Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-01-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/01/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ευρώ
  • [04] ΝΔ
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Κακοκαιρία
  • [07] Στρατιωτική θητεία
  • [08] Δαπάνες κομμάτων
  • [09] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [10] Ελλάδα-ΠΓΔΜ
  • [11] Σημίτης - ΗΠΑ
  • [12] Καλλίνικος - Χριστόδουλος
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Διεθνείς χρηματαγορές

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/01/2002

    Οι συναλλαγές με το ευρώ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στις δαπάνες των κομμάτων και των υποψηφίων και η κακοκαιρία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τι αλλάζει στη στρατιωτική θητεία. Απολυτήριο μόνο από τα σύνορα!

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αδεια από Αγκυρα για να πετάμε σε … Ρόδο, Λευκωσία! Ως που θα φτάσει η τουρκική προκλητικότητα;

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παράθυρο ελπίδας για τους επιλαχόντες του ΑΣΕΠ. Ανοίγει ο δρόμος για διορισμό στο Δημόσιο.

    Η ΑΥΓΗ: Χιόνισε και στην Αθήνα! Κακοκαιρία και πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέα απάτη στη ΔΕΗ. Οι παρανομίες και τα ... κλεψίματα πάνε σύννεφο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Θετικό το πρώτο τέστ για το ευρώ. Ομαλή παντού (σχεδόν) η μετάβαση στο νέο νόμισμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ατοκα δάνεια από την Εργατική Εστία. Θα χορηγούνται για επισκευή και αποπεράτωση κατοικίας.

    ΕΘΝΟΣ: Ασανσέρ οι τιμές. Ευρώ: μειώσεις στα σούπερ μάρκετ-Αυξήσεις στα μικρομάγαζα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μας ξεφτίλισε! και κερατάδες και δαρμένοι ... Ξεκάθαρα ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ αποκάλεσε "Μακεδονία" το ψευδοκρατίδιό του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διχοτομούν το Αιγαίο οι Τούρκοι, αλλά η Αθήνα σφυρίζει αδιάφορα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ευρωσυστάσεις για τους μισθούς. Οικονομία: παραινέσεις Ντόιζενμπεργκ για λιτότητα/Ξέσπασμα Μπλέρ υπέρ ευρώ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 1ο τέστ επιτυχές. Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η κυκλοφορία του ευρώ στην Ελλάδα.

    ΕΣΤΙΑ: Κράτος οπερέττα! Τεράστιες ευθύνες για το ευρω-χάος.

    Espresso: Θα γίνω τραγουδιστής! Η πρώτη συνέντευξη του Πρόδρομου στην "Espresso".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η δυναμική του ευρώ επιταχύνει τις αλλαγές. Ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις επανακάμπτουν με νέες προσδοκίες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Απλετο φως στην χρηματοδότηση των κομμάτων. Κ. Σημίτης: αναβαθμίζεται η ποιότητα της Δημοκρατίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πρώτη πεντάδα στην ομάδα ευρώ η Ελλάδα. Μπράβο από Κομισιόν και Ντουιζενμπεργκ.

    ΝΙΚΗ: "Παγίδα" το ταξίδι Σημίτη στην Ουάσιγκτον. Σε κλοιό πιέσεων η Αθήνα για τα εθνικά θέματα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ετοιμο νέο έκτρωμα κατά της δημοκρατίας. Υποκριτές και φαρισαίοι οι κυβερνώντες.

    Traffic News: Ο Μίνως έδωσε τα "χοντρά" στην ΚΑτερίνα. Τοποθετή την καλλονή του "Big Brother" στο "Super Game" κάθε Σαββατο-κύριακο.

    Η ΧΩΡΑ: Ολοι οι μισθοί σε ευρώ. Ελληνες, ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τετραγώνισαν το Ευρώ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο ΟΑΣΘ παρα-πέμπει στο ΥΠΕΘΟ για τις προκλητικές αυξήσεις των εισιτηρίων.

    [03] Ευρώ

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "οι επιδόσεις της Ελλάδας απέσπασαν τα εύσημα του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Β. Ντούιζενμπεργκ, ενώ στην πρώτη πεντάδα των χωρών που αφομοίωσαν καλύτερα το ευρώ η Κομισιόν τοποθέτησε τη χώρα μας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι " η Ευρώπη και η Ελλάδα μαζί ενσωματώνουν, παρά τα προβλήματα, με γοργούς ρυθμούς το ευρώ, ενισχύοντας το ενθουσιώδες κλίμα που επικράτησε την πρώτη ημέρα εισαγωγής του ενιαίου νομίσματος και αναγκάζοντας τον Τόνι Μπλέρ να δηλώσει ότι "θα ήταν ανόητο για την Βρετανία να αγνοήσει το ευρώ".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "πτώση στις τιμές στα σούπερ μάρκετ έφερε το ευρώ, ενώ αντίθετα ... τη νύφη του νέου νομίσματος πληρώνουν οι καταναλωτές σε αρτοποιεία, καφετέριες, εστιατόρια και πάρκινγκ, όπου καταγράφονται ανατιμήσεις έως και 13%. Το υπουργείο Ανάπτυξης και το ΣΔΟΕ (Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος) βρίσκονται σε επιφυλακή, δήλωσε ο υφυπουργός Χρ. Θεοδώρου".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "καλά πήγε σε γενικές γραμμές η χθεσινή πρεμιέρα του ευρώ στην αγορά. Εμποροι και κοινό αισιοδοξούν για γρήγορη ομαλοποίηση. Αλλά με το ευρώ γίνεται ακόμη πιο οφθαλμοφανής η μισθολογική υστέρησή μας".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "τα προβλήματα και οι δυσκολίες δεν λείπουν αλλά η αγορά φαίνεται να περνάει και μάλιστα με ικανοποιητικές επιδόσεις, το δύσκολο τέστ των πρώτων εργάσιμων ημερών με συναλλαγές σε ευρώ".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "πρώτη μέρα χθες που άνοιξαν όλα τα μαγαζιά, οι Ελληνες φάνηκαν να προσαρμόζονται, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία στο νέο νόμισμα. Εκφράζεται μάλιστα η αισιόδοξη πρόβλεψη ότι μέσα στον Ιανουάριο θα χρησιμοποιείται μόνο το ευρώ".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "τεράστιες ευθύνες φέρει η κυβέρνησις Σημίτης για το ευρω-χάος που καθ΄ όλες τις ενδείξεις θα παραταθή επί αρκετές ημέρες. Η μεν ιδιωτική πρωτοβουλία καταβάλλει από την πρώτη στιγμή προσπάθειες να προσ-αρμοσθή στη νέα κατάσταση. Αλλά το Κράτος αδιαφορεί επιδεικτικά!".

    [04] ΝΔ

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "το "πράσινο φως" στον πρώην πρωθυπουργό κ. Τζ. Τζαννετάκη να ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, αγνοώντας κάθε είδους "πιέσεις και ενοχλήσεις" από στελέχη και βουλευτές της ΝΔ έδωσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καρα-μανλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολί-τευσης κάλεσε χθες στο γραφείο του τον κ. Τζαννετάκη (πρόεδρο της επιτροπής εκλογικού αγώνα του κόμματος) αφενός μεν για να ενημερωθεί για την πορεία προετοιμασίας του κόμματος εν όψει των δημοτικών εκλογών αλλά και για να έχει μια πρώτη εικόνα για το πως εξελίσσεται το "κοσκίνισμα" των υποψηφίων που άρχισε ήδη από τις γιορτές και κλιμακώνεται αυτές τις ημέρες".

    [05] Κυπριακό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "βήμα αναγνώ-ρισης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς παρέχει η Βρετανία με τη δραστηριοποίηση για πρώτη φορά, μέσα σε διάστημα δύο δεκαετιών, καταστήματος της τράπεζας HSBC στα Κατεχόμενα, η οποία αποτελεί σημαντικό χθες χρηματοπιστωτικό ίδρυμα".

    [06] Κακοκαιρία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "δριμύτερη επανέρχεται η κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια στην Αθήνα αλλά και σε παραλιακές πόλεις. Η μεγαλύτερη απειλή είναι ο παγετός τόσο για την κίνηση στους δρόμους όσο και για τα δίκτυα ύδρευσης στα σπίτια".

    [07] Στρατιωτική θητεία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "κανένας οπλίτης υποχρεωτικής θητείας δεν θα απολύεται από τις προνομιακές στρατιωτικές μονάδες της πρωτεύουσας ή της συμπρω-τεύουσας, καθώς με την είσοδο του νέου έτους ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του μέτρου "απολυτήριο μόνο από τα σύνορα"! αυτή είναι μια μόνο από τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν το 2002, ενώ έρχεται και νέα μείωση της στρατιωτικής θητείας".

    [08] Δαπάνες κομμάτων

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "με την αλλαγή του συστήματος εκλογής των βουλευτών και τη θέσπιση ουσιαστικού "πόθεν έσχες" - αντί του "τι έσχες" που ισχύει σήμερα- για τα περιουσιακά τους στοιχεία συνδέεται το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των πολι-τικών κομμάτων, τον έλεγχο των οικονομικών τους και τους όρους προεκλογικής προβολής των υποψηφίων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "πίσω από την υποτιθέμενη βούληση της κυβέρνησης να κατοχυρώσει τη διαφάνεια στην οικονομική λειτουργία των κομμάτων, βρίσκεται η πρόθεσή της να καλύψει τη διαπλοκή των δυνάμεων που εναλλάσσονται στην εξουσία με τα συμφέροντα που η πολιτική τους υπηρετεί".

    [09] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η κυβέρνηση επιχειρεί ανατροπή της μέχρι τώρα βασικής πολιτικής της χώρας απέναντι στις συνεχείς τουρκικές αμφισβητήσεις στο FIR Αθηνών και δίνει τα πρώτα δείγματα της διάθεσής της για απευθείας 'συνεννοήσεις' με την Τουρκία, στο περιθώριο των διεθνών οργανισμών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "ολοένα και πιο πιθανό φαντάζει πλέον το σενάριο επιστροφής στο κλίμα έντασης και θερμών επεισοδίων των προηγούμενων ετών στο Αιγαίο, μετά τη νέα αποκάλυψη, σχετικά με την απαίτηση της Τουρκίας να υποβάλει η χώρα μας σχέδια πτήσης στις τουρκικές Αρχές της Κωνσταντινούπολης για κάθε ελληνικό αερο-σκάφος που κινείται προς τη Ρόδο και τη Λευκωσία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "η τελευταία πινελιά που έβαλε η Αγκυρα στις συνεχείς προκλήσεις της εναντίον της χώρας μας με την κατάθεση ΝΟΤΑΜ, η οποία κινείται στην κατεύθυνση της αλλαγής του υφιστάμενου επιχειρησιακού και νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο, ήταν αρκετή για να καταδείξει την ασυνεννοησία, την ολιγωρία αλλά και το απίστευτο αλαλούμ που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης και των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών που χειρίζονται θέματα υψίστης σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια".

    H ESPRESSO αναφέρει ότι "ανεβαίνει επι-κίνδυνα το θερμόμετρο στο Αιγαίο. Ενα μόλις 24ωρο μετά την αποκάλυψη της τουρκικής νόταμ. Είκοσι έξι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 όργωσαν το Αιγαίο, πραγματοποιώντας συνολικά 10 παραβάσεις και 6 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εκδηλώθηκαν στο βορειοανατολικό Αιγαίο".

    [10] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "τίποτε νεώτερο σε σχέση με την επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων δεν προέκυψε τελικώς από την χθεσινή συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σλόμπονταν Τσάσουλε ο οποίος επέλεξε τη χώρα μας για να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό για το νέο έτος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "το είδαμε και αυτό! Τι είδαμε; Τον σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών να προκαλεί μέσα στην χώρα μας και πιο συγκεκριμένα εντός του υπουργείου Εξωτερικών και να αποκαλεί το μωσαϊκό κρατίδιο του ως 'Δημοκρατία της Μακεδονίας'!".

    [11] Σημίτης - ΗΠΑ

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "σε κλοιό αμερικανικών πιέσεων θα βρεθεί ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά την επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, η οποία συνιστά ουσιαστικά 'παγίδα' για τον Κώστα Σημίτη και την Αθήνα".

    [12] Καλλίνικος - Χριστόδουλος

    H TRAFFIC NEWS γράφει ότι "η άρνηση του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου και του πνευματικού του πατέρα μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου, να ανταλλάξουν τις καθιερωμένες ευχές των εορτών, αποδεικνύεται τώρα ότι δεν ήταν μεμονωμένη ενέργεια. 'Πιστοί' και οι δύο στην οδό που διάλεξαν, της διακοπής δηλαδή των σχέσεών τους, δεν θα συλλειτουργήσουν ούτε την ημέρα των Θεοφανείων στον αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αναστολή στην κατανάλωση. Προβλέψεις παραγόντων της αγοράς λόγω ευρώ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η αισιοδοξία "παίρνει θέση" στα διεθνή χρηματιστήρια".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Το ευρώ επισπεύδει τις αλλαγές στην ευρωζώνη. Οι πολίτες με την υποδοχή του ευρώ λύνουν τα χέρια της Κομισιόν".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ευρωκόντρες για τις τιμές στις εκπτώσεις".

    [14] Διεθνείς χρηματαγορές

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι "αισιοδοξία επικρατεί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα δύσκολα έχουν περάσει, ενώ οι επενδυτές προχωρούν σε τοποθετήσεις".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 4 January 2002 - 18:17:54 UTC