Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-06-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/06/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Συνέντευξη Παπαντωνίου
  • [04] Κυβέρνηση - Σενάρια ανασχηματισμού
  • [05] Εκπαιδευτικοί  Συντάξεις
  • [06] Ελληνοτουρκικά
  • [07] Πανελλήνιε  Βάσεις
  • [08] ΗΠΑ  Καραμανλής
  • [09] Γαλλικές εκλογές
  • [10] Ευρωστρατός
  • [11] Οικουμενικός Πατριάρχης  Πάπας
  • [12] Κυπριακό
  • [13] OIKONOMIKOΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] "Κόκκινοι" Κωδικοί

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/06/2002

    Η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο, το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς κατά της πρωθυπουργικής κατοικίας, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 10 λάθη ρεζίλεψαν το κράτος. Καρέ-καρέ το νέο φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ελα, Αλέκο!.. Σήμερα η συνάντηση Σημίτη-Παπαδόπουλου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ''Παίζει'' με τη ζωή μας για να σώσει τον Χρυσοχοϊδη. Ο Σημίτης δεν μπορεί να φυλάξει το σπίτι του, θα προστατεύσει εμάς;

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξήλωσε τώρα τους ανίκανους υπουργούς... και την άχρηστη ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση παραλυσίας κ. Σημίτη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κραχ στις βάσεις. Χαμηλώνει ο πήχυς, μεγάλη πτώση στις μεσαίες σχολές ΑΕΙ.

    ΕΘΝΟΣ: Αποφάσεις σε βαρύ κλίμα. Το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. πολλαπλασιάζει τα σύννεφα στην κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κράτα με να σε κρατώ, να την... βγάλουμε κι οι δυό. Φλερτ ανάγκης Αντώνη - Ντόρας αλλά...ντρέπονται να το πουν!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εξευτελισμός της ΕΛ.ΑΣ. Ενας τοξικομανής με άνεση κινήσεων διέλυσε την ασφάλεια του πρωθυπουργού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι μαύρες τρύπες στην ασφάλεια του πολίτη και του Σημίτη. Εγκλη-ματικότητα: Μετά το φιάσκο, επιχείρηση-''κου-κούλωμα'' με την αντικατάσταση διοικητή αστυνομικού τμήματος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σύνταξη στα 60 οι εκπαιδευτικοί. Ασφαλιστικό: Στο νόμο μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση.

    ΕΣΤΙΑ: Η αστυνομία παρέλυσε. Παρακολου-θούσε τα τεκταινόμενα!

    Espresso: Γνωστό μοντέλο τον έσπρωξε στα ναρκωτικά. Ποιός είναι ο άνθρωπος που ''χτύπησε'' το σπίτι του Σημίτη. Πέφτουν κεφάλια για το φιάσκο της ΕΛΑΣ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τα 40 κλειδιά του νέου Ασφαλιστικού. Τα μυστικά του νομοσχεδίου.

    Traffic news: Πως έζησαν τον εφιάλτη. Στιγμές αγωνίας για τον Κώστα και τη Δάφνη.

    Η ΧΩΡΑ: Η Ζούγκλα χτύπησε την πόρτα του Σημίτη. Αναζητεί σωσίβιο σε σαρωτικό ανασχη-ματισμό.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Απειλή από τα σκουπίδια. Βάλτωσαν 6 στα 10 έργα στην Κ. Μακεδονία. 377 οι ανεξέλεγκτες χωματερές.

    [03] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    ''Ανασχηματισμό'' άμεσα, αλλά στην πολιτική'', ζητεί ο υπουργός Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου με τη συνέντευξή του ΣΤΑ ΝΕΑ. Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου θεωρεί ότι η επικείμενη συνδιάσκεψη του κόμματος είναι ''μεγάλη ευκαιρία'' για τη δημιουργία προϋποθέσεων ''πολιτικής ανάκαμψης'' του ΠΑΣΟΚ μέσω της εστίασης στα συγκεκριμένα προβλήματα: ''Το πως σου συμπεριφέρονται στο νοσοκομείο, τι είδους εκπαίδευση έχει το παιδί σου, τι σύνταξη παίρνεις, πόσο εύκολα βρίσκεις δουλειά, αν έχεις μια στήριξη εισοδηματική ή άλλης μορφής όταν είσαι φτωχός ή άνεργος, πώς εξυπηρετείσαι από τις δημόσιες υπηρεσίες''.

    [04] Κυβέρνηση - Σενάρια ανασχηματισμού

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν : Αλέκος Παπαδόπουλος, τέλος. Ο έως σήμερα υπουργός Υγείας τίθεται εκτός κυβέρνησης και εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί και ο αντικαταστάτης του. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα ζητήσει σήμερα από τον υπουργό Υγείας να θέσει την παραίτησή του στη διάθεσή του, δίνοντας τέλος στο θέμα που ''σέρνεται'' εδώ και δέκα ημέρες και έχει προκαλέσει μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση. Ως αντικαταστάτης του υπουργού Υγείας φέρεται ένας εκ των Κ. Γείτονα, Μ. Παπαΐωάννου ή ακόμη και ο Δ. Κρεμαστινός''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι ''μέσα σε βαρύ πολιτικό κλίμα, που επιδεινώθηκε μετά το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ ο πρωθυπουργός αποφασίζει σήμερα για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει και τις αλλαγές στην κυβέρνηση. Η συνάντηση με τον Αλ.Παπαδόπουλο θα δώσει τέλος στο θέμα που προέκυψε, ενώ όλα δείχνουν ότι το ανασχηματισμός απομακρύνεται''.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, ''είναι ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα ξηλώνοντας όλους εκείνους τους υπουργούς που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στο έργο τους. Αν δεν δώσει σκληρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση τότε σίγουρα η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι πολίτες θα χάσουν και τα τελευταία ίχνη εμπιστοσύνης στο λεγόμενο κράτος και οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πετάξουν για άλλη σοβαρή χώρα''.

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι ''η εικόνα ζούγκλας που εμφάνισε η πιο καλά φρουρούμενη περιοχή της Αθήνας διαψεύδει την κυβερνητική μυθολογία περί της ασφάλειας των πολιτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό, όπως έκανε και με τον Οτσαλάν, για να επιρρίψει στους υπουργούς τις ευθύνες της ακυβερνησίας''.

    [05] Εκπαιδευτικοί  Συντάξεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "όσοι εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι-καθηγητές) έχουν διορισθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1983, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 60 τους, αντί στα 65 που ισχύει σήμερα. Σχετική διάταξη θα περιληφθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 30 έτη υπηρεσίας. Αυτό συμφωνήθηκε μεταξύ της ηγεσίας της ΟΛΜΕ και των υφυπουργών Οικονομίας Γ. Φλωρίδη και Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλου. Η ρύθμιση θα οδηγήσει σε ανανέωση του διδακτικού προσωπικού και σε μεγαλύτερο αριθμό διορισμών".

    Πυροβολισμοί κατά πρωθυπουργικής κατοικίας

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "με την καρατόμηση του διοικητή του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων και την κατασυκοφάντηση του Αιγύπτου που έπιασε τον τοξικομανή , ο κ. Σημίτης επιχειρεί να απαλλάξει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης από τις κορυφαίες του ευθύνες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "κατέρρευσε το σύστημα αστυνόμευσης έξω από την πρωθυπουργική κατοικία. Για τα μάτια του κόσμου η πολυάριθμη αστυνομική δύναμη. Δικαιώνονται οι πολίτες, οι οποίοι φωνάζουν ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση και έχουν κάνει τα σπίτια τους φυλακές".

    [06] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''σφόδρα προβληματισμένη είναι η ηγεσία του Πενταγώνου από την έντονη τουρκική προκλητικότητα, κυρίως των τελευταίων ημερών, αλλά και από την κατάργηση του στρατηγείου της Λάρισας που μεθοδεύεται μέσω της νέας δομής δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των παραβάσεων του FIR Αθηνών και των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, καθώς και οι εμπλοκές έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας''.

    [07] Πανελλήνιε  Βάσεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ''αύξηση του ποσοστού των εισακτέων στα ΤΕΙ με βαθμούς κάτω από τη βάση και του ποσοστού των εισακτέων με μέτριες βαθμολογίες στις λεγόμενες ''μεσαίες'' σχολές των ΑΕΙ ''δείχνουν'' φέτος οι μετριότατες επιδόσεις των υποψηφίων. Οι βαθμολογητές εκτιμούν ότι οι βάσεις θα πέσουν περισσότερο -κατά τουλάχιστον 1 μονάδα- στο 2ο, το 4ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο. Μικρότερη της μονάδας αναμένεται η πτώση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές του 1ου και κυρίως του 3ου επιστημονικού πεδίου (Νομικές και Ιατρικές, αντιστοίχως)''.

    [08] ΗΠΑ  Καραμανλής

    Η Traffic news εκτιμά ότι ''στις διαβουλεύσεις για τον Ευρωστρατό και το Κυπριακό ρίχνει από σήμερα το βάρος της πολυήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, που αναμένεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης Ντ. Τσέινι και τον υπουργό Εξωτερικών Κ. Πάουελ''.

    [09] Γαλλικές εκλογές

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι ''η κυριαρχία της ευρωπαϊ-κής Κεντροδεξιάς αναμένεται ότι θα αποτελέση την θρυαλλίδα και για την Ελλάδα. Το συντριπτικό αποτέλεσμα στις χθεσινές εκλογές της Γαλλίας, θεωρείται πρόκριμα για πολιτική αλλαγή και στην χώρα μας. Αν μάλιστα τον Σεπτέμβριο ακολουθήση και η Γερμανία, τα περιθώρια για την Κυβέρνηση Σημίτη θα καταστούν ασφυκτικά. Είκοσι χρόνια σοσιαλισμού είναι επί τέλους αρκετά''.

    [10] Ευρωστρατός

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι ''στην Αθήνα θα βρεθεί αύριο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χ.Μ. Αθνάρ κομίζοντας την υποτιθέμενη ''συμβι-βαστική πρόταση'' για τον Ευρωστρατό  πρότα-ση η οποία ουδόλως εξασφαλίζει την Ελλάδα αφού συντηρεί τις βασικές αιχμές του κειμένου της Αγκυρας με μια ρήτρα ότι πρέπει να δεχθεί η Τουρκία ότι δεν μπορεί μέλος του ΝΑΤΟ και εκτός ΕΕ να επιτεθεί σε χώρα της ''Συμμαχίας'' και της ΕΕ''.

    [11] Οικουμενικός Πατριάρχης  Πάπας

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι ''η ''πράσινη κιβωτός'' του Οικουμενικού Πατριάρχη δένει κάβους σήμερα στην Ραβένα, εκεί όπου ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' και ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας κ. Βαρθολο-μαίος θα συνυπογράψουν - έστω και εξ αποστά-σεως - τη ''Δέσμευση της Βενετίας''. Την αμοι-βαία διαβεβαίωση, δηλαδή, ότι θα αγωνιστούν για την προστασία του περιβάλλοντος, την κατάρτιση κώδικα ηθικής αλλά και την προώθηση έναρξης διαλόγου μεταξύ θρησκείας και επιστήμης για το επίμαχο ζήτημα''.

    [12] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι ''έντονες πιέσεις ασκούν τα Ηνωμένα Εθνη και οι ΗΠΑ τόσο στην Τουρκία όσο και στον Ντενκτάς για να υιοθετήσουν πιο διαλλακτικές θέσεις στις απευθείας συνομιλίες σχετικά με το Κυπριακό. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει τόσο από τις επισκέψεις Αμερικανών και Βρετανών στην περιοχή, αλλά και από τα όσα διαρρέουν για την αλλαγή της στρατηγικής την οποία είναι αποφασισμένα να ακολουθήσουν τα Ηνωμένα Εθνη αν μέχρι τα τέλη Ιουνίου δεν επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα στα θέματα που έχει θέσει ο Κόφι Αναν''.

    Η Espresso προσθέτει ότι ''αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό ετοιμάζεται από τα Ηνωμένα Εθνη, αν ως το τέλος Ιουνίου δεν επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τα θέματα που έθεσε ο Κόφι Αναν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Λευκωσία. Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις του γγ του ΟΗΕ στις απευθείας συνομιλίες. Για την προετοιμασία ενός τέτοιου ενδεχομένου και για να προληφθεί αρνητική αντίδραση εκ μέρους του Ντενκτάς, συρρέουν στην περιοχή παράγοντες της Δυτικής διπλωματίας''.

    [13] OIKONOMIKOΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Με ''προίκα'' 6,4 εξάκις εκ. ευρώ τα διεθνή ασφαλιστικά ταμεία. Αναζητούν ''εναλλα-κτικές'' διόδους επένδυσης''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Μειώθηκαν 28% οι κόκκινοι κωδικοί. Παρά την κρίση στη Σοφοκλέους περι-ορίζονται τα ακάλυπτα χρέη στις χρηματι-στηριακές''.

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Δολάριο: Τι προβλέπουν Morgan Stanley-HSBC-Merrill Lynch''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Ετοιμάζεται ο λογαριασμός της φορολογικής μεταρρύθμισης. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ζητάει ρεαλισμό έως το 2005''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Δεν κλείνει η πληγή των ''κόκκινων κωδικών. Χρόνιο σοβαρό πρόβλημα για την αγορά''.

    [14] "Κόκκινοι" Κωδικοί

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "ανοιχτό παραμένει το πρόβλημα των "κόκκινων" κωδικών, το οποίο προκαλεί πολλαπλές παρενέργειες στη χρηματιστηριακή αγορά και αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα για τις χρηματιστηριακές εταιρίες. Το συνολικό χρεωστικό υπόλοιπο που εμφανίζεται στους ισολογισμούς των ΑΧΕ είναι 62,7 εκ. ευρώ (22 δις δρχ). Και αυτό αντιπροσωπεύει μόνον τα ποσά που θεωρούνται βέβαιο ότι δεν θα εισπραχθούν. Το πραγματικό άνοιγμα των "κόκκινων " κωδικών είναι όμως πολλαπλάσιο και κατά τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακών παρα-γόντων υπερβαίνει τα 250 εκ. ευρώ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 10 June 2002 - 15:02:58 UTC