Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-11-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/11/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Συγχώνευση Εθνικής - Αlpha
  • [04] Επικήρυξη Μπιν Λάντεν
  • [05] Υπόθεση ΔΕΚΑ
  • [06] Ασφαλιστικό
  • [07] Προϋπολογισμός
  • [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [09] Εθνική - Alpha Bank

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/11/2001

    Η συγχώνευση Εθνικής - Αlpha, το ασφαλιστικό, η υπόθεση ΔΕΚΑ στο Χρηματιστήριο, η επικήρυξη του Μπιν Λάντεν από τις ΗΠΑ και η φορολογική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εξι αλλαγές στο ασφαλιστικό για το 2002. Εφαρμογή παλαιότερων νόμων στο ασφαλιστικό.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οργια σε 66 κασέτες. "Ροζ" σκάνδαλο στη Θεσσαλονίκη ξεσκέπασαν οι "Αδιάφθοροι" της Αστυνομίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τσιγάρα με κοκαΐνη στα στέκια της νεολαίας. Εκθεση - σοκ από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η ΑΥΓΗ: Μείον 2500 εργαζόμενοι στη νέα "Εθνική Τράπεζα". Μέσα στο 2002 με "εθελουσίες εξόδους".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέα τορπίλλη στο Χρηματιστήριο. Πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε η ΝΔ όταν διαπίστωσε ότι ανεβαίνει ταχύτατα ο Δείκτης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ντόμινο στα ακίνητα. Στα ύψη οι τιμές στην Αθήνα. Ακολουθούν και άλλες πόλεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ζεσταθείτε χωρίς να καεί το πορτοφόλι σας. Τώρα που έγινε πιο φτηνός ο "μαύρος χρυσός" προφυλαχθείτε από τους... χρυσοδάκτυλους των πρατηρίων.

    ΕΘΝΟΣ: Εκπλήξεις σε δάνεια και καταθέσεις. Ο γάμος του αιώνα: Τι υποσχέθηκαν Καρατζάς - Κωστόπουλος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εκανε ... βουντού στην "φωτογραφία" του Πάγκαλου. Πυρ και μανία ο Πρωθυπουργός για τις "προσωπικές στρατηγικές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εξεταστική για τη λεηλασία στο Χρηματιστήριο. Με πρόταση της ΝΔ για να διερευνηθεί η μεγαλύτερη προεκλογική απάτη της κυβερνήσεως.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: 5 αλλαγές με πρότυπο το ΙΚΑ. Εφάπαξ: Τι ποσά δικαιούνται οι υπάλληλοι στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ναρκω-πρωτιά της Ελλάδας σε θανάτους. Δραματική αύξηση της χρήσης ηρωίνης - κοκαΐνης.

    ΕΣΤΙΑ: Αυτά έλεγε στους αγρότες. Ο κ. Σημίτης την Πρωταπριλιά.

    Espresso: Νικόλας Βαφειάδης: Πως γλίτωσα το θάνατο από τους Ταλιμπάν. Μου έβαλαν το όπλο στο κεφάλι.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η "μεγάλη συγχώνευση" στη φάση της δοκιμασίας. Σύνθετα και δυσχερή τα προβλήματα του "γάμου" Εθνικής - Alpha.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Πρόσκληση" για συνεργασία... Κ. Σημίτης: Δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στρατηγικές.

    ΤΑ ΝΕΑ: 57 ... ταλαιπωρίες για μια φορολογική δήλωση. Η μεταρρύθμιση έγινε, η γραφειο-κρατία μένει.

    ΝΙΚΗ: Το μεγάλο κόλπο Σημίτη - Καρατζά. Ξεπούλημα της Εθνικής στους διαπλεκόμενους φίλους.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αρχίζει η "δεύτερη φάση" του πολέμου. Προκλητικός εμφανίζεται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου.

    Traffic news: Ο Μίνως ήθελε πολύ την Κατερίνα. Εντονο παρασκήνιο και τριβές στον ΑΝΤ1.

    Η ΧΩΡΑ: Ποιοί χάνουν, ποιοί κερδίζουν από το πάντρεμα των δυο τραπεζών. Τραπεζικός κολοσσός ή τερατογέννηση η συγχώνευση Εθνικής - Alpha;

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εκρηκτική η αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά. Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ενδοφλέβιους χρήστες.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σε τρία μέτωπα η επίθεση της ΝΔ κατά της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο αγροτικά, οικονομία και ΔΕΚΑ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Νεκροδείπνο" Μπους στον Λευκό Οίκο. Οχι βέβαια για τους χιλιάδες άμαχους νεκρούς, αλλά για την πολιτική της Αμερικής.

    [03] Συγχώνευση Εθνικής - Αlpha

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "τη... σφραγίδα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θόδωρου Καρατζά φέρει το "μεγάλο κόλπο", που μεθοδεύθηκε από την κυβέρνηση και την επιχειρηματική ελίτ της χώρας, με στόχο το ξεπούλημα της Εθνικής Τράπεζας".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "η 23η σε μέγεθος ευρωπαϊκή τράπεζα είναι γεγονός. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος συμπληρώνει φέτος 160 χρόνια λειτουργίας της βελτιστοποιεί τα μεγέθη και τον όγκο των εργασιών της σε κοινή πλέον πορεία με την Alpha Bank".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "οι εργαζόμενοι είναι το πρώτο θύμα της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας με την Alpha Bank, καθώς το 10% εξ αυτών καλείται να βαδίσει στο δρόμο της "εθελουσίας εξόδου".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "με το σήμα της "Αλφα Μπανκ" και την ονομασία της "Εθνικής", η νέα "Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος" μοιάζει σαν να είναι προϊόν εξαγοράς της "Αλφα" από τη δεύτερη. Οι δυο τραπεζίτες παρουσίασαν χθες το σχέδιο της "συγχώνευσης", που δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2003".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "τα φλας μπορεί να άστραψαν χθες στο Μέγαρο Μελά προκειμένου να απαθανατίσουν τους πρωταγωνιστές της νέας υπερτράπεζας, που διατηρεί το σήμα της Alpha Bank και θα φέρει τον τίτλο Εθνική Τράπεζα, παραλλήλως όμως ανεδείχθησαν τα μεγάλα προβλήματα του γιγαντισμού και της δυσκινησίας ενός υπερτροφικού οργανισμού".

    [04] Επικήρυξη Μπιν Λάντεν

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "οι ΗΠΑ λένε ότι τον έχουν "στριμώξει", αλλά τον επικήρυξαν με 25 εκ. δολάρια (10 δις. δρχ). Οι Ταλιμπάν ζητούν να παραδώσουν την Κοντούζ στον ΟΗΕ, που σηκώνει ψηλά τα χέρια. Στο Βερολίνο, πιθανόν, η διάσκεψη για το Αφγανιστάν, αλλά αντιδρά ο Ραμπανί. "Στην Καμπούλ, λεει, βρίσκεται το μέλλον της χώρας".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "οι Αμερικανοί επικήρυξαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν για 25 εκατομμύρια δολάρια κι έριξαν στο κυνήγι του άλλους 1.600 πεζοναύτες. Την ίδια στιγμή ο υπαρχηγός της "Αλ Κάιντα" Αϊμάν Αλ Ζαουαχίρι φέρεται να προειδοποιεί πως ό,τι και να συμβεί στον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης, τα μέλη της θα βρίσκονται στο κατόπι των Αμερικανών "όπου γης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "βροχή πέφτουν τα φυλλάδια της επικήρυξης του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν, ενώ ο αμερικανικός στρατός μεταδίδει διαρκώς ραδιοφωνικό μήνυμα, που διαλαλεί την αμοιβή των 10 δις. δραχμών, που προσφέρεται σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό ή τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν".

    Η Espresso τονίζει ότι βέβαια, το ποσό αυτό ήταν γνωστό στη Δύση - αν και ξεκίνησε από πολύ χαμηλότερα - δεν το γνώριζαν όμως οι Αφγανοί πολίτες. Γι αυτό η Ουάσιγκτον φροντίζει να τους ενημερώσει πιστεύοντας ότι θα κάνει κάποια στόματα στο Αφγανιστάν να ανοίξουν και να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλος "ακόμα και αν αυτό απαιτήσει ένα μήνα ή ένα χρόνο" προκειμένου να συλληφθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μετά από σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σφοδροί βομβαρδισμοί αλλά και η αμοιβή των 25 εκατομμυρίων δολαρίων που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση σε όσους δώσουν αξιόπιστες πληροφορίες για τον εντοπισμό του Σαουδάραβα τρομοκράτη θα φέρουν αποτέλεσμα".

    [05] Υπόθεση ΔΕΚΑ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "την οργή εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπενδυτών προκάλεσε η νέα τορπίλλη που εξαπέλυσε η ΝΔ κατά του Χρηματιστηρίου και εκφράστηκε με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της ΔΕΚΑ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "η μεγαλύτερη οικονομική απάτη που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, μέσω της χρηματιστηριακής παρέμβασης της ΔΕΚΑ ΑΕ και άλλων κρατικών επιχειρήσεων για να ενισχυθεί ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους κατά την προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα να ληστέψουν τα χρήματα του κόσμου και εν συνεχεία να υφαρπάξουν την ψήφο του, παίρνει οριστικά τον δρόμο της εξονυχιστικής διερεύνησης στη Βουλή".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "σκληραίνει την αντιπολιτευτική της τακτική η ΝΔ, 24 ώρες πριν από την σημερινή κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή , απεφάσισε τελικά να καταθέσει την πολυσυζητημένη πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες κυβερνητικών στελεχών στην ανάμειξη της ΔΕΚΑ στο Χρηματιστήριο".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία θα διερευνήση πιθανές ευθύνες των κκ Ν. Χριστοδουλάκη και Γ. Παπαντωνίου στην υπόθεση της ΔΕΚΑ κατέθεσε χθες η ΝΔ. Ταυτοχρόνως δια του κ. Πρ. Παυλόπουλου προειδοποίησε ότι "αυτοί που επιχειρούν αν συνδέσουν την στάση της ΝΔ στο θέμα της ΔΕΚΑ με την πορεία του Χρηματιστηρίου είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν να το χειραγωγήσουν".

    [06] Ασφαλιστικό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "αλλαγές στα όρια ηλικίας και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ σχεδιάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση τους μισθούς των υπαλλήλων την τελευταία πενταετία της υπηρεσίας τους ή τα καλύτερα 5 χρόνια της τελευταίας δεκαετίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται ότι "μπορεί το 2002 να είναι έτος συνολικής αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος, ωστόσο από 1.1.2002 ισχύουν κάποιες ασφαλιστικές αλλαγές οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το νέο ασφαλιστικό νόμο αλλά προβλέπονται από προηγούμενους νόμους (1902 του ΄90, 2084 του ΄92, 2676 του '΄99)".

    [07] Προϋπολογισμός

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "αυξήσεις μισθών 2,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους που με την ωρίμανση θα ανέλθουν σε 4% προβλέπει για το 2002, ο προϋπολογισμός που σήμερα κατατίθεται στη Βουλή. Η αύξηση για τους συνταξιούχους περιορίζεται στο 3%".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι "ψαλίδι σε όλα τα επιδόματα που συνδέονται άμεσα με τις συνθήκες εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση. Οπως μάλιστα προκύπτει από την ανάγνωση του κειμένου - φωτιά που κατέθεσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) στην επιτροπή κατάρτισης του νέου μισθολογίου, ορισμένα θα πρέπει να καταργηθούν, ενώ άλλα τα "επανα-οριοθετηθούν".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής: "οι αλλαγές στη φορολογία που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση έδωσαν μια ανάσα σε μισθωτούς και συνταξιούχους...Μια ανάσα που θα πρέπει βέβαια να συμπληρωθεί με σειρά άλλων μέτρων κοινωνικής πολιτικής, αν η κυβέρνηση θέλει στ΄ αλήθεια ... να ανακουφίσει - και με τρόπο ουσιαστικό - τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα".

    Η Traffic News σημειώνει ότι "κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός που προβλέπει αυξημένες δημόσιες επενδύσεις που φτάνουν στα τρία τρισεκατομμύρια δραχμές. Επίσης σημεία του έχουν να κάνουν με την κοινωνική πολιτική και την αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας ως το 2004".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "στη αναζήτηση τρόπων εξισορρόπησης των απωλειών από άλλες πηγές εσόδων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται στην ανατροπή των έως τώρα δεδομένο, όχι προς όφελος της τσέπης των φορολογουμένων αλλά στην κατεύθυνση της φορολογικής εξάντλησης αυτής της πηγής εσόδων".

    [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ναι στον ανταγωνισμό. Μήνυμα Θ. Καρατζά και Γ. Κωστόπουλου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εξωστρέφεια, το δόγμα της νέας Εθνικής. Ετοιμος να δώσει το δυναμικό παρόν του στην Ευρώπη είναι ο ελληνικός τραπεζικός κολοσσός".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εδωσαν τα χέρια και το στοίχημα "τρέχει".7 μετοχές της νέας τράπεζας προς 9 της ALPHA η σχέση ανταλλαγής".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το 2003 θα είναι έτοιμη η νέα Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Το κόστος της συγχώνευσης και η "δίκαιη" τιμή της μετοχής".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ετήσιο όφελος 100 δις θα αποφέρει η συγχώνευση. Στη νέα υπερτράπεζα που δημιουργείται".

    [09] Εθνική - Alpha Bank

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ υποστηρίζει ότι "στοίχημα κολοσσιαίων διαστάσεων, για τα ελληνικά δεδομένα, βάζουν οι κκ Καρατζάς και Κωστό-πουλος επαναλαμβάνοντας την πρόκληση να συγχωνεύσουν τις δύο μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες και δημιουργώντας έτσι νέα δεδομένα, συνολικά για την ελληνική οικονομία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 21 November 2001 - 16:23:41 UTC