Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-06-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/06/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Απεργία
  • [04] Βουλή - Ασφαλιστικό
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Θεσμικές αλλαγές
  • [07] Τράπεζα Ελλάδος - Οικονομία
  • [08] ΝΔ - Αβραμόπουλος
  • [09] ΕΚΑΒ - Δυστύχημα
  • [10] ΕΕ - Σύνοδος Σεβίλλης
  • [11] Ευρωστρατός
  • [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [13] Αποκρατικοποιήσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/06/2002

    Η χθεσινή απεργία για το ασφαλιστικό και η σχετική συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, το Κυπριακό, ο ευρωστρατός και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στη Σεβίλλη είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Γιάννος Παπαντωνίου στον ''ΑΤ'': ''Χρειαζόμαστε ευέλικτες δυνάμεις για ενδεχόμενο πόλεμο λίγων ημερών στο Αιγαίο''.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ασφαλιστικό ... μπάχαλο! Αντί για ρύθμιση, πλήρης απορρύθμιση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μπλόκο στις διακοπές. Φουρτούνα στην ακτοπλοΐα από τον Χριστοδουλάκη.

    Η ΑΥΓΗ: Διπλό μήνυμα των εργαζομένων. Μεγάλη η συμμετοχή στη χθεσινή απεργία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η μεγάλη αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ. Πορεία Σημίτη στον λαό και μετωπική σύγκρουση με την Δεξιά.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανοίγει σήμερα ''νέο μέτωπο'' για τους μισθούς στο Δημόσιο. Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της ΑΔΕΔΥ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Με εφάπαξ πρόστιμο νόμιμα τα αυθαίρετα. Λύση όμοια με το ''κλείσιμο'' ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων.

    ΕΘΝΟΣ: Αποζημίωση μαμούθ για τον θάνατο 30χρονης. 513.000 ευρώ για μοιραία λάθη γιατρών στο ΑΧΕΠΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τι έκανες στον πόλεμο ... Χρηστάκη; Θλιβερός απεργοσπάστης, χθες, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σε μαύρη λίστα Πάγκαλος-Κουλούρης. Σε πλήρη εξέλιξη επιχείρηση τρομοκράτησης των διαφωνούντων στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τέλος σε τεκμήρια διαβίωσης και απαλλαγές. Μεταρρύθμιση: Αιφνίδιες ανακοινώσεις από το γγ του υπουργείου Οικονομικών στο ΣΕΒ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πώς έγραψαν που πάνε οι βάσεις. Πανελλαδικές: Εκτιμήσεις από τα βαθμολογικά κέντρα.

    ΕΣΤΙΑ: Διαγράφεται ο Πάγκαλος; Προειδοποίησις η σιωπή Σημίτη.

    Espresso: Τα εξώδικα του πολέμου για την εγκυμοσύνη. Ελευθερόπουλος-αεροσυνοδός.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι τράπεζες φακελώνουν διπλοδάνεια και οφειλέτες. ''Λευκή Βίβλος'' στον ''Τειρεσία''.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ''Βροχή'' προτάσεων τροπολογιών στο Ασφαλιστικό. Στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πόλεμος εταιριών στην πλάτη του ΕΚΑΒ. Ενώ οι γιατροί δεν θα πετούν τη νύχτα.

    ΝΙΚΗ: Φεύγει από τη Βουλή .Χωρίς θέσεις για το ασφαλιστικό η Νέα Δημοκρατία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέοι μεγάλοι αγώνες ενάντια σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές. Απεργία- Σταθμός σε όλη τη χώρα.

    Traffic News: Αγγελία μυστήριο στη μνήμη του Στέλιου.18 στρέμματα δωρεά από άγνωστο θαυμαστή.

    Η ΧΩΡΑ: Περιμένω ''σινιάλο'' από τον Κώστα. Κύματα δυσφορίας στη ΝΔ κατά Αβραμόπουλου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 7.800 προσλήψεις εποχικών. Για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών στην υγεία και τη δασπυρόσβεση.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εφιάλτης λείπουν 50.000 θέσις πάρκιγκ! Θεσσαλονίκη: Διπλάσιο το πρόβλημα στην εξαετία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Φωνή λαού οργή Θεού. Απεργία-μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

    [03] Απεργία

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι ''αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την κοινωνική ασφάλιση και να μην συναινέσουν στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που από χθες συζητείται στη Βουλή, είναι οι εργαζόμενοι. Διαψεύδοντας τους ευσεβείς πόθους των κυβερνητικών συνδικαλιστών, η συμμετοχή στη χθεσινή πανελλαδική απεργία υπήρξε σχεδόν καθολική στον δημόσιο τομέα, αισθητή ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα''.

    [04] Βουλή - Ασφαλιστικό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι ''από τη μία επέλεξε την ουσιαστική σύγκλιση με την κυβέρνηση, αφού δεν δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εάν και εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Και από την άλλη επέλεξε την τακτική της καταψήφισης του νομοσχεδίου επί της αρχής και την αποχώρηση στην κατ΄ άρθρο συζήτηση, 'για να μη μοιραστεί με την κυβέρνηση την ευθύνη της ανευθυνότητάς της'. Ο λόγος, για τις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής κατά την πρώτη μέρα συζήτησης επί της αρχής του ασφαλιστικού νομοσχεδίου''.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι ''το Κοινοβούλιο ωστόσο πήρε απάντηση στο ερώτημα τι θα γινόταν αν κέρδιζε η ΝΔ τις εκλογές και αν άλλαζε η κυβέρνηση. Ο κ. Καραμανλής -κι ας επέλεξε το κόμμα του την αποχώρηση από τη συζήτηση κατ΄ άρθρον του νομοσχεδίου- ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο''.

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ ''η αγωνία του ασφαλισμένου, η προσδοκία του κάθε πολίτη για μια αξιοπρεπή σύνταξη έγινε για μια ακόμη φορά πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής. Υποσχέσεις και διαψεύσεις, δεσμεύσεις και υπεκφυγές για το αύριο των ασφαλισμένων πήραν κι έδωσαν στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, στον επίλογο της χθεσινής μέρας που σημαδεύτηκε από την 24ωρη απεργία των εργαζομένων''.

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι ''το νομοσχέδιο -''τριπλό Κοινωνικό Συμβόλαιο'', το χαρακτήρισε ο κ. Σημίτης-με προοπτική να ψηφισθή αύριο, συζητείται χωρίς την απαραίτητη προϋπόθεση που απαιτεί μια διαχρονική λύση του Ασφαλιστικού: Δεν υπήρξε ούτε κοινωνική συναίνεσις διότι δεν υπήρξε ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος. Και τώρα στη Βουλή πιστοποιείται όχι απλώς η πλήρης απουσία πολιτικής συναινέσεως, αλλά και αυτής της ελαχίστης ανοχής''.

    H ESPRESSO υποστηρίζει ότι ''παρά τις ενστάσεις αρκετών στελεχών της, η ΝΔ επέλεξε να ακολουθήσει την τακτική της αποχώρησης από τη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των άρθρων του ασφαλιστικού. Ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι 'ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα οι στρατιωτικοί, ωφελούνται από τις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας και θα ήταν καλό να επανεξεταστεί η στάση του κόμματος αναφορικά με αυτές τις κατηγορίες των πολιτών'. Την ίδια ώρα και βουλευτές, όπως ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, διαφωνούσαν με την τακτική της αποχώρησης κάνοντας λόγο για 'επικοινωνιακά τερτίπια'''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι ''τερατούργημα του ΠΑΣΟΚ αποτελεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου άρχισε χθες και συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη ΝΔ να αποχωρεί σήμερα, αφού αρνείται να συμπράξει στην ανευθυνότητα της κυβέρνησης και στα δεινά που κρύβει για τους ασφαλισμένους το σχετικό νομοσχέδιο''.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι ''δια της αποχώρησής της από τη Βουλή θα επιχειρήσει η ΝΔ να κρύψει την προγραμματική της ένδεια σε σχέση με το Ασφαλιστικό''.

    [05] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''αντιφατικά μεν κατά τα φαινόμενα, ομοειδέστατοι δε επί της ουσίας εμφανίστηκαν Μπ. Ετζεβίτ και ο Ισμαήλ Τζεμ για το Κυπριακό μιλώντας ο μεν πρώτος για εγγυητικό σύνδεσμο Αγκυρας-Τουρκοκυπρίων και περί δύο κρατών στη Νήσο και ο δεύτερος για ''επιθυμία συμβιβασμού''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι ''τόπο φαίνεται ότι έπιασε η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε εναντίον της Τουρκίας στο Λουξεμβούργο ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, αφού χθες ο Ισμαήλ Τζεμ, με μια κίνηση ελιγμού τόνισε ότι η Αγκυρα επιθυμεί ένα συμβιβασμό στο Κυπριακό, ο οποίος όμως θα ικανοποιεί και την τουρκοκυπριακή πλευρά''.

    [06] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Θεσμικές αλλαγές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι ''στην αντεπίθεση πέρασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προωθώντας σειρά θεσμικών αλλαγών στη λειτουργία της, ενώ πολιτικά παίρνει πλέον θέση δίπλα στις μικρές χώρες και τάσσεται ανοικτά κατά της δημιουργίας ''διευθυντηρίων'' στο εσωτερικό των οργάνων της Κοινότητας''.

    [07] Τράπεζα Ελλάδος - Οικονομία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι ''προβληματι-σμένη για την εμμονή του πληθωρισμού να κινείται σε υψηλές τροχιές εμφανίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, που κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων. ''Οι τελευταίες εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές, αλλά πρέπει να επαγρυπνούμε'', δηλώνει στην εφημερίδα ο νέος διοικητής της κεντρικής Τράπεζας, Νίκος Γκαργκάνας''.

    [08] ΝΔ - Αβραμόπουλος

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι ''συνεχίζεται ο κλεφτοπόλεμος ανάμεσα στον κ. Δ. Αβραμόπουλο και στη ΝΔ, με νέα ''μηνύματα'' του Δημάρχου Αθηναίων προς τη Ρηγίλλης ότι όλα τα ενδεχόμενα για τη μελλοντική του συνεργασία με ένα κόμμα είναι ανοιχτά, με όλους τους πολιτικούς χώρους και όχι μόνο με τη ΝΔ, κατά τη συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή του κ. Ν. Χατζηνικολάου, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA''.

    ''Αν μου γίνει πρόταση από τη ΝΔ θα τη δεχθώ'', δηλώνει στη ΒΡΑΔΥΝΗ η πρώην εκπρόσωπος του ΚΕΠ. Το θέμα της πιθανής υποψηφιότητας της Ελίζας Βόζεμπεργκ για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς έχει τεθεί ήδη στη Νέα Δημοκρατία και πλέον όλα είναι στα χέρια του προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θα λάβει και την τελική απόφαση''.

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι ''επίσημα δηλώνει ότι απέχει ''από τα κομματικά δρώμενα'' ο κ. Αβραμόπουλος. Αλλά στο περιβάλλον του εκμυστηρεύεται ότι περιμένει ''σινιάλο'' από τον Κ. Καραμανλή για να επανακάμψει στη Νέα Δημοκρατία και να δείξει ''από μέσα'' πόσο τον στηρίζει. Ο ίδιος φέρεται να πάγωσε όταν πληροφορήθηκε τη δήλωση του Θ. Ρουσόπουλου σχετικά με το θέμα της διάλυσης του ΚΕΠ και της επιστροφής του. Ωστόσο, τα όσα είπε προχθές στην τηλεόραση (στο MEGA) προκάλεσαν κύματα δυσφορίας στους Νεοδημοκράτες. Αλλη μια φορά ο δήμαρχος αναφέρθηκε συγκρατημένα στον Κ. Καραμανλή, χωρίς αισιοδοξία, ενώ για τον Γ. Παπανδρέου είπε ότι είναι ''ένας πολιτικός που έρχεται από το μέλλον''.

    [09] ΕΚΑΒ - Δυστύχημα

    Η Traffic news σημειώνει ότι ''βήμα-βήμα προσπαθούν να φωτίσουν τη νέα αεροπορική τραγωδία από την πρόσκρουση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ ''Αουγκούστα Μπελ'' στα βουνά της Ανάφης οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Ερευνας Αεροπορικών Ατυχημάτων''.

    [10] ΕΕ - Σύνοδος Σεβίλλης

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η Σύνοδος της Σεβίλλης θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη σύνοδος κορυφής κατά την οποία οι "15" θα συνειδητοποιήσουν ότι η διεύρυνση είναι πλέον προ των πυλών και ότι η ενωμένη Ευρώπη θα έχει στο εγγύς μέλλον 25 χώρες-μέλη. Η προοπτική αυτή θέτει επί τάπητος όλα τα πολιτικά, οικονομικά και θεσμικά ζητήματα επί των οποίων οι "15" απέφευγαν επιμελώς ως σήμερα. Το κόστος της προς Ανατολάς, κυρίως διεύρυνσης είναι ένα από τα θέματα τα οποία οι "15" δεν μπορούν πλέον να αγνοήσουν ενώ οι πρώτες διαβουλεύσεις έφεραν στην επιφάνεια το χάσμα το οποίο τους χωρίζει, ιδιαίτερα δε σε ο,τι αφορά τις αγροτικές δαπάνες".

    [11] Ευρωστρατός

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "σκληρών, επίπονων και ... παρασκηνιακών διαβουλεύσεων συνέχεια για το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού γι το οποίο οι ελληνικές αντιρρήσεις συνεχίζουν να μην βρίσκουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ευήκοα ώτα με αποτέλεσμα να είναι σε ισχύ το βέτο της Αθήνας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες πλέον η ισπανική προεδρία εκφράζει ιδιαίτερη αισιοδοξία για το ενδεχόμενο διευθέτησης του προβλήματος το Σάββατο με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει, πάντως σαφές ότι μόνη οδός για την άρση του υφιστάμενου αδιεξόδου είναι να υπάρξει στο κείμενο της Αγκυρας μια προσθήκη στην παράγραφο δύο μέσω της οποίας θα αποκλείεται επίθεση κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ εναντίον χώρας της ΕΕ".

    [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Στις συμπληγάδες ... Εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Να μειωθούν τώρα οι φόροι ζητεί ο ΣΕΒ".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Με υποσχέσεις και αποχωρήσεις περνάει το ασφαλιστικό. Φραστικές μόνο κόντρες Σημίτη-Καραμανλή".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Ανεπαρκές σε βάθος χρόνου στο ασφαλιστικό. Ενώ το ν/σ κρίνεται συνταγματικό, η αντιπολίτευση κρίνει....

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Και πακέτο Εθνικής στο .... βωμό των αποκρατικοποιήσεων. Μετά τον ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΤΑ".

    [13] Αποκρατικοποιήσεις

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι "διευρύνεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προωθεί με διαδικασίες-εξπρές ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης. Μετά τον αιφνιδιασμό που προήλθε από τη διάθεση του 8% του ΟΤΕ και την αναγγελία πώλησης πακέτων μετοχών εισηγμένων ΔΕΚΟ σε θεσμικούς επενδυτές (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΤΑ) νέα έκπληξη για την αγορά θα αποτελέσει η βούληση του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει σύντομα σε πώληση πακέτου της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει η ΔΕΚΑ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 19 June 2002 - 16:02:33 UTC