Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-05-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/05/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Προεκλογικό κλίμα
  • [04] Οικονομία
  • [05] Γλυπτά Παρθενώνα
  • [06] Ακίνητα
  • [07] Γ'ΚΠΣ
  • [08] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ
  • [09] Τραπεζικοί λογαριασμοί ΜΑΥΟ
  • [10] Κυπριακό-Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [11] Δημοσκόπηση
  • [12] Συνάντηση Σημίτη-Μπους
  • [13] Καραμανλής - Δηλώσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/05/2002

    Οι περιοδείες το Σαββατοκύριακο του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό και οι δηλώσεις Μπαρνιέ για το Γ'ΚΠΣ, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Καταθέστε με κέρδος. Επενδυτικός οδηγός για καταθέτες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κλίμα εκλογών. Πυρετός προεκλογικών περιοδειών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εξετάσεις το Σεπτέμβριο. Κλειστά από σήμερα τα ΑΕΙ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η βόμβα της ''ΜΑΥΟ'' τινάζει στον αέρα τη ΝΔ. Ακάλυπτοι οι ταμίες της Ρηγίλλης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Καταργείται ο φόρος μεταβίβασης. Θα εκτιναχθούν στα ύψη οι αντικειμενικές αξίες.

    ΕΘΝΟΣ: Οικοδομικό μπλόκο σε νησιά-''ευαίσθητες'' περιοχές. ΣτΕ: Απόφαση για τη Σίφνο-πιλότος για όλη τη χώρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σε χερσαίες και ναυτικές ''επιχειρήσεις'' οι δύο Αρχηγοί. Με στόχο την άγρα και της τελευταίας ψήφου...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σε πήλινα πόδια η οικονομία. Ο κοινοτικός επίτροπος Μπαρνιέ αποκαλύπτει τα ψεύδη των κυβερνώντων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αποχή διαρκείας από τους πανεπιστημιακούς. ΑΕΙ: Στον αέρα η εξεταστική περίοδος του Ιουνίου για τους φοιτητές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κλείνουν τα Πανεπιστήμια. από σήμερα αποχή καθηγητών, ίσως και στις εξετάσεις.

    ΕΣΤΙΑ: Η ασθένεια του κ. Λαμπράκη. Κλονίζει σοβαρά τον ελληνικό Τύπο.

    Espresso: Εδώ είναι ο τάφος του Λιαντίνη. Βήμα-βήμα στη σπηλιά με τον εξάδελφο του καθηγητή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χάνει κατά κράτος τη μάχη στελεχών. Η ΝΔ προηγείται 8,8 μονάδες αλλά...

    Traffic news: 40.000 ονόματα σε ροζ αρχεία. Κατασχέθηκε από την αστυνομία ηλεκτρονική ατζέντα στη Γλυφάδα.

    Η ΧΩΡΑ: Ντόρα Μπακογιάννη: Ετσι θα γίνει η Αθήνα. Σε 4 χρόνια όλοι θα είμαστε υπερήφανοι για την πόλη που ζούμε.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νοσούν τα φάρμακα. 75 σκευάσματα λείπουν. Εως και πενταπλάσιες κάποιες τιμές.

    [03] Προεκλογικό κλίμα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι ''στα νησιά, στα βουνά και στα... λαγκάδια, ξεχύθηκαν το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως εγκαινιάζοντας με τον πιο επίσημο τρόπο την Προεκλογική Εκστρατεία των κομμάτων τους εν όψει των Δημαρχιακών και Νομαρχιακών Εκλογών του Οκτωβρίου''.

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι ''εικόνα γενικευμένου χάους, παραλυσίας, ασυναρτησίας και ανικανότητος δίδει η Κυβέρνησις Σημίτη την περίοδο αυτή με κορύφωση την παρούσα εβδομάδα. Πρόκειται για εβδομάδα των μεγάλων αποκαλύψεων για υστερήσεις απίστευτες στην οικονομία, αλλά και εβδομάδα απεργιών και γενικής αρρυθμίας''.

    [04] Οικονομία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι ''στα όρια κατάρρευσης η ελληνική οικονομία. Ολοι οι δείχτες εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο. Η λογιστική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε σε αδιέξοδα. Το κρυφό χρέος βραδυφλεγής βόμβα για την οικονομία. Ξεπερνάει το 25% του ΑΕΠ. Κόλαφος η έκθεση του ΟΟΣΑ. Αδυνατεί η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές. Καλπάζουν πληθωρισμός και ανεργία. Αιφνιδιαστική παρέμβαση Μπαρνιέ κάνει λόγο για παράνομες υπερβάσεις στο Β'ΚΠΣ και χαρακτηρίζει μη επιλέξιμα τα μισά έργα του Γ'ΚΠΣ, ενώ ζητάει τριπλασιασμό της εθνικής συμμετοχής''.

    [05] Γλυπτά Παρθενώνα

    Η Espresso γράφει οτι ''φως στο τούνελ'' της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αρχίζει να διαφαίνεται μετά την αλλαγή διεύθυνσης στο Βρετανικό Μουσείο. Το όνειρο της Μελίνας Μερκούρη μπορεί να γίνει πραγματικότητα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας ''Τέλεγκραφ της Κυριακής'' για πρώτη φορά στα 20 χρόνια που διαρκεί η εκστρατεία για την επιστροφή των μαρμάρων, θα υπάρξει συνάντηση του διευθυντή του μουσείου με τον πρόεδρο της βρετανικής επιτροπής για τον επαναπατρισμό των γλυπτών στην Ελλάδα. Η εφημερίδα προαναγγέλλει ουσιαστικά την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών''.

    [06] Ακίνητα

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι ''σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αναμένεται να οδηγήσει η πρόταση της Επιτροπής Γεωργακόπουλου για επιβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα νέα ακίνητα, με παράλληλη κατάργηση του φόρου μεταβίβασης. Και αυτό γιατί, ο ΦΠΑ είναι φόρος που επιβάλλεται επί των πραγματικών τιμών αγαθών και υπηρεσιών''.

    [07] Γ'ΚΠΣ

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει οτι ''στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί το Γ'ΚΠΣ, καθώς η Κοινότητα προειδοποιεί την κυβέρνηση οτι σε περίπτωση που δε βελτιωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας μας και δεν κινητοποιηθούν τα προβλεπόμενα ιδιωτικά κεφάλαια, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει κοινοτικούς πόρους ύψους περίπου 3 δις. ευρώ (γύρω στο 1 τρις. δραχμές), που σημαίνει είτε ακύρωση ορισμένων έργων είτε - στην καλύτερη(;) περίπτωση - επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για να ολοκληρωθούν τα έργα''.

    [08] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

    Η Traffic news επισημαίνει οτι ''νέα ''βόμβα'' Πάγκαλου, ο οποίος σε άρθρο του στο ''Βήμα της Κυριακής'' χαρακτηρίζει ολέθρια την Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουλίου και ζητεί την αναβολή της για μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου''.

    [09] Τραπεζικοί λογαριασμοί ΜΑΥΟ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι ''είναι πλέον σίγουρο ότι το ΠΑΣΟΚ θα παίξει δυνατά το χαρτί της ΜΑΥΟ επιδιώκοντας να επιφέρει βαρύ πλήγμα στη Νέα Δημοκρατία και να απογυμνώσει τον Κ. Καραμανλή από κάθε επιχείρημα που συνδέεται με διαφάνεια και διαπλοκή. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε κατάρρευση της στρατηγικής της ΝΔ που έχει αποκλειστικό σημείο αναφοράς της δήθεν διαπλεκόμενες σχέσης της κυβέρνησης με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας''.

    [10] Κυπριακό-Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''ενώ το ''Σισμίκ'' κατευθύνεται προς την Αμμόχωστο ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας κ. Τζεμ ετοιμάζεται για τα κατεχόμενα και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης προειδοποιεί για κρίση. Η επίσκεψή του προγραμματίστηκε σε μια συγκυρία πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία και με δεδομένη την κρισιμότητα των συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς την περίοδο του Ιουνίου, που έχει ατύπως οριστεί ως προθεσμία για την εξαγωγή σοβαρών πολιτικών συμπερασμάτών''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι ''να συνδέσει το θέμα της ένταξης της Κύπρου με την επίλυση του πολιτικου της ζητήματος επιχειρεί η τουρκική πολιτική ηγεσία, θέλοντας να μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης προκειμένου να την ανταλλάξει στη συνέχεια με την υποχώρηση της Ελλάδος στο θέμα του Ευρωστρατού. Αυτό φάνηκε από την τοποθέτηση που έκανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ μιλώντας σε ημερίδα που οργάνωσε στην Αγκυρα με θέμα τις τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις το Ιδρυμα ''Κόνραντ Αντενάουερ''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''στα πρόθυρα της εισδοχής της Κύπρου στην ΕΕ, η αμερικανική κυβέρνηση, άλλη μια φορά και παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία στις διαπραγματεύσεις Κληρίδη - Ντενκτάς, απέφυγε να τοποθετηθεί δημόσια. Θα υποστηρίξει την κυπριακή εισδοχή (σσ αν και δεν της πέφτει λόγος) ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη προηγούμενης πολιτικής διευθέτησης του προβλήματος;''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι ''μια περίεργη αναφορά για τις τελευταίες κινήσεις της Αγκυρας έφτασε χθες στο Ελληνικό Πεντάγωνο, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο ΑΤ. Η σχετική αναφορά έχει να κάνει με τις επικείμενες στρατιωτικές ασκήσεις που έχει προγραμματίσει η Τουρκία για το επόμενο διάστημα σε εσωτερικό επίπεδο και κατ΄αρχήν γίνεται λόγος για τη μεγαλειώδη τουρκική αποβατική άσκηση ''Εφές'' η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει μέσα στο Ιούνιο, αλλά τελικά η στρατιωτική ηγεσία της Αγκυρας αποφάσισε τη ματαίωσή της. Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας προχώρησε και στη χρονική μετατόπιση ορισμένων άλλων στρατιωτικών ασκήσεων μικρότερης κλίμακας, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι''.

    [11] Δημοσκόπηση

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι ''η δυσμενής για το κυβερνών κόμμα πολιτική συγκυρία, την οποία καταγράφουν όλες οι έρευνες των τελευταίων μηνών, αποτυπώνεται με παραπλήσιο τρόπο και στην παρούσα δημοσκόπηση της V-PRC για ΤΑ ΝΕΑ, η οποία δεν εμφανίζει στο σημείο αυτό ουσιαστικές διαφορές από τα ήδη γνωστά δεδομένα. Στον πολυσυζητημένο δείκτη της ''πρόθεσης ψήφου'' η ΝΔ έχει σταθεροποιήσει ένα σαφές προβάδισμα που φθάνει στην παρούσα έρευνα τις 8,8 ποσοστιαίες μονάδες (36,2% έναντι 27,4% για το ΠΑΣΟΚ, 4,8% ΚΚΕ, 2,8% ΣΥΝ, 2,7% ΚΕΠ, 2,2% ΔΗΚΚΙ, 2,7% άλλο κόμμα και 21,2% αδιευκρίνιστη ψήφος)''. Χάνει από το ΠΑΣΟΚ στη μάχη των στελεχών η ΝΔ. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλα τα πρόσωπα που αυτή την ώρα είναι ''σκιώδεις'' υπουργοί και πρόκειται να μετέχουν σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, χάνουν κατά κράτος από τους υπουργούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.Διατηρεί έστω και με μικρή διαφορά, το δυνατό του όπλο έναντι του κ. Κ. Καραμανλή ο πρωθυπουργός. Στο ερώτημα ποιός από τους δύο είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, οι ψηφοφόροι προκρίνουν τον κ. Κ. Σημίτη με διαφορά 36,1% έναντι 35,3%''.

    [12] Συνάντηση Σημίτη-Μπους

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "σημαντικές συναντήσεις, μεταξύ των οποίων και με τον πρόεδρο Μπους, θα πραγματοποιήσει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας, στη Ρώμη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών ΓΑ Παπανδρέου θα βρίσκεται στην ιταλική πρωτεύουσα από νωρίς το απόγευμα σήμερα και έως αύριο το βράδυ θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στον οποίο θα θέσει το θέμα του ευρωστρατού, αλλά και το Κυπριακό".

    [13] Καραμανλής - Δηλώσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "διπλό μήνυμα προς την Τουρκία και προς την κυβέρνηση Σημίτη έστειλε από την ακριτική Κάλυμνο ο Κώστας Καραμανλής. Από τη μια έστειλε μήνυμα προς τους γείτονές μας ότι επιθυμία της Ελλάδος είναι να ζήσει μαζί τους ειρηνικά και από την άλλη έστειλε μήνυμα προς τον κ. Σημίτη ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να του δώσει λευκή επιταγή για το χειρισμό των εθνικών θεμάτων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 27 May 2002 - 20:54:33 UTC