Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-05-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/05/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] Εξαγορά ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ
  • [05] Τρομονόμος
  • [06] Ελληνοτουρκικά
  • [07] Χρηματιστήριο
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Interamerican-Eureko

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/05/2001

    Οι θέσεις του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο για τρομοκρατία, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό και η εξαγορά της ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ποιοί δικαιούνται την επιδότηση ενοικίου. Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι για το 2001.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επιδότηση ενοικίου για δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Νέος καβγάς Γιάννου – Βάσως. Σε σύσκεψη για προσλήψεις και καζίνα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στο σκαμνί οι τράπεζες για τα πανωτόκια. Ομαδικές αγωγές από οργανώσεις καταναλωτών και δανειοληπτών.

    Η ΑΥΓΗ: Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση αναβάλλει οι επιχειρήσεις εισβάλλουν

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 35.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. Τι αποφάσισαν Βάσω και Γιάννος.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ενα μακρύ ξένο χέρι πάνω από την Ελλάδα! Η εξαγορά της Interamerican και τι προοιωνίζεται για τη χώρα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς να πάρετε επιδότηση ενοικίου. Ποιοί είναι οι δικαιούχοι και ποιά τα δικαιολογητικά.

    ΕΘΝΟΣ: Τομή στα επιδόματα του Δημοσίου. Αποκλειστικό: Παγώνουν τα "πλούσια" –Ενισχύονται τα "φτωχά".

    ΕΚΤΡΟΠΗ: Τα βρόντηξε η Βάσω. Θερμό επεισόδιο με Γιάννο για 33.000 προσλήψεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ολυμπιακοί αγώνες χωρίς Γιάννα δεν γίνονται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ελεύθεροι να σκοτώνουν οι τρομοκράτες με ιδεολογία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι κρύβουν οι νέες εξαγγελίες για το ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Με 8 αρχές και σιγά σιγά. Ασφαλιστικό: Ολη η πρόταση της κυβέρνηση για διάλογο.

    Espresso: 330 δις. Ο Κοντομηνάς πούλησε την ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ.

    ΕΣΤΙΑ: Ετοιμοι για "άλμα". Η περυσινή ομιλία Σημίτη στον ΣΕΒ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αιφνίδια κρίση με Τουρκία. Η Αγκυρα δυναμιτίζει το καλό κλίμα, βγάζοντας το "Πίρι Ρέις" στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Βήμα βήμα για το διάλογο. Κώστας Σκανδαλίδης: ανοίγει ο δρόμος – ολόκληρο το κείμενο της απόφασης του ΕΓ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ελληνικός Μάης αναβαθμίζει ΑΕΙ – ΤΕΙ, σχολεία με 1,1 τρις. 85 νέες σχολές και 11 μέλη μεταπτυχιακά.

    ΝΙΚΗ: Δεν περνά ο τρομονόμος. Αντιδράσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέα επιχείρηση εξαπάτησης του λαού.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: INTERAMERICAN: τα 500 δις και το 1,5 εκατ. ασφαλισμένοι.

    Η ΧΩΡΑ: Τι θα γίνει με τους μετόχους της INTERAMERICAN. 500 δις. η αγορά του 21ου αιώνα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα "ρετιρέ" του Δημοσίου. Υπάλληλοι δύο ταχυτήτων με κραυγαλέες ανισότητες στις αποδοχές.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 4 λεωφορεία εκτός κέντρου πόλης. Ανω κάτω οι επιβάτες από Εχεδωρο και Λαχαναγορά.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Νέα κόντρα για 35.000 προσλήψεις. Σε αδιέξοδο η χθεσινή συνάντηση Βάσως – Γιάννου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Από τη Βουδαπέστη πολλαπλές πιέσεις. Ο Σολάνα ειρηνοποιός του πολέμου.

    [03] Ασφαλιστικό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "μια νέα επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού, με στόχο τη διαμόρφωση του εδάφους για την επιβολή των αντιλαϊκών αντιασφαλιστικών μέτρων βρίσκεται από χτες σε πλήρη εξέλιξη. Το έναυσμα έδωσε η δημοσιοποίηση της "ομόφωνης απόφασης του προέδρου και του ΕΓ" του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "με φραστικούς ελιγμούς, ασάφειες και καμία επί της ουσίας υποχώρηση στα αιτήματα των συνδικαλιστών, η κυβέρνηση επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το "καυτό" ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ως μέσο για την αποκατάσταση των εσωκομματικών ισορροπιών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "με ένα κείμενο διαπιστωτικού περιεχομένου, με γενικόλογες αναφορές για την πάταξη της παραοικονομίας, της μαύρης εργασίας, της ανάγκης μείωσης της ανεργίας - που πάντως καλπάζει- το ΠΑΣΟΚ έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις θέσεις του(;) για το Ασφαλιστικό, καλώντας εργαζομένους και κοινωνικούς φορείς να προσέλθουν στο διάλογο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "με την ομόφωνη απόφαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό, και τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν, η κυβέρνηση έκανε άλλο ένα βήμα προς το διάλογο από μηδενική βάση, με την εγγύηση ότι δεν θα θιγούν οι κατώτατες συντάξεις και ότι θα υπάρξει κρατική οικονομική στήριξη στο σύστημα, που αποτελεί βασική αρχή, χωρίς την αποδοχή της οποίας δεν είναι δυνατόν να αναζητηθεί κοινωνικά δίκαιη λύση στο Ασφαλιστικό".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται ότι "το νέο επικοινωνιακό τρικ του Κώστα Σημίτη και του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ με τις γενικόλογες και αόριστες δεσμεύσεις για το Ασφαλιστικό, δεν ήταν αρκετό για να μετακινήσει τους συνδικαλιστές από τα αιτήματά τους, τα οποία θέτουν σήμερα το μεσημέρι στον Τάσο Γιαννίτση".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "με οκτώ θέσεις προσέρχεται στον διάλογο για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτός ο διάλογος θα εξελιχθεί και πολύ περισσότερο ότι θα τελεσφορήσει. Σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Τάσου Γιαννίτση με την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και χθες ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης ανέλαβε το δύσκολο έργο να εμφανίσει τη νέα κυβερνητική άποψη για το Ασφαλιστικό".

    [04] Εξαγορά ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "ενάμισι εκατομμύριο ασφαλισμένοι στην ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ και ολόκληρος ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας ένιωσαν μεγάλη έκπληξη από τη συμφωνία – μαμούθ ύψους περίπου 500 δις δρχ που υπέγραψε ο Δημήτρης Κοντομηνάς με τη Eureko, την τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο χρηματοασφαλιστικό τοπίο της Ευρώπης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "σε ευρωπαϊκά χέρια περνά πλέον η Interamerican αφού χθες ανακοινώθηκε ως κεραυνός εν αιθρία, από τον πρόεδρος της εταιρίας κ. Δημήτρης Κοντομηνά η πώληση του 54,38% της Interamerican Ζωής στον ευρωπαϊκό όμιλο Eureko, έναντι τμήματος 333 δις. δρχ".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "την σημαντικώτερη τομή στην ελληνική ασφαλιστική αγορά αλλά και την μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία των τελευταίων ετών αποτελεί η εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Interamerican Ασφαλιστική Εταιρία Ζωής ΑΕ από τον ολλανδικό ασφαλιστικό όμιλο Eureko BV".

    [05] Τρομονόμος

    Η Espresso αναφέρει ότι "δύσκολα φαίνεται να τα βγάζει πέρα με τους βουλευτές της συμπολίτευσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, καθώς οι αντιδράσεις για τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο είναι οξύτατες. Χθες, πρώτη ημέρα συζήτησής του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όλοι σχεδόν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην επιτροπή επέκριναν το νέο νομοσχέδιο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "μια νέα γκάφα ολκής που προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης "17Νοέμβρη" αλλά και που εκθέτει καίρια τη χώρα έκανε χθες ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "παρά τις αντιδράσεις του νομικού κόσμου και των πολιτών, η κυβέρνηση επιταχύνει την ψήφιση του τρομονόμου. Χθες άρχισε η συζήτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου ουσιαστικά συνέπλευσαν κυβέρνηση και ΝΔ. Αντιθέτως ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ αλλά και ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μίλησαν για τους κινδύνους που εγκυμονούνται για τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες από τις τρομορυθμίσεις".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "πυρά από τη συμπολίτευση και τη μείζονα αντιπολίτευση (ΚΚΕ και ΣΥΝ) δέχτηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος για τον νόμο περί αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, που άρχισε να συζητείται χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αποδεικνύοντας την έλλειψη συνεκτικού ιστού στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και την απροθυμία τους για στήριξη των κυβερνητικών επιλογών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "εγκλωβισμένη στους φερόμενους ως "προοδευτικούς" βουλευτές της η κυβέρνηση ομολόγησε χθες στη Βουλή την αντικανότητά της μεν, αλλά και την απροθυμία της δε να νομοθετήσει πλαίσιο για την καταπολέμηση της μάστιγας της τρομοκρατίας'.

    [06] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "διπλωματική στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών επιχείρησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών έναντι της γείτονος, την οποία κατηγόρησε ότι αδυνατεί να παρακολουθήσει τις σημαντικές εξελίξεις στην Ευρώπη, αναφερόμενος σε θέματα όπως η διεύρυνση της ΕΕ, ο ευρωστρατός και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "το αναίμακτο και πρωτοφανώς ιστορικά για το συναινετικό του χαρακτήρα "διαζύγιο" Τσεχίας - Σλοβακίας θυμήθηκε ο χασάπης που ακρωτηρίασε την Κύπρο: Ο Μπ. Ετζεβίτ πρότεινε χθες φιλικό διαχωρισμό, κατά το ανωτέρω παράδειγμα που επικαλέστηκε, κατεχομένων – ελευθέρας Κύπρου και την δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "έπειτα από μια δίχρονη περίοδο μέλιτος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Αγκυρα επιστρέφει στις δοκιμασμένες μεθόδους της έντασης και απειλεί να τινάξει στον αέρα τις όποιες συνθήκες εξομάλυνσης".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "το σκηνικό για την επερχόμενη μάχη της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και για την αντιμετώπιση της πίεσης της κυβέρνησης Μπούς για πρόοδο στα Ελληνοτουρκικά, στήνει η Αγκυρα στην Ουάσιγκτον με τη δημιουργία ομάδας προώθησης τουρκικών συμφερόντων στο Κογκρέσο και την αποστολή νέου πρεσβευτή με βαθιά γνώση των δύο θεμάτων".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "κλιμακώνει την πολιτικών των απειλών εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου η Αγκυρα, καθώς το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που συνεδρίασε χθες υιοθέτησε σκληρή και άκαμπτη γραμμή για το Κυπριακό. Αλλά και ο πρωθυπουργός Μ. Ετσεβίτ επανήλθε στο θέμα με μια ακραία πρόταση διχοτόμησης του νησιού, φέροντας ως παράδειγμα το ..."βελούδινο διαζύγιο" της Τσεχίας και της Σλοβακίας".

    [07] Χρηματιστήριο

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "σε άσκηση νεύρων εξελίσσεται για τους επενδυτές μετά τους τελευταίους πειραματισμούς στη χρηματιστηριακή αγορά η πολυδιαφημισμένη "αναβάθμιση" της Σοφοκλέους σε "ώριμη" και "αναπτυγμένη" ενώ καθημερινά "καίγονται " όλα τα κρυφά χαρτιά των εισηγμένων επιχειρήσεων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "μόλις δύο μέρες πριν από την αναβάθμιση, η Σοφοκλέους συνεχίζει να δέχεται τα "πυρά" από τις σαρωτικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες καλύπτουν πλέον σχεδόν όλο το φάσμα των εισηγμένων επιχειρήσεων. ΗΔΗ, η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών ακολουθεί μια και μόνο η "ταχύτητα" αλλά σε τροχιά ... καθόδου".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "οι ευρείες ρευστοποιήσεις που καταγράφηκαν χθες στη συνεδρίαση της Σοφοκλέους, καθώς και η παντελής και απροκάλυπτη απουσία των ξένων επενδυτών από την οποιαδήποτε αγορά τίτλου, που διαπραγματεύεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, αφήνουν ξεκάθαρα μηνύματα για την αξιοπιστία που διέπει τουλάχιστον τη βραχυχρόνια πορεία του ΧΑΑ".

    Η ΕΚΤΡΟΠΗ τονίζει ότι "την πλήρη εποπτεία των συναλλαγών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής, η οποία θα έχει υπό την επίβλεψή της στο σύνολο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, μετά από ένα χρόνο φέρνει μαζί της η μετάταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις αναδυόμενες στις ώριμες αγορές."

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Inter-europa" με μισό τρις.! Με την εξαγορά-γίγας της INTERAMERICAN από την EUREKO".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Interamerican-Eureko: Συμφωνία μισού τρις. εγκαινιάζει δεύτερο γύρο εξαγορών-συγχωνεύσεων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ξεθωριάζουν οι προσδοκίες. ΧΑΑ: Στο παρά ένα της αναβάθμισης οι μετοχές αγκομαχούν".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αλλάζει χέρια η Interamerican. Συμφωνία EUREKO-Κοντομηνά για το 54,38% των μετοχών".

    [09] Interamerican-Eureko

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Φεύγει από τη Σοφοκλέους η Interamerican. Η Eureko εξαγοράζει το 54,38% προς 333 δις. Προσφέρει 7.067 δρχ για κάθε μετοχή που βρίσκεται στην κεφαλαιαγορά".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 30 May 2001 - 16:32:47 UTC