Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-06-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/06/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ
  • [04] Ακίνητα
  • [05] Παιδεία
  • [06] Λειψυδρία
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/06/2001

    Τα εσωκομματικά στο ΠΑΣΟΚ, το πρόβλημα της λειψυδρίας, οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων και η διαρροή μαθητών κατά 20% από Β' σε Γ' Λυκείου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αυξήσεις-σοκ στις τιμές των ακινήτων. "Ονειρο θερινής νυκτός" το φθηνό σπίτι.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φύγε να σωθούμε! Στελέχη του ΠΑΣΟΚ του στέλνουν παρασκηνιακά το μήνυμα. Κρίσιμη συζήτηση στο ΕΓ σήμερα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μονοπώλιο και στο Internet. Λαμπράκης, Κόκκαλης, Μπόμπολας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κράτος-οπερέτα. Μεταφορά - σκάνδαλο κότερου στην παραλιακή.

    Η ΑΥΓΗ: Β' Λυκείου: Τα μέτρα έδιωξαν το 20% των μαθητών!

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του Σημίτη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ξυπνάει(;) το ΠΑΣΟΚ! Το σύνθημα της κινητοποίησης θα δώσει σήμερα ο κ. Σημίτης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χαράτσι 50% στις τιμές των σπιτιών.

    ΕΘΝΟΣ: Λύση από το Πεκίνο. Ολα ανοιχτά στο ΠΑΣΟΚ μετά το γκάλοπ.

    ΕΚΤΡΟΠΗ: Κατάσταση πολιορκίας στο ΠΑΣΟΚ. Δραματική συνεδρίαση του Εκτελεστικού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στον Πειραιά συννέφιασε και στην Αθήνα βρέχει. Αφορμίζει το ΠΑΣΟΚ η ένεση - γκάλοπ της MRB.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ. Ενώ για πρώτη φορά είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σε ποιές περιοχές αυξάνεται το κόστος οικοδομής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρόσκληση σε τρένο. Σημίτης προς υπουργούς: Συμφωνείτε ή κατεβείτε.

    Espresso: Καυτή λεσβιακή αφίσα ξεσηκώνει τις γυναίκες. σοκ στους δρόμους της Αθήνας.

    ΕΣΤΙΑ: Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Προμηνύονται ραγδαίες εξελίξεις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ασφυκτική πίεση ασκεί το ΠΑΣΟΚ ... στον κ. Σημίτη. Ολοι οι "πρωτοκλασάτοι" τον εγκαλούν για το πολιτικό πρόβλημα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανασχηματισμός προ των πυλών ... Δ. Ρέππας: Να αφήσουμε τον πρωθυπουργό να αποφασίσει μόνος του.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καλοκαίρι δίψας. Απειλή για τη μισή Ελλάδα. Ξέσπασε πόλεμος μεταξύ νομών.

    ΝΙΚΗ: Και τώρα "τι κάνουμε" Κλίμα ηττοπάθειας σε Μαξίμου - Χαρ. Τρικούπη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καμιά δουλιά έξω από τα σύνορα ο ελληνικός στρατός!

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Απάντηση Σημίτη στα γκάλοπ: Σε έκτακτο συνέδριο το ΠΑΣΟΚ. Διαφωνεί ο Ακης.

    Η ΧΩΡΑ: Δεν τήρησες τις μυστικές συμφωνίες. Αποκάλυψη: Η Βάσω δείχνει την πόρτα εξόδου στον Σημίτη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 20% διαρροή μαθητών από Β΄ σε Γ΄ Λυκείου!. Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χθες για πρώτη φορά άνοιξε το θέμα του ανασχηματισμού.

    [03] ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι είναι "κρίσιμο διήμερο σήμερα και αύριο για τη συνοχή της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, μετά τα δυσμενή αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "τα άκρως δυσμενή για το κυβερνών κόμμα στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης της MRB επιδεινώνουν περαιτέρω το βαρύ κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και σύρουν τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη σε αποφάσεις και πρωτοβουλίες τις οποίες συνεχώς ανέβαλλε, ελπίζοντας σε μεταβολή των συνθηκών".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "ενώπιος ενοπίω" με τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που στην πλειοψηφία στους εμφανίζονται να είναι ενοχλημένα για τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ότι "όλοι έχουν ευθύνη για τη δυσμενή εικόνα της κυβέρνησης", θα βρεθεί σήμερα ο Κώστας Σημίτης, στην κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "ανοιχτό "παράθυρο" για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού αλλά και αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ άφησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και τη θέση των κατηγορηματικών διαψεύσεων με τις οποίες απαντούσε τις προηγούμενες μέρες σε ανάλογα ερωτήματα πήρε μια δήλωση που από πολλούς εκλήφθηκε ως προαγγελία ανασχηματισμού".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "θέμα ηγεσίας ανακύπτει αιφνιδίως στο ΠΑΣΟΚ. Μετά τη δημοσκόπηση της MRB-Hellas, τα περισσότερα στελέχη του Κινήματος θεωρούν τον κ. Σημίτη "καμένο χαρτί". Και αντιλαμβανόμενοι ότι υπό την ακρίβεια σε εκλογική ήττα, αναζητούν το νέο ηγετικό σχήμα".

    ΤΟ ΒΗΜΑ τονίζει ότι "στα αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ και στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, το επόμενο διάστημα, στηρίζουν πλέον τις ελπίδες ανάκαμψης στελέχη, βουλευτές και υπουργοί, οι οποίοι βλέπουν με αγωνία τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό".

    Η Espresso γράφει ότι "όλα για όλα τα παίζει σήμερα στο Εκτελεστικό Γραφείο Κώστας Σημίτης σε μια ύστατη προσπάθεια να ελέγξει το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις που προέκυψαν από τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης της MRB".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "σε οριακό σημείο οδηγούν τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στο κόμμα του μετά τη δημοσκόπηση των "ΤΑΣΕΩΝ" της MRB".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "στο Πεκίνο, όπου από τις 23 του μηνός θα πραγματοποιήσει οκταήμερο επίσκεψη, θα πάρει ο Κ. Σημίτης τις αποφάσεις του για τις πρωτοβουλίας που θα δώσουν διέξοδο στο ΠΑΣΟΚ. Αφετηρία της αντεπίθεσης, που θα συνοδευτεί από διορθώσεις της κυβερνητικής πορείας θα είναι ο ανασχηματισμός".

    [04] Ακίνητα

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά και ελαφρύνσεις αναμένεται να προκαλέσει η αύξηση μέχρι και 48,22% στις νέες τιμές ζώνης που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ελάχιστου καθαρού κόστους κατασκευής οικοδομών".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "αναμενόμενη μεν εντυπωσιακή δε ήταν η αύξηση στις μέσες τιμές ζωνών ανά την επικράτεια και μάλιστα σε περιοχές όπου αναμένεται οικοδομικός οργασμός λόγω Ολυμπιάδας. Εχοντας υπόψη ότι βάσει αυτών των τιμών προσδιορίζεται τεκμαρτά από την Εφορία το κόστος κατασκευής οικοδομής είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι αυξήσεις έως και 48% θα οδηγήσουν σε ανάλογη επιβάρυνση των επίδοξων αγοραστών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι "νέες σημαντικές αυξήσεις στις μέσες τιμές ζωνών που θα ισχύουν σε ολόκληρη την επικράτεια, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών με ισχύ από 25 Ιουνίου. Οι μέσες τιμές, που αφορούν στην κατασκευή νέων κατοικιών θα εφαρμόζονται από την εφορία κατά την έκδοση αδειών οικοδομής".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "σημαντική αύξηση έως και 11% προκύπτει για το ελάχιστο καθαρό κόστος κατασκευής οικοδομών από τις νέες μέσες τιμές ζώνης σε όλες τις περιφέρειες της χώρας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "φωτιά" στα ενοίκια πυροδοτεί η αύξηση των μέσων τιμών ζωνών στην Αττική, αλλά και σε 12 ακόμη περιφέρειες. Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αυξάνονται μέχρι και 48,22% οι μέσες τιμές ζώνης με αποτέλεσμα να δημιουργείται νέο "πάγωμα" στην οικοδομική δραστηριότητα αλλά και εκτόξευση του κόστους κατασκευής".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "αυξήσεις μέχρι 25% στα ποσά του ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομής που πρέπει να δηλώσουν στην εφορία όσοι θα εκδώσουν οικοδομικές άδειες μετά τις 25 Ιουνίου 2001, για να ανεγείρουν κτίσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, θα προκαλέσουν οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "σημαντικές αυξήσεις στο ελάχιστο κόστος οικοδομής αναλόγως προς την περιοχή με βάση το οποίο η εφορία υπολογίζει το φορολογητέο εισόδημα των οικοδομικών επαγγελμάτων, φέρνουν οι νέες μέσες τιμές ζώνης των ακινήτων που προσδιορίσθηκαν για κάθε περιφέρεια της χώρας. Οι τιμές αυτές στις περισσότερες περιοχές είναι αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες, ενώ σε άλλες περιοχές είναι μειωμένες και αποτελούν τον μέσο όρο των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων".

    [05] Παιδεία

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "άδειασαν οι τάξεις στα Λύκεια. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του καθηγητή Ι. Πανάρετου για τη μεταβολή του μαθητικού πληθυσμού των Λυκείων τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του συστήματος Αρσένη. Την πρώτη χρονιά της "μεταρρύθμισης" έφυγε ένας στους πέντε μαθητές της Β΄ Λυκείου. Τη δεύτερη χρονιά, το σχολικό έτος 1999-2000, η διαρροή μαθητών έφτασε το 17%".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι " ερημώνουν τα σχολεία της επαρχίας αδειάζουν οι μικρές εκπαιδευτικές μονάδες των μεγάλων αστικών κέντρων και μειώνεται δραματικά ο μαθητικός πληθυσμός όλων των λυκείων της χώρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "η ελπίδα βελτίωσης των επιδόσεών τους στις εξετάσεις είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι μαθητές της Α' και της Β΄ Λυκείου εγκαταλείπουν τα "μικρά" σχολεία για να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Λύκεια μεγάλων αστικών κέντρων. Την ίδια ώρα, η μείωση των μαθητών από τον Β΄ στην Γ΄ Λυκείου αγγίζει το 20% και αυξάνει όσο πιο μικρό είναι το σχολείο".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "μείωση του αριθμού των μαθητών από τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου της τάξης του 19,5% καταδεικνύεται από την ανάλυση στοιχείων έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το 1998 έως το 2000, από το Ινστιτούτο Στατιστικής Τεκμηρίωσης και Ερευνας του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών".

    Η ΕΚΤΡΟΠΗ προσθέτει ότι "κατά 2,4% αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών που καταφεύγουν στα ιδιωτικά σχολεία, ενώ ένας στους πέντε μαθητές της Β΄ Λυκείου "χάνει το δρόμο "προς τη Γ΄ Λυκείου".

    [06] Λειψυδρία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "αν και βρισκόμαστε στις αρχές της αρδευτικής περιόδου, οι επιπτώσεις της λειψυδρίας στο θεσσαλικό κάμπο, στον κάμπο της Κωπαϊδας και αλλού είναι ορατές. Οι καλλιέργειες "διψούν" και οι αγρότες, μπροστά στην απειλή της καταστροφής από την ξηρασία, αγωνιούν και αγωνίζονται να εξασφαλίσουν λίγο νερό. Νερό όμως δεν υπάρχει αρκετό για να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες. Κι αυτή η έλλειψη δεν καλύπτεται ούτε με τις λιτανείες στα χωριά, ούτε με τα ταξίματα των αρμοδίων".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "καλοκαίρι δίψας απειλεί 29 νομούς της Ελλάδας και περισσότερο απ΄ όλους την Αρκαδία, τη Δράμα, τη Λάρισα, την Κόρινθο, τη Λακωνία και τον Εβρο. Στη Θεσσαλία έχει ήδη ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στους Νομούς Καρδίτσας και Λάρισας, για το νερό της λίμνης Πλαστήρα και του Πηνειού ποταμού".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ζητείται (καλή) κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε (όπως όλα δείχνουν) την ανάγκη ανασχηματισμού".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέα έμμεση επιβάρυνση της οικοδομής. Θα ισχύσει από τη Δευτέρα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τα "δίνει όλα" ο Γιάννος μετά το γκάλοπ της MRB. Καταλύτης στις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις η καταβαράθρωση ΠΑΣΟΚ και Σημίτη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Παπαντωνίου: Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Πρόσκληση σε .... κηδεία. Το ΧΑΑ γιορτάζει τα 125α γενέθλια, ενώ η αγορά πνέει τα λοίσθια".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 21 June 2001 - 14:45:03 UTC