Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-01-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/01/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Δημοτικές Εκλογές
  • [04] Συγχώνευση Εθνικής-Alpha
  • [05] Συνέντευξη Τόμας Μίλερ
  • [06] Μάρμαρα Παρθενώνα
  • [07] Ετσεβίτ-ΗΠΑ
  • [08] Ολυμπιακός προϋπολογισμός
  • [09] Ελλάδα-Αφγανιστάν-Τουρκία
  • [10] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [11] Νέοι αρχηγοί ΓΕΣ-ΓΕΑ
  • [12] Κυπριακό
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Τράπεζες-Συγχώνευση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/01/2002

    Η διατήρηση της συμφωνίας Εθνικής τράπεζας με Alpha Bank, οι επικείμενες δημοτικές εκλογές, η επίσκεψη Ετσεβίτ στις ΗΠΑ και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μοιράζει ευρώ ο ΟΑΕΔ σε επαγγελματίες. Προθεσμία 15 ημερών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Διάσταση αλλά όχι διαζύγιο! Αγωνία για το "γάμο" Εθνικής-ALPHA BANK.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κρύβουν το διαζύγιο. "Λευκή συμβίωση" έπειτα από πίεση Σημίτη-Χριστοδουλάκη.

    Η ΑΥΓΗ: Σκληρή σύγκρουση για τις συγχωνεύσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φεύγει ο Καρατζάς. Από...μηδενική βάση οι διαπραγματεύσεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Βόμβα για την Υγεία η αγορά του Ρέντη! Εφιαλτικές διαπιστώσεις από τους επιθεωρητές της ΕΕ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιχορήγηση σε γυναίκες και άνδρες επιχειρηματίες.

    ΕΘΝΟΣ: Εκπληξη από τις ΗΠΑ. Συνέντευξη-ύμνος του Τόμας Μίλερ για την επίσκεψη Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κράτα με να σε κρατώ να...πηδήξουμε κι οι δυό! Παζάρι Μπους-Ετσεβίτ για "άλματα" σε Κύπρο, Αιγαίο, Ιράκ, δολάρια...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαύρα μαντάτα από Ουάσιγκτον. Μετά βαϊων και κλάδων υποδέχθηκαν οι αμερικανοί τον Ετσεβίτ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μονιμοποίηση για 12.000 συμβασιούχους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ναυαγοσώστες της απελπισίας. Παράταση ζωής στη συγχώνευση, όλα από μηδενική βάση.

    ΕΣΤΙΑ: Ξένα σώματα οι δύο τράπεζες. Που προσκρούει η συγχώνευσις.

    Espresso: Ξεκινάει το πρώτο γυμνό δελτίο ειδήσεων στην ελληνική TV.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εταιρίες συμβούλων ο μύθος καταρρέει. Το σκάνδαλο Enron αγγίζει και τους οίκους που μονοπωλούν την ελληνική αγορά.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Συγκρατημένη αισιοδοξία. Επιφυλακτικές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Λευκός γάμος αποτρέπει (για την ώρα) οριστικό διαζύγιο. Υστερα Από ισχυρές πολιτικές πιέσεις σε Εθνική - Alpha.

    ΝΙΚΗ: Ικέτης ο Σημίτης για να σωθεί το deal. Παράταση χρόνου για το διαζύγιο Alpha-Εθνικής.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Με αίμα εργατών ποτισμένα τα κέρδη τους! Κυβερνητική αδιαφορία και εργοδοτική ασυδοσία.

    Traffic News: Αγρια όργια με παντρεμένες στο Αγρίνιο.

    Η ΧΩΡΑ: Συνταξιούχοι. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα ποσά. Ποιοί μπορούν να δουλεύουν παίρνοντας και τη σύνταξη!

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 12 μήνες εκπτώσεις! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την υιοθέτηση σχετικής οδηγίας υπέρ των καταναλωτών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μητροπολιτική η Θεσσαλονίκη...και θα αποφασίζει μόνη για την τύχη της.

    [03] Δημοτικές Εκλογές

    H Espresso υποστηρίζει ότι "φραστικοί διαξιφισμοί και έντονη κριτική συνέθεταν το σκηνικό που στήθηκε χθες στη συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τη στρατηγική που θα εφαρμοστεί στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "υπό το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων που προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες αρνήσεις κορυφαίων προσωπικοτήτων να τεθούν επικεφαλής των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, συνεδρίασε χθες στη Χαριλάου Τρικούπη το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "τη χρονική μετάθεση της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές αποφάσισε η Νέα Δημοκρατία. Το θέμα τέθηκε αρχικά στην προχθεσινή συζήτηση της "Ομάδας Ανάλυσης Πολιτικής" που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή στη Ρηγίλλης".

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΧΩΡΑΣ, "η ΝΔ προσανατολίζεται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρώτα ονόματα με τους υποψηφίους στα μέσα Φεβρουαρίου, αν και , όπως επισημαίνεται, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν βιάζεται".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι" μπορεί ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής να τονίζει σε συνεργάτες του ότι δεν βιάζεται να πάρει αποφάσεις για το πρόσωπο που θα υποστηρίξει η ΝΔ στο Δήμο Αθηναίων, όπως και η κ. Ντ. Μπακογιάννη δηλώνει αντιστοίχως σε πολιτικούς της φίλους πως δεν υπάρχει λόγος βιασύνης σχετικά με την απόφασή της, όμως όσο περνούν οι ημέρες, οι πιέσεις για τη δρομολόγηση εξελίξεων, πολλαπλασιάζονται από τα στελέχη του κόμματος."

    [04] Συγχώνευση Εθνικής-Alpha

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "παράταση ζωής, η οποία κατά τα φαινόμενα αναμένεται να είναι βραχύβια, δόθηκε χθες στη συμφωνία Εθνικής - Alpha. Μετά από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις - ακόμη και παρεμβάσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη - αλλά και πρωτοβουλίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος βλέπει το μεγαλύτερο επίτευγμα να εξελίσσεται σε φιάσκο, οι κκ Καρατζάς και Κωστόπουλος επικύρωσαν και τυπικά τις "διαφωνίες" τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "προκειμένου να αποφύγει τις πολιτικές παρενέργειες από το ναυάγιο στη "συγχώνευση του αιώνα", η κυβέρνηση έχρισε "ισότιμη" την Alpha με την Εθνική, δημιουργώντας αρνητικό προηγούμενο στις σχέσεις ιδιωτικών και κρατικών επιχειρήσεων".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "πολλαπλάσιες προσπάθειες θα χρειασθεί να καταβάλει τώρα, μετά την κρίση στον "γάμο του αιώνα", η κυβέρνηση για να βελτιωθεί το κλίμα στην οικονομία, το οποίο βρίσκεται, ούτε ή άλλως, υπό την επήρεια χαμηλού βαρομετρικού εδώ και περίπου δύο χρόνια".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "αποφασισμένος να παραιτηθεί εμφανίζεται ο Διοικητής της Εθνικής Θεόδωρος Καρατζάς στην περίπτωση κατά την οποία δεν προχωρήσει άμεσα η συγχώνευση της Εθνικής με την Πίστεως. Ο κ. Καρατζάς δεν είναι ικανοποιημένος από τη συμφωνία για διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση που επετεύχθη μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον κ. Κωστόπουλο".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "ο χθεσινός συμβιβασμός μεταξύ των διοικήσεων της Εθνικής και της Alpha, κάθε άλλο παρά εξάλειψε την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του εγχειρήματος της συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Η παρακλητικού χαρακτήρα παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, οδήγησαν σε μια συμφωνία που έγινε για τα μάτια του κόσμου, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για το οριστικό διαζύγιο, που οι περισσότεροι πλέον εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "με πλήρη αδιαφάνεια, προκαλώντας ανησυχία σε χιλιάδες μικρομετόχους αλλά και ασφαλιστικά ταμεία- μετόχους και χωρίς να υπολογίζονται οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη βιαστική συγχώνευση και τα επαπειλούμενο ναυάγιο, οι δύο πλευρές χθες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σε πνεύμα "καλής πίστης" και ως "δύο ισότιμες τράπεζες" διατύπωση που ερμηνεύεται ως υποχώρηση της Εθνικής".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι "πάντως, το κρισιμώτερο σημείο τριβής είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες κανείς δεν είναι εις θέσιν να εγγυηθή ότι "η υπερτράπεζα" θα λειτουργήση πράγματι με "ιδιοτικοοικονομικά κριτήρια". Με την συμφωνηθείσα σχέση ανταλλαγής μετοχών, το νέο σχήμα θα ελέγχεται από το κράτος".

    [05] Συνέντευξη Τόμας Μίλερ

    Υμνο για τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και την Ελλάδα, αποτελεί η συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη Τόμας Μίλερ στο ΕΘΝΟΣ. "Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός αξιωματούχος παρουσιάζει μια πολύ θετική εικόνα, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι τα αποτελέσματα ήταν θριαμβευτικά. Ο κ. Μίλερ που οργάνωσε την πρωθυπουργική επίσκεψη, απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος Τζ. Μπους κάλεσε στον Λευκό Οίκο τον κ Σημίτη για να τον πιέσει σε θέματα, όπως η τρομοκρατία, ο ευρωστρατός και το Αιγαίο. Ηταν κάτι που φαντάστηκαν κάποιοι άνθρωποι στην Ελλάδα, συνέχισε ο Αμερικανός πρέσβης και πρόσθεσε" δεν πιέσαμε τον πρωθυπουργό. Για να το ξεκαθαρίσουμε, ούτε εγώ ούτε κανείς στην κυβέρνηση χρησιμοποιήσαμε αυτή τη λέξη. Τελεία και παύλα". Ο κ. Μίλερ τονίζει ότι στο θέμα του ευρωστρατού, η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι "το πρόβλημα αφορά την Ελλάδα και την ΕΕ και πρέπει να το επιλύσουν μεταξύ τους". Ενώ για την τρομοκρατία, τονίζει ότι ο κ. Μπους δεν ζήτησε από τον πρωθυπουργό τη σύλληψη υπόπτων. Ο κ. Μίλερ είναι σαφής και το Κυπριακό. Υπογραμμίζει ότι η λύση του προβλήματος δεν είναι όρος για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    [06] Μάρμαρα Παρθενώνα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "καμπάνια για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αρχίζουν σήμερα στη Βρετανία περισσότεροι Από 90 βουλευτές και προσωπικότητες Από τον κόσμο των τεχνών και των γραμμάτων. Ωστόσο, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Ρόμπερτ Αντερσον, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα "Times" αποκλείει κατηγορηματικά την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα".

    [07] Ετσεβίτ-ΗΠΑ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "λαλίστατοι οι Αμερικανοί για την επίσκεψη Ετσεβίτ αναδεικνύουν τον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας. Κατέπεσαν οι δικαιολογίες της κυβέρνησης για τη ματαίωση της συνάντησης Σημίτη-Τσέινι. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δέχθηκε στο γραφείο του τον Τούρκο πρωθυπουργό, τρεις υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης και δυο συμβούλους του Ετσεβίτ. Και τυπικά πλέον εγκαταλείπουν την πολιτική των ίσων αποστάσεων οι ΗΠΑ. Η αμερικανική υποστήριξη αποθρασύνει πλήρως την Αγκυρα. Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης, καθώς έγιναν και 3 εμπλοκές".

    Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "περιορίζονται σταδιακά οι προσδοκίες στην Τουρκία, καθώς πλησιάζει η στιγμή της συνάντησης του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους στην Ουάσιγκτον. Ισχυρές φωνές υπενθυμίζουν ότι "η επίσκεψη είναι σημαντική, γιατί χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ δεν μπορούν να πληρωθούν οι λογαριασμοί που έχουν συσσωρευθεί Από την κακή διαχείριση πολλών ετών". "Αν δεν πληρωθούν οι λογαριασμοί, θα αντιμετωπίσουμε κοινωνική εξέγερση, αναρχία και, ενδεχομένως, στρατιωτικό πραξικόπημα", λέει ο κ. Οκτάι Εκσί, κύριος αρθρογράφος της "Χουριέτ", σε μια προσπάθεια να τοποθετηθούν τα πράγματα στην πραγματική τους κλίμακα".

    [08] Ολυμπιακός προϋπολογισμός

    Η Traffic news εκτιμά ότι "με εσωτερική... ανακατανομή των κονδυλίων για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων η κυβέρνηση διατηρεί το κόστος του Ολυμπιακού προϋπολογισμού στο 1,5 τρισεκατομμύριο δρχ, όπως είχε ανακοινωθεί πριν Από δυο μήνες. Αυτό αποφασίστηκε στη μαραθώνια σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης".

    [09] Ελλάδα-Αφγανιστάν-Τουρκία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "εκατόν τριάντα Ελληνες στρατιώτες υπό τουρκική διοίκηση στο Αφγανιστάν; Στο ερώτημα αυτό θα απαντήσει η αμερικανική ηγεσία μετά τις σημερινές συναντήσεις στην Ουάσιγκτον του προέδρου Μπους με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα υποβάλει στον πρόεδρο Μπους επίσημο αίτημα της Αγκυρας να τεθεί επικεφαλής περιοχής ελέγχου στο Αφγανιστάν".

    [10] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ισχυρίζεται ότι "το χρονοδιάγραμμα των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν σήμερα οι αγρότες στη Θεσσαλία, κατά τη διάρκεια της Πανθεσσαλικής Σύσκεψης, που πραγματοποιείται στη Λάρισα. Ηδη οι αγρότες, που διαμαρτύρονται για τις τιμές στα καπνά και στο βαμβάκι, έχουν προγραμματίσει να βγάλουν τα τρακτέρ τους στις 28 Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να έχουν αποφασίσει το ακριβές σημείο. έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στα Τέμπη και την Αθήνα".

    [11] Νέοι αρχηγοί ΓΕΣ-ΓΕΑ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "τους διοικητές των δυο νατοϊκών στρατηγείων που λειτουργούν επί ελληνικού εδάφους επέλεξε για τις θέσεις των νέων αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού και Αεροπορίας το ΚΥΣΕΑ. Οι απαιτήσεις της αναδιοργάνωσης με στόχο την προώθηση της διακλαδικότητας, σε συνδυασμό με "τη διεθνή αντίληψη της στρατιωτικής ηγεσίας" ήταν τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των νέων αρχηγών".

    [12] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "διαδικαστική φόρμουλα υιοθετούν τα Ηνωμένα Εθνη ενόψει της έναρξης, σήμερα, των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς. Η φόρμουλα προβλέπει ανοιχτή ημερήσια διάταξη με πρόταξη, όμως, των λεγόμενων καυτών θεμάτων, όπως είναι αυτό του καθεστώτος των δυο πλευρών μετά τη συμφωνία και το ζήτημα των περιουσιών".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Δημοσιοποίηση των δυσκολιών. Κυβερνητική παρέμβαση για να διασωθεί η συμφωνία, αλλά..."

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ισχύει η συμφωνία για συγχώνευση, χρονοδιάγραμμα και σχέση ανταλλαγής των μετοχών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Νέα προσπάθεια Από μηδενική βάση. Εθνική-Alpha:Το ναυάγιο απεφεύχθη στο παρά ένα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για Εθνική και Alpha. Ερωτηματικά Από την ανακοίνωση καταγραφής των προβλημάτων".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Το deal διασώζεται αλλά η αγορά δυσπιστεί. Νέα διαπραγμάτευση Εθνικής-Alpha".

    [14] Τράπεζες-Συγχώνευση

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Η συμφωνία για τη συγχώνευση Εθνικής και Alpha Bank ισχύει. Το χθεσινό κρίσιμο ραντεβού Καρατζά-Κωστόπουλου έγινε σε θετικό κλίμα, ενώ οι δυο άνδρες προσδιόρισαν και νέα συνάντηση για σήμερα. Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 16 January 2002 - 17:19:02 UTC