Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-02-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/02/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΝΔ
  • [05] "Φρουτάκια"
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Ελλάδα-ΠΓΔΜ
  • [08] Σημίτης-Επίσκεψη Ρουμανία
  • [09] Ελληνοτουρκικά
  • [10] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [11] Ενοπλες Δυνάμεις
  • [12] ΚΕΠ-Ανδριανόπουλος
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Ξένες επενδύσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/02/2002

    Η συνάντηση του υπουργού Γεωργίας με τους εκπροσώπους των αγροτών, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρουμανία και τα μέτρα της κυβέρνησης κατά του παράνομου τζόγου είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Απολυτήριο από Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Ολες οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σάπια κρέατα σε 600 παιδάκια! Ανησυχία και για διοξίνες και "τρελές αγελάδες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μόνιμοι 50.000 έκτακτοι. Βρήκαν παράθυρο στο Σύνταγμα για τους συμβασιούχους.

    Η ΑΥΓΗ: Ασάφειες και αοριστίες αντί επιδοτήσεων και αποζημιώσεων. Ο υπουργός Γεωργίας απέφυγε χθες τις ρητές δεσμεύσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ολη η αλήθεια. Για τις ελληνοποιήσεις τον τζόγο και την πορνεία. Νέα μεγάλη ανακάλυψη της "Αυριανής".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανοιγμα του ΠΑΣΟΚ και προς τους βιομηχάνους. Ο κ. Λαλιώτης έπεισε τον ΣΕΒ για τις καλές προθέσεις του.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φτηνά ΙΧ με απόφαση της ΕΕ.

    ΕΘΝΟΣ: Πέφτουν οι τιμές σε αυτοκίνητα-ανταλλακτικά. Απόφαση της Κομισιόν αλλάζει την αγορά των ΙΧ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Φανατικός Σιωνιστής ο Τόμας Μίλλερ! Οι ίδιοι οι Εβραίοι βγάζουν στη φόρα τον εν Αθήναις Αμερικανό πρέσβη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διαλύουν τον στόλο. Μεθοδικά βήματα για ιδιωτικοποίηση του ναυστάθμου Σαλαμίνας και της Σούδας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι αλλαγές στην αγορά αυτοκινήτου. ΙΧ: Οι αποφάσεις της ΕΕ και οι απαντήσεις των εισαγωγέων για τιμές - ανταλλακτικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ελεύθερα ΙΧ με ενστάσεις. Απόφαση της ΕΕ, αντίδραση εισαγωγέων.

    ΕΣΤΙΑ: Το μεγάλο λάθος του Πρωθυπουργού. Δεν σεβάστηκε την λαϊκή εντολή.

    Espresso: Πυροσβέστης η Βίσση! Το βέτο του Καρβέλα και η κόντρα του με τον σκηνοθέτη. Αγριος καβγάς για τη "Μάλα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υπερμάρκετ ΙΧ στην Ελλάδα μέσω Ευρώπης. Καταργείται ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επιμένουν οι αγρότες παρά το διάλογο. Παραμένουν τα μπλόκα-Το απόγευμα η απόφαση των αγροτών.

    ΤΑ ΝΕΑ: 15 κατηγορώ από την Ευρώπη για το περιβάλλον. Ολος ο φάκελος κατά της Ελλάδας.

    ΝΙΚΗ: Λουκέτο στα "φρουτάκια" Ολόκληρο το προσχέδιο νόμου για τον ηλεκτρονικό τζόγο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγανάκτηση! Ούτε βήμα πίσω. Κοροϊδεύει τους αγρότες του υπουργείου Γεωργίας.

    Traffic News: Σφάζεται η νύχτα για την Τζούλια. Σε πλειστηριασμό ένα στρίπ σόου της Μπάρκα.

    Η ΧΩΡΑ: Γκάλοπ: 12 μονάδες μπροστά η ΝΔ. Ανοίγει η ψαλίδα από το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ολοκληρώθηκαν πριν από πέντε μέρες.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επιστροφή στα μπλόκα. Ναυάγιο στη συνάντηση Δρυ-αγροτών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Από Θεσσαλονίκη άρξασθε...μπλόκα. Μετά το ναυάγιο της συνάντησης αγροτών-Γ. Δρυ.

    [03] ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "το κυβερνητικό έργο της τελευταίας διετίας υστερεί καταφανώς έναντι εκείνου της πρώτης τετραετίας. Ο κ. Σημίτης αδυνατεί να κυβερνήση αποτελεσματικά και αμφισβητείται από παντού. Από την Αντιπολί-τευση, από τον Λαό, από το ίδιο του το κόμμα. Διότι κανείς δεν τον εμπιστεύεται πλέον. Η σημερινή αλαζονεία του τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια προς άδοξο τέλος".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "δίκτυο για την επιτάχυνση των έργων της περιφέρειας, εν όψει των δημοτικών εκλογών συγκροτεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Το Δίκτυο θα παρακολουθεί την υλοποίηση των έργων που έχουν αποφασιστεί, κυρίως, όμως θα ιεραρχή-σει τις προτεραιότητες , με τα έργα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών σε κάθε περιοχή, να θεωρούνται...SOS".

    ΤΟ ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "είναι φανερό ότι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Λαλιώτης προσπαθεί να βγάλει το κυβερνών κόμμα από την "απομόνωση". Χθες πραγματοποίησε αιφνίδια επίσκεψη σε ένα από τα προπύργια της συντηρητικής παράταξης, τον Σύνδεσμο Ελληνι-κών Βιομηχανιών, όπου και συζήτησε "καυτά" θέματα όπως το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και τις αποκρατικοποιήσεις. Οι ενδείξεις είναι ότι ο κ. Λαλιώτης έπεισε τους βιομηχάνους για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης και πάντως έκλεισε και νέα συνάντηση μαζί τους σε τρεις μήνες".

    [04] ΝΔ

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "η αντιπο-λιτευτική "κοιλιά" το νωθρό κλίμα και η έλλειψη δυναμισμού που επικρατεί στο χώρο της Ρηγίλλης το τελευταίο διάστημα , προκαλεί έντονα ερωτηματικά. Και μπορεί το ΠΑΣΟΚ να τρώει τη μία "σφαλιάρα" μετά την άλλη όπως λέει ο λαός ωστόσο η ΝΔ αρκείται στην εύκολη κριτική παρατείνοντας τον βαρύχειο ύπνο της".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "τώρα εξηγούνται η κινδυνολογία και τα ύποπτα παιχνίδια της κυβέρνησης για να στήσει μηχανισμούς προληπτικής λογοκρισίας για τους δημοσιογρά-φους και τα μέσα ενημέρωσης. Σφυγμομετρή-σεις των τελευταίων ημερών παρουσιάζουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 12 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει συντριβή στις εκλογές όποτε και αν γίνουν".

    [05] "Φρουτάκια"

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "αποφασισμένος να προωθήσει άμεσα συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την πάταξη της διαφθοράς που δηλητηριάζει τον δημόσιο βίο, σε μια περίοδο κατά την οποία είναι εμφανής η προσπάθεια εξωθεσμικών κέντρων να ποδηγετήσουν τις εξελίξεις, φέρεται ο Κ. Σημίτης".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "οριστικό λουκέτο μπαίνει σε καταστήματα και επιχειρήσεις με "φρουτάκια", σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο τη διαφθορά".

    [06] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "όσο περισσό-τερο επιβεβαιώνεται η απόλυτη αδιαλλαξία του Ντενκτάς τόσο πιο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο να ναυαγήσουν οι συνομιλίες με τον πρόεδρο Κληρίδη. Η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται πιο σκληρή και από τις θέσεις που διατύπωσε κατά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες το 2000 και δεν υπάρχουν ενδείξεις γι διαφοροποίηση του Ντενκτάς".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "σαν "αστακός" εξοπλίζεται πάλι ο "Αττίλας" την ώρα που υποτίθεται πως προσέρχεται με ειρηνικό πνεύμα στο νέο γύρο συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα, οι Τούρκοι έκαναν χρήση του παράνομου στρατιωτικού αεροδρομίου στην περιοχή Λευκονοίκου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "τρία μεταφορικά αεροσκάφη της τουρκικής Πολε-μικής Αεροπορίας, ένα C-160 και δύο CASA CN-235 προσγειώθηκαν τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο του Τύμπου, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ξεφόρτωσαν ποσότητες στρατιωτικού υλικού και στη συνέχεια απογειώθηκαν επιστρέφοντας στις βάσεις τους. Το στοιχείο αυτό έγινε τώρα γνωστό δεν είναι καθόλου σύνηθες και επιβεβαιώνει την εργώδη προσπάθεια που καταβάλουν οι Τούρκοι για να ενισχύσουν τις κατοχικές δυνάμεις στο νησί".

    [07] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

    Η Espresso αναφέρει ότι "την αναγνώριση δικαιώματος να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν ως τώρα διεκδικούν τα Σκόπια δια στόματος του προέδρου τους, Μπόρις Τραϊκόφσκι. Είχε δηλώσει ότι οι διαφορές μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας για την ονομασία θα ξεπεραστούν ως το τέλος του έτους, ενώ τόνισε παράλληλα ότι η αναγνώριση της χώρας του με το συνταγματικό όνομα "αποτελεί θέμα ασφαλείας".

    [08] Σημίτης-Επίσκεψη Ρουμανία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρί-ζει ότι "η επίσκεψη εργασίας του Κώστα Σημίτη στο Βουκουρέστι ήταν σύντομη και περιεκτική. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας υποσχέθηκε την οικονομική ενίσχυση της Ρουμανίας με 70 εκ. δολάρια, τα οποία θα εκταμιευθουν από τα κονδύλια που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την οικονομική ενίσχυση των Βαλκανίων, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Αντριάν Ναστάζε, είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υποστήριξη της "φίλης Ελλάδας" και επισήμανε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης Ρουμάνων υπηκόων προς την Ελλάδα".

    H Traffic News προσθέτει ότι "η Ελλάδα προτίθεται να στηρίξει τις προσπάθειες της Ρουμανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δήλωσε ο Κώστας Σημίτης μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της βαλκανικής χώρας Ιον Ιλιέσκου. Οι δύο πολιτικοί χαρακτήρισαν άριστες τις διμερείς σχέσεις. Σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στη Βαλκανική, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών για τα περιφερειακά ζητήματα".

    [09] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "ανώμαλη προσγείωση προκαλεί στο υπουργείο Εξωτερικών η επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις διμερείς διαφορές στο Αιγαίο".

    [10] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "προς εκτόνωση φαίνεται να πηγαίνει η επιχείρηση "αγροτικά μπλόκα" στους εθνικούς δρόμους, μετά τη χθεσινή 4ωρη συνάντηση πολιτικής ηγεσίας υπουργείου Γεωργίας και εκπροσώπων αγροτών από μη θεσμικές οργανώσεις. Οι δυο πλευρές (κυβέρνηση-αγρότες) επισημοποίησαν ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, σε ορισμένα θέματα, αλλά έκριναν χρήσιμο το διάλογο".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "δεν επετεύχθη συμφωνία σε κανένα από τα επίμαχα ζητήματα κατά τη συνάντηση του υπουργού Γεωργίας και των αγροτών, χθες το μεσημέρι, επομένως οι κινητοποιήσεις στις εθνικές οδούς συνεχίζονται. Οι συζητήσεις της Πανθεσσαλικής Επιτροπής και του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Δρυ, κατέληξαν σε αδιέξοδο. Οι δυο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κανένα από τα επίμαχα ζητήματα και έτσι τα μπλόκα των αγροτών στις εθνικές οδούς συνεχίζονται μέχρι νεωτέρας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "στην απροκά-λυπτη κοροϊδία των αγροτών κατέφυγε και πάλι η κυβέρνηση, που χτες προσπάθησε να αξιοποιήσει τη συνάντηση, όχι για να δώσει απαντήσεις στα καυτά αιτήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά για να παραπλανήσει με αοριστο-λογίες και γενικόλογα ευχολόγια. Η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, οργή και αγανάκτηση στα αγροτικά μπλόκα, όπου σήμερα αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία του αγώνα".

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι "οι αναγκαίες και με πολυετή καθυστέρηση αναδιαρθρώσεις πρέπει να προχωρήσουν με μέθοδο και σοβαρότητα, ενισχύοντας το εισόδημα των νοικοκυριών και την παραγωγικότητα της αγροτικής μας οικονομίας. Μόνον καθαρές εξηγήσεις, έντιμες δεσμεύσεις, σαφές σχέδιο μπορεί να βγάλει από τον φαύλο κύκλο τη γεωργία μας. Αλλά η κυβερνητική πολιτική ασχολείται με τους ελιγμούς και τα ψεματάκια για να κοροϊδέψει ή να ξεγελάσει. Αντί να διεκδικήσει σοβαρές λύσεις στις Βρυξέλλες και να σχεδιάσει συνεπείς πολιτικές στην Αθήνα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "η αντιπαράθεση κυβέρνησης και παραγωγών στον αγροτικό τομέα αναδεικνύει ένα διπλό πρόβλημα αξιοπιστίας. Τα κυβερνητικά λάθη και οι παραλείψεις έχουν συμβάλει στην επιδείνωση της διαρθρωτικής κρίσης του αγροτικού τομέα. Η λογική του κ. Πατάκη και του κ. Μπούτα δεν μπορεί να δεσμεύει τους παραγωγούς που έχουν αναπτύξει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό προβληματισμό για τα ζητήματα του αγροτικού τομέα. Οι παραγωγοί δεν κερδίζουν με την εύκολη καταγγελία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, χρειάζονται την κοινοτική στήριξη και, όπου αυτό είναι δυνατόν, συμπληρωματικές πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο".

    [11] Ενοπλες Δυνάμεις

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "με ταχύτητα, που για τα ελληνικά δεδομένα ξαφνιάζει, προχωρεί η αναδιοργάνωση του Στρατεύματος με παράλληλη ενίσχυση του "πλέγματος κοινωνι-κής μέριμνας" για τους αξιωματικούς, υπαξιω-ματικούς και τις οικογένειές τους με νέες παροχές. Με διαταγή που εκδόθηκε από το ΓΕΣ τέθηκε ως όριο το τέλος Αυγούστου για τη διάλυση 53 μονάδων και υπομονάδων (και τη μείωση του ενεργού ρόλου άλλων 35)".

    [12] ΚΕΠ-Ανδριανόπουλος

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο Ανδρέας Ανδιανόπουλος στις ευρωεκλογές του 2004".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ελάχιστοι οι επενδυτές. Τα ξένα κεφάλαια αποφεύγουν την Ελλάδα, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Απελευθέρωση της αγοράς ΙΧ, ανταλλακτικών και συνεργείων. Τέλος στους αποκλειστικούς αντιπροσώπους πώλησης ΙΧ, service και ανταλλακτικών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αυξήσεις 30% στα ναύλα ζητούν οι ακτοπλόοι. Ασφάλιστρα, μισθοί και συντήρηση ανέβασαν το κόστος λειτουργίας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Απροσδόκητο μήνυμα ανόδου των επιτοκίων. Ενώ αναζωπυρώνονται οι πληθωριστικές πιέσεις".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ψίχουλα" επενδύουν οι ξένοι στην Ελλάδα. Ερχεται εδώ μόλις,15% των κεφαλαίων".

    [14] Ξένες επενδύσεις

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "από την παγκόσμια πίτα των επενδυτικών κεφαλαίων μόνον λίγα... "ψίχουλα" φθάνουν στην Ελλάδας. Οπως αποδεικνύεται από επίσημα στοιχεία, η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, την ένταξη στην ευρωζώνη, αλλά και την ιδανική γεωγραφική της θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 7 February 2002 - 9:41:04 UTC