Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-12-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/12/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Δημοσκόπηση
  • [04] Δηλώσεις Γρυλλάκη
  • [05] Αγρότες-Κινητοποιήσεις
  • [06] Ευρωστρατός-Σημίτης-ΗΠΑ
  • [07] Παπαντωνίου- Αλβανία
  • [08] Καραμανλής-ΠΓΔΜ
  • [09] Απογραφή πληθυσμού
  • [10] Κυπριακό
  • [11] Εκκλησία
  • [12] Κτηματολόγιο
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] ΑΕΠ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/12/2001

    Η δημοσκόπηση της MRB, η απογραφή του πληθυσμού, οι αγροτικές κινητοποιήσεις και η στάση για τον ευρωστρατό, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 6 στόχοι για τους "ράμπο" του ΣΔΟΕ. Ποιους αγγίζει η τσιμπίδα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Λίστα "φοροφυγάδων". Στη δημοσιότητα από το υπ. Οικονομικών 523 περιπτώσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 6,6% μπροστά η Νέα Δημοκρατία. Σίγουρος πρωθυπουργός ο Καραμανλής.

    Η ΑΥΓΗ: Κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό Σημίτη! Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τρέμει τώρα ο Κόκκαλης για "Ξυστό". Παρεμβαίνει και η Δικαιοσύνη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εύθραυστη πρωτιά της ΝΔ. Προτιμότερος πρωθυπουργός πάλι ο κ. Σημίτης. Τι αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα της τελευταίας πολιτικής δημοσκόπησης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πιο φτηνό χρήμα φέρνει το ευρώ. Νέα μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια θα γίνει από το νέο έτος.

    ΕΘΝΟΣ: Διπλό μήνυμα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γκάλοπ MRB: Η ΝΔ μπροστά, ο Σημίτης κερδίζει τον Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θα φτύσει αίμα η κυβέρνηση με τους αγρότες. Με αποκλεισμούς δρόμων απαντάει η αγροτιά και προειδοποιεί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πρώτη και με διαφορά η ΝΔ. Βούλιαξαν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για αλλαγή του πολιτικού κλίματος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπροστά σε όλα τα σημεία η ΝΔ. Γκάλοπ: Εντυπωσιακή διαφορά 6,6 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δόνηση 6,6R στην κυβέρνηση. Γκάλοπ: Η διαφορά υπέρ της ΝΔ μένει σταθερή.

    ΕΣΤΙΑ: Ασύμφορο το αεροδρόμιο. Καταρρέει ο μύθος για τα 100 δις.

    Espresso: Μάκης Τριανταφυλλόπουλος: Έχουν υπογράψει συμβόλαιο θανάτου για τη ζωή μου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοιχτές αγορές ούτε πανάκεια ούτε εξαθλίωση. Μια διαφορετική ελληνική προσέγγιση στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κλείνει η "ψαλίδα". Δημοσκόπηση MRB: ΝΔ 34,8%, ΠΑΣΟΚ 28,2%, ΚΕΠ 6,1%.

    ΤΑ ΝΕΑ: Συσπειρώνει το ροκ, αλλά προηγείται πάλι η ΝΔ με 6,6%. Γκάλοπ MRB: Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Σημίτης.

    ΝΙΚΗ: Περιμένοντας τον Ιούνιο! Όνειρα θερινής νυκτός στο ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προς νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Πετυχημένη η τριήμερη παναγροτική δράση.

    Traffic news: Χριστόδουλος: Ας μιλήσουμε για το τάνγκα. Όλοι οι καυτοί διάλογοι στην Ιερά Σύνοδο.

    Η ΧΩΡΑ: Συντάξεις. Πως θα πάρετε πρόωρη για λόγους υγείας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τραμ σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών αποφάσισε να γίνει μελέτη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 10ετής κοροϊδία. Ημέρα κρίσης σήμερα στις Βρυξέλλες. Δεν έχουν κάνει τίποτε για το μετρό της Θεσσαλονίκης!

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τραμ ή μετρό στη Θεσσαλονίκη; Φόβοι για άρνηση της χρηματοδότησης του μετρό Θεσσαλονίκης και της υποθαλάσσιας αρτηρίας.

    [03] Δημοσκόπηση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "βούλιαξαν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τα τεχνάσματα της Χαριλάου Τρικούπη για ανατροπή του αρνητικού πολιτικού κλίματος. Η Νέα Δημοκρατία σταθεροποιεί το προβάδισμά της έναντι του ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας σταθερά διαφορά που φτάνει τις 6,6 ποσοστιαίες μονάδες".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "σε τροχιά εξουσίας κινείται πλέον η Νέα Δημοκρατία, καθώς προηγείται με σχεδόν επτά ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ, που παρά τα επικοινωνιακά τρικ του Μαξίμου αδυνατεί να μειώσει την "ψαλίδα" η οποία χωρίζει τα δυο μεγάλα κόμματα, σύμφωνα με την εξαμηνιαία δημοσκόπηση της MRB".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "η δημοσκόπηση προκάλεσε ικανοποίηση στο ηγετικό επιτελείο της ΝΔ και αρκετά στελέχη σημείωναν ότι η πολωτική τακτική των διαχωριστικών γραμμών και του σκληρού ροκ αποδοκιμάζεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της χθεσινής δημοσκοπήσεως είναι ότι παρά τη νέα "συρρίκνωση" του Κόμματος Αβραμόπουλου, από 8,4 του Ιουνίου σε 6,1% τώρα, η Κεντροδεξιά εμφανίζεται και πάλι κυρίαρχη δύναμις στο σύνολο του πολιτικού μας φάσματος, εγγίζοντας το 41%".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η ΝΔ καταγράφει και πάλι σταθερό προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου το οποίο στην παρούσα φάση φαίνεται να σταθεροποιείται άνω του 6%. Όμως, παράλληλα, διαφαίνεται η σταδιακή ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος την οποία σηματοδοτούν η προσωπική υπεροχή του κ. Κ. Σημίτη στο ερώτημα "ποιος κρίνεται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας", καθώς και η μείωση της ψαλίδας μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων στη λεγόμενη "παράσταση νίκης".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "την ώρα που η διαφορά υπέρ της ΝΔ παγιώνεται σε επίπεδα άνω των έξι μονάδων, στο ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε όνειρα θερινής νυκτός, ευελπιστώντας πως η πραγματική ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος, που δεν ήρθε ούτε από το συνέδριο, ούτε από τον ανασχηματισμό, ούτε από το "σκληρό ροκ", θα γίνει πράξη μέσα σε έξι μήνες".

    [04] Δηλώσεις Γρυλλάκη

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "ουδέν σχόλιον" δήλωσαν Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Μιλτιάδης Έβερτ, οι οποίοι χθες δέχθηκαν τα πυρά του στρατηγού Ν. Γρυλλάκη. Ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, με συνέντευξή του (στο ΜΕΓΚΑ) είπε ότι η CIA, με δική της πρωτοβουλία και την ευλογία του Μητσοτάκη, στήριξε τη ΝΔ για να κερδίσει τις εκλογές του 1989! Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι την κυβέρνηση της ΝΔ το 1993, δεν την έριξε ο Α. Σαμαράς, αλλά ο Μ. Έβερτ, με πρόσχημα το θέμα της ονομασίας της FYROM".

    [05] Αγρότες-Κινητοποιήσεις

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "παίρνουν τα τρακτέρ και φεύγουν σήμερα μετά τα συλλαλητήρια οι αγρότες από τα σημεία συνάντησης στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς και χθες δεν ευοδώθηκαν οι προσδοκίες των αγροτοσυνδικαλιστών και η ανταπόκριση των αγροτών ήταν μικρή".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "Ο κύκλος των κινητοποιήσεων των Θεσσαλών αγροτών κλείνει σήμερα με συλλαλητήρια και συμβολικό αποκλεισμό δρόμων περίπου για μισή ώρα. Για την αποχώρηση των Θεσσαλών αγροτών κυκλοφορούσαν χθες διάφορα σενάρια, με επικρατέστερο αυτό της ανόδου της τιμής του βαμβακιού τις τελευταίες ημέρες, που δεν δικαιολογείται μόνο από την αύξηση της διεθνούς τιμής. Λέγεται, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση ίσως βρήκε έναν έμμεσο τρόπο να επιδοτήσει το προϊόν χωρίς η ίδια να φαίνεται".

    [06] Ευρωστρατός-Σημίτης-ΗΠΑ

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "δυο μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του Λάακεν, στη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιβεβαιώσει πως η αγγλοτουρκική φόρμουλα δεν βρίσκει σύμφωνη την Αθήνα - μολονότι αυτή είναι αποδεκτή από τους άλλους 14 εταίρους - ο Λευκός Οίκος έκανε μια κίνηση ματ: πρότεινε την 9η Ιανουαρίου, όταν το θέμα του ευρωστρατού δεν θα έχει λήξει εξαιτίας της ελληνικής στάσης, ενώ θα επίκειται νέα συνάντηση των κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς. Με μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο από 100 και πλέον μαχητικά αεροσκάφη "συνόδευσαν" οι Τούρκοι τις συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ευρωστρατό χθες και τη Δευτέρα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "σε θρίλερ με αδιευκρίνιστες συνέπειες αναδεικνύεται, μετά την αδυναμία των '15' υπουργών Εξωτερικών να συναινέσουν σε μια ενιαία πρόταση για τον υπό σύσταση Ευρωπαϊκό Στρατό, η διπλωματική 'αναμέτρηση' του Λάακεν, την οποία κατ' ουσίαν προκάλεσε η αμερικανοβρετανική πρωτοβουλία ανάδειξης της Τουρκίας σε ρυθμιστικό παράγοντα των πιθανολογούμενων εξελίξεων στην περιοχή της Ν/Α Μεσογείου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μεταξύ δύο γκρεμών βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες διπλωματικές εξελίξεις στο θέμα της υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκής ταυτότητας άμυνας και ασφάλειας και του καθεστώτος που θα διέπει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Εάν η κυβέρνηση επιμείνει στις αυτονόητες ενστάσεις της για τους αμερικανοβρετανικής υπόδειξης όρους που ουδετεροποιούν το Αιγαίο και την Κύπρο, θεωρείται βέβαιη από αρμόδιους διπλωματικούς κύκλους η έμπρακτη εκδήλωση δυσφορίας της αμερικανικής πλευράς. Ήδη, πιστεύεται ότι από ώρα σε ώρα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου θα δεχτεί τηλεφωνική σύσταση για 'δημιουργική στάση' ώστε να 'κλείσει το θέμα'".

    [07] Παπαντωνίου- Αλβανία

    Σύμφωνα με την ESPRESSO "η επισκευή και η επέκταση της ναυτικής βάσης στο Δυρράχιο, με χρήματα που θα δοθούν από τη χώρα μας (και κόστος μερικά εκατομμύρια δολάρια), αποτελεί ένα από τα κυριότερα σημεία της διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα, και του Αλβανού ομολόγου του Παντελί Μάικο".

    Το ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "στη συμφωνία προβλέπεται και η ανακατασκευή της ναυτικής βάσης του Δυρραχίου από την ελληνική κυβέρνηση. Μιας σύγχρονης στρατιωτικής βάσης απολύτως απαραίτητης για τα ελληνικά συμφέροντα αφού, πέραν του γεγονότος ότι σε αυτήν θα μπορούν να σταθμεύουν και ελληνικά πολεμικά πλοία, θα μετατραπεί στο μέλλον σε μια ναυτική βάση για την αναχαίτιση του κύματος των λαθρομεταναστών. Οι λαθρομετανάστες και η εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους ώθησαν τον κ. Παπαντωνίου να επιλέξει την Αλβανία ως πρώτη χώρα για να επισκεφθεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Άμυνας".

    [08] Καραμανλής-ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "τα Σκόπια 'δε συζητούν το όνομα υπό πίεση' ενώ, πίσω από τη φαινομενική ηρεμία της ΠΓΔΜ επικρατεί χάος και είναι πάντα ενεργή η προσπάθεια των Αλβανών να διώξουν τους Σλάβους από τις εστίες τους. Αυτό διεμήνυσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Γκεοργκιέφσκι στον πρόεδρο της ΝΔ που πραγματοποιώντας βαλκανική περιοδεία βρέθηκε χθες στην πρωτεύουσα της FYROM".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει ότι "οι Σκοπιανοί ηγέτες σημείωσαν ότι παρά τη φαινομενική ηρεμία, η κατάσταση στη γειτονική χώρα είναι ρευστή αφού ομάδες Αλβανών εξτρεμιστών συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις τόσο στα σύνορα όσο και στο εσωτερικό της χώρας, προσβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τη σταθερότητα στην περιοχή".

    [09] Απογραφή πληθυσμού

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "αύξηση του πληθυσμού της χώρας κατά 6,7% σε διάστημα μιας δεκαετίας κατέγραψε η Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) στην απογραφή της 18ης Μαρτίου 2001, λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταναστών. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο πληθυσμός της Ελλάδας έφθασε τα 10.939.605 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 6,7% σε σχέση με το 1991, οπότε ο πληθυσμός έφθανε τα 10.252.580 άτομα (αύξηση 5,3% σε σχέση με την απογραφή του 1981)".

    [10] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "το θέμα του καθεστώτος των δύο πλευρών θα αποτελέσει το πρώτο θέμα στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς, που αρχίζουν στις 16 του Γενάρη στη Λευκωσία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι μεσολαβητές θεωρούν πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα αυτό, ώστε να 'είναι ευκολότερο το έργο των διαπραγματευτών για τις διάφορες άλλες παραμέτρους του Κυπριακού'".

    [11] Εκκλησία

    H Traffic News αναφέρει ότι "σε απολογία θα κληθεί ο μητροπολίτης με το τάνγκα, στην περίπτωση που γίνει γνωστό το όνομά του. Αυτό αποφάσισε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία ασχολήθηκε με τα αλλεπάλληλα σχετικά δημοσιεύματα και τις φοβερότατες καταγγελίες για τον εν ενεργεία ιεράρχη της Βορείου Ελλάδος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "αποφασισμένος να υποστηρίξει έναν δικό του άνθρωπο για την κάλυψη της μητρόπολης Σιδηροκάστρου, παρά την αντίθετη άποψη του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, εμφανίζεται η μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος".

    [12] Κτηματολόγιο

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να της επιστραφεί το ποσό των 19,5 δις. δρχ. που είχε διατεθεί στη χώρα μας για την υλοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου. Το θέμα του εθνικού κτηματολογίου θα συζητήσει μεταξύ άλλων η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου στη συνάντηση που θα έχει με τον επίτροπο Μπαρνιέ στο περιθώριο του συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μοχλός" οι επενδύσεις. Το ΑΕΠ στο 4,4% στο τρίτο τρίμηνο. Εφικτό το 4,1% στο τέλος του έτους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Απροσδόκητη άνοδος του ΑΕΠ πάνω από 4,1%. Υψηλοί οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα, ενώ ισχυρές οικονομίες οδηγούνται σε ύφεση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κατά 13% αυξήθηκε το κόστος εργασίας. Έρευνα του ΣΕΒ αποδεικνύει ότι η κατάργηση των υπερωριών δεν αύξησε την απασχόληση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανάπτυξη και άνοδο ΑΕΠ δείχνουν οι αριθμοί. Ικανοποιητικό το οικονομικό κλίμα στο δείκτη του ΙΟΒΕ.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ντεμπούτο της ΔΕΗ. Με αναζωπύρωση ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην ενέργεια. Κρίσιμο τεστ για τη Σοφοκλέους".

    [14] ΑΕΠ

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει οτι "Υψηλότερη απο την προβλεπόμενη θα είναι η ανάπτυξη της οικονομίας φέτος. Στο 9μηνο το ΑΕΠ "τρέχει" με ρυθμό 5,1%. Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που το δ' τρίμηνο η αύξηση περιοριστεί στο 1%, τότε για όλο το έτος θα ξεπεράσει το 4,1%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 12 December 2001 - 17:25:46 UTC