Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-06-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/06/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Χωροταξικός σχεδιασμός
  • [04] Ελληνοτουρκικά
  • [05] "Τρομονόμος"
  • [06] Μετοχές - "φούσκες"
  • [07] Συνέντευξη Σημίτη
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] ΣΕΒ - Κυβέρνηση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/06/2001

    Ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι αντιδράσεις για τον "τρομονόμο", οι νέες διώξεις για μετοχές - "φούσκες" και ο απόηχος της συνέντευξης του πρωθυπουργού είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Παράδεισος παραοικονομίας. Στοιχεία - σοκ από το ΙΟΒΕ για το μαύρο χρήμα και τη φοροδιαφυγή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Αποζημίωση στους πολίτες! Οταν το κράτος και οι μανδαρίνοι μας ταλαιπωρούν.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Για απάτη άλλες 4 "φούσκες". Καλούνται σε απολογία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φρένο στα εκτός σχεδίου. Ανατροπές στους όρους δόμησης αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο.

    Η ΑΥΓΗ: Η παραοικονομία εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βιομηχανία παραγωγής τρελό-χαρτων είχε στηθεί στην κλινική Λυμπέρη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οσοι προλάβουν πρόλαβαν να κτίνουν εκτός σχεδίου! … Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες το "Σχέδιο Λαλιώτη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χαράτσι 20% στην οικοδομή. Εκτινάσσονται στα ύψη οι τιμές ακινήτων το καλοκαίρι.

    ΕΘΝΟΣ: Ανατροπές στη δόμηση. Ετοιμος μέσα στο 2001 ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός.

    ΕΚΤΡΟΠΗ: Πέφτουν οι βάσεις στα πανεπιστήμια. Αποτυχία σε Ιστορία -Μαθηματικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θανατηφόρος αιμορραγικός πυρετός μας έρχεται από το Κόσσοβο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 40.000 προσλήψεις στους Δήμους με εξαετή σύμβαση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σαρωτικές αλλαγές στους όρους δόμησης. ΥΠΕΧΩΔΕ: Πολεοδομική ανατροπή απαξιώνει χιλιάδες ιδιοκτησίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρομο-φάρσα. Κυβέρνηση ΝΔ με υπουργό ΠΑΣΟΚ. Τρομονόμος: Αφαντοι 144 κυβερνητικοί βουλευτές.

    Espresso: Πώς σχεδίασαν τη σύλληψη του άνδρα της Χρονοπούλου.

    ΕΣΤΙΑ: Πρωθυπουργός μέχρι το 2008!Το νέο "όραμα" του Κώστα Σημίτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παραοικονομία - διαφθορά είμαστε οι πρωταθλητές. Καθηλώνει την οικονομική ανάπτυξη, δυναμιτίζει το Ασφαλιστικό.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στο στόχαστρο ο "τρομονόμος". Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή με "αλλαγές" Σταθόπουλου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αλλάζουν όλοι οι αριθμοί τηλεφώνων μέσα στον Ιούλιο. Δεκαψήφιοι σε όλη τη χώρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολισθηρός κατήφορος ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με αμερικανική εντολή.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Αποκαλύπτουμε Τι κρύβει ο Λάκης. Ποιοι ήταν οι 4 νεαροί που τον συνόδευαν;

    Η ΧΩΡΑ: Πόλεμος για τα δις της δυναστείας. Ο Κώστας εναντίον Θόδωρου και Γιάννας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ρέει "μαύρο" χρήμα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Πετάμε" 3 στα 10 ποτήρια νερό. Υπεύθυνες οι διαρροές στο δίκτυο ύδρευσης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Στα 15 τρις η παραοικονομία. Υψηλότερα ποσοστά σε Κ. Μακεδονία - Αττική.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τελικά θα έχουμε πόλεμο και μετακίνηση συνόρων στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή;

    [03] Χωροταξικός σχεδιασμός

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "τέσσερις βασικές αλλαγές με κυριότερη τον καθορισμό αρτιότητας κατά περιοχή, αντί του γενικού των 4 στρεμμάτων βρίσκονται καθ΄ οδόν σε ο,τι αφορά στην αξιοποίηση των οικοπέδων εκτός σχεδίου πόλεως". 

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "ριζικές αλλαγές στο καθεστώς δόμησης τόσο για τις εντός όσο και τις εκτός σχεδίου περιοχές δρομολογούνται. Το υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως. Εως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμος ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός. Στα νευραλγικά ζητήματα που ρυθμίζει, συγκαταλέγονται οι χρήσης γης, οι συντελεστές δόμησης, οι νέες μορφές οικιστικής ανάπτυξης αλλά και οι μηχανισμοί πρόληψης των αυθαιρέτων".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "άνοιξε και επισήμως από την Τετάρτη με απόφαση και του υπουργικού συμβουλίου, ο διάλογος για την οριστικοποίηση του σχεδίου νόμου για τον χωροταξικό σχεδιασμό με τον οποίο ρυθμίζονται μια σειρά από νευραλγικά ζητήματα".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "το ελληνικό αστικό τοπίο αλλάζει κυριολεκτικώς: μεταβάλλονται οι όροι δόμησης, επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις εγκατάστασης και ανάπτυξης επιχειρηματικών και οικιστικών δραστηριοτήτων σε όλη την επικράτεια και ανατρέπονται τα πάντα στην εκτός σχεδίου δόμηση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "πολεοδομική ανατροπή ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εν είδει προτάσεων διαλόγου που θα καταλήξει σε νομοθετικές ρυθμίσεις εως το τέλος του χρόνου, ανακοινώθηκε χθες σταδιακή κατάργηση της νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης, με πρώτο βήμα την κατάργηση των παρεκκλίσεων δόμησης και ταυτοχρόνως ότι παγώνουν οι νέες εντάξεις στο σχέδιο πόλης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "σαρωτικές αλλαγές στο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας επιβάλλει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων. Παρουσιάζοντας μελέτες που αποκαλύπτουν το νέο Χωροταξικό Χάρτη της Ελλάδος, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης τόνισε χθες ότι μέσα από αυτές αναδεικνύονται οι βασικές προτεραιότητες για την επιλογή έργων και προγραμμάτων που πρέπει να πρυτανεύσουν στο Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης της χώρας".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "πρόταση δημιουργίας μηχανισμών πρόληψης και καταστολής της αυθαίρετης δόμησης αλλά και "παράθυρο" νομιμοποίησης αυθαιρέτων περιέχει μεταξύ άλλων η πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με το σχέδιο νόμου για το χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας. Αρον άρον η κυβέρνηση και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιχειρούν μέχρι το τέλος του χρόνου να κλείσουν το θέμα της κατάρτισης του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν και για την προώθηση έργων που συνδέονται άμεσα με τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004".  

    [04] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι προσπάθειες μείωσης της έντασης στο Αιγαίο βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν χθες στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "εκτενή συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν χθες σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση, περίπου μιας ώρας, οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Ο Ντ. Ράμσφελντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα θετικά βήματα που έχουν γίνει έως τώρα και για τη συνέχιση του διαλόγου επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης".

    Η Espresso προσθέτει ότι "σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο. Παράλληλα, δεν έλειψαν οι προτροπές και οι πιέσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "ως συνήγορος των Τούρκων, κυριολεκτικά εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμφσφελντ κατά τη συνάντηση που είχε χθες στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της άτυπης Διυπουργικής Συνόδου των υπουργών Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο. Ο κ. Ράμφσφελντ όχι μόνο άσκησε πιέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ζητώντας από την Ελλάδα να αποδεχθεί άνευ όρων το περιβόητο πακέτο των ΜΟΕ στο Αιγαίο (αμερικανο-τουρκικής έμπνευσης), αλλά ταυτόχρονα "εξήρε" τη στάση που τηρεί η Τουρκία στις διαπραγματεύσεις για τα ΜΟΕ στο ΝΑΤΟ και καυτηρίασε την ελληνική στάση".

    [05] "Τρομονόμος"

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "και δεύτερη μεγάλη και μαχητική πορεία χθες στο κέντρο της Αθήνας κατά του τρομονόμου, που η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή με τη σιδηρά χείρα της ΝΔ, κατά την έκφραση κυβερνητικού βουλευτή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "πλήρης αντιστροφή ρόλων, διαστάσεως κακόγουστης φάρσας, σημειώθηκε χθες στο Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του επίμαχου τρομονόμου: Οι ελάχιστοι κυβερνητικοί βουλευτές που ήταν παρόντες στην αίθουσα -144 απουσίαζαν!- επέκριναν το νομοσχέδιο, ενώ το υποστήριζαν αποφασιστικά οι βουλευτές της ΝΔ. Εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο ΚΚΕ και Συνασπισμός αποχώρησαν".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "με παρόντες μόλις οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ψηφίστηκε προχτές αργά το βράδυ επί της αρχής του ο "τρομονόμος" ενώ και χτες η πρώτη ενότητα των άρθρων ψηφίστηκε από μόλις έξι βουλευτές!!! Θετικό "για τη δημοκρατία" τους, χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος που τα δύο μεγάλα κόμματα συμφώνησαν με την ψήφιση του "τρομονόμου"!!!!".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "έντονη κριτική κατά του "τρομονόμου" άσκησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μπένος και Χάρης Καστανίδης κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία του πολίτη από αξιόποινες πράξεις εγκληματικών οργανώσεων στη Βουλή".

    [06] Μετοχές - "φούσκες"

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "Ο Κ. Σημίτης προανήγγειλε, στη διάρκεια της συνέντευξής του στη ΝΕΤ ότι θα απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες για μετοχές φούσκες. Δεν πέρασε ούτε μια ημέρα και η ανακρίτρια συνέταξε κατηγορητήριο για τέσσερις εταιρίες".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "νέα κατηγορητήρια γι την υπόθεση με τις μετοχές - φούσκες του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών συντάσσει η ανακρίτρια του 19ου Τακτικού Τμήματος κ. Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία ερευνά την υπόθεση αυτή. Η δικαστική λειτουργός, αξιοποιώντας το πλούσιο αποδεικτικό υλικό που συλλέγει κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνάς της αναμένεται να καλέσει τις επόμενες μέρες σε απολογία του νόμιμους εκπροσώπους τεσσάρων ακόμη εταιριών".

    [07] Συνέντευξη Σημίτη

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "το νέο μεγάλο "όραμα" του κ. Σημίτη είναι να κυβερνήση την Ελλάδα επί 12 συνεχή χρόνια. Αυτό προέκυψε από την προχθεσινή συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης πέρασε μεν το μήνυμα στο κόμμα του ότι αυτός προσδιορίζει τις εξελίξεις και πως εκείνος θα εκκινήσει μετά το 2004 τις διαδικασίες διαδοχής, αλλά προκάλεσε ποικίλες άλλες αντιδράσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "με ανάμικτα συναισθήματα και ποικίλα σχόλια έγινε δεκτή η "απολογητικού χαρακτήρα" τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι το βράδυ της Τρίτης".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "καμία φορά οι συγκρούσεις για τα ... αυτονόητα είναι οι πλέον οδυνηρές. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην κρατική τηλεόραση για την πρώτη μετεκλογική και εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του θεωρήθηκε από όλους επιβεβλημένη από τις εξελίξεις επιλογή, έστω κι αν αποσαφήνισε μόνο τα αναμενόμενα".

    Η ΕΚΤΡΟΠΗ τονίζει ότι "η τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού δεν αποτέλεσε το εφαλτήριο της καλοκαιρινής αντεπίθεσης του ΠΑΣΟΚ για την αντιστροφή του κλίματος, όπως σχεδίαζε το επιτελείο του. Το ισοζύγιο των εντυπώσεων ήταν αρνητικό ανάμεσα στους βουλευτές και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ οι περισσότεροι από τους οποίους υποστήριζαν ότι "ο πρωθυπουργός δεν έπεισε ούτε εμάς αλλά ούτε την κοινωνία ότι κατέχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό σκηνικό".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κριτική ήπιων τόνων. Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου του ΙΟΒΕ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Οργιάζουν παραοικονομία και διαφθορά".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Παραοικονομία αγάπη μου...".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αντεπίθεση ΣΕΒ με πρόταση για διάλογο".

    [09] ΣΕΒ - Κυβέρνηση

    Η ΕΞΠΡΕΣ υποστηρίζει ότι "η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών επικεντρώνει την κριτική της στην ταχύτητα αλλά και την αποφασιστικότητα υλοποίησης των παρεμβάσεων εκείνων που θα οδηγήσουν στην πραγματική σύγκλιση, αποφεύγοντας όμως οξείς χαρακτηρισμούς". 
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 7 June 2001 - 12:43:59 UTC