Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-01-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/01/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελληνοτουρκικά
  • [04] Γερμανικές αποζημιώσεις
  • [05] Παράνομος Τζόγος
  • [06] Μπακογιάννη-Δημαρχία
  • [07] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [08] Ελληνική οικονομία-ΕΕ
  • [09] Διεργασίες ΠΑΣΟΚ
  • [10] Λογαριασμοί κομμάτων-Βουλή
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] Ευρωπαϊκή Επιτροπή-Πρόγραμμα σταθερότητας

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/01/2002

    Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και η εντονότατη αντιπαράθεση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής για τους λογαριασμούς των κομμάτων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Απόφαση-πρόκριμα για τα πανωτόκια. Το γράμμα του νόμου εξαναγκάζει τις τράπεζες σε άτακτη υποχώρηση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πάμε σε πρόωρες εκλογές; Προβληματισμοί και ζυμώσεις σ’ όλα τα κόμματα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δεσμεύουν ακίνητα. Εξω-φρενικές κυρώσεις από την εφορία.

    Η ΑΥΓΗ: Πόρτο Αλέγκρε:Η αντι-πρωτεύουσα. Οχι στο νεοφιλελευθερισμό, την τρομοκρατία, τον πόλεμο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ν' ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί κομμάτων και πολιτικών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΕΕ πιέζει για ταχεία λύση του Ασφαλιστικού. Επιτακτική ανάγκη η έναρξη της μεταρρύθμισης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βροχή προσλήψεων σε δήμους-νομαρχίες.

    ΕΘΝΟΣ: Εντολή στους δήμους να αρχίσουν προσλήψεις. Ολη η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θρομβώσεις στις αρτηρίες του ... Σημίτη, τα μπλόκα. Εναγωνίως ο πρωθυπουργός αναζητούσε "γιατρειά" στις Βρυξέλλες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φιρμάνι Αγκυρας. Διαψεύδει απροκάλυπτα την ελληνική κυβέρνηση. Κόλα-φος για Γιωργάκη. Στο τραπέζι του διαλόγου όλο το Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα ντοκουμέντα για τις ελληνοποιήσεις. Φάκελος Ντογιάκου: Το σκάνδαλο με τους Ρώσους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές του 2000.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Με 90 δις κόντρα στα τρακτέρ. Για βαμβάκι και αποζημιώσεις εν όψει της κρίσιμης ώρας.

    ΕΣΤΙΑ: Ανεργία:Ελλάς-Ιρλανδία.

    Espresso: Γιατί απείλησε με παραίτηση ο Τριανταφυλλόπουλος. Πως αποφεύχθηκε τελευ-ταία στιγμή η κρίση στο κανάλι.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέο σχέδιο Μπους για τις ΗΠΑ και τον κόσμο. Καθορίστηκαν οι εχθροί και οι προτεραιότητες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μπλόκα και ένταση. Εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων.

    ΤΑ ΝΕΑ: 20 παράθυρα που ακυρώνουν τα τεκμήρια της Εφορίας. Πίνακες και παραδείγματα.

    ΝΙΚΗ: Ξανάρχισαν τα δείπνα. Στη "λατέρνα" δεκάδες βουλευτές τα πίνανε ψες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εργάτες-αγρότες στους δρόμους του αγώνα. Σε όλη τη χώρα σήμερα.

    Traffic News: Ολο το συμβόλαιο του Αρη. Χοντραίνει απόψε στη "Ζούγκλα" ο πόλεμος Μάκη-Σπηλιωτόπουλου.

    Η ΧΩΡΑ: Ασφαλιστικό: Σύνταξη στα 65. Ενοποιούνται σε 7 τα ταμεία. Το άγνωστο σχέδιο Ρέππα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέο σύστημα αμοιβών. Αλλάζει ριζικά ο τρόπος πληρωμής των Δημοσίων υπαλλήλων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ταλαιπωρία σε 4 μέτωπα: αγροτικό, παιδεία, δικαιοσύνη και υγεία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Από τη Θεσσαλονίκη το "γάντι" σε Σημίτη. Με δήλωση "ρουκέτα" του Κυριάκου Σπυριούνη.

    [03] Ελληνοτουρκικά

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "υποθηκεύει ευθύς εξ αρχής τον ελληνοτουρκικό διάλογο η Τουρκία-τον οποίο ασμένως πρότεινε η Ελληνική Κυβέρνηση- θέτοντας στο τραπέζι όλο το φάσμα των μονομερών της διεκδικήσεων στο Αιγαίο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις και ενώ η κυβέρνηση είχε επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη για το ακίνδυνο του εγχειρήματος όσον αφορά την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με την Τουρκία, η Αγκυρα προσγείωσε ανώμαλα την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναδεικνύοντας όχι μόνο τους κινδύνους που υποκρύπτονται, αλλά και την απίστευτη προχειρότητα με την οποία προσεγγίζονται, μείζονος σημασίας θέματα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "έντονος προβληματισμός επικρατεί σε όλες τις πλευρές για την ένταξη των θεμάτων που άπτονται των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με το αν η έκβαση των συνομιλιών θα είναι θετική για τη χώρα μας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "δυνα-μιτίζοντας τη διαδικασία των συνομιλιών και επιχειρώντας να επιβάλει την πρόταση Ντενκτάς για λύση δύο χωριστών κρατών, ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χιλμί Οζκιοκ απείλησε με "κρίση" σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά η τουρκική εισήγηση".

    [04] Γερμανικές αποζημιώσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "σε αδιέξοδο βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση όσον αφορά στο θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων της κατοχής στην Ελλάδα, καθώς θεωρεί πως η καταβολή τους είναι μεν αναγκαία, αλλά ξεπερνάει για το γερμανικό κράτος μια νοητή "κόκκινη γραμμή". Το θέμα των αποζημιώσεων επανέρχεται στη δημοσιότητα και μέσω των εκδηλώσεων "Γερμανική Θηριωδία στην Ελλάδα 1041-1945, Αποζημιώσεις για θύματα", που πραγματοποιή-θηκαν στο Ντάρμστατ, το Αμβούργο και το Βερολίνο".

    [05] Παράνομος Τζόγος

    H Espresso υποστηρίζει ότι "με δεκάδες εφόδους σε καταστήματα με παράνομα τυχερά παιχνίδια σε ολόκληρη τη χώρα ξεκίνησε η επιχείρηση κατά του παράνομου τζόγου που προανήγγειλε με δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκης, συνερ-γεία του ΣΟΔΕ πραγματοποιούν από χθες το πρωί ελέγχους σε καταστήματα για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν μηχανήματα με "φρουτάκια".

    [06] Μπακογιάννη-Δημαρχία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "δήμαρχος τετραετίας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, επιθυμεί να είναι η βουλευτής της ΝΔ κ. Ντόρα Μπακογιάννη, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν".

    [07] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση εξοικονόμησε 90 δις δρχ από τον προϋπολογισμό για το βαμβάκι και για αποζημιώσεις λόγω της κακοκαιρίας. Ετσι, ελπίζει η κυβέρνηση να "ξεφουσκώσει" την ορμή των τρακτέρ που χθες έκλειναν κατά διαστήματα τον εθνικό δρόμο στα Τέμπη. Ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγ. Αργύρης δήλωσε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ότι 40 δις θα πάρει ο ΕΛΓΑ (Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις) και 50 δις ο ΠΣΕΑ (Πολ. Σχεδιασμός Εκτάκτων Αναγκών). Ο Κ. Σημίτης ζήτησε τη συνδρομή της ΕΕ για αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Σήμερα ή αύριο θα οριστεί η τελική τιμή του βαμβακιού".

    Σύμφωνα με την Traffic News, "από το ύψος της τιμής του βάμβακος, που θα ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Γεωργίας, αλλά και από τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός θα καθοριστεί το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Εξάλλου, εκπρόσωποι των αγροτών θα συναντηθούν στις 4 Φεβρουαρίου με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ στην Αθήνα, καθώς και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "με νέα τρακτέρ ενισχύονται τα μπλόκα του αγώνα, ενώ και νέα μπλόκα στήνονται σε άλλα σημεία της χώρας. Σε συμβολικούς αποκλεισμούς των εθνικών οδών προχώρησαν χτες οι αγρότες, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους. Την ίδια στιγμή ο Κ. Σημίτης εξαντλούσε την "επικοινωνιακή" κυβερνητική τακτική, σε άκαρπες συναντήσεις στις Βρυξέλλες, ενώ , στην Αθήνα εγκύκλιος του ΕΛΓΑ "έκοβε κι έραβε" τις αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες".

    [08] Ελληνική οικονομία-ΕΕ

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "η Ελλάδα όχι μόνο δεν θεωρείται πλέον το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης, αλλά έχει ήδη δώσει τη θέση της στη χώρα που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% του οικονομικού δυναμικού της ζώνης του ευρώ και που εδώ και περίπου μισό αιώνα θεωρείται η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "εγκρίθηκε χθες το επι-καιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2001-2004 που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν. Η έγκριση δεν συνοδεύεται από άξιες λόγου παρατηρήσεις, με εξαίρεση τη σαφή προτροπή προς την κυβέρνηση να σπεύσει να ρυθμίσει το ασφαλιστικό πρόβλημα, προτροπή που αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς έρχεται λίγες μέρες πριν από τη δημοσιοποίηση των προθέσεων του υπουργείου Εργασίας".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "μπορεί η κυβέρνησις να θριαμβολογή για τα σχόλια της Κομμισιόν για το Επικαιροποιημένο Σταθεροποιητικό Πρόγραμμα 2001-2004. Η πραγματικότης είναι τελείως διαφορετική. Το γενικό μήνυμα του κοινοτικού σχολίου είναι: Επισφαλής σταθερότης χωρίς σύγκλιση".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "τα ζητήματα της διεύρυνσης του μέλλοντος της Ευρώπης, των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003 και το αγροτικό τέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στις Βρυξέλλες".

    [09] Διεργασίες ΠΑΣΟΚ

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "δεκάδες εν ενεργεία και πρώην βουλευτές ανταποκρίθηκαν χθες βράδυ στην πρόσκληση του ζεύγους Βαλυράκη και μετέβησαν στην ταβέρνα "Λατέρνα" στην Αγ. Παρασκευή, για να πάρουν μέρος σε ένα δείπνο που περιείχε "καλλιτεχνικό" επιδόρπιο, αφιερω-μένο στη σύζυγο του βουλευτή Μίνα, αλλά πλήρως πολιτικό... μενού. Ο προβληματισμός των συνδαιτυμόνων αφορούσε, όπως λένε οι πληροφορίες, στο μέλλον του Κινήματος υπό την ηγεσία του Κώστα Σημίτη, για τον οποίο αρκετοί εκ των παρισταμένων εκτίμησαν ότι αποτελεί πλέον εμπόδιο στη νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ".

    Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι "στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται πάλι το ΠΑΣΟΚ, καθώς από το πουθενά προέκυψε πάλι μια διαδοχολογία που κανείς, επισήμως, δεν υιοθετεί, αλλά τροφοδοτείται από μια σειρά γεγονότα, ακόμη και κοσμικού χαρακτήρα. Αφορμή η πρόσκληση στο δείπνο περί των 50 εν ενεργεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - κατά σύμπτωση(;) περιλαμβάνονταν σε αυτούς υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου, μερικοί θεωρούμενοι ως ανήκοντες στο "κλίμα" του Ακη Τσοχατζόπουλου και κάποιοι από εκείνους που προσυπέγραψαν το πρόσφατο κείμενο των 45 για το Ασφαλιστικό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "εικόνα διάλυσης παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες το κυβερνών κόμμα και δυσοίωνες για τον Κ. Σημίτη διαφαίνονται οι εξελίξεις. Το μπάχαλο που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ είναι χωρίς αμφιβολία πρωτοφανές. Και δεν παραπέμπει μόνο στην κατάσταση που επικρατούσε πριν το Συνέδριο του περασμένου Οκτωβρίου, αλλά στις χειρότερες ημέρες του Κινήματος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σε πρωτοσέλιδο άρθρο της τονίζει μεταξύ άλλων ότι "ο κ. Σημίτης επελέγη να οδηγήσει τη χώρα για συγκεκριμένο χρόνο και θα κριθεί για το έργο του. Τούτο οφείλουν άπαντες να σεβαστούν και κυρίως οι "σύντροφοί του". Ας τον αφήσουν απερίσπαστο να εκτελέσει την αποστολή του. Υπέρτατος κριτής είναι ο λαός και μόνον αυτός. Τα άλλα είναι εκ του πονηρού και δεν έχουν θέση στην σημερινή εποχή".

    [10] Λογαριασμοί κομμάτων-Βουλή

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "το "μαύρο" χρήμα που εισρέει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας "άναψε φωτιές" χθες το μεσημέρι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με μεγάλους πρωταγωνιστές τον κ. Κώστα Λαλιώτη και τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, οι οποίοι αντήλλαξαν βαρύτατες εκφράσεις, "χοντρά" υπονοούμενα και απειλές για νέες αποκαλύψεις".

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "κόλαφος ήταν η συνε-δρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τον Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος υπέστη δεινή πολιτική ήττα, καθώς δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τους λογαριασμούς του ΠΑΣΟΚ στη Γερμανία που, όπως είπε ο Β. Μεϊμαράκης, είναι στο όνομα είτε του Κ. Σημίτη είτε του Κ. Λαλιώτη".

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επί μήνες ζητούσε τη συγκριτική μελέτη των συμβάσεων της ΝΔ του 1993 και του ΠΑΣΟΚ του 1995 για το αεροδρόμιο, εμφανίστηκε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (στην οποία έχει παραπεμφθεί η υπόθεση) να ισχυρίζεται ότι ουδέποτε υπεγράφη σύμβαση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η παρελκυ-στική τακτική της ΝΔ έπεσε όμως στο κενό, καθώς ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης, δεν προσήλθε στην Επιτροπή με άδεια χέρια. Συγκεκριμένα, προσκόμισε συμβολαιογραφική πράξη, με ημερομηνία υπογραφής 10 Σεπτεμβρίου 1993".

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Διιπλή ένσταση της ΕΕ. Στο πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μη ρωτάς για ποιόν χτυπά η καμπάνα..."

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οι "πρωταθλητές" στην ταλαιπωρία του πολίτη. Εφορίες, Δήμοι-Νομαρχίες, Πολεοδομία, ασφαλιστικά ταμεία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νύξεις της Κομισιόν για αδιαφανή διαχείριση".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Βγαίνει απ' το τούνελ η παγκόσμια οικονομία. Ενθαρρυντικό μήνυμα για τις αγορές".

    [12] Ευρωπαϊκή Επιτροπή-Πρόγραμμα σταθερότητας

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "αμφισβή-τηση της διαφάνειας των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας, περιέχουν οι παρατηρή-σεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνο-δεύουν την έγκριση του Προγράμματος Σταθε-ρότητας και Ανάπτυξης. Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάντο Πρόντι είπε στον κ. Σημίτη που επισκέφθηκε επισήμως την ΕΕ ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 31 January 2002 - 15:49:38 UTC