Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-01-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/01/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Επίσκεψη Σημίτη-ΗΠΑ
  • [04] Ολυμπιακή
  • [05] Κακοκαιρία
  • [06] Πανωτόκια-Πλειστηριασμοί
  • [07] Δημοτικές Εκλογές
  • [08] Πατριάρχης - Αρχιεπίσκοπος
  • [09] ΓΣΕΕ-Αυξήσεις
  • [10] Ευρώ-κερδοσκοπία
  • [11] Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου
  • [12] Αυθαίρετα-Νομιμοποίηση
  • [13] Ασφαλιστικό
  • [14] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [15] Ευρώ-Στρογγυλοποιήσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/01/2002

    Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, οι παράνομες ανατιμήσεις σε προϊόντα, τα συνεχιζόμενα προβλήματα από την κακοκαιρία και οι σχέσεις Οικουμενικού Πατριάρχη-Αρχιεπίσκοπου είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ακυροι χιλιάδες πλειστηριασμοί. Ράπισμα στην αυθαιρεσία των τραπεζών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νομιμοποιούνται αυθαίρετα. Υπεγράφη ήδη η απόφαση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γίναμε ρεζίλι. Επιστολή - φωτιά του Πατριάρχη στον Αρχιεπίσκοπο.

    Η ΑΥΓΗ: Πολυεθνικές άρχισαν κούρσα κερδοσκοπίας. Εκμεταλλεύονται τη σύγχυση με το ευρώ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πιάστηκαν να κλέβουν Coca Cola, Pepsi, Nestle και ΞΙΦΙΑΣ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αρχίζει η μάχη των μισθών: αυξήσεις, επιδόματα, άδειες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νόμιμα όλα τα αυθαίρετα.

    ΕΘΝΟΣ: Το μοντέλο Ρέππα για το ασφαλιστικό. Κοστολογούνται οι λύσεις - Τον Φεβρουάριο ο διάλογος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δος ημίν σήμερον και άφες αυτοίς τα ..τρις! Χρωστάμε σε όσους μας μιλάνε και τους μιλάμε Ελληνικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φαγοπότι στην υγεία. Την ώρα που έχει διαλυθεί και χαρατσώνονται οι ασφαλισμένοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ντοκουμέντο: Πώς έκαναν γκρίζο το Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 6 καυτά πιάτα απόψε στο τραπέζι με Μπους. Ο Σημίτης μπροστά σε Κυπριακό, τρομοκρατία κ.α.

    ΕΣΤΙΑ: Καταλύεται η ιδιωτική παιδεία. Παρανοϊκή τροπολογία του κ. Ευθυμίου.

    Espresso: Εμφύλιος για το σέξ στο Big Brother! Γιατί θύμωσε ο Ανδρέας Μικρούτσικος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νερό αντί βενζίνης, η επανάσταση άρχισε. Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πρόγραμμα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μέτρα για τις ζημιές των αγροτών. Τι ανακοίνωσαν στα συναρμόδια υπουργεία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στέλνουν στον εισαγγελέα τρεις πολυεθνικές, αλλά... Με ασπιρίνες προσπαθούν να σταματήσουν την κερδοσκοπία.

    ΝΙΚΗ: 40' στο Λευκό Οίκο. Τέστ αντοχής Σημίτη στην Ουάσιγκτον.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανατιμήσεις και άγρια κρούσματα κερδοσκοπίας.

    Traffic News: Θεόγυμνη η Κατερίνα. Η κούκλα του "Big Brother" πάει παντού και τα παίρνει "χοντρά" από όλους.

    Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα: Πάνε για νομιμοποίηση πριν από τις Δημοτικές.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εξαρση οικοδόμησης. Βροχή αιτήσεων στην πολεοδομία για κτίρια σε Πυλαία, Εξοχή, Πεύκα, Ασβεστοχώρι.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πανελλήνια πανεπιστημιακή πρωτοπορία της Θεσσαλο-νίκης.

    [03] Επίσκεψη Σημίτη-ΗΠΑ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "κρίσιμη αναμένεται η σημερινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο του προέδρου των ΗΠΑ κ. Τζορτζ Μπους με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, ο οποίος προσπαθεί να ανασκευάσει το κλίμα που επικρατεί στην αμερικανική διοίκηση για τη φερόμενη "απροθυμία" της ελληνικής κυβερνήσεως να συνεργασθεί αποτελεσματικά, με στόχο την εξάρθρωση της τοπικής τρομοκρατίας και συγκεκριμένα της οργανώσεως "17 Νοέμβρη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται οτι "ανεπιφύλακτα και με όλες τις δυνάμεις της η ηγεσία της ΝΔ στηρίζει τον πρωθυπουργό ενόψει της σημερινής συνάντησής του με τον πρόεδρο Μπους. Ο φόβος που διακατέχει την ηγεσία του κόμματος έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να υπάρξει "σοβαρή βλάβη" στα εθμικά θέματα κατά τις επαφές του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο και ιδιαίτερα για το Κυπριακό και τον ευρωστρατό".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "ο κ. Σημίτης προσέρχεται στο Λευκό Οίκο γνωρίζοντας οτι πρόκειται να δεχθεί πιέσεις στα ζητήματα του ευρωστρατού, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, του Κυπριακού και της τρομοκρατίας και οφείλει να αντιτάξει σε αυτές με καθαρό τρόπο τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Σύμμαχός του το κλίμα εθνικής ομοψυχίας που συνεχίζει να επικρατεί στην Αθήνα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα περάσει σήμερα την πόρτα του Λευκού Οίκου για να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους, έχοντας ήδη συγκατατεθεί στην "γκριζοποίηση" του Αιγαίου. Ενω, δηλαδή, σήμερα αναμένεται να ασκηθούν αμερικανικές πιέσεις στα μέτωπα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, του Κυπριακού, της τρομοκρατίας και της ασφάλειας των Ολυμπια-κών Αγώνων, ο κ. Σημίτης αποδέχθηκε τη μεγαλύτερη των πιέσεων εννέα μήνες πριν, με την κατάργηση στους νατοϊκούς χάρτες των συνόρων στο Αιγαίο, όπου αυξάνεται η τουρκική προκλητικότητα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει οτι "βήμα-βήμα διολισθαίνει η κυβέρνηση στην απαράδεκτη αξίωση της Τουρκίας για τον Ευρωστρατό. Πριν ακόμα ξεκινήσουν οι επαφές του Ελληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον και πριν ακόμα καταλαγιάσει ο απόηχος των δηλώσεων του κ. Σημίτη για τη βούληση της Αθήνας να μην υποκύψει στις πιέσεις των ΗΠΑ, άρχισε να διαφαίνεται η μεθόδευση για τον συμβιβασμό με το αμερικανοβρετανικό κείμενο που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Κορυφής του Λάακεν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε η αμερικανική κυβέρνηση να ρίξει το βάρος του ενδιαφέροντός της στις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει η Αθήνα, οταν θα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2003. Επιπλέον να υπάρξει δημόσια επαναβεβαίωση και πλήρης στήριξη του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ώστε να εδραιωθεί ο πρωταφωνιστικός της ρόλος. Η Αθήνα σκοπεύει να ζητήσει τη συνδρομή της Ουάσιγκτον στην επίλυση του Κυπριακού. Θα επιθυμούσε, ακόμη, να ασκήσει η Ουάσιγκτον την επιρροή της στην Αγκυρα, ώστε η λύση του πολιτικού προβλήματος να γίνει πριν απο την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "σήμερα σε κρίσιμα ραντεβού του πρωθυπουργού με την ηγεσία της Υπερδύναμης διακυβεύονται: Η πληρέστατη μέχρι ταυτίσεως συμπόρευση των Αθηνών με την "αντιτρομοκρατική" πολιτική των ΗΠΑ εν σχέσει με στρατηγικούς τους στόχους τόσο στο Διεθνές Πεδίο, όσο και σε αναφορά με την Ελλάδα. Διακυβεύονται επίσης σε μείζονα βαθμό το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, τα συμφέροντα της εγχώριας εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής στον Ευρωστρατό και οι ρόλοι που αναθέτει η Δύση στην ελληνική εξωτερική πολιτική".

    [04] Ολυμπιακή

    Η Espresso αναφέρει οτι "στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία πώλησης του 51% της Ολυμπιακής Αεροπορίας, καθώς ξεκίνησε και επίσημα ο τελευταίος κύκλος διαπραγματεύσεων με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα των εκπροσώπων της αυστραλιανής κοινοπραξίας IAS".

    [05] Κακοκαιρία

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "μικρότερα -σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες- κυκλοφοριακά προβλήματα προκάλεσε και χθες ο παγετός στην Αθήνα. Δεκάδες δρόμοι, κυρίως στις συνοικίες των βορείων προαστίων, έχουν μετατραπεί σε "παγοδρόμια", με αποτέλεσμα η πλειονότητα των οδηγών να προτιμά τις κεντρικές αρτηρίες και να παρατηρείται έτσι αυξημένη κίνηση".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά οτι "πλην της κρατικής ανεπάρκειας η τελευταία θεομηνία δεν έλαβε διαστάσεις εθνικής καταστροφής, όπως ηθέλησαν να υποστηρίξουν οι "δεκαρολόγοι" των τηλεοπτικών καναλιών. Δεν είναι βέβαια προς δόξαν των κυβερνητών μας ο αιφνιδιασμός τον οποιον υπέστη ο Ελληνικός Λαός απο μια απροσδοκήτου δριμύτητος κακοκαιρία".

    [06] Πανωτόκια-Πλειστηριασμοί

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "πλήγμα στα τραπεζικά κυκλώματα πλειστηριασμών επιφέρει χθεσινή δικαστική απόφαση με την οποία "παγώνουν" προς το παρόν οι πλειστηριασμοί των ακινήτων για χρέη προς τράπεζες από πανωτόκια που η διαδικασία της εκτέλεσης έγινε μέσα στο 2001. Το Πρωτοδικείο Αθηνών έδωσε ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τα πανωτόκια εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων χρεών τους προς τις τράπεζες".

    [07] Δημοτικές Εκλογές

    Η Traffic News αναφέρει ότι "νέα δεδομένα στις πολιτικές ζυμώσεις γύρω από τις δημοτικές εκλογές θέτει η φημολογούμενη υποψηφιότητα της Ειρήνης Παπά στο Δήμο Αθηναίων. Η ίδια δηλώνει ότι θα το σκεφτεί αν της γίνει επίσημη πρόταση, ενώ ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλέμαχος Χυτήρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποστήριξής της από το ΠΑΣΟΚ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "μόνο κάτι εξαιρετικά απρόοπτο (σε βαθμό μη ..πιθανότητας) θα μπορούσε πλέον να αποτρέψει την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για τον Δήμο της Αθήνας. Πρόθεση της κυρίας Μπακογιάννη είναι να οργανώσει έναν Πολιτικό Δήμο, ώστε η ίδια να είναι σε θέση να παρεμβαίνει σε θέματα πολιτικής σημασίας που ξεφεύγουν από τη στενή (και ίσως περιορισμένη) "ιδιοσυγκρασία" της δημαρχιακής ιδιότητας".

    [08] Πατριάρχης - Αρχιεπίσκοπος

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "με μια επιστολή απίστευτης σκληρότητας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δίνει νέα διάσταση στη ρήξη του με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο. Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί ο κ. Βαρθολομαίος είναι ιδιαίτερα σκληροί. Ο Πατριάρχης ενθαρρύνει τους Μητροπολίτες που αντιπολιτεύονται τον Αρχιεπίσκοπο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι "ερωτηματικά προκαλεί η νέα συντονισμένη επίθεση που δέχεται ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος ένθεν και έξωθεν. Χθες ο Αρχιεπίσκοπος κατηγορήθηκε για αυταρχισμό από τους Μητροπολίτες Θηβών και Ιωαννίνων, ενώ σήμερα θα δημοσιοποιηθεί η απαντητική επιστολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου που προσπαθεί για άλλη μια φορά να υποβαθμίσει την Ελλαδική Εκκλησία και να την καταστήσει ως εξαίρεση μεταξύ των Αυτοκέφαλων, καθώς μόνο στην Ελλάδα δεν μνημονεύεται ο Προκαθήμενός της . Μάλιστα, πολώνει το κλίμα με βαριές εκφράσεις του τύπου: "Γίναμε θέατρο μεταξύ αγγέλων και ανθρώπων...Φθάσαμε σε εμπόλεμη κατάσταση".

    [09] ΓΣΕΕ-Αυξήσεις

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "αυξήσεις που κυμαίνονται γύρω στο 6% διεκδικεί η ΓΣΕΕ με τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την οποία χαρακτηρίζει "αφετηρία για τη σύγκλιση των μισθών και ημερομισθίων με τα αντίστοιχα των χωρών της ΕΕ". Η Συνομ-οσπονδία απέστειλε χθες στις εργοδοτικές οργανώσεις πρόσκληση για την έναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προκειμένου να συμφωνηθεί το περιεχόμενο της νέας σύμβασης, της πρώτης με το νέο νόμισμα ευρώ".

    [10] Ευρώ-κερδοσκοπία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "στον εισαγγελέα θα κληθούν να ...λογοδοτήσουν τέσσερις πολυεθνικές εταιρίες για παράνομες αυξήσεις στο "όνομα" της μετάβασης στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα , ενώ πρόστιμα από 500 έως 1000 ευρώ επιφυλάσσει για πέντε ακόμη επιχειρήσεις το υπουργείο Ανάπτυξης".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι σε υπερβολικές ανατιμήσεις έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερες επιχειρήσεις και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς για να τις εντοπίσουν όλες. Και το ζήτημα που φυσικά γεννάται από εδώ και πέρα είανι ποια θα είναι η βούληση των αρμοδίων, έτσι ώστε αφενός να αποκαλυφθούν και οι άλλοι ένοχοι και αφετέρου να εκδικαστούν γρήγορα οι υποθέσεις".

    [11] Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου

    "Πρωτοβουλίες στα θέματα εξωτερικής πολιτικής που θα αφορούν ακόμη και την προώθηση επίλυσης ελληνοτουρκικών διαφορών σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση για το 2002". Οπως λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου στα ΝΕΑ, "έχουμε αυτόνομη εξωτειρκή πολιτική. Ούτε διάλογο φοβόμαστε να κάνουμε με τους Τούρκους- διότι κάποτε λέγαμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο με τους Τούρκους-διότι κάποτε λέγαμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία. Τώρα κάνουμε συνεώς ακόμη και για τα ευαίσθητα θέματα - το Κυπριακό, την υφαλοκρηπίδα και ο,τιδήποτε άλλο".

    [12] Αυθαίρετα-Νομιμοποίηση

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "το πρώτο βήμα για την ένταξη των εκτός σχεδίου περιοχών στο σχέδιο πόλεως, που θα επιφέρει και τη νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαιρέτων κτισμάτων σε όλη την Ελλάδα, προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ σε μια χρονική περίοδο μάλιστα που οι δημοτικές εκλογές είναι κοντάι και ο νοών νοείτω....".

    [13] Ασφαλιστικό

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "στον διάλογο και τη συναίνεση με τα συνδικάτα στηρίζεται το μοντέλο λύσεων για το Ασφαλιστικό, που προωθεί ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας. Ηδη, τα σενάρια αντιμετώπισης του προβλήματος κοστολογούνται, ενώ η ηγεσία του υπουργείου έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για κρίσιμους τομείς της μεταρρύθμισης".

    [14] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στα ύψη η πιστοδότηση. Για καταναλωτικά δάνεια και αγορά κατοικίας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "7,5 τρισ. χρέος των νοικοκυριών στις τράπεζες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Επιχειρήσεις στο εδώλιο για "στρογγυλοποιήσεις". Στον εισαγγελέα ηχηρά ονόματα απο το χώρο των τροφίμων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αναζητούνται επειγόντως μέτρα ανόρθωσης του ΧΑΑ. Συνάντηση Χριστοδουλάκη με εκπροσώπους της αγοράς".

    [15] Ευρώ-Στρογγυλοποιήσεις

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει οτι "Τέσσερις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και ποτών παραπέμπονται στον εισαγγελέα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, "εξαιτίας της πολιτικής των ανατιμήσεων που υιοθέτησαν λίγο μετά την έλευση του ευρώ στην αγορά".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 10 January 2002 - 14:04:06 UTC