Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-12-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/12/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κακοκαιρία
  • [04] Υπόθεση Γρυλλάκη
  • [05] Ευρώ
  • [06] Διυπουργική Επιτροπή-Ναρκωτικά
  • [07] Προϋπολογισμός
  • [08] Ολυμπιάδα-Προϋπολογισμός
  • [09] ΜΜΕ
  • [10] ΗΠΑ-"Γκρίζες ζώνες"
  • [11] Μετανάστες
  • [12] ΗΠΑ - Επίσκεψη Σημίτη
  • [13] Εντάξεις στα σχέδια πόλης
  • [14] "17Ν" - Ανακρίσεις
  • [15] Εκκλησία - Πολιτεία
  • [16] Οικονομία
  • [17] Απεργία συμβασιούχων - Καθαριότητα
  • [18] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [19] Οικονομία-ΣΕΒ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/12/2001

    Η κακοκαιρία και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει, η απεργία εκτάκτων υπαλλήλων των Δήμων, η συζήτηση στη Βουλή του προϋπολογισμού και οι σχέσεις εκκλησίας-πολιτείας, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τα "κλειδιά" για να βγείτε στη σύνταξη. Αναλυτικοί πίνακες για όλα τα Ταμεία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ιδού το παπανδρεϊκό "Βρώμικο '89". Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τον κύριο υποστηρικτή του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στο σχέδιο οικισμοί με εξπρές-διαδικασίες. Οι δήμοι θα προτείνουν και οι νομάρχες θα αποφασίζουν.

    Η ΑΥΓΗ: Ναρκωτικά: Επιμονή στην αποτυχημένη πολιτική. Η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τα δειλά βήματά της.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 50 μικρά καζίνο με κουλοχέρηδες θέλει να στήσει ο Σωκράτης Κόκκαλης. Και νονός του τζόγου ο Εθνικός μας προμηθευτής.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ταχύρρυθμες εντάξεις περιοχών στο σχέδιο πόλεως. Θα γίνονται με απόφαση του οικείου νομάρχη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σύνταξη στα 65 και για βαρέα-ανθυγιεινά. Τι χάνουν όσοι ασφαλίστηκαν από 1/1/83 έως 31/12/92.

    ΕΘΝΟΣ: Πόλεμος επιτοκίων και στις πιστωτικές κάρτες. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατεβάζει τον πήχυ στο 10%.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ξαναπαίζει τον "Κατήφορο" σε ... Β' πολιτική προβολή. Ο Θ. Ρουσόπουλος παραπέμπει το ΠΑΣΟΚ στο παλαιό Ελληνικό Σινεμά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σφίγγει ο κλοιός για τον Χριστοδουλάκη. Συγκλονιστικές καταγγελίες εναντίον του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα όρια ηλικίας για τους σαραντάρηδες. Συντάξεις: Ποιοί μπορούν να βγουν πριν από τα 65.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πληρώνουμε ακριβά Υγεία, Παιδεία. Πρώτες σε δαπάνες οι ελληνικές οικογένειες στην ΕΕ.

    ΕΣΤΙΑ: Προπαίδεια του ευρώ. Ολα τα υπόλοιπα είναι "παιχνιδάκι".

    Espresso: Ομηροι στο ψύχος. Η περιπέτεια Ρόκκου-Χειλάκη στο τρένο της μεγάλης οργής. Μήνυση καταθέτει ο πατέρας του Βενιζέλου που ταξίδευε και αυτός με το τρένο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: από τα θρανία και τα εφηβικά στέκια η μάχη κατά των ναρκωτικών. Το νέο σχέδιο δράσης αναθεωρεί τη σχέση αποτροπής-πρόληψης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ρεκόρ ψύχους. Πρωτοφανής θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα.

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ανακρίνουν"... πρόσωπα της λίστας ΗΠΑ για 17Ν οι Αγγλοι. Η Σκότλαντ Γιάρντ αμφισβητεί τα συμπεράσματα του FBI.

    ΝΙΚΗ: Εκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αποκαλύπτει: Ταβέρνα, φτώχεια και ... Big Brother.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να παρέμβει ο λαός στις πολιτικές εξελίξεις. Δε φτάνουν μόνο η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση. Επίκαιρη συνέντευξη Τύπου της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

    Traffic news: Μαλλιά κουβάρια Ρουβάς-Βανδή. Ανω-κάτω έγινε το πρόγραμμα στο REX.

    Η ΧΩΡΑ: Τέλος η 35ετία. Στο στόχαστρο 2,5 εκατ. ασφαλισμένοι. Μικρότερες συντάξεις, περισσότεροι δουλειά.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Πάγωσε" κι η αγορά. Δραματική έκκληση των εμπόρων να δουλέψουν και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σοβαρές συνέπειες στη Β. Ελλάδα λόγω των σφοδρών χιονο-πτώσεων.

    [03] Κακοκαιρία

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι "Σιβηρία θύμιζε χθες η Ελλάδα καθώς το πολικό κρύο, το χιόνι και οι βραδινοί παγετοί νέκρωσαν τα πάντα. Πέντε συνάνθρωποί μας πλήρωσαν με τη ζωή τους την κακοκαιρία. Αιτία του θανάτου τους ήταν το δριμύ ψύχος αλλά και τα πρακτικά εμπόδια, που λόγω της κακοκαιρίας εμπόδισαν την έγκαιρη παροχή βοήθειας από τις αρμόδιες αρχές".

    [04] Υπόθεση Γρυλλάκη

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "κάηκε το "χαρτί Γρυλλάκη" που έντεχνα παρουσίαζε το ΠΑΣΟΚ με τη βοήθεια των γνωστών και "έγκυρων" φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, τα οποία δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα στην προσπάθειά τους να συντηρήσουν το θέμα στην επιφάνεια προβάλλοντάς το ως το μέγιστο τηλεοπτικό θέμα των ημερών, με στόχο την αλλοίωση της πολιτικής πραγματικότητας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "η απέλπιδα προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να εμπλέξει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας σε μια διελκυστίνδα του παρελθόντος, έχοντας στο οπλοστάσιό του ισχυρισμούς ανθρώπων όπως ο Νίκος Γρυλλάκης και ο Χρήστος Μαυρίκης, έπεσε στο κενό. Η Νέα Δημοκρατία και η ηγετική της ομάδα, έμειναν έξω από τον χορό της λάσπης, ο οποίος φαινομενικά είχε στόχο τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και δικαιώνεται πανηγυρικά".

    [05] Ευρώ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "συναγερμός στις ελληνικές αρχές για πλαστά ευρώ που ενδέχεται να διοχετεύουν σπείρες παραχαρακτών στην αγορά. Σήμα της Γιουροπόλ κάνει λόγο για βιομηχανία πλαστογράφων στα Σκόπια και το Κοσσυφοπέδιο. Η ανησυχία είναι έντονη στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνέστησε προσοχή στους πολίτες".

    [06] Διυπουργική Επιτροπή-Ναρκωτικά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "τους κύριους άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και του αλκοόλ καθόρισε χθες η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουρ-γού Κώστα Σημίτη, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για αύξηση των κονδυλίων και απέρριψε κάθε ενδεχόμενο αποποινικο-ποίησης".

    [07] Προϋπολογισμός

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "η κριτική εκ των έσω που δέχθηκε η κυβέρνηση για το νέο Προϋπολογισμό, με κυρίαρχη αυτή του Θ. Πάγκαλου, αλλά και η απροθυμία του Ν. Χριστοδουλάκη να προσέλθει στη Βουλή για να λογοδοτήσει μετά τις καταγγελίες της ΝΔ για προσωπικά κερδοσκοπικά παιχνίδια στο Χρηματιστήριο, σημάδεψαν την τρίτη μέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "εξαιρετικά διστακτικός ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, ο οποίος περιορίστηκε στο να επαναλάβει ότι:οι όποιες αποφάσεις δεν θα θίγουν τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, δεν θα αλλάζει το καθεστώς σύνταξης για τους συνταξιούχους και όσους βγουν ή θεμελιώσουν αντίστοιχο δικαίωμα μέχρι την 31/12/2001".

    [08] Ολυμπιάδα-Προϋπολογισμός

    Η Traffic news επισημαίνει ότι "εντός του επόμενου μήνα επίκειται η εκ νέου οριστικοποίηση του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Αυτή τη φορά όμως η νευραλγική διαδικασία γίνεται εν μέσω διακομματικών επιφυλάξεων για το αυξανόμενο κόστος - μετά τον Κ. Καραμανλής, η Αλ. Παπαρήγα και ο Ν. Κωνσταντόπουλος εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα την ανησυχία τους - ενώ νωπή παραμένει η πρωθυπουργική οδηγία για σύνεση στη διαχείριση των Ολυμπιακών δαπανών".

    [09] ΜΜΕ

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "χρεωκοπία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα συνιστά η εικόνα της δημόσιας ζωής και ταυτοχρόνως της κρατικής λειτουργίας, όπως την εμφανίζουν τα Μέσα Ενημερώσεως τις τελευταίες ημέρες. Σπουπίδια και άνθρωποι, "ατάκτως ερριμμένοι", όλοι στους δρόμους. Και δυσοσμία απέραντη. Και αβάστακτη".

    [10] ΗΠΑ-"Γκρίζες ζώνες"

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει εντολή στην αρμόδια αμερικανική υπηρεσία χαρτογράφησης ΝΙΜΑ (National Imagery and Mapping Agency) να μη συμπεριλάβει τη θαλάσσια συνοριακή γραμμή Ελλάδας και Τουρκίας στους νέους ψηφιακούς χάρτες. Οι χάρτες αυτοί ετοιμάζονται για χρήση των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Με τη στάση της η Ουάσιγκτον στο ζήτημα αυτό "ανοίγει τον ασκό του Αιόλου" για μελλοντικές τουρκικές διεκδικήσεις, συμφωνεί έμπειρος Δυτικός διπλωμάτης στην αμερικανική πρωτεύουσα".

    [11] Μετανάστες

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "σε παράταση της προθεσμίας για τη χορήγηση της άδειας εργασίας των αλλοδαπών οδηγήθηκε τελικά η κυβέρνηση, ύστερα από τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις Διευθύνσεις των Νομαρχιών αλλά και στα Νοσοκομεία από τις ουρές των μεταναστών".

    [12] ΗΠΑ - Επίσκεψη Σημίτη

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "μεγιστοποιείται, αιφνιδίως, η σημασία αλλά και η κρισιμότητα της επίσκεψης Σημίτη στις ΗΠΑ, στις 10 Ιανουαρίου, όχι μόνο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και την τροπή των σημαντικότερων προβλημάτων της εξωτερικής μας πολιτικής. Οπως έγινε γνωστό χθες, αμέσως μετά τις συνομιλίες Μπους-Σημίτη θα επακολουθήσει στις 16 του μηνός συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ, γεγονός το οποίο εύλογα υποδηλώνει 'δραστική' αμερικανική παρέμβαση στις διμερείς διαφορές, και με επίκεντρο τον υποτροπιασμό τους στον χώρο της ΕΕ".

    [13] Εντάξεις στα σχέδια πόλης

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "επεκτάσεις των σχεδίων πόλεως ώστε αυτά στο εξής να περιλαμβάνουν και τους πέριξ των αστικών κέντρων οικισμούς προωθεί χωρίς χρονοτριβή το ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι εντάξεις-εξπρές των οικισμών αυτών (με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων, αλλά και με πλήθος αυθαίρετων κτισμάτων) στα σχέδια πόλεως θα γίνονται με απόφαση του νομάρχη και εφόσον τεκμηριώνεται ότι εξασφαλίζεται η ανάπτυξη της περιοχής - το σκεπτικό του υπουργείου βασίζεται στην ιδέα της οικονομικής εξέλιξης και της εξάλειψης της αυθαίρετης δόμησης".

    [14] "17Ν" - Ανακρίσεις

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "φιλικές... ανακρίσεις με ορισμένους εκ των υπόπτων που περιλαμβάνουν οι περίφημες αμερικανικές λίστες για τη 17Ν, είχαν οι Βρετανοί. Οι συζητήσεις έγιναν χωρίς να κρατηθούν πρακτικά, με τη σύμφωνη γνώμη των "υπόπτων" και κάλυψαν όλο το πλέγμα των θεμάτων που σχετίζονται με τη δράση της οργάνωσης. Αποτέλεσμα ήταν οι Αγγλοι να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως οι έρευνες των Αμερικανών εκινούντο σε λάθος κατεύθυνση. Και ότι η 17Ν δεν αποτελείται από προβεβλημένα πρόσωπα με γνωστό αριστερό παρελθόν, αλλά από αγνώστους που δύσκολα εντοπίζονται".

    [15] Εκκλησία - Πολιτεία

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "ανοίγει ο δρόμος για συνάντηση Σημίτη-Χριστόδουλου μετά τις γιορτές ύστερα από την εγκάρδια συζήτηση περίπου 2 ωρών, που είχαν χθες ο υπουργός Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο. Οι δύο πλευρές, αν και διατήρησαν τις θέσεις τους στο θέμα των ταυτοτήτων, έδειξαν ιδιαίτερη κατανόηση στα κοινά θέματα που απασχολούν Πολιτεία και Εκκλησία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "μια νέα περίοδος ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας εγκαινιάσθηκε χθες εξ αφορμής της εθιμοτυπικής ανταποδοτικής επίσκεψης την οποία πραγματοποίησε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. Χριστόδουλος στον υπουργό Παιδείας κ. Πέτρο Ευθυμίου".

    [16] Οικονομία

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "ιδιαίτερα επικριτικοί κατά της κυβέρνησης και κατά του οικονομικού επιτελείου ήταν χθες στη συνέντευξή τους οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, οι οποίοι άσκησαν δριμεία κριτική σχεδόν σε όλες τις κυβερνητικές επιλογές στην οικονομία, αλλά ακόμη και σε θέματα Παιδείας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "σύμπλευση και στήριξη των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών επιλογών από τη μια και αχαλίνωτη δημαγωγία πάνω στα καυτά προβλήματα από την άλλη. Επιβεβαίωση της παραπάνω τακτικής της ηγεσίας της ΝΔ αποτέλεσε η χτεσινή συνεδρίαση των συντονιστών υπό τον Κ. Καραμανλή".

    [17] Απεργία συμβασιούχων - Καθαριότητα

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "'μάχες' στα ... βουνά με τα σκουπίδια δόθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας, με δυνάμεις των ΜΑΤ να συγκρούονται με τους απεργούς συμβασιούχους οδοκαθα-ριστές του Δήμου Αθηναίων. Τα σκουπίδια έχουν 'πλημμυρίσει' πλέον την, κατά τα άλλα γιορτινή, πρωτεύουσα, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ αναμενόταν η απόφαση του δικαστηρίου, για το εάν θα κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει ότι "η κυβέρνηση, φοβούμενη το πολιτικό και κοινωνικό κόστος, αναζήτησε νομική φόρμουλα προκειμένου να λύσει τον γρίφο καθώς ενδιαφέ-ρει άμεσα από 20-25 χιλιάδες εργαζομένους στο Δημόσιο Τομέα αλλά και στην Τοπική Αυτο-διοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και με τη συνδρομή νομικών, αλλά και της ΑΔΕΔΥ, βρέθηκε η νομική δίοδος, σύμφωνα με την οποία το θέμα μπορεί να ρυθμιστεί".

    [18] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ανησυχίες από τον ΣΕΒ. Κριτική στην κυβέρνηση από την ηγεσία της βιομηχανίας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε 2.784 άτομα το 64,30% των μετοχών. Στοιχεία της κεφαλαιαγοράς αποδεικνύουν τη μικρή διασπορά μετοχών στη Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Απογοήτευση στο ΣΕΒ από την οικονομική πολιτική. Εντονη κριτική μετά το πέρας ... της "περιόδου χάριτος".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κατηγορώ" από ΣΕΒ για ατολμία και ημίμετρα. "Η κυβέρνηση δεν κατανοεί τους κανόνες της αγοράς".

    [19] Οικονομία-ΣΕΒ

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές και το φορολογικό σύστημα, αλλά και ανησυχία για την επίδραση του "εκλογικού κύκλου" στην εξέλιξη του διαλόγου σχετικά με το ασφαλιστικό, εξέφρασε η ηγεσία του ΣΕΒ κατά τη χθεσινή συνάντησή της με τους δημοσιογράφους".  
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 20 December 2001 - 15:58:06 UTC