Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-07-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/07/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Βάσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ
  • [04] Δημοσκοπήσεις - ΠΑΣΟΚ
  • [05] Δημοσκόπηση VPRC (β' μέρος)
  • [06] Χρηματιστήριο
  • [07] "Τρελές αγελάδες"
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/07/2001

    Οι δημοσκοπήσεις και οι εσωτερικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, η χθεσινή άνοδος του Χρηματιστηρίου, η νόσος των "τρελών αγελάδων" και οι βάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τρεις στους τέσσερις μπαίνουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Καταργούνται από φέτος και οι μετεξεταστέοι.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δάνεια στους δημοσίους υπαλλήλους. Εμμεση κυβερνητική "δωροδοκία".

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Συννεφιές μεταξύ Σημίτη - Λαμπράκη. Μέγαρο Μαξίμου κατά Χρήστου Λαδά.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κλειδί το 12 για τα ΑΕΙ και το 10 για τα ΤΕΙ. Με 18,4 στις πρώτες σχολές.

    Η ΑΥΓΗ: Κάτω από τη βάση το εκπαιδευτικό σύστημα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανοιχτός εκβιασμός με ψεύτικα γκάλοπ. Ο Σημίτης καταγγέλλει τα παράκεντρα εξουσίας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Φταίνε τα συμφέροντα! ... Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Και με βαθμό 12 σε "καλές" σχολές.

    ΕΘΝΟΣ: Πόσο έπεσε ο πήχυς σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Οι νέες βάσεις ανά επιστημονικό κλάδο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Λευκή" προθεσμία θανάτου για κάθε παιδί μας. 303 νεκροί το 2000 από την ηρωίνη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βόμβα Λαλιώτη. Απαντά έτσι στη συνωμοσιολογία του πρωθυπουργού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πόσο ρίχνει τις βάσεις η αποτυχία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 14,4 το κλειδί εισαγωγής σε ΑΕΙ. Οι βαθμοί για τον υπολογισμό της επιτυχίας των υποψηφίων.

    Espresso: "Εκμεταλλεύονται την αρρώστια του Στέλιου για να του φάνε την περιουσία".

    ΕΣΤΙΑ: Πιέζεται να παραιτηθή. Ο πρωθ-υπουργός σε πλήρες αδιέξοδο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εισαγωγή σε ΑΕΙ με ... 12,1.Λιγόστεψαν οι αριστούχοι, περίσσεψε η αποτυχία, οι βάσεις πέφτουν.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πτώση των βάσεων σε όλες τις σχολές. 6.000 μαθητές της Β΄ Λυκείου μένουν στην ίδια τάξη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κουρασμένη η κυβέρνηση, έχει χάσει επαφή με το λαό. Το δεύτερο μέρος του γκάλοπ της VPRC.

    ΝΙΚΗ: "Ας πρόσεχε! ... "Εγκλωβισμένος ο Σημίτης στα διαπλεκόμενα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διεθνής έκκληση προσω-πικοτήτων από την Ελλάδα.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Σημίτης για γκάλοπ: Βλέπει δαίμονες ... και δεν αντιδρά!

    Η ΧΩΡΑ: Θεωρίες συνωμοσίας! Ράκος ο πρωθυπουργός - Τυφώνας στο Μαξίμου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΑΕΙ: "μπάζει" από παντού το σύστημα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Διαπλοκή καταγγέλλει ο Σημίτης. Ο πρωθυπουργός αμφισβητεί τις δημοσκο-πήσεις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αισιόδοξος και πάλι ο Σημίτης. Ενώ όλα πάνε άθλια.

    [03] Βάσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία και σε όλες τις σχολές φέρνουν οι φετινές χαμηλές επιδόσεις των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στα μαθήματα, που εξετάστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι σχολές όμως υψηλής ζήτησης (ιατρικές, οικονομικές, ΕΜΠ) θα είναι και πάλι απλησίαστες για όσους δεν είναι αριστούχοι, αφού η πτώση θα είναι μικρή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "με βαθμό πάνω από 14,5 - που θεωρείται "κλειδί" - εξασφαλίζουν μια θέση στα Πανεπιστήμια ή τα ΤΕΙ όσοι διαγωνίσθηκαν εφέτος με το νέο σύστημα. Για τις περιζήτητες σχολές ,όπως οι ιατρικές, θα χρειασθούν πάνω από 17,5. Μικρή πτώση στις βάσεις, που θα είναι πιο αισθητή στις σχολές και τα τμήματα "χαμηλής ζήτησης".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "χάνεται το εισιτήριο πρόσβασης στην Γ Λυκείου για περίπου 6.000 μαθητές ... Οι αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας δεν κατάφεραν να "κόψουν" και φέτος τον "άνεμο" που πνέει στο σύστημα των εξετάσεων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται ότι" "βατερλό" αποδείχτηκαν για ακόμη μια χρονιά οι εξετάσεις των μαθητών των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου καθώς το 45% των εξεταζομένων της Β’ Λυκείου και το 37,6% της Γ Λυκείου έγραψαν κάτω από τη βάση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "αν οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν αποδείκνυαν ότι αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των μαθητών που και στις δύο τάξεις του Λυκείου έγραψε κάτω από τη βάση, τότε η πτώση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ (κατ΄ εκτίμηση από 0,5 έως και 2,5 μονάδες) θα ήταν καλό νέο για τους λυκειόπαιδες και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η οποία χθες "πανηγύριζε" επειδή κατάφερε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του "πληθωρισμού" των αριστούχων που φέτος δεν ξεπέρασαν τους 3.500 όταν πέρυσι έφτασαν τους 11.500".     

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "όλο το μεγαλείο του "ενιαίου " λυκείου που έφτιαξε η "μεταρρύθμιση" ξεδιπλώνεται με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων. Χτες το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία από τις επιδόσεις των μαθητών της Β’ και Γ Λυκείου στις εξετάσεις, από τα οποία προκύπτει για μια ακόμα φορά η χρεοκοπία του συστήματος, το οποίο αποψιλώνει το λύκειο".

    [04] Δημοσκοπήσεις - ΠΑΣΟΚ

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εναντίον κύκλων που "επιχειρούν να ελέγξουν τις εξελίξεις με τρόπο που δεν είναι θεμιτός", επιβεβαιώνει τη δυσχερή θέση αλλά και την αμηχανία που προκάλεσαν οι δύο νέες δημοσκοπήσεις".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "για κύκλους και συμφέροντα που προσπαθούν να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις με αθέμιτους τρόπους, έκανε λόγο χτες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στρεφό-μενος κατά εκείνων που τον στήριξαν στο παρελθόν, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την κακή εικόνα του ιδίου και της κυβέρνησής του στα διαπλεκόμενα, τα οποία εγκαλεί για τη δημιουργία κλίματος δυσαρέσκειας".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατήγγειλε ανοιχτά και μάλιστα στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου τα παράκεντρα εξουσίας που επιχειρούν να εκβιάσουν τον ίδιο και την κυβέρνηση προκειμένου να τακτοποιήσουν τις ταμειακές τους ανάγκες, αφού πολλές επιχειρήσεις που ανήκουν στους λεγόμενους διαπλεκόμενους βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "εκνευρισμένος από τα αλλεπάλληλα γκάλοπ που επιβεβαιώνουν τη μεγάλη έκταση της λαϊκής δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπ. συμβούλιο, επετέθη αορίστως σε εκείνους που με "αθέμιτο τρόπο παρεμβαίνουν στην πολιτική ζωή της χώρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "την ώρα που οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν την κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό, ο πρωθυπουργός άφηνε στο υπουργικό συμβούλιο σαφέστατους υπαινιγμούς για σκοπιμότητες που υποκρύπτονται".

    Η Espresso τονίζει ότι "σε δυσχερή θέση έχει περιέλθει το Μέγαρο Μαξίμου μετά το νέο κόλαφο των δημοσκοπήσεων. Με την πλάτη στον τοίχο πλέον ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε μια δοκιμασμένη τακτική, η οποία σε πολλούς θύμισε παπανδρεϊκή νοοτροπία". 

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "από χθες οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ τείνουν να καταστούν ανεξέλεγκτες. Παρ΄ ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να διασκεδάση τις εντυπώσεις στο ΕΓ η κατάστασις στο κυβερνών κόμμα είναι τόσο τεταμένη, ώστε στο Συνέδριο τα πάντα είναι πλέον πιθανά: από το να τεθή θέμα διαδοχής Σημίτη προ των εκλογών, μέχρι και ανοικτή σύγκρουσις που θα μπορούσε να προκαλέση την παραίτησή του".

    [05] Δημοσκόπηση VPRC (β' μέρος)

    Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της VPRC δημοσιεύουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ. "Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το 38,4% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για το ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ σήμερα, απαντά ως αιτία την έλλειψη επαφής με το λαό. Το 20,4% το αποδίδει σε κούραση από τη συνεχή διακυβέρνηση, το 15,1% στην έλλειψη ενότητας, το 11,6% στο ότι έχει πολλούς διεφθαρμένους, το 4,5% στο ότι δεν έχει ικανά στελέχη και το 2,3% στο ότι δεν έχει ικανό αρχηγό. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ φέρεται ικανότερο να αντιμετωπίσει από τη Νέα Δημοκρατία τα θέματα της Υγείας, της Παιδείας και του Ασφαλιστικού. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται ικανότερο από τους ερωτηθέντες να αντιμετωπίσει τα θέματα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και των Ολυμπιακών Αγώνων".

    [06] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "εντυπωσιακή ήταν η τεχνική αντίδραση της αγοράς την Πέμπτη μετά τις βαριές απώλειες των τριών προηγουμένων ημερών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.506,02 μονάδες με άνοδο 2,89%".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "μετά από ένα καταστροφικό τριήμερο, επιτέλους χθες η Σοφοκλέους σημείωσε σημαντικά κέρδη. Χαρά για τους επενδυτές, οι οποίοι μετά από πολλές ημέρες μεγάλων απωλειών άρχισαν να ελπίζουν για καλύτερες ημέρες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "επιτέλους αντέδρασε η Σοφοκλέους στη συνεδρίαση της Πέμπτης, καταφέρνοντας μάλιστα να καταγράψει ικανοποιητικά κέρδη κλείνοντας πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.500 μονάδων".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "ανακλαστική θεωρήθηκε η κίνηση που έγινε χθες στη χρηματιστηριακή αγορά αν και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ισχυρά εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια που βγήκαν στις τρεις περασμένες συνεδριάσεις επεδίωκαν να επανατοποθετηθούν".

    [07] "Τρελές αγελάδες"

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "την στιγμή που ο υπουργός Γεωργίας κ. Γιώργος Ανωμερίτης, προσπαθούσε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη για τα όσα συμβαίνουν με την νόσο των "τρελών αγελάδων" τη στιγμή ακριβώς αυτή η Ευρ. Επιτροπή έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "τον κώδωνα του κινδύνου στις αρχές της χώρας μας κρούουν οι υπηρεσίες της ΕΕ σχετικά με τον τρόπου που πραγματοποιούνται οι προληπτικοί έλεγχοι για την ανίχνευση των πιθανών κρουσμάτων της νόσου των τρελών αγελάδων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "αν η πρώτη πιστοποιημένα "τρελή "αγελάδα της Ελλάδος είναι πλέον γεγονός, το ερώτημα που προκύπτει ευθέως είναι πόσες άλλες υπάρχουν, ενώ έστω και από μακάβρια περιέργεια, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε τι πιθανότητα υπάρχει να έχουμε ήδη καταναλώσει κρέας ζώων μολυσμένων με τη θανατηφόρο σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "σήμα κινδύνου έστειλε χθες η Ευρ. Επιτροπή προς την Ελλάδα, καλώντας την να εντείνει και να καταστήσει πιο αξιόπιστους τους ελέγχους για τον εντοπισμό των κρουσμάτων "τρελών αγελάδων" στη χώρα, ενώ παράλληλα αρμόδιοι κοινοτικοί παράγοντες ανέφεραν χθες από τις Βρυξέλλες ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής: ΕΞΠΡΕΣ: "Φρένο" στις αυξήσεις μισθών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μαύρη τρύπα" 800 δις λόγω μείωσης κερδών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κ. Σημίτης: "Με πολεμούν τα συμφέροντα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Λειτούργησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Στην έξοδο του τούνελ. Ενθαρρυντική ένδειξη το χθεσινό 2,89%".

    Εκθεση Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "η αποφυγή χορήγησης υψηλότερων μισθολογικών αυξήσεων, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, αποτελεί τη βασική σύσταση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρι-κής Τράπεζας προς τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ευρωζώνης, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Saturday, 14 July 2001 - 9:57:58 UTC