Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-06-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/06/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Νεολαία - ναρκωτικά
  • [04] ΠΓΔΜ
  • [05] Επιτόκια
  • [06] Σύνοδος Γκέτεμποργκ
  • [07] Χρηματιστήριο
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Επιτόκια

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/06/2001

    Νεολαία και χρήση ναρκωτικών, η μείωση επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η κρίση στα Σκόπια και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στο Γκέτεμποργκ είναι τα βασικά θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας του τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Απόφαση του ΣτΕ: επίδομα σε όλους τους πολύτεκνους!

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χρήστης χασίς ένας στους πέντε έφηβους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο Βούγιας σέρνει το ΠΑΣΟΚ! Σκοτεινό παιχνίδι από το "σώγαμπρο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αλλάζουν όλα στις οικοδομές. Επανέρχεται η μεταφορά του συντελεστή δόμησης.

    Η ΑΥΓΗ: Η Ευρώπη κατά Μπούς. Με διαφωνίες και διαδηλώσεις χθες στο Γκέτεμποργκ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πλυντήριο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος έγινε η Ελλάδα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σκοτεινά συμφέροντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Λεφτά από τα ταμεία για εξωσωματική γονιμοποίηση.

    ΕΘΝΟΣ: Στοπ στις αναβολές για σπουδές στο εξωτερικό. Βόμβα των στρατηγών: θητεία από τα 18 ή ...

    ΕΚΤΡΟΠΗ: Μέγα σκάνδαλο στην ΕΑΒ. Το παρασκήνιο των τρις για Ντασο-Γιουροφάϊτερ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στα σύνορά μας ο αιμορραγικός πυρετός που σκοτώνει!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η νέα λεηλασία στο Χρηματιστήριο. Ενώ μόνο ο Εβερτ συνεχίζει να φωνάζει για την καταστροφή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τσιμέντο να γίνει με ... πρόσχημα την Ολυμπιάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Και 14άρηδες χτυπάνε τα ναρκωτικά. Κύρια αιτία η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου.

    Espresso: Λάκης Λαζόπουλος: Ζήτησε να κάνει εξέταση DNA για να λάμψει η αλήθεια.

    ΕΣΤΙΑ: Ανίσχυρη Ευρώπη. Επίδειξις δυνάμεως από τον πρόεδρο Μπους.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγριεύει ο πόλεμος επιτοκίων. Υπέρ των καταναλωτών ο οξύς ανταγωνισμός οδηγεί σε αναδιάταξη δυνάμεων στον τραπεζικό τομέα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Δεκέμβρης '98 στο ΧΑΑ. Σημαντικές απώλειες στη Σοφοκλέους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χάνουμε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Ολο πιο πολλοί, όλο πιο νέοι χρήστες.

    ΝΙΚΗ: Από τα 14 στα σκληρά! Διπλασιάστηκαν οι έφηβοι χρήστες ναρκωτικών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απάντηση στις ναρκωθεωρίες με επιστημονικό τρόπο.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ο Λάκης ... ο Τόνυ και στη μέση ... Ρουβάς. Τώρα όλοι στη Μύκονο με ελικόπτερο για να ξαναπούν τα ίδια!

    Η ΧΩΡΑ: Ξημερώματα ανάκριση για την κόκα. Η Δικαιοσύνη ψάχνει για το αν πήραν κι άλλοι ναρκωτικά.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νατοϊκός στόλος στη Θεσσαλονίκη.8 πολεμικά πλοία της Συμμαχίας καταπλέουν στο Θερμαϊκό στις 8 Ιουλίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Στρατιωτική επέμβαση στα Σκόπια. Από ΝΑΤΟ και ΕΕ ζήτησε ο Καραμανλής.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κεφαλοκλείδωμα της Ευρώπης από τον Μπούς.

    [03] Νεολαία - ναρκωτικά

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "στην Ελλάδα χάνουμε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Σύμφωνα με στοιχεία-σοκ που ανακοίνωσε το ΚΕΘΕΑ, όλο και περισσότεροι και ολοένα και πιο νέοι πέφτουν στην παγίδα των ναρκωτικών. Μέσα σε πέντε χρόνια έχουν διπλασιαστεί οι χρήστες ηλικίας κάτω των 20 ετών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "στον απόηχο της ειδησεογραφίας των τελευταίων ημερών που αποκάλυψαν για μια ακόμη φορά πόσο κοντά στην ζωή της Ελληνικής Κοινωνίας βρίσκεται η απειλή των ναρκωτικών ουσιών, η έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Κέντρο Θεραπείας εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) είναι αποκαλυπτική".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "με ραγδαίους ρυθμούς οι νεαρές ηλικίες παραδίδονται όλο και περισσότερο στη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και οι διαπιστώσεις του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων χαρτογραφούν με μαύρα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί, με την πλειοψηφία των χρηστών να αρχίζει να εθίζεται σε εξαιρετικά μικρές ηλικίες, που πέφτουν και κάτω από το 14ο έτος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι "σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των εφήβων που κάνουν χρήση κάνναβης, τα τελευταία πέντε χρόνια, στη χώρα μας. Παράλληλα, εντυπωσιακό και άκρως ανησυχητικό παραμένει το γεγονός ότι μολονότι το ποσοστό των χρηστών ηρωίνης μειώνεται από χρόνο σε χρόνο, αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς η χρήση κοκαΐνης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "όλο και νεότερα ξεκινούν τα Ελληνόπουλα τη χρήση ναρκωτικών, 3 στα 10 δηλώνουν εμπειρία πριν από τα 15 τους. Την τραγική πορεία τους περιγράφει η διαχρονική (1995-99) έκθεση του ΚΕΘΕΑ σε δείγμα 7.449 ατόμων, στην οποία επισημαίνεται ότι η διακοπή του σχολείου πριν το τέλος του Γυμνασίου είναι η αφετηρία της διαδρομής αυτής".

    [04] ΠΓΔΜ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "την υποστήριξη των 19 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο σχέδιο του Σκοπιανού προέδρου Μπόρις Τράϊκοφσκι ήρθε να εκφράσει στα Σκόπια ο γγ της Ατλαντικής Συμμαχίας λόρδος Ρόμπερτσον. "Είναι αναγκαία μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση και το ΝΑΤΟ πρόκειται να βοηθήσει στην ειδίκευση των λεπτομερειών".

    Η Espresso αναφέρει ότι "στήριξη στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, όχι όμως και βοήθεια στην αντιμετώπιση των ανταρτών, παρείχε το ΝΑΤΟ την ίδια στιγμή που οι Αλβανοί καταθέτουν το δικό τους, σχεδόν εκβιαστικό σχέδιο για την ειρήνευση στη γειτονική χώρα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "υπέρ της πολιτικής λύσης στην κρίση της ΠΓΔΜ τάχθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους, με κοινή ανακοίνωσή τους από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, που διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "η δήλωση Σημίτη για την ανάγκη διατήρησης των υπαρχόντων συνόρων στα Βαλκάνια, και δη την ΠΓΔΜ, αλλά και περιορισμού της δράσης των Αλβανών της διασποράς που ενισχύουν τις εξτρεμιστικές οργανώσεις των Σκοπίων, ίσως αποτελεί το κλειδί στη λύση του Σκοπιανού".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "ευνοώντας τα σχέδια για διχοτόμηση της ΠΓΔΜ και ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων στην περιοχή, το ΝΑΤΟ αποφεύγει να πάρει απόφαση για στρατιωτική επέμβαση στην ΠΓΔΜ, παρά τις εκκλήσεις της σκοπιανής κυβέρνησης αλλά και των ανταρτών, που για διαφορετικούς λόγους επιθυμούν την επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "ΝΑΤΟϊκή βοήθεια στη διαδικασία αφοπλισμού των Αλβανών αυτονομιστών ζήτησε και δεν έλαβε - επί του παρόντος τουλάχιστον- ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράϊκοφσκι κατά τη συνάντησή του με τον γγ του ΝΑΤΟ Τζόρτζ Ρόμπερτσον και τον επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα".

    [05] Επιτόκια

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "η απάντηση της Εμπορικής στα χαμηλά επιτόκια που ανακοίνωσαν για τα στεγαστικά δάνεια η Alpha Bank και η Τράπεζα Κύπρου δεν άργησε να έρθει. Η Εμπορική μείωσε το επιτόκιο στο 4,75% για τον πρώτο χρόνο του δανείου προκαλώντας νέο γύρο στη μάχη των τραπεζών για υψηλότερα μερίδια αγοράς".

    Σύμφωνα με την ΕΚΤΡΟΠΗ, "το "γάντι" που ...πέταξε πριν από λίγες μέρες ο Γιάννης Κωστόπουλος "σήκωσε" χθες ο συνονόματος του κ. Στουρνάρας μειώνοντας το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στο πρωτοφανές για τη χώρα μας ποσοστό του 4,75%. Και τούτο εν μέσω μπαράζ πληροφοριών περί αντίστοιχων κινήσεων εκ μέρους των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "κορυφώνεται ο "πόλεμος" των επιτοκίων μεταξύ των τραπεζών, καθώς χθες η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο 4,75% σταθερό για έναν χρόνο, το οποίο είναι σήμερα το χαμηλότερο επιτόκιο στέγης στην ευρωζώνη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "σε μια περίοδο επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, ο εντεινόμενος τραπεζικός ανταγωνισμός έρχεται να προσφέρει διέξοδο και να στηρίξει τόσο τις επενδύσεις στις κατοικίες όσο και την κατανάλωση. Μετά τον αιφνιδιασμό της Alpha Bank, που την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε ότι προσφέρει στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 4,90% τον πρώτο χρόνο χθες ήλθε η Εμπορική Τράπεζα να κάνει επιθετικότερη κίνηση προσφέροντας στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 4,75% τον πρώτο χρόνο".

    [06] Σύνοδος Γκέτεμποργκ

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "η προοπτική ένταξης στην ΕΕ της πρώτης ομάδας χωρών, στις οποίες ανήκει και η Κύπρος, αναμένεται να περάσει από δύσκολες εξετάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ. Η ελληνική πλευρά ελπίζει και πιέζει όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας με καταληκτική ημερομηνία για την ένταξη των πρώτων χωρών στην ΕΕ ώστε να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2004".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "γεύση από Σιάτλ, στο Γκέτεμποργκ. Εν μέσω βίαιων επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων ΗΠΑ και ΕΕ συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Σημείο αιχμής το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη καταπολέμηση του θερμοκηπίου".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "αντιαμερικανικές αντιδράσεις, των οποίων ο όγκος αλλά και η ευρηματικότητα θυμίζει παλαιές εποχές, προκαλεί η επίσκεψη Μπούς στην Ευρώπη. Πάνω από 20.000 διαδηλωτές οι περισσότεροι νέοι, υποδέχθηκαν κατά κύματα χθες τον αμερικανό πρόεδρο στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας με συνθήματα κατά της αμερικανικής κυριαρχίας στον πλανήτη και των συνεπειών της νεοφιλελεύθερησης παγκοσμιοποίησης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "σύννεφα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου εμφανίστηκαν χθες στον καλοκαιρινό βορρά του Γκέτεμποργκ, ενώ βαρύ ήταν και το κλίμα στην πρώτη συνάντηση της ευρωπαϊκής "τρόϊκας" με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζ. Μπους στην οποία κατεγράφη μια συμφωνία (για τα Σκόπια) και μια διαφωνία (για την προστασία του περιβάλλοντος)".

    [07] Χρηματιστήριο

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "σε ανοιχτή πληγή που ταλανίζει τη χρηματαγορά, χτυπώντας συναγερμό για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, εξελίσσεται το νέο δράμα που περνά η Σοφοκλέους μετά την πολυδιαφημισμένη "αναβάθμιση" η οποία την έχει οδηγήσεις στις 13 τελευταίες συνεδριάσεις από τις 3.200 μονάδες στις 2.850 μονάδες".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "σε τροχιά ελεύθερης πτώσεως χωρίς διαφαινόμενη επιστροφή έχει περιέλθει η Σοφοκλέους, διαπιστώντας επί καθημερινής βάσεως κάθε σημείο αντιστάσεως. Εχει πλησιάσει πλέον το σημείο εκκινήσεως του μεγάλου "ράλλυ" των τιμών της περιόδου Δεκεμβρίου 1998-Σεπτεμβρίου 1999".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "η αναβαθμισμένη ... κατρακύλα του ΧΑΑ προκαλεί "ίλιγγο" στους επενδυτές που βλέπουν και τις τελευταίες τους ελπίδες για ανάκαμψη να εξαναμείζονται και τις περιουσίες τους να κάνουν οριστικά φτερά".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "με νέο αρνητικό ρεκόρ έτους που την έφερε στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 1998 έληξε η συνεδρίαση της Σοφοκλέους, η οποία δεν κατάφερε να συνεχίσει την προχθεσινή ανοδική της πορεία, λόγω των έντονων ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν σε όλους τους κλάδους".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Νέο "μπλόκο" στις δαπάνες από το υπουργείο Οικονομικών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η Εμπορική κήρυξε πόλεμο επιτοκίων!".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στεγαστικά: Η Εμπορική σήκωσε το γάντι της Alpha".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σταθεροποιητικά μέτρα προτείνει η Κομισιόν".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ο πόλεμος επιτοκίων αναζωογονεί την οικονομία".

    [09] Επιτόκια

    Το ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "με φανερή ... επιδεξιότητα, τη "σκυτάλη" της μείωσης των επιτοκίων πήρε χθες από την Alpha Bank η Εμπορική Τράπεζα, χαμηλώνοντας το πλαφόν των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων στο 4,75% σταθερό για ένα χρόνο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 15 June 2001 - 13:43:07 UTC