Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-12-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/12/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΟΤΕ
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Ελληνοτουρκικά
  • [06] ΠΓΔΜ
  • [07] Αφγανιστάν-Ελληνική αποστολή
  • [08] Κυβέρνηση-ΝΔ
  • [09] Προτεραιότητες κυβέρνησης
  • [10] Ευρώ
  • [11] Δημοσκοπήσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/12/2001

    Το μπλάκ άουτ της ΔΕΗ, η επικείμενη νομισματική αλλαγή - το ευρώ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η δημοσκόπηση της Κάπα Research είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ψαλίδι από φέτος στις συντάξεις. Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η Ελλάδα του σκότους. Στα όρια του "μπλάκ-άουτ" ολόκληρη η χώρα μέσα στις Γιορτές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αυξήσεις στα ενοίκια φέρνει το ευρώ. Και εξώσεις -εξπρές από 1/1/2002. Με άλλοθι τις στρογγυλοποιήσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξήλωσε Κ. Σημίτη τους άχρηστους της ΔΕΗ. Βύθισαν Χριστουγεννιάτικα την χώρα στο σκοτάδι.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γλυτώστε φόρους από τα παράθυρα των τεκμηρίων.

    ΕΘΝΟΣ: Τα 100 SOS για το ευρώ. Τελευταίες οδηγίες και απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: 'Η αυτός (Τζούμας) ή εγώ (Καλλίνικος) ή ο Χριστόδουλος στο ... απόσπασμα. Διάλεξε τις ημέρες της Χριστιανικής Αγάπης για νέα αναμέτρηση με τον Αρχιεπίσκοπο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα νέα όρια για συνταξιοδότηση. Μειώνονται έως και 5% οι συντάξεις-Αυξάνονται όμως οι επικουρικές και αλλάζει ο υπολογισμός του εφάπαξ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: Οι νέες αντικειμενικές σε Αθήνα-14 δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπλάκ..φάουλ. Γιατί η ΔΕΗ μετέτρεψε την Αγια σε Αγρια Νύχτα.

    ΕΣΤΙΑ: Ζητείται κάθαρσις. Τα σκάνδαλα πνίγουν τον Τόπο.

    Espresso: Δώρα-Χρήστος: Το κρυφό ραντεβού σε ξενοδοχείο στο Χαλάνδρι!

    ΤΑ ΝΕΑ: Πετά το γάντι στις ΗΠΑ ο Μπιν Λάντεν με νέο βίντεο. Ομολογεί την επίθεση στους δίδυμους πύργους.

    Η ΧΩΡΑ: 11 συμβουλές στο Ευρω-παρά 5'. Τι θα γίνει με τα δάνεια. Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για τις αλλαγές που έρχονται.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το νέο ασφαλιστικό. Το "πακέτο Ρέππα" όπως θα παρουσιαστεί τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

    [03] ΟΤΕ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "σύμφωνα με πληροφορίες μας, σύντομα αναμένεται θεαματική αλλαγή στον ΟΤΕ, ενώ η αντικατάσταση του σημερινού προέδρου κ. Ν. Μανασή θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Στο σημερινό πρόεδρο του ΟΤΕ, αποδίδονται μεγάλες ευθύνες για πολλούς ατυχείς χειρισμούς, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε η τελευταία πρόταση για παραπομπή του και για κακούργημα".

    [04] Κυπριακό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "υπό τη διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία και την άκαμπτη γραμμή Αγκυρας- Ντενκτάς για επιβολή της διχοτομικής συνομο-σπονδιακής λύσης, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Κύπρο αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον (10 Ιανουαρίου) και τις συνομιλίες που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπους ενώ στις 16 Ιανουαρίου του 2002 θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες του προέδρου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "περισσότερα από ένα ανθρωπιστικά θέματα θα περιλαμβάνει το "μενού" του σαββατιάτικου δείπνου Κληρίδη-Ντενκτάς, στην οικία του Κύπρίου Προέδρου στην οδό Ιωάννη Κληρίδη στο ελεύθερο τμήμα της Λευκωσίας. Ο πρόεδρος Κληρίδης ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι θα θέσει προς τον τουρκοκύπριο ηγέτη όχι μόνο το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων αλλά και το ζήτημα των εγκλωβισμένων Ελληνο-κυπρίων, οι οποίοι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στην κατεχόμενη Καρπασία".

    [05] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "το τέλος του ειδυλλίου με την Αγκυρα αναγκάζεται να παραδεχθεί και επισήμως πλέον η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τώρα ότι η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα σε επικίνδυνο βαθμό. Επίσημα χείλη τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ευρίσκεται πλέον σε αναζήτηση νέας διπλωματικής γραμμής, καθώς, όπως απέδειξε η πράξη, ο ασφυκτικός εναγκαλισμός των δύο τελευταίων ετών ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα οδήγησε σε αδιέξοδο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "νέα "διπλωματική γραμμή" απέναντι στην Τουρκία φαίνεται να αποζητά τώρα η κυβέρνηση καθώς όπως αποδεικνύεται ο ..ασφυκτικός διπλωματικός εναγκαλισμός των τελευταίων δύο ετών ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα οδηγεί σταθερά σε αδιέξοδο".

    [06] ΠΓΔΜ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι " η οριστική διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων είναι ένα από τα αιτήματα που αναμένεται να θέσει επιτακτικά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους στον πρωθυπουργό κ. Σημίτη κατά την επικείμενη συνάντησή τους. Οπως εξηγούν αρμόδιοι διπλωματικοί κύκλοι, η ΠΓΔΜ είναι ήδη ενήμερη για τις αμερικανικές πιέσεις που πρόκειται να ασκηθούν και αναμένει σύντομα εξελίξεις. Η μη κυβερνητική αμερικανοκίνητη οργάνωση Διεθνής Ομάδα Κρίσεων στην τελευταία της έκθεση προτείνει να υιοθετήσει τη Διεθνής Κοινότητα το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ, δηλαδή το "Ρεπούμπλικα Μασεντόνια" με την ιλλυρική γραφή και στην Ελλάδα να δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιεί κατ΄ εξαίρεσιν το όνομα "Ανω Μακεδονία".

    [07] Αφγανιστάν-Ελληνική αποστολή

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι "μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση των 150 περίπου Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στην περιοχή. Αν και- όπως διαβεβαιώνουν τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών - η ελληνική δύναμη δεν θα συμμετάσχει σε εχθροπραξίες, ωστόσο έντονη ανησυχία υπάρχει καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις η αποστολή θεωρείται υψηλού κινδύνου, αφού το έδαφος του Αφγανιστάν είναι το πλέον ναρκοθετημένο, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνες τις μετακινήσεις αλλά και τη διαδικασία αποναρκοθέτησης της περιοχής".

    [08] Κυβέρνηση-ΝΔ

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "άναψε τα αίματα στη ΝΔ το "σκληρό ρόκ" του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Λαλιώτη. Και στη Ρηγίλλης φαίνεται ότι επιλέγουν ως απάντηση την εφ΄ όλης της ύλης μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Πρώτο δείγμα μιας τέτοιας στροφής ήταν η απόφαση της ΝΔ- πρώτη φορά από το 1981- να καταψηφίσει τις δαπάνες για την άμυνα στον προϋπολογισμό του 2002".

    [09] Προτεραιότητες κυβέρνησης

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "σε τρία μέτωπα-φωτιά δοκιμάζεται η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης αμέσως με την έλευση του νέου χρόνου και πρώτη προτεραιότητα δίνεται στο μέτωπο της πώλησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Την τριπλέτα συμπληρώνουν η εισαγωγή του ευρώ στις καθημερινές συναλλαγές και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον".

    [10] Ευρώ

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "μπούμερανγκ για τον Σημίτη η επιχείρηση προπαγάνδας με το νέο νόμισμα. Εκτακτες και απανωτές συσκέψεις με τραπεζίτες και συνδικάτα έπειτα από το φοβερό κύμα ανατιμήσεων σε καταναλωτικά αγαθά και προϊόντα. Ανέτοιμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις εκρηκτικές αυξήσεις της αγοράς".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, " η προκοπή ενός Λαού δεν είναι αποτέλεσμα μιας νομισματικής μεταβολής. Εξαρτάται κυρίως από την πίστη τους στις ιστορικές, διαχρονικές αξίες του Εθνους και του Χριστιανισμού".

    [11] Δημοσκοπήσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "η πρόβλεψη του Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη ότι μέχρι την Ανοιξη το κυβερνών κόμμα θα έχει φτάσει τα ποσοστά της ΝΔ φαίνεται να επαληθεύεται και από τη νέα δημοσκόπηση της εταιρίας "Κάπα-Research" που δημοσιοποιήθηκε τα Χριστούγεννα στο ΒΗΜΑ".

    Η Espresso προσθέτει ότι "πόντο πόντο" το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κερδίζει έδαφος και να κλείνει την ψαλίδα από τη ΝΔ στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων όσον αφορά την πρόθεση ψήφου. Ετσι τουλάχιστον λένε τα στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης για το 2001 που πραγματοποιήθηκε από την Κάπα Research".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "σταθερό προβάδισμα στη ΝΔ δίνει η δημοσκόπηση της "Κάπα Research", η οποία δημοσιεύθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων στο ΒΗΜΑ".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 28 December 2001 - 10:37:30 UTC