Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-01-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/01/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] "Αθήνα 2004"
  • [04] Αλ Κάιντα-Πληροφορίες για χτύπημα
  • [05] Εθνική-Alpha Bank
  • [06] Προσλήψεις
  • [07] Ετσεβίτ-ΗΠΑ-Αποτελέσματα
  • [08] Δημοτικές εκλογές-Δημοσκόπηση
  • [09] Προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/01/2001

    Οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική και η χθεσινή συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, τα αποτελέσματα της επίσκεψη Ετσεβίτ στις ΗΠΑ, οι δημοτικές εκλογές και οι προσλήψεις στο δημόσιο, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χαράτσι σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ επί των εξόδων για την τριετία 1999-2001.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων σε όλα τα υπουργεία. "Ξεπαγώνουν" όλοι οι απαγορευτικοί νόμοι.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Λίστες διορισμών. Δημόσιο: Με εγκύκλιό του ο Σκανδαλίδης ανοίγει τις πόρτες. Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου οι τελικές αποφάσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Συναινετικό το διαζύγιο. Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο για το φιάσκο της συγχώνευσης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αρπάζουν την αγορά του Ρέντη οι πολυεθνικές. Μεγάλα συμφέροντα πίσω από την εκστρατεία δυσφήμισης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι φήμες και οι διαψεύσεις ανεβάζουν το Χρηματιστήριο. Παραιτείται-δεν παραιτείται ο κ. Καρατζάς, ο ίδιος το διαψεύδει.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μπουμ στα ενοίκια. Φουντώνουν οι εξώσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Οι νέοι μισθοί και τα επιδόματα. Θα καταβληθούν αναδρομικά από τον Μάρτιο. Ποιοι θα πάρουν το έξτρα επίδομα των 176 Ευρώ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με... ΕΥΡΩάξονα οι Γερμανοί κερδίζουν τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κόντρα υπουργών για τα εθνικά θέματα. Ενώ η κυβέρνηση σύρεται σε διάλογο εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΕΙ-ΤΕΙ-σχολεία σε απεργιακό πυρετό. Ξεκινά μπαράζ κινητοποιήσεων από εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ελεύθερες προσλήψεις για 10.000. Ως το 2004 σε θυγατρικές ΔΕΚΟ, τραπεζών, κατασκευαστικών.

    ΕΣΤΙΑ: Πρωθυπουργός ή κομματάρχης; Απεμπόλησε τις ΗΠΑ για την Σύνοδο ΠΑΣΟΚ.

    Espresso: Πικρή γεύση για τον Πρόεδρο (Κ. Στεφανόπουλο) από τα παιδιά του Big Brother στην πρεμιέρα του Γκλέτσου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ευρώπη λάιτ" θέλει τώρα ο Μπερλουσκόνι. Σοβαρή απειλή ή παζάρι αναβάθμισης της Ιταλίας στην ΕΕ;

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αναμένονται εξελίξεις... Θέματα εξωτερικής πολιτικής στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ουρές οργής με χιλιάδες καταγγελίες και αγωγές! Σε ΙΚΑ, νομαρχίες, νοσοκομεία, εφορίες.

    ΝΙΚΗ: Ποιος κυβερνά το 2004; Νέα σύγκρουση Γιάννας με κυβέρνηση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανήλικοι μαθητές σέρνονται στα δικαστήρια. Είναι έγκλημα ο αγώνας για την Παιδεία;

    Traffic news: Πάρτι-σοκ της Τζούλιας (Μπάρκα) στη Λέσβο!

    Η ΧΩΡΑ: Συντάξεις: Ποιοι άνεργοι δικαιούνται. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ασφάλιση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Βράζει" η εκπαίδευση. Κινητοποιήσεις, μετά τις ιατρικές, και σε άλλες σχολές, ΤΕΙ, Λύκεια και Γυμνάσια.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τι δήμαρχο θέλουμε... Έρευνες K-Research-MRB για τη Θεσσαλονίκη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος: Ερχομαι από την πρωτεύουσα του κόσμου τη Νέα Υόρκη στην άλλη πρωτεύουσα του κόσμου τη Θεσσαλονίκη".

    [03] "Αθήνα 2004"

    Η Espresso αναφέρει οτι "τριγμοί... στον "Αθήνα 2004" μετά την αποκάλυψη Καραμανλή του πίνακα για τα Ολυμπιακά έργα. Η κόντρα που δημιουργήθηκε στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό και ακολούθως οι αμφισβητήσεις για το "αληθές" των αποκαλύψεων, από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, ανάγκασαν τη Γιάννα Αγγελοπούλου να δράσει αποτελεσματικά".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "σε νέα φάση συγκρούσεων εισήλθαν η κυβέρνηση και η πρόεδρος της Επιτροπής "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου, λίγες μέρες πριν από τη νέα επιθεώρηση για την πορεία προετοιμασίας της χώρας για την Ολυμπιάδα του 2004 από το κλιμάκιο της ΔΟΕ, που έρχεται τη Δευτέρα στην Αθήνα".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι "το μόνο σίγουρο είναι οτι αν κατά προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα, οι "Αθάνατοι" παρουσιάστηκαν αρκετά συγκρατημένοι και φειδωλοί στις δηλώσεις τους, αυτή τη φορά σε περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα και καθυστερήσεις, ο κ. Οσβαλντ δε θα διστάσει να το πει έξω από τα δόντια..."

    [04] Αλ Κάιντα-Πληροφορίες για χτύπημα

    Τα ΝΕΑ εκτιμούν οτι "τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ελλάδα σχεδίαζε η Αλ Κάιντα, η οργάνωση της οποίας ηγείται ο Μπιν Λάντεν κι έχει διασυνδέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό αποκάλυψε χθες στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, με θέμα την εξωτερική πολιτική, ο Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα ενημερώθηκε από τις ισραηλινές υπηρεσίες κατ΄αρχάς και τις αμερικανικές στη συνέχεια. Ωστόσο, παραμένει ασαφές Ποιοι ήταν οι στόχοι, εάν ήταν αμερικανικών ή άλλων συμφερόντων, όπως κι αν έχει εκλείψει ο κίνδυνος για τη χώρα μας".

    [05] Εθνική-Alpha Bank

    Η Traffic news γράφει οτι "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα... φαίνεται οτι είναι η κατάσταση σχετικά με τη συγχώνευση Εθνικής-Alpha Bank, καθώς οι δυο πλευρές δεν κάνουν ούτε μπρος αλλά ούτε και πίσω, επίσημα τουλάχιστον, Ενώ οι εκτιμήσεις που γίνονται κυρίως στο παρασκήνιο από στελέχη και εργαζομένους των δυο τραπεζών είναι μάλλον δυσοίωνες".

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται οτι "την παραίτησή του φέρεται να έχει υποβάλει ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Θόδωρος Καρατζάς στον υπουργό Οικονομίας Νικ. Χριστοδουλάκη, για την εξέλιξη που είχε η διαδικασία συγχώνευσης ανάμεσα στην Εθνική και τη Alpha Bank. Η παραίτηση όμως δεν πρόκειται να γίνει δεκτή, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει ακόμη μεγαλύτερους κραδασμούς με οικονομικές και πολιτικές συνέπειες και να "αδειάσει" την πολιτική επιλογή του".

    [06] Προσλήψεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "νέα δεδομένα στο κεφάλαιο προσλήψεις. Καταργείται η αναλογία 5 έξοδοι προς μια πρόσληψη στις θυγατρικές ΔΕΚΟ, τραπεζών και κατασκευαστικών του Δημοσίου, αρκεί όλες να είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ. Οι προγραμματισμένες προσλήψεις (με τη διαδικασία πάντως του ΑΣΕΠ) θα γίνουν για πρώτη φορά για τρία χρόνια (2002-2004) και με πρόχειρους υπολογισμούς θα αφορούν τουλάχιστον 10.000 άτομα, κυρίως σε ειδικότητες νέας τεχνολογίας και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Παύει η πρόσληψη εποχικού προσωπικού για πάγιες και τακτικές ανάγκες, όπως επιτάσσει το νέο Σύνταγμα. Υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και μεταφορών θα ανατίθενται σε ιδιώτες".

    [07] Ετσεβίτ-ΗΠΑ-Αποτελέσματα

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "με άδεια χέρια αναχωρεί σήμερα για την Άγκυρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος -κατά την έκφραση διπλωματικής πηγής- "ήρθε με μεγάλο καλάθι, το οποίο ήταν αδύνατο να γεμίσει". Ο κ. Ετσεβίτ εστίασε την επίσκεψή του στα οικονομικά και εμπορικά θέματα, για τα οποία δεν ήταν έτοιμη να συζητήσει η αμερικανική κυβέρνηση, σε μια εποχή που η οικονομία των Ην. Πολιτειών δεν είναι σε καλή κατάσταση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "από μια σκοπιά τα αποτελέσματα των επαφών Ετσεβίτ με την αμερικανική ηγεσία κινήθηκαν παρά τις εντυπωσιακές παράτες που τις περιέβαλλαν, μάλλον σε μέτρια επίπεδα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, η οποία επιβεβαίωσε τη στρατηγική σχέση των δυο χωρών, εξασφάλισε στην Άγκυρα αμερικανική στήριξη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσεως, Ενώ ως προς τα θέματα που έχει συσσωρεύσει η τούρκικη πολιτική στο Αιγαίο, ο κ. Ετσεβίτ επρότεινε λύση "συμβιβασμού" που έχουν απορρίψει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις".

    [08] Δημοτικές εκλογές-Δημοσκόπηση

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "μια ημέρα πριν τη Σύνοδο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ όπου θα συζητηθεί η πορεία του Κινήματος προς τις δημοτικές εκλογές, ο κ. Λαλιώτης παρουσίασε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας "MRB", όπου η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμεί το διάλογο και τη συνεργασία του κυβερνώντος κόμματος και των άλλων κομμάτων. Είναι επιτακτική ανάγκη, το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο γραμματέας, μετά από μια ιδιότυπη εμμονή σε "πολιτικές αυτάρκειας, απομονωτισμού και χαρακωμάτων", να αναλάβει ξανά ουσιαστικές πρωτοβουλίες, χωρίς προκαταλήψεις, αλαζονείες και προαπαιτούμενα για γόνιμο διάλογο, με τις πολιτικές και τις κοινωνικές δυνάμεις, που έχουν έναν Ιστορικό, Πολιτικό και Κοινωνικό συνπροσδιορισμό με το ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "στις αντίστοιχες εμπειρίες συνασπισμών εξουσίας στη Γαλλία και τη Γερμανία αναφέρθηκε ο Κ. Λαλιώτης, προτρέποντας εκ νέου χθες τις πολιτικές δυνάμεις του αριστερού και προοδευτικού χώρου σε διάλογο για τη συγκρότηση ενός πλειοψηφικού, πολυκομματικού ρεύματος της Κεντροαριστεράς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι "από θέση ισχύος αντιμετωπίζουν πλέον τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στη ΝΔ. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας αποδεικνύουν ότι η επανεκλογή των δημάρχων που υποστηρίζει η ΝΔ σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά είναι βέβαιη, αλλά και ότι για πρώτη φορά υπάρχουν ελπίδες να 'αλώσει' ορισμένα παραδοσιακά 'κάστρα' του ΠΑΣΟΚ, όπως το Περιστέρι (σε συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ), η Κέρκυρα και το Ηράκλειο Κρήτης ακόμα".

    [09] Προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "'Πράσινο φως' για αναβαθμισμένο πολιτικό διάλογο με την Τουρκία έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενόψει των καταληκτικών ημερομηνιών που προβλέπονται από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, μπαίνοντας με αυτό τον τρόπο σε μια συνολική διαπραγμάτευση για το Αιγαίο με την Άγκυρα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "σε διάλογο με την Τουρκία φαίνεται πως προσανατολίζεται η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς πιστοποίησε χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες'. Θέση την οποία είχε λάβει και στην Ουάσιγκτον, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους. Ο υπουργός Εξωτερικών που δέχθηκε επικρίσεις από πέντε συναδέλφους του (Α. Τσοχατζόπουλο, Ε. Βενιζέλο, Γ. Παπαντωνίου, Δ. Ρέππα και Β. Παπανδρέου) καλύφθηκε ωστόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει ότι "κινητοποίηση προκαλεί στην κυβέρνηση η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Παρά την ικανοποίηση που εξέφρασαν κυβερνητικά στελέχη για την πορεία των επαφών του Κώστα Σημίτη, κοινή εκτίμηση ήταν πως τα αποτελέσματα των συνομιλιών δεν μπορούν να χαρακτηριστούν θετικά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το άλλο πρόσωπο' που έδειξε η αμερικανική πλευρά στον Τούρκο πρωθυπουργό, έχει προβληματίσει το κυβερνητικό στρατόπεδο, που πλέον αναζητά τρόπους να διασκεδάσει τις εις βάρος του εντυπώσεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "αποφασισμένος να υλοποιήσει τις σαφείς οδηγίες που έλαβε κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, για μια ταχεία διευθέτηση των εκκρεμοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, εμφανίστηκε χτες ο πρωθυπουργός, μετά τη μακράς διάρκειας χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "ραγδαίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα σηματοδοτούν οι επισκέψεις των κ.κ. Σημίτη και Ετσεβίτ στην Ουάσιγκτον, καθώς γίνεται σαφές ότι η ελληνική πλευρά οδηγείται σε έναν εφ΄ όλης της ύλης διάλογο με την Άγκυρα".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "η κυβέρνηση Σημίτη δεν αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις, αδυνατεί να προβάλει τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και ξεκινάει τον αναβαθμισμένο εφ΄ όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία με φόντο το 'γκρίζο' Αιγαίο. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πρόκειται για κάποιο λάθος εκτίμησης του κ. Σημίτη και του κ. Γ. Παπανδρέου αλλά για την προώθηση ενός απαράδεκτου σχεδίου".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "θέμα Λήμνου επαναφέρουν προκλητικά και αιφνιδιαστικά οι Τούρκοι, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να προβούν, χθες, σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αθήνα, επειδή στο νησί ... προσγειώνονται και απογειώνονται ελληνικά F-16 και F-4 (Φάντομς) για πτήσεις στο Αιγαίο. Η νέα αυτή προκλητική τουρκική ενέργεια (ξεπέρασε κάθε όριο' κατά την έκφραση ανωτάτου αξιωματικού του ΓΕΑ) γίνεται για πρώτη φορά σε διακρατικό επίπεδο με την επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "ο κ. Σημίτης φέρει τεράστιες ευθύνες για τον διασυρμό που υπέστη η Ελλάς κατά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Φέρει τεράστιες ευθύνες διότι άφησε στον κ. Ετσεβίτ το πεδίο εντελώς ελεύθερο. Φέρει τεράστιες ευθύνες διότι όχι μόνον δεν αξιοποίησε, αλλά κατ' ουσίαν εναντίωσε την ελληνική ομογένεια".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Saturday, 19 January 2002 - 17:32:04 UTC