Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-10-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/10/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΗΠΑ - Αντίποινα
  • [04] Οικογενειακό επίδομα
  • [05] ΠΑΣΟΚ
  • [06] Εισαγγελική δίωξη - Κτηματολογιο
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Προϋπολογισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/10/2001

    Η προετοιμασία των στρατιωτικών αντιποίνων των ΗΠΑ, εισαγγελική δίωξη κατά ΔΣ Εθνικού Κτηματολογίου, οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και το οικογενειακό επίδομα-Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κόβουν το οικογενειακό επίδομα. Δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2002.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δίωξη για 9 του Κτηματολογίου. Στη Δικαιοσύνη το μεγάλο σκάνδαλο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και φόρους. Μετέωρος ο πρώτος προϋπολογισμός σε ευρώ.

    Η ΑΥΓΗ: Στο προσκήνιο νέο παγκόσμιο κίνημα ειρήνης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τρόμος και φόβος για την κόλαση που έρχεται. Από στιγμή σε στιγμή αρχίζει ο πόλεμος.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "...Δεν έχουν το θάρρος να έλθουν εδώ! Να το σκεφθούν και να το ξανασκεφθούν προτού μας βομβαρδίσουν".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κοροϊδία με το επίδομα στους δύο συζύγους.

    ΕΘΝΟΣ: "Πράσινο" για 4.759 θέσεις Από 7 υπουργούς. Οι εγκρίσεις για συμβασιούχους όλων των κατηγοριών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μπιν Λάντεν" του Αιγαίου η Τουρκία!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαύρα μαντάτα. Γενική αυτοσυγ-κράτηση απ΄ όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνικές ομάδες ζήτησε η κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τράπεζα DNA για "17Ν"-τρομοκρατία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ετοιμάζουν το "χειρουρ-γείο". ΗΠΑ: Ενίσχυση των "βορείων", που έκαναν μέτωπο με τον τ. βασιλιά.

    ΕΣΤΙΑ: Επεσε έξω ο προϋπολογισμός. Με πρωτοφανή τεχνάσματα καλύπτουν τα ελλείμματα.

    Espresso: Επιτέθηκε σε Αθηναία που έχασε τον αδελφό της στους δίδυμους πύργους.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Ουάσιγκτον ενώπιον της κρίσιμης απόφασης. Σταθμίζει προσεκτικά τις επιπτώσεις μιας εκτεταμένης επέμβασης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κοινός στόχος οι Ταλιμπάν. Ελάχιστες οι πιθανότητες να παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κρύο-ζέστη παίζουν οι Αμερικανοί με το Αφγανιστάν. Καλλιεργούν κλίμα σύγχυσης.

    ΝΙΚΗ: Περίπατο πάει ο .."περίπατος". Σημίτης-Βαρόνοι 50%, Ακης 40%, ανεξάρτητοι 10%.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυναμώνει η αντιπολεμική δράση σε όλο τον κόσμο.

    Η ΧΩΡΑ: Στο σκαμνί 21 κλέφτες του Σημίτη. Ο εισαγγελέας Γεράκης άσκησε διώξεις για τη λεηλασία 20 δις

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ερευνούν λογαριασμούς ισλαμιστών στην Ελλάδα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο πόλεμος έχει αρχίσει διαδηλώσεις ειρήνης.

    [03] ΗΠΑ - Αντίποινα

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ενώ τα σενάρια θέλουν την αμερικανική στρατιωτική μηχανή να αναπτύσσεται πυρετωδώς και να αναλαμβάνει δράση το συντομότερο στο Αφγανιστάν, οι αντικειμενικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή μάλλον δεν ευνοϊκές".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "σκωτσέζικο ντους κάνουν οι Αμερικανοί στην ανθρωπότητα καλλιεργώντας ένα κλίμα σύγχυσης σχετικά με το πότε, αλά και το ποιά μορφή θα πάρουν οι επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών".

    Η Espresso αναφέρει ότι "πολύ κοντά στο "πυρ" φαίνεται ότι βρίσκονται οι ΗΠΑ. Η πρώτη βολή αμερικανικού μαχητικού ίσως χτυπήσει και σήμερα θέσεις όπου θεωρείται ότι υπάρχουν δυνάμεις της "Αλ Καϊντα" ή ο ίδιος ο Οσάμα Μπιν Λάντεν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "η σύμπηξη μετώπου Από τους αντιπάλους των Ταλιμπάν υπό τον εξόριστο μονάρχη που ενισχύουν και οι ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις Από τη "Συμμαχία του Βορρά". Οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες για χειρουργικές επεμβάσεις αν και νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι αντιτίθενται στον πόλεμο και οι Αμερικανοί είναι λιγότερο πρόθυμοι να τις υποστηρίξουν".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η ώρα μηδέν πλησιάζει για το ισλαμικό καθεστώς των Ταλιμπάν. Ο πνευματικός ηγέτης τους μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ ρίχνει το γάντι στους Αμερικανούς προκαλώντας τους ανοικτά, χλευάζοντάς τους ως δειλούς και φοβισμένους ενώ η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα".

    [04] Οικογενειακό επίδομα

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "γενική αυτοσυγκράτηση από όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνικές ομάδες εζήτησε χθες με ιδιαίτερη μάλιστα επιμονή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσιάζοντας το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογσιμού του 2002, καθώς και το εναλλακτικό σενάριο. Ο κ. Παπαντωνίου απέφυγε να δεσμευθή γι την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και παρέπεμψε στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού σε περίπου ένα μήνα".¨

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "ονομα-στικές αυξήσεις κάτω από το ύψος του πληθωρισμού προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2002 για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, ενώ καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για το οικογενειακό επίδομα το οποίο παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι "καμιά αναφορά στο οικογενειακό επίδομα δεν γίνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2002 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου η οποία ορίζει τελεσίδικα ότι το οικογενειακό επίδομα θα πρέπει να χορηγείται και στους δύο γονείς".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "δεν πρόκειται να καταβληθεί-ούτε το 2002 - το οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους, δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό προκύπτει από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2002 που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου στη Βουλή, από το οποίο έχει διαγραφεί η σχετική δαπάνη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "γενική αυτοσυγκράτηση από όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνικές ομάδες , κατέχοντας και μη ζήτησε χθες και με ιδιαίτερη επιμονή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρου-σιάζοντας το προσχέδιο του κρατικού προϋπο-λογισμού του 2002. Στο πλαίσιο αυτής της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής ο κ. Πα-παντωνίου απέφυγε παντελώς να δεσμευθεί για την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους και παρέπεμψε στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού σε περίπου ένα μήνα".

    [05] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "η διαφωνία τόσο για τα ποσοστά της αποχής, όσο και για το συσχετισμό δυνάμεων στο εσωτερικό του κόμματος, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των συνέδρων, που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή. Ωστόσο οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι το μπλοκ των εκσυγχρονιστών προηγείται".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "τόσο οι εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, όσο και –κυρίως - η έμμεση αμφισβήτηση από τον Α. Τσοχατζόπουλο ότι ο Κ. Σημίτης θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, αναζωπύ-ρωσαν το εσωκομματικό κλίμα στο ΠΑΣΟΚ".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "παραμένει η "διαχωριστική γραμμή" στο ΠΑΣΟΚ, εκείνη που έκανε την εμφάνισή της μόλις έφτασε η ώρα της διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου. Οι εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή αντιπροσώπων για το 6ο συνέδριο, που διεξήχθησαν την Κυριακή σε όλες τις Οργανώσεις την ανέδειξαν ακόμη περισσότερο".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "ο προαναγγελθείς "περίπατος" εξελίσσεται σε...Γολγοθά για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με οριακούς συσχετισμούς, που αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την τελική έκβαση του συνεδρίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ πρσθέτει ότι "εφικτός θεωρείται Από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μετά τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται από τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, ο στόχος του κ. Σημίτη να επανεκλεγεί στο συνέδριο με ποσοστό κοντά στο 70% και πάντως μεγαλύτερο του 63% που είχε συγκεντρώσει στο συνέδριο του 1999".

    [06] Εισαγγελική δίωξη - Κτηματολογιο

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "αντιμέτωποι με δύο κακουργήματα και αντίστοιχα πλημμελήματα βρίσκονται 22 μέλη της εταιρίας "Κτηματολόγιο ΑΕ" Ευρωδυναμική και Geo Synergy- σύμβουλοι διαχείρισης του έργου μετά την δίωξη που άσκησε εναντίον τους ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "κακουργηματικές διώξεις σε βάρος των υπευθύνων της "Κτηματολόγιο ΑΕ" απαγ-γέλθηκαν Από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Γ. Γεράκη, ύστερα Από την διενέργεια πολύμηνης δικαστικής έρευνας. Οι παραπάνω διώξεις στάθηκαν αφορμή να ξεσπάσει "νέος πόλεμος" μεταξύ στελεχών της αξιωματικής αντιπο-λίτευσης και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν πλέον τα μέλη της διοίκησης αλλα και στελέχη της εταιρίας ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ εξαιτίας της κακοδιαχείρισης και της αδια-φάνειας με την οποία διαχειρίστηκαν το πρό-γραμμα του Εθνικού Κτηματολογίου".

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν και τα 21 μέλη του ΔΣ της "Κτηματολόγιο ΑΕ". Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Γεράκης άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για διασπάθιση 20 δις δρχ".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "επιβεβαίωση της ύπαρξης του "ιστού της αράχνης" μεταξύ παρα-γόντων της δικαιοσύνης και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί και η χθεσινή δίωξη γι τη διαχείριση των κονδυλίων για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σφίγγουν" τα χρέη το 2002. Αναμένονται έντονες δημοσιονομικές πιέσεις το προσεχές έτος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στοιχεία-σοκ! Η κρίση από την τραγωδία της Ν. Υόρκης, λυγίζει τις οικονομίες των φτωχότερων χωρών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Προϋπολογισμός με το βλέμμα στο Αφγανιστάν!"

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Γαλλοϊταλικοί κολοσσοί στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αναπτυξιακή νότα σε συνθήκες διεθνούς κρίσης".

    [08] Προϋπολογισμός

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τη διεθνή ύφεση έλαβε υπόψη της η κυβέρνηση προκειμένου να καταρτίσει το εναλλακτικό προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος , το οποίο ωστόσο και αυτό τελεί υπό αναθεώρηση!"
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 2 October 2001 - 13:34:47 UTC