Λαμπράκη στην ουσία προειδοποιούν τον Κ. Σημίτη για την επερχόμενη βαριά ήττα και τον προτρέπουν να εγκαταλείψει το ταχύτερο την εξουσία''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι ''τις μη αναστρέψιμες πολιτικές συνθήκες, που είναι εις βάρος της κυβέρνησης Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνει και η νέα δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία MWG ALCO σε πανελλήνιο δείγμα και δημοσιεύτηκε στην ''Καθημερινή της Κυριακής''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι ''οι δημοσκοπήσεις, η μία μετά την άλλη, πιστοποιούν πως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πια μια ανάσα από την ήττα, και τη μετακόμισή του στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης''.

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι ''υπό τις συνθήκες αυτές, προεξοφλείται ότι στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήση με μεγάλη διαφορά και θα εξασφαλίση άνετη κοινοβου-λευτική πλειοψηφία. Το μόνο άγνωστο παρα-μένει ο χρόνος διενεργείας των εκλογών''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι ''οι υπουργοί που δεν θα δώσουν μάχη για στήριξη των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές δεν έχουν θέση στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τον σαρωτικό ανασχηματισμό που θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στα κυβερνητικά στελέχη εκείνα που αδιαφορούν για την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης του Οκτωβρίου αλλά και για την εικόνα που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, η οποία αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις που φέρουν το ΠΑΣΟΚ να υπολείπεται κατά 8,4% από τη Νέα Δημοκρατία''.

    [04] Φορολογικό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι ''φορολογική μεταρρύθμιση μόνον με ελαφρύνσεις, είναι πλέον ο στόχος της κυβέρνησης μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού και τη λήξη της απεργίας των ναυτικών. Στόχος, άλλο ένα βήμα για αντιστροφή του πολιτικού κλίματος. Μεταξύ των αλλαγών συγκαταλέγονται η δραστική αύξηση του αφορολόγητου, ο ορισμός πέντε φορολογικών συντελεστών, απαλλαγή των τόκων για στεγαστικά και της δεύτερης κατοικίας και μείωση του φόρου στους τόκους καταθέσεων, με στόχο επαναπατρισμό κεφαλαίων''.

    [05] Πάντειο-Οικονομικός έλεγχος

    ''Πρωτοφανή φαινόμενα κακοδιαχείρισης του δημόσιου χρήματος, ατασθαλίες, παρανομίες παρατυπίες και παραλείψεις εντοπίζει η πορισματική έκθεση για τον διαχειριστικό οικονομικό έλεγχο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο την περίοδο 1994-98. Η αποκάλυψη του ΕΘΝΟΥΣ (''Κάλχας '' 12-6-02) για την κατάληξη της μισθοδοσίας (25.683.753 δρχ) του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη σε ''μαύρη τρύπα'', ωχριά μπροστά στις υπόλοιπες διαπιστώσεις του πορίσματος τριών επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο φέρνει σήμερα το ΕΘΝΟΣ στο φως της δημοσιότητας.''

    [06] Βαθμολογία - Πανελλήνιες

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι ''αρχίζουν να αναρτώνται τμηματικά στα σχολεία οι βαθμολογίες που συγκέντρωσαν μαθητές και απόφοιτοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των δύο τελευταίων τάξεων του Ενιαίου Λυκείου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, πέφτουν οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα του 1ου (νομικά, φιλολογικά) του 2ου (φυσικομαθηματικα΄) και του 4ου (πολυτεχνεία) πεδίου, όπου όμως συγκρατούνται κοντά στα περσινά επίπεδα οι βάσεις των σχολών πρώτης ζήτησης (πχ ηλεκτρονικών υπολογιστών). Δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στις βάσεις του 3ου (ιατρικές) και του 5ου (οικονομικά) πεδίου''.

    [07] Λαθρομετανάστες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι ''με την ανοχή της Αγκυρας και ξεπερνώντας κάθε έννοια θράσους, κατόρθωσαν τα γνωστά δουλ-εμπορικά κυκλώματα, που δρουν στα Μικρασιατικά παράλια, να αποβιβάσουν το τελευταίο 4ήμερο 122 συνολικά λαθρομετα-νάστες σ΄ όλο το μήκος της Αιγαιοπελαγίτικης ακτογραμμής. Η τουρκική προκλητικότητα, έφθασε στο σημείο να απεμπολήσει προσωρινά το δικαίωμα που έχει για παροχή έρευνας και διάσωσης εντός των θαλασσίων χωρικών υδάτων''.

    [08] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι ''οι Τούρκοι στήνουν τις προϋποθέσεις για ένα νέο Αττίλα. Μετά τη μεταφορά 5.700 Τούρκων στρατιωτών στα Κατεχόμενα, οι τουρκικές δυνάμεις άρχισαν να ανοίγουν δρόμους μέσα στη νεκρή ζώνη. Προσπαθούν να συνδέσουν σημαντικές στρατιωτικές ζώνες όπου υπάρχουν δεκάδες άρματα μάχης με την πρώτη γραμμή του μετώπου της Λάρνακας. Παρακάμπτουν τις βρετανικές βάσεις για να ενισχύσουν το δεσπόζον στρατηγικό σημείο της Πύλας από το οποίο θα έχουν τις εξής δυνατότητες: Να αποκλείσουν την ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου να εξουδετερώσουν το οδικό δίκτυο που συνδέει τη Λάρνακα με τη Λευκωσία και τη Λεμεσό και να χτυπήσουν με ευκολία ζωτικούς χώρους όπως τα διυλιστήρια, το λιμάνι και το αεροδρόμιο. Για άξονα επίθεσης κάνουν λόγο οι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς. Διαβήματα διαμαρτυρίας από τη Λευκωσία. Σκέφτονται να προσφύγουν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι ''ενός κακού, μύρια έπονται. Την αδιάλλακτη στάση που επέδειξε η Αγκυρα απέναντι στις ελληνικές προτάσεις για το θέμα του ευρωστρατού στη Σεβίλλη, ήρθε να συμπληρώσει μια νέα συνέντευξη-πρόκληση του Ραούφ Ντενκτάς. Σε συνέντευξη Τύπου ο κατοχικός ηγέτης πρότεινε το συνεταιρισμό δύο κρατών και τη δημιουργία ενός κράτους- "μορφώματος" που η υπόστασή του θα είχε ισχύ ως ενιαία ταυτότητα μόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 25 June 2002 - 21:00:34 UTC