Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-08-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/08/2001
  • [02] Προτεραιότητες κυβέρνησης
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] Γ' ΚΠΣ
  • [05] Παιδεία
  • [06] Ελλάδα-ΠΓΔΜ
  • [07] Πολιτεία-Εκκλησία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/08/2001

    Οι επτά προτεραιότητες της κυβέρνησης, το τριετές πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, η συμμετοχή της Ελλάδας στη νατοϊκή δύναμη στην ΠΓΔΜ και οι ρυθμίσεις για πέντε συντάξιμα χρόνια είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χαρίζονται 5 συντάξιμα χρόνια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δωρεάν ένσημα!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αλλαγές πάλι στην Παιδεία. Νέα πειράματα.

    Η ΑΥΓΗ: "Καθαρίζουν" τις ιδέες από την πόλη. Θέλουν "λευκούς τοίχους"

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δωρεάν ένσημα 5 χρόνων για άνεργους.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι επτά προτεραιότητες της κυβερνήσεως.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σύνταξη τώρα και για τους ανέργους.

    ΕΘΝΟΣ: Ασφάλιστρα νέου τύπου ΙΧ: Αλλάζει το σύστημα-Έρχονται αυξήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Φοβάται προβοκάτσια στα Σκόπια. Οι ανησυχίες του Ακη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δημοψήφισμα για τις ταυτότητες προτείνουν βουλευτές της ΝΔ

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τιμές... ρετιρέ για τη φοιτητική στέγη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ελληνική δύναμη-ΠΓΔΜ: "Πάμε, έστω και με ρίσκο".

    ΕΣΤΙΑ: Σύμπραξη με Αριστερά. Επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές

    Espresso: Τι προτιμούν γυναίκες και άνδρες στο σεξ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βιομηχανία μετεγγραφών τορπιλίζει την Παιδεία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κινδυνεύει η ελληνική αποστολή στα Σκόπια. Ανησυχία Ακη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Με 10 όρους κοινά πτυχία με ξένα Πανεπιστήμια.

    ΝΙΚΗ: Φόβοι για προβοκάτσια. Στη FYROM από χθες η ελληνική δύναμη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οι λαοί να τους εμποδίσουν να διαμελίσουν την ΠΓΔΜ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Με δόσεις οι λύσεις. Στροφή Σημίτη για το ασφαλιστικό.

    Η ΧΩΡΑ: Υπ. Άμυνας: Ετοιμάζουν επίθεση εναντίον Ελλήνων στρατιωτών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πάγκαλος κατά ΔΕΘ. Επιτέθηκε σε Μαγκριώτη και Ορφανό.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Υπονομεύουν την HELEXPO! Καβγάς στη Βουλή.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Θεσσαλονίκη διαμαρτύρεται μετά... μουσικής.

    [02] Προτεραιότητες κυβέρνησης

    Το ΒΗΜΑ γράφει οτι "Τις επτά βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης κατά τη νέα πολιτική περίοδο, που είναι: ο προϋπολογισμός, το Γ'ΚΠΣ, η Ολυμπιάδα, το ευρώ, η ελληνική προεδρία της ΕΕ, η απασχόληση και οι διαρθρωτικές αλλαγές, ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου για την προώθηση του κυβερνητικού έργου".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "προσπάθεια να αναστρέψει τις εντυπώσεις για τις εσωστρεφείς διαδικασίες που κυριαρχούν στην κυβέρνηση εν όψει του Συνεδρίου, έκανε ο πρωθυπουργός στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αν και είχε ως κεντρικό θέμα την παιδεία, έδωσε την ευκαιρία στον Κώστα Σημίτη να κάνει μια εμφάνιση όπως την επιθυμούσε".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "τη στήριξη όλων των στελεχών στο κυβερνητικό έργο ζήτησε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ έθεσε επτά προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, το οποίο, όπως είπε, είναι αποφασιστικό για την έκβαση της επόμενης εκλογικής μάχης. "Όσο πιο δεμένοι είμαστε, τόσο πιο πειστικοί και αποτελεσματικοί είμαστε" τόνισε ο πρωθυπουργός, που ανησυχεί ότι η πορεία προς το Συνέδριο μπορεί να δημιουργήσει κλίμα εσωστρέφειας, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει επικοινωνιακό πρόβλημα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι "αποφασισμένος να επιδείξει "πρωθυπουργική πυγμή" και να αποσπάσει με κάθε μέσο την προσοχή των μελών της κυβέρνησης από τις προσυνεδριακές διαδικασίες αμβλύνοντας παράλληλα την εσωστρέφεια που παρατηρείται στο κόμμα του εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του υπουργικού συμβουλίου".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "η εσωκομματική αντιπολίτευση βρίσκεται αυτή την περίοδο σε πλεονεκτική θέση και θα πιέσει τον πρωθυπουργό να κάνει όλες τις αλλαγές που κρίνονται αναγκαίες και το αναγνωρίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις αλλά και πληροφορίες ο Κ. Σημίτης δεν προτίθεται να αλλάξει τον πυρήνα της πολιτικής του , γεγονός που θα προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ".

    [03] Ασφαλιστικό

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει ότι "ο πρωθυπουργός έχει πλέον αποφασίσει να προχωρήσει βήμα βήμα στη λύση του ασφαλιστικού καθώς η απόπειρα μιας ολοκληρωμένης πρότασης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και αποτέλεσε την αφετηρία για τη διαμόρφωση του δυσμενούς κλίματος που βιώνει σήμερα η κυβέρνηση".

    [04] Γ' ΚΠΣ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "ξεκινάει η υλοποίηση των πρώτων έργων που έχουν ενταχθεί στο Γ΄ΚΠΣ. Πρόκειται για δημόσια έργα στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, συνολικού ύψους 630 δις δρχ με τα οποία αρχίζει η εφαρμογή του μεγαλύτερου αναπτυξιακού σχεδίου που έχει εκτελεστεί ποτέ. Η πλειονότητα των έργων που έχουν εγκριθεί αφορά έργα υποδομής που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ελληνικής περιφέρειας και αποτελούν στην ουσία συνέχεια εκείνων που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Β ΚΠΣ".

    [05] Παιδεία

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "επί τάπητος τέθηκε η πορεία της εκπαίδευσης έως το 2004, κατά τη διάρκεια των εργασιών του υπουργικού συμβουλίου το οποίο ενέκρινε τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας για ποιοτική αναβάθμιση σε όλες τις βαθμίδες αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην Εκπαίδευση. Προς συζήτηση θέμα στο υπουργικό συμβούλιο ήταν και η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, θέμα που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στους φοιτητές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "αλλαγές στην εκπαιδευτική διαδικασία και ουχί στο εξεταστικό σύστημα, δυναμική ένταξη των νέων τεχνολογιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την Ανώτατη Εκπαίδευση προβλέπει μεταξύ άλλων ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας για την τριετία 2001-2004".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "δέκα προϋποθέσεις ώστε τα ελληνικά πανεπιστήμια να προχωρήσουν σε συνεργασίες για κοινά πτυχία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, θέτουν οι πρυτάνεις πέντε ιδρυμάτων προς το υπουργείο Παιδείας. Η απόφαση για χορήγηση κοινών ευρωπαϊκών πτυχίων συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο σε διάσκεψη Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας στην Πράγα και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2003".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "οι "νέες" εξαγγελίες και σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την "αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης" δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα των ταξικών φραγμών της ιδιωτικοποίησης, το αβάσταχτο οικονομικό και ψυχικό κόστος που δημιουργεί στις λαϊκές οικογένειες η αντιεκπαιδευτική πολιτική".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "άλυτα άφησε τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι κάθε βαθμίδας η πολυδιαφημιζόμενη απόπειρα "μεταρρύθμισης" του Π. Ευθυμίου, ο οποίος προτίμησε να παρουσιάσει σχέδιο ιδεών χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα ή τρόπο υλοποίησης. Το Φθινόπωρο στην παιδεία αναμένεται έτσι θερμό καθώς το υπουργείο προτιμά να καταφεύγει σε τρυκ όπως φάνηκε και από την απάντηση του υπουργού στην κριτική για διαρροή μαθητών από το Λύκειο".

    [06] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "η κυβέρνηση δεν τρέφει αυταπάτες ότι η ΝΑΤΟϊκή αποστολή στα Σκόπια θα τερματιστεί γρήγορα ή θα είναι μια αποστολή χωρίς κινδύνους, αλλά επιμένει ότι η Αθήνα θα πάρει μέρος σε οποιαδήποτε ΝΑΤΟϊκή αποστολή στη γειτονική χώρα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "η αναχώρηση του Ελληνικού τάγματος από το Πολύκαστρο για τα Σκόπια προκειμένου να ενσωματωθεί με την ειρηνευτική δύναμη που επιβλέπει την τήρηση των όρων της προσφάτως υπογραφείσας -πλην λίαν εύθραυστης - συμφωνίας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, πυροδότησε πολλές ποικίλες αλλά σε πολλές περιπτώσεις αναμενόμενες αντιδράσεις από τις πολιτικές δυνάμεις και τους φορείς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι "επιχείρηση που εγκυμονεί πολλούς κίνδυνους και κρύβει μεγάλο ρίσκο, κρίνεται από υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη του Ελληνικού Πενταγώνου η επικείμενη μεταφορά του αλβανικού οπλισμού από τα Σκόπια προς τη χώρα μας. Εν τω μεταξύ, άδεια "ειρηνικής διέλευσης " από τη γιουγκοσλαβική επικράτεια στα νατοϊκά στρατεύματα παρέσχε η κυβέρνηση της χώρας για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 1999 που τερματίστηκαν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ποτέ άλλοτε το ΝΑΤΟ δεν ανέλαβε τόσο ασαφή αποστολή στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ποτέ άλλοτε η Ελληνική Κυβέρνησις δεν απεφάσισε την συμμετοχή μας σε συμμαχική αποστολή με τέτοια μυστικότητα και εν μέσω γενικής αγνοίας, πολιτικού κόσμου και κοινής γνώμης".

    Η Espresso εκτιμά ότι "δραματική έκκληση για επείγουσα οικονομική βοήθεια έκανε η υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Ιλένκα Μίτρεβα κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα. Αφού εξέφρασε την αγωνία της για τα όσα προκαλούνται στην πατρίδα της από τον αλβανικό εξτρεμισμό, έδειξε να ικανοποιείται από τις υποσχέσεις του Έλληνα ομολόγου της πως θα θέσει θέμα οικονομικής ενίσχυσης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και θα ζητήσει να γίνει συνάντηση δωρητών".

    [07] Πολιτεία-Εκκλησία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "το μήνυμα ξεκάθαρο και οι αποδέκτες αρκετοί! Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κάτω Ξενιάς Αλμυρού και μπροστά σε χιλιάδες πιστούς, που πλημμύρισαν τον προαύλιο χώρο, τόνισε με νόημα ότι στην Αθήνα δεν έχει τίποτε να φοβηθεί και έδειξε ότι ο ανένδοτος αγώνας της Εκκλησίας για τις ταυτότητες όχι μόνο δεν έχει κλίσει, αλλά θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. "Στην Αθήνα δεν με ξέρουν αλλά θα με μάθουν" σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "σε εξαιρετικά δυσχερή θέση φαίνεται ότι βρίσκεται η κυβέρνηση στο θέμα της αντιπαράθεσης με την Εκκλησία για το θέμα των ταυτοτήτων. Για την ώρα αν και ο πρωθυπουργός παραμένει αμετακίνητος στη θέση του , αποφεύγει να δώσει συνέχεια, καθώς αρκετά και επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν περιττή την κόντρα με τον Αρχιεπίσκοπο, αφού εκτιμούν πως δεν είναι δυνατόν την τετραετία που δίνεται η μάχη για την απασχόληση και την ανάπτυξη να υπάρχει ενασχόληση με το θέμα των ταυτοτήτων".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "επικίνδυνες διαστάσεις ενδέχεται να προσλάβει το θέμα των ταυτοτήτων. Ιδιαίτερα αν γίνονται δηλώσεις όπως αυτές του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Σταθόπουλου, ο οποίος προσερχόμενος χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος αποτελεί τώρα το στόχο της κυβέρνησης και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, των ισχυρότερων ΜΜΕ που επηρεάζονται ή συναλλάσσονται με την κυβέρνηση και κάθε είδους πολιτικών στηριγμάτων της κυβερνητικής παράταξης. Η επικοινωνιακή, πολιτική κακομεταχείριση που υφίσταται είναι πρωτοφανής. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το ευρύτερο σύστημα εξουσίας αντιμετωπίζει τον Αρχιεπίσκοπο σαν τον υπ΄αριθμόν ένα δημόσιο κίνδυνο".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Sunday, 26 August 2001 - 22:16:13 UTC