Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-08-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/8/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Καταστατικό ΠΑΣΟΚ
  • [04] Φωτιά στην Πάρνηθα
  • [05] Κυπριακό
  • [06] ΝΔ
  • [07] Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • [08] Θητεία
  • [09] Μισθοί - Συντάξεις
  • [10] Νέοι επιχειρηματίες
  • [11] Ελλάδα - Βουλγαρία
  • [12] Πάσσαρης
  • [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] Γ' ΚΠΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/8/2001

    Το νέο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, η φωτιά στην Πάρνηθα και η αντιπαράθεση για τις προσλήψεις στο δημόσιο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αγριο χαράτσι σε 800.000 επιχειρήσεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οργιο προσλήψεων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Η αναμέτρηση τρομάζει το Μαξίμου. "Στρογγυλοποιήσεις" σε όλα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μείωση θητείας για όσους υπηρετούν Από 1-1-2001.

    Η ΑΥΓΗ: Μακελειό στην Ιερουσαλήμ Από επίθεση αυτοκτονίας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αβάντα στη Ντόρα Από Αβραμόπουλο. Πάει για δήμαρχος η Ντόρα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι αυξήσεις στο Δημόσιο για το 2002.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 50 εκατ. δρχ επιδότηση σε νέους επιχειρηματίες.

    ΕΘΝΟΣ: Με ταξί έφυγε ο Πάσσαρης! Αποκάλυψη - κόλαφος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τι ζητούν οι Βούλγαροι στη Μακεδονία;

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι διαδικασίες πρόσληψης 25.000 οπλιτών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πως διαμορφώνονται μισθοί και συντάξεις.

    ΕΣΤΙΑ: Η Πάρνηθα απροστάτευτη. Ευτυχώς απεφεύχθη η μεγάλη καταστροφή.

    Espresso: Απειλούν τη ζωή της κόρης του Δώρου Γεωργιάδη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αδιέξοδος κύκλος αίματος στη Μ. Ανατολή.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 580 δις. επιπλέον για μισθούς και συντάξεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αθώοι πλήρωσαν και πάλι.Και παιδιά στο μακελειό στη Ιερουσαλήμ.

    ΝΙΚΗ: Σημίτης κατά κορυφαίων. Προσπάθεια ελέγχου με το καταστατικό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εγκλημα Σκαραμαγκά με νέα στοιχεία.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Απειλούν με ρεβάνς. Ομολογίες-Πρόκληση Από ΝΔ.

    Η ΧΩΡΑ: Λουτρό αίματος στην Ιερουσαλήμ. Καμικάζι έσπειρε το θάνατο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στον αέρα 50.000 νέοι εκπαιδευτικοί.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πονηρές προσλήψεις. Καταγγελίες για διορισμούς.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πόλεμος για τη Μεγάλη Αλβανία;

    [03] Καταστατικό ΠΑΣΟΚ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "Φρένο" στα σχέδια των πρωτοκλασάτων να του "στήσουν" παγίδα με το νέο Καταστατικό και να τον θέσουν "υπό προθεσμία και ομηρία" μέσα στο ΠΑΣΟΚ, βάζει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Παρεμβαίνοντας στις εσωκομματικές διεργασίες, ο κ. Σημίτης άλλαξε όλα τα "επικίνδυνα" για τον ίδιο σημεία του νέου Καταστατικού, που περιελάμβανε το σχετικό σχέδιο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "μικρές αλλαγές επουσιώδους σημασίας περιλαμβάνει, τελικά, το Σχέδιο του Νέου Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον Γραμματέα της ΚΕ κ. Κώστα Σκανδαλίδη".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "ο Κ. Σημίτης δείχνει να αποφεύγει τις αλλαγές που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την ηγεμονία του και περιορίζεται σε οριακές μόνο τροποποιήσεις του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ. Οπως προκύπτει από το σχέδιο καταστατικού, μεγαλώνει από 13 σε 19 μέλη το Εκτελεστικό, δεν διευρύνεται η ΚΕ, ενώ μόνο ο πρόεδρος θα βγαίνει από το Συνέδριο".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "την ύστατη προσπάθεια να ελέγξει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ κάνει ο Κ. Σημίτης, όπως αυτό διαφαίνεται από τις προτάσεις του για το Καταστατικό, τις οποίες παρέδωσε χθες για συζήτηση ο γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης, στην σχετική επιτροπή".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει ότι "το φόβο των 'εκσυγχρονιστών' να μην αναμετρηθούν με τις διαφορετικές τάσεις που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ καταμαρτυρεί το σχέδιο του νέου καταστατικού που διένειμε στα μέλη της αρμόδιας κομματικής επιτροπής και έδωσε στη δημοσιότητα ο Κ. Σκανδαλίδης".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "ο κίνδυνος των λευκών ψηφοδελτίων, οι μυστικές επαφές των πρωτοκλασάτων και όχι μόνο στελεχών του Κινήματος, οι συμμαχίες που σχηματίζουν μεταξύ τους, τα θέματα που θα τεθούν σε ψηφοφορία στο συνέδριο και η αδυναμία ανεύρεσης πόρων για να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ το 'κοινωνικό πακέτο' χωρίς να δυσαρεστηθεί κανείς στην κυβέρνηση έχουν κάνει τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να χάσει τον ύπνο του και μέρος των διακοπών του".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "δημοψηφίσματα για μεγάλα τοπικά θέματα στα οποία μπορούν να ψηφίζουν και πολίτες που δεν είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ προβλέπει το σχέδιο για το νέο Καταστατικό του κυβερνώντος κόμματος με το οποίο επιχειρείται 'άνοιγμα στην κοινωνία'".

    [04] Φωτιά στην Πάρνηθα

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι "ανακούφισε, αλλά δεν καθησύχασε τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης η επιτυχής αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "στάχτη έγιναν 250 στρέμματα δάσους από τον μοναδικό ουσιαστικό 'πνεύμονα πρασίνου' που είχε μείνει στην Αθήνα. Την Πάρνηθα. Ο δυνατός βοριάς που φυσούσε χθες το πρωί παρ΄ ολίγο να δημιουργήσει ένα εφιαλτικό σκηνικό για τους κατοίκους στο Μενίδι και τα Ανω Λιόσια, από φωτιά που ξέσπασε πάνω από τη Χασιά. Πάντως, κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν πως ίσως πρόκειται για εμπρησμό, καθώς οι φλόγες ξεπήδησαν από 2 διαφορετικά σημεία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "πριν ολοκληρωθούν οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για τις λιγότερες πυρκαγιές φέτος, η χτεσινή φωτιά στην Πάρνηθα ήρθε να επαναβεβαιώσει ότι τα δάση παραμένουν έρμαια στις ορέξεις εμπρηστών, το χέρι των οποίων οπλίζει η αντιδασική πολιτική που εφαρμόζεται σταθερά από τις κυβερνήσεις στη χώρα μας. Από τη φωτιά δεν κινδύνεψε μόνο να καεί ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου του λεκανοπεδίου, αλλά και κατοικημένες περιοχές στο Μενίδι και τα Ανω Λιόσια".

    [05] Κυπριακό

    ΤΟ ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "μετά διακοπή δέκα μηνών οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό επαναρχίζουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στις 6 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και υπό τη μορφή των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Ο Τουρκο-κύπριος ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς αναμένεται να ανακοινώσει ότι επιστρέφει στον διάλογο, τον οποίο εγκατέλειψε τον περασμένο Νοέμβριο μετά τη συνάντηση που είχε, στις 28 Αυγούστου, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφι Αναν στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας".

    [06] ΝΔ

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "σε επικίνδυνες ατραπούς παρασύρεται η ΝΔ, καθώς, απόντος του αρχηγού (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συναινεί), εξυφαίνονται εμπρηστικά σενάρια για τον Σεπτέμβριο, με πρωταγωνιστές τους σκληρούς της παράταξης, Προκόπη Παυλόπου-λο και Δημήτρη Σιούφα. Αποκορύφωμα οι χθεσινές απειλές ότι θα ακυρωθούν προσλήψεις στο Δημόσιο και η επαναφορά της θεωρίας των 'δικών μας παιδιών' που επανέφεραν προκλητικά χθες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "μια θετική δήλωση για το πρόσωπο αλλά και την πολιτική διαδρομή της Ντόρας Μπακογιάννη που έκανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια του χθεσινού προσκυνήματος στους τάφους των Βενιζέλων, επισφράγισε τη χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών στα Χανιά".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για όργιο προεκλογικών προσλήψεων στο Δημόσιο εξαπέλυσαν χθες στελέχη της ΝΔ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Ρηγίλλης υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Δ. Σιούφα".

    [07] Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "τρωτά σημεία, παραλείψεις και μεθοδεύσεις απειλούν να τορπιλίσουν την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αλλά και τις προσ-πάθειες της κυβέρνησης που στοιχηματίζει σε μια νέα ώθηση της πολιτικής διαρθρωτικών αλλαγών".

    [08] Θητεία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "μειώνεται από το Σεπτέμβριο κατά δύο μήνες η θητεία για όλους τους στρατεύσιμους που κατετάγησαν από 1/1/2001, με την ψήφιση του νομοσχεδίου για πρόσληψη - αρχικά 5.000 - επαγγελματιών οπλιτών".

    [09] Μισθοί - Συντάξεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "δεν θα ξεπεράσουν το 2,5% οι αυξήσεις για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, ενώ για τους συνταξιούχους η αναπροσαρμογή των αποδοχών τους προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 3,1%. Στις αποφάσεις αυτές καταλήγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τις δυσμενείς εξελίξεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Η έκρηξη των δαπανών και η υστέρηση των εσόδων ψαλιδίζουν το 'κοινωνικό πακέτο' της κυβέρνησης".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "στα 580 δις. δραχμές οριστικοποιήθηκε το ύψος των επιπλέον δαπανών που θα διατεθούν το 2002 κυρίως για τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, τις επιπλέον ενισχύσεις των συνταξιούχων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ, τα επιδόματα των πολυτέκνων, καθώς και τα επιπλέον κονδύλια για την παιδεία και την υγεία".

    [10] Νέοι επιχειρηματίες

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "με ποσό που μπορεί να φτάσει και τα 50 εκατομμύρια δραχμές θα επιχορηγηθούν οι νέοι επιχειρηματίες ηλικίας από 18 μέχρι 35 ετών, σύμφωνα με το πρόγραμμα 'Ενίσχυση Νεανικής Επιχειρηματικότητας' που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα' του υπουργείου Ανάπτυξης".

    [11] Ελλάδα - Βουλγαρία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "σάλο στον βουλγαρικό Τύπο προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του 'Εθνους' για την οργάνωση - φάντασμα 'Βουλγαρικά Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Μακεδονία', η οποία ισχυρίζεται πως χρηματοδοτείται και στηρίζεται από τον πρώην μονάρχη και νυν πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Συμεών. Μετά μάλιστα και την παράσταση του Ελληνα επιτετραμμένου της πρεσβείας μας στη Σόφια, προς το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών, το θέμα πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις, αναγκάζοντας το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας να δώσει επίσημες διευκρινίσεις".

    [12] Πάσσαρης

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "με ταξί διέφυγε ο κακοποιός Πάσσαρης από την περιοχή του Νέου Κόσμου, κατά την περιβόητη πλέον αστυνομική επιχείρηση. Συμφώνως προς πληροφορίες, οι διωκτικές αρχές ενετόπισαν τον οδηγό του ταξί, ο οποίος κατέθεσε ότι μετέφερε τον κακοποιό στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, όπου τον ανέμενε κάποιος συνεργός του που είχε ειδοποιηθή με κινητό τηλέφωνο".

    [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μισθολογικές πιέσεις. Με επίκεντρο τον δημόσιο τομέα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Επαιξε με τον ΟΤΕ και ... έχασε. Πως απέτυχε απόπειρα υποτιμητικής κερδοσκοπίας με τη μετοχή του Οργανισμού".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Βαρύ το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Πιέζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανάπτυξη +6% με τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Big business στην Πάρνηθα με την ιδιωτικοποίηση του καζίνο. Διεθνές ενδιαφέρον για το εγχείρημα.

    [14] Γ' ΚΠΣ

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Σε συνολική αποτίμηση των ωφελειών για την Ελλάδα Από το Γ' ΚΠΣ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έκθεσή της, η οποία υποβλήθηκε πρόσφατα στο Συμβούλιο Υπουργών. Από το κείμενο αυτό προκύπτει ότι η χώρα μας θα έχει ετήσια αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και άρα του εισοδήματός της κατά 6% μόνο απ' αυτόν το λόγο. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της συνοχής, δηλαδή την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 10 August 2001 - 14:00:03 UTC