Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-10-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/10/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Οικονομική πολιτική
  • [04] Μετανάστες
  • [05] Ελλάδα-ΗΠΑ
  • [06] Τρομοκρατία - Μέτρα
  • [07] Σεισμοί
  • [08] Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [09] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] Κυβέρνηση - Οικονομία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/10/2001

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τα ολυμπιακά έργα και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κίνητρα με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές. Τι αλλαγές φέρνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 3 αλλαγές στο εφάπαξ. Τι θα ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ηλεκτροσόκ από Βάσω. "Δεν προλαβαίνουμε τα ολυμπιακά έργα".

    Η ΑΥΓΗ: Σε τιμή ευκαιρίας πωλείται το δημόσιο. Παρά τη διεθνή κρίση, κυβερνητικό αμόκ ιδιωτικοποιήσεων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εντολή Μίλερ για συλλήψεις "τρομοκρατών". Με πρόσχημα την Ολυμπιάδα, οι Αμερικανοί εκβιάζουν την κυβέρνηση.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι ιδιωτικοποιήσεις θα είναι σαρωτικές. Εντυπωσιακές εξαγγελίες από τον υπουργό Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βάζουν φόρο στα ρέπος! Αλλάζουν οι φοροαπαλλαγές για την πρώτη κατοικία.

    ΕΘΝΟΣ: Εξι ανατροπές από τον νέο "τσάρο". Το δόγμα Χριστοδουλάκη για την οικονομία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θα ερευνούν σαν... γιάφκα όλη την Ελλάδα. Εφιαλτικό, πολυεθνικό, σεμινάριο πρακτόρων στο ΥΠΕΞ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ομαδική φυγή από Δημοσιο-ΔΕΚΟ-Τράπεζες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τριπλό τελεσίγραφο της ΔΟΕ για τα έργα. 2004:Υπό επιτήρηση η κυβέρνηση για συμβάσεις, χρονοδιάγραμμα και αναδόχους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανακύκλωση του τρόμου. ΗΠΑ: Κατάσταση επιφυλακής-Κρύβεται ο αντιπρόεδρος.

    ΕΣΤΙΑ: Νέοι φόροι στα ακίνητα. Επί πλέον των υφισταμένων!

    Espresso: Β. Γιαννακοπούλου: Με απείλησαν γνωστοί επιχειρηματίες της ατζέντας. Σήμερα η δίκη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι Ολυμπιακοί εν κινδύνω λόγω Λαλιώτη. Βάσω Παπανδρέου: Δεν βγαίνουν τα έργα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων. Βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές προανήγγειλε ο Ν. Χριστοδουλάκης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βάζουν φρένο στις απαλλαγές δανείων για πρώτη κατοικία. Αλλαγές προανήγγειλε χθες και ο Χριστοδουλάκης.

    ΝΙΚΗ: Υπό κηδεμονία η Γιάννα. Κόντρα Βάσως-Βενιζέλου για τις καθυστερήσεις του "2004".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οικονομική επέλαση κατά των λαϊκών στρωμάτων. Συνέντευξη Ν. Χριστοδουλάκη.

    Traffic news: Γιούλη Μπάρκα: Τα μυστικά μου. Πιθανώς είναι γαλαζοαίματη, απόγονος βασιλιά της Ισπανίας.

    Η ΧΩΡΑ: Καταιγίδα φόρων. Στο στόχαστρο ρέπος και μετοχές. Αδιέξοδο με τις αποκρατικοποιήσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οριο ασφαλείας για συντάξεις το 2009. Δέσμευση του νέου υπουργού Εργασίας Δ. Ρέππα για το ασφαλιστικό.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θωρακίζεται η Ελλάδα μέσα και έξω με "ανοιχτές" και "κεκλεισμένες" θύρες.

    [03] Οικονομική πολιτική

    Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "Οι εξαγγελίες του νέου "τσάρου" της οικονομίας σηματοδοτούν σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις στο δημόσιο τομέα, με αναθεώρηση του Νόμου 2000/91, με παραίτηση από τη θέση ότι το κράτος πρέπει να ελέγχει το 51% σε στρατηγικής σημασίας τομείς και με τις πωλήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, της Γενικής Τράπεζας, της Αγροτικής Τράπεζας, της Τράπεζας Αττικής και δημοσίων επιχειρήσεων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "εν είδει προγραμματικών δηλώσεων ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικ. Χριστοδουλάκης διεκήρυξε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, τη στροφή στην πραγματική οικονομία, θέτοντας ως πρώτο στόχο την αύξηση της απασχόλησης, με εργαλεία τις ιδιωτικοποιήσεις, την απελευθέρωση των αγορών και τις επενδύσεις".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "Το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας" με αυτή τη φράση ο κ. Χριστοδουλάκης προδιέγραψε τη νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων εξαγγέλλοντας ταυτόχρο-να την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις ιδιωτικοποιήσεις, την καθιέρωση της 'χρυσής μετοχής', την ενοποίηση της Επιτροπής από-κρατικοποιήσεων με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και τη θεσμοθέτηση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος στις αποκρατικο-ποιήσεις".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "παρά το αρνητικό διεθνές οικονομικό κλίμα, η κυβέρνηση επιμένει στην επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς, καθώς φαίνεται, να ενδιαφέρεται για τα οικονομικά κέρδη ή τις ζημίες που θα προκύψουν. Αφού δεν μπορεί να αποδώσει οικονομικά, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων επενδύεται ιδεολογικά".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταστρώνει φοροεπιδρομή με πρώτους στόχους τα ρέπος και τις μετοχές. Παράλληλη επιδίωξη είναι να ρίξει τα κεφάλαια των ρέπος, που ξεπερνούν τα 10 τρις. δρχ. στη Σοφοκλέους για ένα τρίτο γύρο κυβερνητικού τζόγου".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "η ανεργία θα ήταν ηυξημένη τουλάχιστον κατά 50% (από μισό εκατομμύριο περίπου 750.000) αν ο δημόσιος τομέας, στενός και ευρύτερος, δεν ήταν ο υποδοχεύς εν δυνάμει ανέργων. Με την ανορθολογική οργάνωση και στελέχωση του δημοσίου οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1981 μέχρι σήμερα ασκούν 'κοινωνική πολιτική'. Ο διορισμός στο δημόσιο δεν γίνεται για την καλή λειτουργία της υπηρεσίας, αλλά για την διασφάλιση του διοριζομένου".

    [04] Μετανάστες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "τους 600.000 φθάνουν οι λαθρομετανάστες που έχουν κάνει αίτηση για νομιμοποίηση, διαβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Πρωτό-παππας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι που είναι παράνομοι, ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξάνεται".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "το δρόμο της απέλασης που αναμένεται να πάρουν χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι είτε δεν κατάφεραν να πάρουν την προσωρινή εξάμηνη άδεια παραμονής, είτε δε θα μπορέσουν στο διάστημα αυτό να βρουν δουλειά, επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτό-παππας".

    [05] Ελλάδα-ΗΠΑ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "απροκάλυπτα ο αμερικανός πρέσβης Τόμας Μίλερ εκβιάζει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε συλλήψεις ελλήνων πολιτών οι οποίοι σύμφωνα με την CIA είναι τρομοκράτες ή έχουν σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις. Το κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα έχει παραδώσει ήδη μια νέα λίστα στην οποία περιλαμβάνονται 30 ονόματα υποτιθέμενων τρομοκρατών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "'πήρε φόρα' ο νέος Αμερικανός πρέσβης Τόμας Μίλερ και προχώρησε σε ανοιχτές 'συστάσεις' προς την ελληνική κυβέρνηση για τα θέματα της τρομοκρατίας και της '17 Νοέμβρη', απαιτώντας συλλήψεις και προσαγωγές υπόπτων".

    [06] Τρομοκρατία - Μέτρα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "τον 'κώδωνα του κινδύνου' προς τις κρατικές υπηρεσίες έκρουσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη θωράκισης των ηλεκτρονικών συστη-μάτων και των συστημάτων πληροφορικής από ενδεχόμενες επιθέσεις τρομοκρατικών οργανώ-σεων!".

    [07] Σεισμοί

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει "νέες προβλέψεις για σεισμούς στον ελλαδικό χώρο, τις οποίες όμως, προς το παρόν, δεν αποκαλύπτει ούτε στην επίσημη πολιτεία, έχει κάνει η ομάδα του ομότιμου καθηγητή Γεωφυσικής του ΑΠΘ Βασίλη Παπαζάχου, που, όπως υποστηρίζει, είχε προβλέψει το σεισμό της 26ης Ιουλίου στη Σκύρο με τη μέθοδο της μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης".

    [08] Ολυμπιακοί Αγώνες

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "την αισιοδοξία και τα καθησυχαστικά χαμόγελα των αρμοδίων για το 2004 έκοψε χθες στη Διυπουργική Επιτροπή η νέα υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. 'Δεν προλαβαίνουμε τα έργα για το 2004', είπε σε έντονο ύφος και καταλόγισε ευθύνες τόσο στον προκάτοχό της Κ. Λαλιώτη όσο και στον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "η μία έκπληξη διαδεχόταν την άλλη, στη χθεσινή (πρώτη, μετά τον ανασχηματισμό) συνεδρίαση της διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η Βάσω Παπανδρέου χτύπησε το πρώτο καμπανάκι".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "τελικώς και η 'Αθήνα 2004' είναι ένα από ... θύματα του ανασχηματισμού. Εστω και από καραμπόλα, βρέθηκε χθες ψαλιδισμένη από τον εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο που έως τώρα διεκδικούσε στις σχέσεις της με τα υπουργεία, αφού ο Πρωθυπουργός ανέθεσε στη Διυπουργική Επιτροπή την πλήρη ευθύνη για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "αποδυναμωμένη, υπό μία έννοια, βγήκε η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, καθώς η Διυπουργική Επιτροπή αποκτά επιτελικό ρόλο, θέτοντας στο εξής υπό τον έλεγχό της και τον 'Οργανισμό 2004'. Το επόμενο τεστ για την πορεία της διοργάνωσης αποτελεί η επίσκεψη στην Αθήνα των τεχνοκρατών της ΔΟΕ με επικεφαλής τον Ντένις Οσβαλντ, στις 21 Νοεμβρίου".

    Σύμφωνα με την ESPRESSO "το 'γόρδιο δεσμό' επιχειρεί να λύσει ο πρωθυπουργός, φέρνοντας τα πάνω κάτω τη σύνθεση της διυπουργικής και στον τρόπο που αυτή θα συνεδριάζει, μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, αφού δεν υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στους εμπλεκό-μενους υπουργούς και υφυπουργούς για τις αρμοδιότητές τους. Ετσι μετέθεσε τις τελικές του αποφάσεις σε λίγες ημέρες".

    Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι "θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο μετά τις τελευταίες επαφές του πρωθυπουργού γύρω από το θέμα των αρμοδιοτήτων που θα έχουν οι επτά υφυπουργοί, οι οποίοι στις αρμοδιότητές τους εντάσσουν και θέματα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατη-ρούνται στα ολυμπιακά έργα και στο διπλασια-σμό του κόστους της διοργάνωσης στρέφει τα βέλη της κριτικής της η ΝΔ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "έχοντας απολέσει την εμπιστοσύνη της προς την ελληνική κυβέρνηση, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε ασφυκτικό έλεγχο της πορείας των ολυμπιακών έργων. Εγγραφη αναφορά της ηγεσία της ΔΟΕ προς την κυβέρνηση φέρει την Αθήνα προ τετελεσμένων, καθώς ζητεί εναλλα-κτικά σχέδια, συμβάσεις και πλήρη κατάλογο με τους κατασκευαστές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει "Σε όλο του το μεγαλείο αποκαλύφθηκε χθες το μπάχαλο που επικρατεί μέσα στην κυβέρνηση ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της χώρας για την Ολυμπιάδα του 2004".

    [09] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Νέα πολιτική. Ο Νίκος Χριστο-δουλάκης για την ελληνική οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Γυρίζει σελίδα. Οι εξαγγελίες Χριστοδουλάκη κράτησαν σταθερή τη Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εγώ, θα τολμήσω. Οι οκτώ προτεραιότητες του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η κατά Χριστοδουλάκη αναπτυξιακή πολιτική. Με φοροκίνητρα και ιδιωτικοποιήσεις".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Δόγμα Χριστοδουλάκη. Νεοφιλελευθερισμός με ... "κοινωνικό πρό-σωπο". Φρέσκες ιδέες στην οικονομική πολιτική".

    [10] Κυβέρνηση - Οικονομία

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "Με προχωρημένες αντιλήψεις και "φρέσκες ιδέες" εμπλουτίζεται η κυβερνητική οικονομική πολιτική, η οποία διαπνέεται πλέον ξεκάθαρα από τη λογική των αγορών, αλλά ταυτόχρονα όλοι οι στόχοι της τοποθετούνται στο φόντο του "κοινωνικού αποτελέσματος": Οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι ιδιωτικοποιήσεις και η επιταχυ-νόμενη ανάπτυξη πρέπει να οδηγούν στη δημιουργία απασχόλησης, όπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 31 October 2001 - 15:30:19 UTC