Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-11-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/11/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΝΔ - Δημοτικές εκλογές
  • [04] Ασφαλιστικό
  • [05] Εκλογικός νόμος
  • [06] Αμερικανική έκθεση
  • [07] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [08] ΝΔ
  • [09] Κυπριακό
  • [10] Πορεία Πολυτεχνείου

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/11/2001

    Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, το ασφαλιστικό και οι διεργασίες για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οι αυξήσεις για το 2002 στα Σώματα Ασφαλείας. Πόσο θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προσλήψεις από τους Δήμους. Παραμέρισαν ΑΣΕΠ και νόμο Πεπονή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 8.876 διορισμοί και τρεις νέες προκηρύξεις σε υπουργεία. Οι προθεσμίες - τα προσόντα - τα δικαιολογητικά.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φουλ για πρόωρες εκλογές. Νέα νίκη Σημίτη προβλέπουν τώρα και οι Αμερικανοί.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέες επιχορηγήσεις για εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Το σχέδιο σωτηρίας για τις επιδοτήσεις. Συνέντευξη Γ. Δρυ: Τι προγραμμα-τίζουμε για λάδι, καπνά και βαμβάκι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αναστήλωση" του κόμματος αποφασίζουν σήμερα. Στο Μέγαρο Μαξίμου, οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρέχει στο κόμμα η κυβέρνηση. Ζητεί βοήθεια για κοινή αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αναδιανομή μισθών-συντάξεων στο Στρατό. Υπ. Αμυνας: Πρωτοβουλία από το ΓΕΣ για να ενισχυθούν οι αποδοχές των αποστράτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βρήκαν 400 δις. για το Ασφαλιστικό. Ξαφνικά φως στο τούνελ του μέλλοντος των συντάξεων.

    ΕΣΤΙΑ: Πολιτικό "μονοπώλιο". Μοναδικό φαινόμενο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Espresso: Ο θαυμασμός της Μαίρης για τον Γιώργο Λιάνη. "Είμαι γοητευμένη μαζί του".

    ΤΑ ΝΕΑ: Απλώνουν δίχτυ με 4.000 στρατιώτες για τον Μπιν Λάντεν. Κυκλοφορούν και 10 σωσίες του.

    Traffic news: Συνέντευξη ΣΟΚ Ανδρέα Μικρού-τσικου για τον "Big Brother": Ναι, κάνουν έρωτα κάτω από τα σεντόνια!

    Η ΧΩΡΑ: Ακίνητα. Ποιοί φόροι έρχονται, ποιοί μένουν και ποιοί φεύγουν.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κλοιός αγροτών στη Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες παραγωγοί καπνού και βαμβακιού διαδηλώνουν στην πόλη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πολιορκία με τρακτέρ. Οδηγός επιβίωσης στο σημερινό χάος.

    [03] ΝΔ - Δημοτικές εκλογές

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "στην παρούσα φάση φαίνεται ότι ο Γ. Βουλγαράκης και ο Βύρων Πολύδωρας ενδιαφέρονται θερμά, η Ντ. Μπακογιάννη προτιμά να παραμείνει στην ενεργό πολιτική, ενώ ο Ν. Χατζηνικολάου έχει συζητήσει σε μυστική συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή τη δική του υποψηφιότητα".

    [04] Ασφαλιστικό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "το δρόμο των ήπιων παρεμβάσεων που απέχουν κατά πολύ από τη σκληρή τακτική που είχε επιλέξει ο Τάσος Γιαννίτσης πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση φοβούμενη το πολιτικό κόστος που θα είχε η υιοθέτηση δραστικών και καταλυτικών μέτρων για το ασφαλιστικό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "με 400 δις. δρχ. και πενταετή μεταβατική περίοδο στις νέες ρυθμίσεις, "στρώνει" το τραπέζι του διαλόγου γα το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά τα Χριστούγεννα και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο με τη... μισή, οικονομικά, λύση δεδομένη, καθώς η πρόταση της ΓΣΕΕ προέβλεπε ενίσχυση με 800 δις. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως όσους εισήλθαν στην αγορά εργασίας τη δεκαετία 1983-1992, ενώ δεν θα τεθεί θέμα κοινωνικών πόρων".

    [05] Εκλογικός νόμος

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "ορατό είναι, πλέον το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών μέσα στην άνοιξη του 2001 καθώς η κυβέρνηση έχοντας πετύχει ήδη να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα, φέρεται αποφασισμένη να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία προκειμένου να λάβει την καθαρή εντολή ολοκλήρωσης ενός έργου, που ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς".

    Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "εγκαταλείπει την αμυντική τακτική απέναντι στην αντιπολίτευση και τα προβλήματα του τόπου η κυβέρνηση και εγκαινιάζει επιθετική πολιτική για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Η στροφή θα επιβεβαιωθεί απόψε στη μεγάλη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κυβερνητικής Επιτροπής".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "και σε συζήτηση ονομάτων υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών προχωρά το κυβερνών κόμμα, καθώς στη Χαρ. Τρικούπη, επιθυμούν έως τις αρχές της άνοιξης να έχουν λύσει όλες τις εκκρεμότητες, ακόμα και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, με εξαίρεση, ίσως, τους τρεις μεγάλους δήμους και την υπερνομαρχία της Αθήνας. Σήμερα αναμένεται να συσκεφθεί στη Χαρ. Τρικούπη η τριμελής Επιτροπή που έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δημοτικές εκλογές, ο γραμματέας του κόμματος Κ. Λαλιώτης, ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης και το μέλος του ΕΓ Μ. Νεονάκης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "εξαιρετικά πιθανή θεωρεί η Ρηγίλλης μια απόπειρα αιφνιδιαστικής μεταβολής του εκλογικού νόμου με σαφή πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να έχει χαρακτήρα πολιτικής παρένθεσης η ενδεχόμενη εναλλαγή στην εξουσία μετά τις επόμενες εκλογές. Κορυφαία στελέχη της ΝΔ καθιστούν σαφές ότι "δεν θα ανεχτούν παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) ισχυρίζεται ότι "επαληθεύτηκαν τελικά όσοι είχαν εκφράσει στο παρελθόν τη βεβαιότητα για την ενδεχόμενη έναρξη διαλόγου από την κυβέρνηση "περί αλλαγής του εκλογικού νόμου". Η επιβεβαίωση έρχεται ύστερα και από το ανοιχτό παράθυρο που άφησε με σχετικές ανακοινώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι συζητήσεις για το εκλογικό σύστημα θα γίνουν, ίσως ακόμα και από "μηδενική βάση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "αποφασισμένη να αντιδράσει δυναμικά και να μην επιτρέψει να προχωρήσουν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου τόσο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, όσο και στις εθνικές εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία, επιχειρώντας να κλείσει το θέμα που το ΠΑΣΟΚ άνοιξε άκριτα με στόχο να ρίξει γέφυρες με την Αριστερά".

    Η Traffic news προσθέτει ότι "σήμερα το απόγευμα πρόκειται να πραγματοποιηθεί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, η κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Στην ατζέντα των θεμάτων της συνεδρίασης περιλαμβάνεται η συζήτηση για την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τις δημοτικές-νομαρχιακές, αλλά και τις βουλευτικές εκλογές".

    [06] Αμερικανική έκθεση

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει ότι "πολλές συζητήσεις και ερωτηματικά προκάλεσε το περιεχόμενο της έκθεσης του αμερικανικού οίκου Political Risk Services, σχετικά με τις προοπτικές των δυο μεγάλων κομμάτων να κερδίσουν τις προγραμματισμένες για το 2004 εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, την οποία δημοσίευσε το Σάββατο η οικονομική εφημερίδα "Ημερησία", το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, εάν ενισχύσει το κοινωνικό του προφίλ και προχωρήσει στις αλλαγές που έχει υποσχεθεί άμεσα".

    [07] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Η Espresso αναφέρει ότι "οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη ΝΔ να σταθεί κοντά σε μια ομάδα πληθυσμού που είναι ιδιαίτερα φιλική προς αυτήν τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας έτσι το "φιλολαϊκό" της προφίλ. Στα μπλόκα των αγροτών αναμένεται να βρεθούν οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος και πιθανότατα και ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής. Δεν είναι, πάντως, στις προθέσεις του να συμβάλει ενεργά στη νέα "εξέγερση".

    [08] ΝΔ

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "η ΝΔ ουδέποτε άλλοτε είχε ως Αντιπολίτευση καλύτερη απήχηση στην κοινωνία και καλύτερη εσωτερική συγκρότηση από αυτή που έχει τώρα, ώστε να επιχειρήσει την επιβαλλόμενη πολιτική παρέμβαση διατυπώνοντας με σαφήνεια, πληρότητα και με ειλικρίνεια την κυβερνητική πολιτική που έχει ανάγκη ο τόπος".

    [09] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "ενδείξεις για προώθηση, κυριολεκτικά "όπως - όπως" λύσης στο Κυπριακό, η οποία, βεβαίως, μόνο δίκαιη και βιώσιμη δεν θα είναι, αποτελεί η εν μέσω μιας κινητικότητας του Διεθνούς παράγοντα για το Νησί, αποδοχή τελικά εκ μέρους Γλ. Κληρίδη της πρότασης Ντενκτάς να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο. Αγνωστο είναι τι θα συμβεί με τις θεσμικές "συνομιλίες εκ του σύνεγγυς" στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και, βεβαίως, με τι τρόπο προσανατολίζεται, επακριβώς, η Δύση να επέμβει στην Κυπριακή θρυαλλίδα "περιφερειακής κρίσης".

    [10] Πορεία Πολυτεχνείου

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "εντύπωση προκάλεσε σε παρατηρητές η μικρότερη, όλων των προηγούμενων χρόνων, προσέλευση των διαδηλωτών, που δεν ξεπέρασαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, τα 5.000 άτομα. Μια άλλη παράμετρος που συζητήθηκε έντονα ήταν η "πολυδιάσπαση" της πορείας ανάμεσα σε παρατάξεις, με σκοπό τη σύγκριση μεγεθών και αγωνιστικού παλμού".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 19 November 2001 - 21:36:56 UTC