Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-01-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/01/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Εξωτερική πολιτική
  • [04] Δημοτικές εκλογές
  • [05] Πρωθυπουργός-Περιοδείες
  • [06] Συνέντευξη Αβραμόπουλου
  • [07] Δήλωση Σκανδαλίδη
  • [08] Εθνική-Alpha Bank

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/01/2002

    Η ματαίωση της συμφωνίας συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας-Alpha Bank, οι δημοτικές εκλογές, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ο Καρατζάς έσωσε το γόητρο της Εθνικής. Αρνήθηκε να παράσχει "γη και ύδωρ" στη συγχώνευση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις εκλογές. Ανοιχτή δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα 44 παράθυρα για διορισμούς-εξπρές. Προσλήψεις δυο ταχυτήτων με ρουσφέτι και ολίγη αξιοκρατία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διώξτε Καρατζά κ. Σημίτη. Μετά το φιάσκο η Εθνική χρειάζεται νέο Διοικητή για να μην καταρρεύσει.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εστηναν παγίδα στον Καρατζά.

    ΕΘΝΟΣ: Νέα κριτήρια για απολύσεις και μεταθέσεις. Αρειος Πάγος: Με δυο αποφάσεις αλλάζει το εργασιακό καθεστώς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καταδικασμένο ...δις εις θάνατον το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες. Χάνει στις Δημοτικές-Νομαρχιακές, χάνει και στις Εθνικές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις εκλογές. Ολομολογία-σοκ από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέες ρυθμίσεις για αναβολές-ανυπότακτους. Θητεία: Μειώνεται από τα 50 στα 45 το όριο ηλικίας. Τι αλλάζει η άρση της γενικής επιστράτευσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 10 αλλαγές στις προσλήψεις. Σκανδαλίδης: Απλοποιήσεις και επιτάχυνση του ΑΣΕΠ.

    ΕΣΤΙΑ: Θρίαμβος του κρατισμού. Χωρίς στρατηγική η απόφασις συγχωνεύσεως.

    Espresso: Ξαφνικός θάνατος 22χρονου μέσα σε μεγάλο κλαμπ της Αθήνας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πινγκ πονγκ με τις ευθύνες για το διαζύγιο. Κυβέρνηση, Εθνική, Alpha. Οι χαμένοι: Χριστοδουλάκης, Καρατζάς, Κωστόπουλος.

    Traffic news: από Σωτήρης... Τζένη αφού τον βίασε ο πατέρας του. Τρανσέξουαλ θέλει να ξαναγίνει άνδρας.

    Η ΧΩΡΑ: Φουλ για εκλογές. Πιέσεις και αδιέξοδα οδηγούν τον Σημίτη στις κάλπες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Φτωχοί συγγενείς" οι σπουδαστές ΤΕΙ. 500.000 δρχ η κατά κεφαλή δαπάνη έναντι 1,5 εκατ. για τους φοιτητές.

    [03] Εξωτερική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "έφτασε η ώρα να σταματήσουν οι κύριοι Σημίτης και Γ. Παπανδρέου να σέρνουν το "κάρο" της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος των εθνικών και ευρωπαϊκών μας συμφε-ρόντων. Εφτασε επίσης η ώρα να αποδεσμευτεί η ΝΔ από μια στρατηγική που μπορεί να έχει σχέση με την αναζήτηση της βαλκανικής Νέας Τάξης, δεν έχει όμως σχέση με τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Ελλάδας ούτε βέβαια με την καραμανλική παράδοση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "ένα εικοσιτετράωρο μετά την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου με τον Αμερικανό ομόλο-γό του Κόλιν Πάουελ άρχισαν να παρατη-ρούνται ορισμένες κινήσεις που αποσκοπούν κυρίως στο να απλωθεί και πάλι το απόλυτο σκοτάδι πάνω από την ελληνοτουρκική προσέγ-γιση και τις συζητήσεις των δυο υπουργών Εξωτερικών".

    [04] Δημοτικές εκλογές

    Τα ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες σε Χαριλάου Τρικούπη και Ρηγίλλης για την επιλογή υποψηφίων που θα στηρίξουν στις δημοτικές εκλογές. Η περιοχή της Αττικής, με την Αθήνα και τον Πειραιά, αλλά και τους δεκάδες μεγάλους και μικρούς δήμους του, βρίσκεται και αυτή τη φορά στο κέντρο των ζυμώσεων, καθώς η ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και οι έδρες νομών θα αποτελέσουν το βαρόμετρο για τον νικητή. Και τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν τον ίδιο στόχο. Αναζητούν συμμαχίες με την Αριστερά".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "δεν βρίσκουν ανταπόκριση στην ηγεσία των κομμάτων της Αριστεράς οι ασφυκτικές πιέσεις του Κ. Λαλιώτη και της ηγεσίας της κυβέρνησης για συνεργασία και διάλογο εν όψει των δημοτικών και των νομαρχιακών εκλογών".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "την αναποτελεσματικότητα της κυβερνήσεως Σημίτη, πέραν του "αριστερού ανοίγματος", έρχεται να επιτείνη η εσωκομμα-τική πίεσις. Χαρακτηριστικώτερη κριτική της κατηγορίας αυτής, η ασκούμενη από τον πρώην υπουργός κ. Θ. Πάγκαλο. Ο οποίος επανήλθε χθες με νέο άρθρο του στο "Βήμα της Κυριακής". Πολύ ωμά ο κ. Πάγκαλος λέγει ότι το ΠΑΣΟΚ - αν δεν συμβή "κάποιο θαύμα" - θα χάση τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής αργότερα της Αριστεράς, Μανόλης Δρεττάκης, αναμένεται να είναι - σύμφωνα με πληροφορίες - ο υποψήφιος που θα διεκδικήσει με στήριξη της ΝΔ την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς".

    [05] Πρωθυπουργός-Περιοδείες

    Η Espresso αναφέρει ότι "οι ελληνο-βουλγαρικές σχέσεις θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα γίνουν αύριο στη Σόφια, όπου αναμένεται ο Κώστας Σημίτης. Συνέχεια στις επαφές του Ελληνα πρωθυπουργούς με Βαλκάνιους ηγέτες θα δοθεί την ερχόμενη Παρασκευή 25 Ιανουαρίου οπότε πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα ο Αλβανός ομόλογός του Ιλιρ Μέτα".

    [06] Συνέντευξη Αβραμόπουλου

    "Αυτόνομο θα κατέλθει στις προσεχείς εθνικές εκλογές το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών, δηλώνει στο ΕΘΝΟΣ ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας πως "δεν υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του ΚΕΠ και του κόμματος του κ. Μάνου, που προχώρησε σε προεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία". Επίσης πετάει το γάντι στην Ντόρα Μπακογιάννη θέτοντας τον πήχη της εκλογής του νέου δημάρχου στο 58% που συγκέντρωσε ο ίδιος από τον πρώτο γύρο στις περασμένες εκλογές".

    [07] Δήλωση Σκανδαλίδη

    "Μεγάλες αλλαγές στην εφαρμογή του νόμου Πεπονή προαναγγέλλει με δήλωσή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο Κ. Σκανδαλίδης, επιση-μαίνοντας ότι πρέπει να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο ΑΣΕΠ. Τα κοινωνικά κριτήρια, τονίζει, θα πρέπει να συν-δυαστούν με την αξιοκρατία, ενώ το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στη γνώση και την εξειδίκευση. Με επιστολή του καλεί τους υπουργούς να αναλάβουν προσωπικά τον τριετή προγραμ-ματισμό για προσλήψεις που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου".

    [08] Εθνική-Alpha Bank

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "βαρύ αναμένεται να είναι το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει η ελληνική οικονομία μετά το "διαζύγιο" Εθνικής- Alpha Bank, καθώς η παταγώδης αποτυχία της μεγαλύτερης συγχώνευσης στην ιστορία της Ελλάδας ενίσχυσε την άποψη όσων υποστήριζαν ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι έτοιμη να λειτουργήσει με εξωστρέφεια και με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια".

    Σύμφωνα με την Traffic News, "το "ναυάγιο " της συγχώνευσης Εθνικής - Alpha Bank φέρνει "τρικυμία" στο πολιτικό σκηνικό. Η κυβέρνηση και ιδίως ο υπουργός Οικονομίας δέχονται πυρά όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και εκ των ενόντων! Η ΝΔ ζητεί την παραίτηση ή την απόλυση του διοικητής της ΕΘνικής Θ. Καρατζά. Πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζει και ο ΣΥΝ ενώ αιχμές αφήνει ο Ακης Τσοχατζόπουλος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "μάλλον φαίνεται πώς είχε δίκιο ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος που διέλυσε την συμφωνία για την συγχώνευση της Πίστεως με την Εθνική, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες μας ο άνθρωπος τα' χασε όταν άρχισε να μαθαίνει με λεπτομέρειες το ΧΑΛΙ που επικρατούσε στην ΕΘνική, η οποία ως κρατική τράπεζα έχει μεταβληθεί σε ΒΟΛΕΥΤΗΡΙΟ!!!".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "σε τέτοιο κλίμα, πέραν των, εφ΄ όλης της ύλης, διαστάσεων της πολιτικής και οικονομικής διαμάχης, ετέθη από τη ΝΔ ζήτημα "απόλυσης" του Διοικητή της Εθνικής κ. Καρατζά, κάτι που η Κυβέρνηση χλιαρά αποκρούει".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε, τελικά, η υπόθεση της συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha Bank, εκτός του ότι επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά την άποψη ότι ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας πολύ σωστά βρίσκεται στη θέση αυτή, χρησιμεύει και για την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων, αναφορικά με το πως δρουν ορισμένοι επιχειρηματίες, που, ενώ υποθετικά τάσσονται αναφανδόν υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς, στην πράξη επιθυμούν το ακριβώς αντίθετο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) στο κύριο άρθρο του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "με γνώμονα, λοιπόν, τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των επενδυτών, χειρίστηκε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας το όλο θέμα και επομένως ευρίσκονται εν αδίκω όσοι επέκριναν τον κ. Θ. Καρατζά ο οποίος είναι μάλλον άξιος επαίνων για το συνετό χειρισμό του όλου θέματος. Αλλωστε, με ανακοίνωσή της και η ΔΑΚΕ Εθνικής Τράπεζας επιβεβαιώνει ότι η ευθύνη για τη διάλυση του αρραβώνα βαρύνει την άλλη πλευρά".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 21 January 2002 - 17:25:33 UTC