Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-01-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/01/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ-Διεργασίες
  • [04] Πανεπιστημιακοί γιατροί-Αντιδράσεις
  • [05] Νομαρχιακές εκλογές
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Ελληνοτουρκικά
  • [08] ΝΔ
  • [09] Εφορία-Ελεγχοι
  • [10] Περιοδείες πρωθυπουργού
  • [11] Εθνική-Alpha Bank
  • [12] Επίσκεψη πρωθυπουργού στη Βουλγαρία
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Ελεγχοι επιχειρήσεων

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/01/2002

    Ο απόηχος της παραίτησης του κ. Ζαφειρόπουλου από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βουλγαρία, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 5.239 προσλήψεις σε νομαρχίες και υπουργεία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Big Brother" στο δημόσιο. Ηλεκτρονικό μητρώο με όλα τα προσωπικά δεδομένα 600.000 υπαλλήλων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κώστα (Σκανδαλίδης) δώστα όλα. Πριμ έως 2.000.000 δρχ σε χιλιάδες υπαλλήλους.

    Η ΑΥΓΗ: Οι δελφίνοι του ΠΑΣΟΚ πάλι στο προσκήνιο. Πολιτικές επιπτώσεις από το τραπεζικό φιάσκο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διώξε Καρατζά και τις ορντινάτσες του. Εκκληση του υπεύθυνου του Κοινοβου-λευτικού Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ προς τον κ. Σημίτη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Δελφινομαχία στο ΠΑΣΟΚ. Στόχος ο κ. Γ.Α. Παπανδρέου. Η παραίτηση ενός υφυπουργού αποκαλύπτει το παρασκήνιο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Λύση για 15.000 συμβασιούχους. Πως θα γίνουν οι μονιμοποιήσεις σε δήμους, ΕΛΤΑ, ΤΕΟ, νοσοκομεία.

    ΕΘΝΟΣ: Πιο φθηνά στεγαστικά για χιλιάδες εργαζόμενους. ΟΕΚ: πρόγραμμα-μαμούθ από τις 15 Μαρτίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ηλίας Τσιάπας και "Ελεύθερη Ωρα" προέβλεψαν τον σεισμό. Με ακρίβεια σε πρωτοσέλιδο την περασμένη Κυριακή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τραβάει τα... μαλλιά του. Εξέθεσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι νέοι ευρωμισθοί και οι συντάξεις στο Δημόσιο. Ποιοί θα πάρουν επιδόματα έως 60.000 δρχ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Επαγγέλματα πρώτης ζήτησης. Νέος οδηγός του υπουργείου.

    ΕΣΤΙΑ: Λαλιώτης ο αναμορφωτής. Αυτός θα εξυγιάνη το πολιτικό σύστημα.

    Espresso: Κ. Παπαζάχος: Δεν ήταν αυτός ο μεγάλος σεισμός που περιμένουμε.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θέατρο του παραλόγου στα χειρουργεία ΕΣΥ. Επικίνδυνη κατάσταση για τη δημόσια υγεία από τη μάχη οπισθοφυλακών των καθηγητών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ...Ελεγχος πριν το πιάτο του καταναλωτή. Με εντολή του υπουργείου Γεωργίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κάνουν έξωση στους αντάρτες πανεπιστημιακούς γιατρούς. Μετά το αδιέξοδο στο "Λαϊκό" νοσοκομείο.

    ΝΙΚΗ: Στα βαθιά ο Γιωργάκης. Εσωκομματικές παρενέργειες από την παραίτηση Ζαφειρό-πουλου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δημόσια νοσοκομεία: Ράντζα αθλιότητας για τα λαϊκά στρώματα.

    Traffic news: Θα κάψουμε επώνυμους και σταρ αν μιλήσουμε. Η επανάσταση των γκέι και των τραβεστί στην Ελλάδα.

    Η ΧΩΡΑ: Ποιούς, πως θα ελέγχει η Εφορία. Τσουχτερά πρόστιμα για πλαστά και τήρηση βιβλίων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 210.000 ζουν από τη σωμα-τεμπορία. 45.000.000 ετησίως ο τζίρος από την εκμετάλλευση κάθε γυναίκας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εξαιρετικής από-δοσης και σημασίας η επίσκεψη Σημίτη στη Βουλγαρία.

    [03] ΠΑΣΟΚ-Διεργασίες

    Το ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "η παραίτηση του κ. Ι. Ζαφειρόπουλου από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών απεκάλυψε ότι και μετά το τελευταίο συνέδριο στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση εξακολουθούν να υπάρχουν αντιπαλότητες, που σε μεγάλο βαθμό συνδέονται με σενάρια διαδοχής όταν επέλθει πολιτικά το πλήρωμα του χρόνου για τον κ. Κ. Σημίτη".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "πέρα από τις επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα, το διαζύγιο της Εθνικής με την Αλφα Μπανκ σηματοδοτεί μια νέα περίοδο ενδοκυβερνητικών ανταγωνισμών, που η έκβασή τους συναρτάται με την εξέλιξη των δημοτικών εκλογών και τις αλυσιδωτές εκλογικές αναμετρήσεις (βουλευτικές, ευρωεκλογές, πιθανόν και προεδρικές). Στην αφετηρία της νέας περιόδου εσωκομματικών αμφισβητήσεων οι οιονεί δελφίνοι διαμορ-φώνουν τα στρατόπεδά τους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "η παραίτηση του Γιάννη Ζαφειρόπουλου από το υπουργείο Εξωτερικών έφερε στην επιφάνεια όλα τα υπόγεια ρεύματα που πνέουν στους κυβερνητικούς και κομματικούς κύκλους του ΠΑΣΟΚ. Η χθεσινή αποφυγή του πρωθυπουρ-γού να αντιπαρατεθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ως γνωστόν έχει δημο-σιοποιήσει τις ηγετικές του φιλοδοξίες, είναι ένα γεγονός το οποίο χωρίς καμιά αμφιβολία σηματοδοτεί απρόβλεπτες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "και άλλοι υφυπουργοί ετοιμάζονται να ακο-λουθήσουν το παράδειγμα του Γιάννη Ζαφει-ρόπουλου αντιδρώντας στο "καπέλωμα" που τους έχουν υποβάλει οι προϊστάμενοι υπουργοί τους με την ανοχή του πρωθυπουργού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "σύμφωνα με τις υπάρχουσες δημοσιογραφικές πληρο-φορίες, ο κ. Ζαφειρόπουλος επέμενε ότι ο Γ. Παπανδρέου μέσω των κονδυλίων για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις δημιουργούσε τον προσωπικό κομματικό μηχανισμό του για τη διεκδίκηση της ηγεσίας".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "η περίοδος που ο... Γιωργάκης βρισκόταν στο απυρόβλητο και ανενόχλητος τόσο από τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ, όσο και από την αντιπολίτευση, έχτιζε ηγετικό προφίλ στην κοινωνία, αποτελεί ήδη παρελθόν και ο Γιώργος Παπανδρέου-πλέον-καλείται μετά την παραίτηση Ζαφειρό-πουλου και τον εσωκομματικό απόηχο που αυτή έχει προκαλέσει, να κολυμπήσει στα... βαθιά".

    [04] Πανεπιστημιακοί γιατροί-Αντιδράσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "κορυφώνεται η κόντρα μεταξύ πανεπιστημιακών γιατρών και υπουργείου Υγείας και πλέον οι συνέπειες είναι εμφανείς στους ασθενείς, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε... μπαλάκι μεταξύ των δυο πλευρών. Λάδι στη φωτιά έρχονται να ρίξουν και οι διοικητές των νοσοκομείων, οι οποίοι με επιστολές τους ανακοίνωσαν ουσιαστικά την απόλυση - απομάκρυνση των πανεπιστημιακών γιατρών, οι οποίοι είχαν δηλώσει με αιτήσεις τους στις Ιατρικές Σχολές πως θα πραγμα-τοποιήσουν μόνο το διδακτικό και ερευνητικό τους έργο, λαμβάνοντας και την αντίστοιχη διαπιστωτική πράξη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "απρόβλεπτες διαστάσεις με διαφαινόμενες σοβαρές επι-πτώσεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας προσλαμβάνει ο πόλεμος των πανεπιστημιακών γιατρών με το υπουργείο Υγείας, ο οποίος μετα-φέρεται κυριολεκτικώς... στα χειρουργεία. Οι λίγοι -περίπου 200- καθηγητές που δεν δέχθηκαν τις ρυθμίσεις Παπαδόπουλου προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ανωμαλίας στα νοσοκομεία".

    [05] Νομαρχιακές εκλογές

    Η Espresso ισχυρίζεται ότι "τη μετάθεση των νομαρχιακών εκλογών στο 2004, παράλληλα με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, πρότεινε με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ της ΕΝΑΕ στον υπουργό Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη κατά τη χθεσινή τους συνάντηση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "παρών στη σκακιέρα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του προσεχούς Οκτωβρίου, δήλωσε το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Ο Περισσός αποφάσισε την αυτόνομη πολιτική καταγραφή, προτείνοντας ως υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας τον Σπύρο Χαλβατζή".

    [06] Κυπριακό

    Η Traffic News υποστηρίζει ότι "το κλειδί στο θέμα των εξουσιών κατά τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό είναι η πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία. Το ζήτημα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς συζήτησης στις επόμενες συναντήσεις που θα έχουν ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "οι μεσολαβητές, όπως προκύπτει και από το έγγραφο που έχει ήδη δοθεί στους εμπλεκόμενους από την εποχή των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, έχουν διαμορφώσει σενάρια που προδήλως ευνοούν την αλλαγή του πολιτειακού συστήματος από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "σε εξωφρενική απόφαση προέβη το Συμβούλιο της Ευρώπης το οποίο ζητεί ουσιαστικά άρση του εμπάργκο εξαγωγών που ισχύει στην κατεχόμενη Κύπρο και ουσιαστικά νομιμοποίηση των εμπορικών συναλλαγών του ψευδοκράτους, εκ μέρους των χωρών της ΕΕ".

    [07] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "τουρκικά μαχητικά προσπάθησαν να παρενοχλήσουν το αεροσκάφος που μετέφερε τον Γ. Παπαντωνίου στη Λήμνο. Τα ελληνικά μαχητικά επενέβησαν με αποτέλεσμα να σημειωθούν εικονικές αερομαχίες. Την ίδια στιγμή ο κ. Σημίτης προανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι "την ώρα λοιπόν που ο Γιάννος Παπαντω-νίου πραγματοποιούσε επίσκεψη στην 135η Σμηναρχία Μάχης, σημειώθηκε γενικός συναγερμός στην περιοχή, με αφορμή την παράνομη είσοδο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο. Συνολικά, σημειώθηκαν και καταγράφηκαν 10 παραβιάσεις και 11 παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας".

    [08] ΝΔ

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "για μια ακόμη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κατέστησε χθες σαφές ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να επιτρέψη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Πολύ περισσότερο ο κ. Καραμανλής στη χθεσινή εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που παρεχώρησε στο γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του οι Ξένοι Ανταποκριτές υπεγράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνη κανένα διάλογο για το εκλογικό σύστημα, καθώς ουδεμία εμπιστο-σύνης έχει στην κυβέρνηση Σημίτη".

    [09] Εφορία-Ελεγχοι

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "σαρωτικούς φορολογικούς ελέγχους εξαπολύει από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών με το ΣΔΟΕ και το πρόγραμμα διασταύρωσης του Taxis. Στο στόχαστρο έχουν μπει 800.000 έμποροι, επιχειρηματίες και επαγγελματοβιοτέχνες. Ηδη οι εφορίες έχουν αρχίσει να στέλνουν στο ΚΕΠΥΟ συγκεντρωτικές καταστάσεις, που θα υποβληθούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους και διασταυρώσεις".

    [10] Περιοδείες πρωθυπουργού

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "περιοδείες στο εσωτερικό της χώρας οργανώνει για το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με έμφαση στις μονοεδρικές και αγροτικές περιοχές. Η αρχή θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου (η ακριβής ημερομηνία θα προσδιορισθεί προσεχώς) με επίσκεψη σε Ημαθία και Πέλλα, ενώ τον Μάρτιο θα επισκεφθεί το Καρπενήσι. Ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί το νομό της Θεσσαλίας, πιθανότατα τη Μαγνησία, με τον χρόνο να εξαρτάται και από την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενώ θα επισκεφθεί επίσης και τη Ζάκυνθο".

    [11] Εθνική-Alpha Bank

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "θύελλα έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ η παραμονή του Θ. Καρατζά στη διοίκηση της Εθνικής παρά την παταγώδη αποτυχία της συγχώνευσης με την Πίστεως την οποία χρεώνεται προσωπικά ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες. Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και οι κάθε είδους ορντινάτσες του σφυρίζουν αδιάφορα για όσα ατοπήματα και αμαρτήματα έχουν προκαλέσει στον οικονομικό τομέα και έχουν βλάψει την κυβέρνηση και την χώρα".

    [12] Επίσκεψη πρωθυπουργού στη Βουλγαρία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "ιδιαίτερη σημασία φαίνεται πως αποδίδει η νέα βουλγαρική κυβέρνηση στην οικονομική της στήριξη από την Ελλάδα, κάτι που διεφάνη κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη γείτονα χώρα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΕΑΒ) προβλέπει πιστώσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ (187 δις δρχ) για την πενταετία 2002-2006 και θα χρηματοδοτεί έργα, επενδύσεις, δράσεις και μελέτες στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας, την ΠΓΔΜ και τη Ρουμανία. Οι πιστώσεις θα παρέχονται στον δημόσιο τομέα των χωρών αυτών, σε δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, κοινωφελή ιδρύματα, ενώ γίνεται ειδικά αναφορά στις μη κυβερνητικές οργανώσεις με έδρα ή δραστηριότητα στις εν λόγω χώρες".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ελεγχος 800 χιλ. επιχειρήσεων. Για την κίνηση των τιμολογίων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ελαφρύνσεις 170 δις από το χαρτόσημο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Φως στο τούνελ βλέπουν οι "12" για την Ευρώπη. Προ των πυλών η οικονομική ανάκαμψη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ξεφεύγει από το 2,5% η εισοδηματική πολιτική. Ανεβάζοντας τον πήχυ και στον ιδιωτικό τομέα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Στην αφετηρία ανάκαμψης οι οικονομίες της ευρωζώνης. Οι αγορές θα σπεύσουν να την προεξοφλήσουν".

    [14] Ελεγχοι επιχειρήσεων

    Η ΕΞΠΡΕΣ υποστηρίζει ότι "εκτεταμένο πρόγραμμα διασταυρώσεων στα στοιχεία των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών και πελατών για περισσότερες από 800.000 επιχειρήσεις, φιλοδοξεί να φέρει εις πέρας έως το μέσον του καλοκαιριού ο φοροελεγκτικός μηχανισμός".  
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 23 January 2002 - 23:23:13 UTC