Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-11-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/11/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελλάδα - Αφγανιστάν
  • [04] Ελληνοτουρκικά
  • [05] Κυπριακό
  • [06] ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
  • [07] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [08] Κατάθεση Λαλιώτη
  • [09] ΠΓΔΜ - Ονομασία
  • [10] Συλλήψεις για κατασκοπεία
  • [11] Νέα Υόρκη - Πτώση Αεροσκάφους
  • [12] Δηλώσεις Σκανδαλίδη
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Πτώση αεροσκάφους - Χρηματιστήρια

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/11/2001

    Η πτώση του αεροσκάφους στη Νέα Υόρκη, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, η κατάθεση Λαλιώτη στον εισαγγελέα και οι συζητήσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δίδυμος εφιάλτης. Ξύπνησαν οι μνήμες του Σεπτέμβρη. Εκατοντάδες νεκροί στη νέα τραγωδία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αλλάζουν όλα στο εκλογικό σύστημα. Πλειοψηφικό, μονο-εδρικές και λίστες στην Περιφέρεια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανω κάτω Δημόσιο-Δήμοι. Ξηλώνει τα πάντα ο Σκανδαλίδης.

    Η ΑΥΓΗ: Ανεξήγητη τραγωδία παγώνει τη Νέα Υόρκη. Αιρμπας συνετρίβη τέσσερα λεπτά μετά την απογείωσή του-255 οι νεκροί.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Με φορητό πύραυλο STINGER χτυπήθηκε το αεροπλάνο. Φόβος και τρόμος στη Ν. Υόρκη μετά το νέο τρομοκρατικό χτύπημα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τρόμος στη Νέα Υόρκη. Οι Αρχές μιλούν για δυστύχημα, οι Αμερικανοί ζουν με την αμφιβολία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤαλιΜΠΑΜ στον αέρα. Νέο σοκ για τον πλανήτη.

    ΕΘΝΟΣ: Ριπλέι τρόμου. Νέα εκατόμβη στις ΗΠΑ: Δυστύχημα, λένε οι Αμερικανοί. Αναπάν-τητα πολλά ερωτήματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο εφιάλτης επέστρεψε στη Ν. Υόρκη. Αλλο ένα αεροπλάνο χτύπησε την καρδιά των ΗΠΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παγκόσμιο σοκ από τη νέα τραγωδία στις ΗΠΑ. Αφωνη η ανθρωπότητα διατυπώνει ερωτηματικά για την πτώση του αεροσκάφους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τρόμος και ερωτηματικά. Νέα Υόρκη: Ολα τα σενάρια ανοικτά για την τραγωδία με το Airbus.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρόμος έτσι κι αλλιώς. Μάλλον δυστύχημα, λέει η Ουάσιγκτον, αλλά η Ν. Υόρκη ζει νέο εφιάλτη.

    ΕΣΤΙΑ: Ποιός πιστεύει στο ατύχημα; Η κοινή γνώμη δύσκολα θα πεισθή.

    Espresso: Ποιοί περίμεναν χτύπημα στις 12 του μήνα. Οι Αμερικανοί θέλουν να αποδώσουν σε ατύχημα την πτώση του αεροσκάφους.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αεροπορική τραγωδία συγκλονίζει τη Ν. Υόρκη. 255 νεκροί, 6 αγνοούμενοι, πιθανότερη εκδοχή το ατύχημα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αλλάζει η εκλογή των βουλευτών. Κ. Σκανδαλίδης: από μηδενική βάση το εκλογικό σύστημα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πύρινη βόμβα χτυπά και πάλι τη Νέα Υόρκη. 63 μέρες μετά τους δίδυμους πύργους.

    ΝΙΚΗ: Ενα φάντασμα πλανάται... πάνω από την πόλη. Νέα Υόρκη: Η μητρόπολη του τρόμου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οι αγρότες δε συμμορφώνονται στις αντιλαϊκές επιλογές. Μαζικές κινητοποιήσεις.

    Traffic news: Μυστήριο. Πως έγινε ρουκέτα το airbus στη Ν. Υόρκη-400 νεκροί. Το φάντασμα του Μπιν Λάντεν πλανάται στον ουρανό της Αμερικής.

    Η ΧΩΡΑ: Καταραμένη πόλη η Νέα Υόρκη. Μετά τους "πύργους" ξανάζησε ο εφιάλτης με την πτώση του AIRBUS.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ο τρόμος τσακίζει τις ΗΠΑ. Ο εφιάλτης ζωντάνεψε δυο μήνες μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 6.205 νέες θέσεις εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέος τρόμος στη Νέα Υόρκη. Πτώση πάλι σε κτίρια Airbus της American Airlines στην πυκνοκατοικημένη περιοχή Κουίνς.

    [03] Ελλάδα - Αφγανιστάν

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει αίτημα του ΝΑΤΟ για συμμετοχή της σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που διεξάγουν οι ΗΠΑ. Οπως πληροφορείται η εφημερίδα, η ελληνική θέση στην πρόταση αυτή είναι να μετάσχει η Ελλάδα με ένα ή δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, αλλά σε καμία περίπτωση τα ελληνικά αεροπλάνα να μην προσγειώνονται ή να μην πετούν στον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν".

    [04] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "ένα σαφέστατο μήνυμα ότι οι προσπάθειες της Αγκυρας να δημιουργήσει προσκόμματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, θέλησε να στείλει από τη Σλοβακία χθες ο κ. Σημίτης. Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον Τούρκο αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος είπε προχθές ότι η Κύπρος είναι πυριτιδαποθήκη της Μεσογείου και ότι αν γίνει δεκτή από την ΕΕ θα τεθεί θέμα συνόρων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, ο κ. Σημίτης είπε ότι αυτή η προσπάθεια της Αγκυρας θα πέσει στο κενό".

    [05] Κυπριακό

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "παρέχει στήριξη στις υπό ένταξη στην ΕΕ χώρες, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα τη στήριξη της υποψηφιότητας της Κύπρου και χτίζοντας συμμαχίες στη μελλοντική Ευρώπη των 27 κρατών-μελών. Τον σκοπό αυτό δείχνει να επιτυγχάνει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με την επίσκεψή του χθες και σήμερα στη Σλοβακία, ενώ αντίστοιχη επίσκεψη προετοιμάζει για τις 30 Νοεμβρίου στη Σλοβενία - είχε προηγηθεί δε και στη Μάλτα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "η Ελλάδα απορρίπτει την πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για απευθείας συνομιλίες της ελληνο-κυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, καθώς μια τέτοια διαδικασία εκτρέπει το όλο θέμα από τη διαδικασία επίλυσης που έχει θέσει ο ΟΗΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ισχυρίζεται ότι "τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση".

    [06] ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "απέλπιδα προσπάθεια να επιτευχθεί συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, προκειμένου να αποφευχθεί η βέβαιη συντριβή του ΠΑΣΟΚ, ξεκινά ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Λαλιώτης. Σήμερα θα επισκεφθεί τα γραφεία του Συνασπισμού και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κωνσταντό-πουλο".

    [07] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "από την Καρδίτσα, αύριο το πρωί στις 11 ξεκινά ο νέος κύκλος των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία. Οι αγρότες δεν πρόκειται να συμμορφωθούν με τις κυβερνητικές αντι-αγροτικές δεσμεύσεις. Αγωνίζονται ενάντια στην "προσαρμογή της αγροτικής οικονομίας στις ευρωπαϊκές επιλογές" ακριβώς γιατί είναι αντιλαϊκές επιλογές".

    [08] Κατάθεση Λαλιώτη

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν οπως ο ίδιος δήλωσε, την ορθότητα των καταγγελιών του σχετικά με την ύπαρξη των καταγγελιών του σχετικά με την ύπαρξη τροφοδότη λογαριασμού στη λιβεριανή εταιρία Mayo Investment Corporation, που φέρεται ότι διατηρείτο είτε από την οικογένεια Μητσοτάκη είτε από τη ΝΔ, κατέθεσε χθες ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, στον εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλο".

    [09] ΠΓΔΜ - Ονομασία

    Η Espresso υπογραμμίζει ότι "στην τελική ευθεία μπαίνει, όπως όλα δείχνουν, το ζήτημα της συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια για το ζήτημα του ονόματος. Το θέμα ήταν χθες από τα σημαντικότερα που συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στις χθεσινές επαφές με τη Σκοπιανή ομόλογό του Ιλένκα Μίτρεβα, τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαρκ Γκρόσμαν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "όχι μόνο η θέση της ελληνικής αντιπολίτευσης έχει μεταβληθεί επί το ρεαλιστικότερο και προς "ευέλικτες θέσεις" που περιλαμβάνουν την πρόταση για σύνθετη ονομασία σε ό,τι αφορά τα περί την ΠΓΔΜ αλλά εις γνώση αυτής της μεταβολής και των συνομιλιών που γίνονται με την γειτονική χώρα είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    [10] Συλλήψεις για κατασκοπεία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "προσω-ρινά προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι 14 τουρίστες (12 Βρετανοί και 2 Ολλανδοί) που κατηγορούνται για κατασκοπεία. Είχαν συλληφθεί την περασμένη Πέμπτη ενώ φωτογράφιζαν πολεμικά αεροπλάνα στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Καλαμάτα. Την ημέρα εκείνη ήταν η γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας και στη βάση υπήρχε έκθεση με παλιά και νέα μαχητικά αεροπλάνα".

    [11] Νέα Υόρκη - Πτώση Αεροσκάφους

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "Η μητρόπολη του καπιταλισμού έχει μετατραπεί, μετά τις 11 Σεπτεμβρίου, σε μητρόπολη του τρόμου και αυτό επιβεβαιώθηκε χθες, όταν οι Νεοϋορκέζοι είδαν αλλόφρονες να συντρίβεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή, ένα ακόμη αεροσκάφος, που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο "Τζον Κένεντι" προερχόμενο από τη Βοστόνη, από εκεί που ξεκίνησαν και τα δυο αεροπλάνα που χτύπησαν τους δίδυμους πύργους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "με φορητό πύραυλο STINGER από αυτούς που σε τεράστιες ποσότητες είχαν προμηθεύσει οι Αμερικανοί τους Αφγανούς μουζαχεντίν την περίοδο του ανταρτοπόλεμου κατά της σοβιετικής κατοχής, κατερρίφθη το Airbus 300 της American Airlines, σύμφωνα με δεδομένης εγκυρότητας πληρο-φορία από ομογενειακή πηγή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ανα-πάντητο παραμένει το ερώτημα εάν η συντριβή είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας ή πρόκειται για αεροπορικό δυστύχημα. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα γεγονός με τεράστια συμβολική και πολιτική σημασία και με οικονομικές συνέπειες".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι "όσο λοιπόν και αν είναι δύσκολο να πιστέψη κανείς ότι η χθεσινή τραγωδία οφείλεται σε ατύχημα, όλα είναι πιθανά. Αλλά υπό τις σημερινές συγκυρίες, ποιός θα το πιστέψη;".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "με τόσα μέτρα ασφαλείας είναι δυνατόν να χτυπήσουν και πάλι αόρατοι τρομοκράτες; Κι αν δεν είναι χτύπημα, αλλά δυστύχημα, είναι δυνατόν να εξετάζονται όλα εκτός της μηχανικής κατάστασης του αεροπλάνου; Τίθενται δηλαδή ερωτήματα που δεν περιορίζουν την ασφάλεια των αερο-πορικών ταξιδιών στη λήψη αστυνομικών μέτρων, αλλά εντοπίζουν κι άλλες πλευρές, που η ανταγωνιστικότητα μεταξύ των εταιρειών έχει υποβαθμίσει, με αποτέλεσμα τα αεροπορικά δυστυχήματα στις ΗΠΑ να είναι συχνότερα απ' ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο".

    Η Traffic news προσθέτει ότι "οι Αμερικανοί μόλις είχαν αρχίσει να συνέρχονται από το σοκ των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου που στοίχισε τη ζωή σε περίπου πέντε χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές, όταν στις μνήμες τους αναβίωσαν ξανά οι εφιαλτικές στιγμές που έζησαν πριν από δυο ακριβώς μήνες, τότε που οι τρομοκράτες έσπειραν το θάνατο στην καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνει ότι "δύσκολα η κεκτημένη πια ταχύτητα της τρομοψύχωσης θα ανακοπεί... και δύσκολα επίσης θα αντιμετωπιστούν οι ποικίλες επιπτώσεις της. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και ασφαλώς η λήψη σοβαρών μέτρων σε διεθνές επίπεδο... τουλάχιστον για να μην επεκταθεί η κρίση που επικίνδυνα σοβεί".

    [12] Δηλώσεις Σκανδαλίδη

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι επί το αναλογικό-τερον ναι, απλή αναλογική όχι. Υπό αυτόν τον γενικό τίτλο ανοίγει το θέμα του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των βουλευτών και κατ' επέκτασιν, του εκλογικού νόμου. Το θέμα θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων με τα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κώστας Σκανδα-λίδης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "αλλαγές στον τρόπο εκλογής των βουλευτών και, κατά συνέπεια, στο εκλογικό σύστημα της χώρας προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. Ο κ. Σκανδαλίδης τοπο-θέτησε χρονικά το διάλογο για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και στον τρόπο ανάδειξης των βουλευτών τον προσεχή Φεβρουάριο, σε διακομματική επιτροπή που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "τα πάνω κάτω έρχονται στο Δημόσιο και την Αυτο-διοίκηση με τις επτά ανατροπές που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Κώστας Σκανδαλίδης. Οι αλλαγές που σχεδιάζει να επιφέρει με την κατάργηση των νομαρχιών, τη συρρίκνωση των δήμων και την ανάδειξη της περιφέρειας σε Β' Βαθμό Αυτοδιοίκησης θα προκαλέσουν αναστάτωση στο εργασιακό καθεστώς χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Υπό κατάργηση "πακέτο" φόρων υπέρ τρίτων μέσα στο 2002".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Οι αγορές αντέδρασαν ψύχραιμα. Η πτώση αεροσκάφους Α-300 με 255 επιβάτες στην καρδιά της Ν.Υ. πάγωσε τον κόσμο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αεροπορική αν-ασφάλειας. Η πτώση του airbus στη Νέα Υόρκη νέο κτύπημα στην παγκόσμια οικονομία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τρόμαξαν οι αγορές από την πτώση του αεροπλάνου. Ενώ το ΧΑΑ πρόλαβε κι έπεσε νωρίτερα".

    [14] Πτώση αεροσκάφους - Χρηματιστήρια

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "οι μνήμες των τραγικών γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου επέστρεψαν χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, δύο μήνες και μια ημέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, αλλά αυτή τη φορά οι Αμερικανοί επενδυτές έδειξαν περισσότερο ψύχραιμοι". 
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 13 November 2001 - 15:11:08 UTC