Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-04-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/04/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] Σημίτης - Λαλιώτης
  • [05] Νέα Δημοκρατία
  • [06] Συνέντευξη Β. Παπανδρέου

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/04/2001

    Το ασφαλιστικό και η στάση κομμάτων -συνδικάτων, η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, τα εσωκομματικά της ΝΔ και η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φροντιστήριο για να παγώσουν τα μέτρα. Ασφαλιστικό: διγλωσσία από την κυβέρνηση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νέο μέτωπο για τις απολύσεις.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Στα Δολιανά γράφεται η Ιστορία. "Μυστικό γεύμα" Πρετεντέρη με Ευθυμίου, Λαλιώτη και Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα 409 παράθυρα (εκτός ΑΣΕΠ) για απευθείας διορισμό στο Δημόσιο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αλλάζουν όλα στην κυβέρνηση. Κρίσιμες αποφάσεις από Σημίτη-Λαλιώτη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι 10 παγίδες της φορολογικής σας δήλωσης. Τι πρέπει να προσέξετε για να γλιτώσετε φόρους.

    ΕΘΝΟΣ: Προαγωγή Λαλιώτη. Αναλαμβάνει ρόλο άτυπου αντιπροέδρου. Αποφάσεις Σημίτη μετά το γεύμα στα Δολιανά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Λουλούδια με...οχιές στο βάζο του ΠΑΣΟΚ. Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει το κυβερνών κόμμα με. απασφαλισμένη την εμπιστοσύνη του Λαού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα μάζεψαν και αποσύρουν τα μέτρα. Σε άτακτη υποχώρηση αναγκάστηκε η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 2.617 προσλήψεις - εξπρές το Μάιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στο τραπέζι και οι πόροι. Κι άλλο πίσω η κυβέρνηση για να φτάσει σε διάλογο.

    Espresso: Κινδύνεψε η ζωή της Αθηνάς Ωνάση. Επεσε από το άλογο και πάγωσαν οι θεατές.

    ΕΣΤΙΑ: Σημίτης: Θα παραιτηθή; Αυτό έκανε οσάκις επιέσθη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Να μπει φόρος σε μεγάλα εισοδήματα-περιουσίες. Η Βάσω στα "ΝΕΑ" για το Ασφαλιστικό.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ψήνεται "Κυβέρνηση Δολιανών". Που πάνε. Σημίτης, Λαλιώτης, Ευθυμίου και Γιάννης Πρετεντέρης συσκέπτονται...

    Η ΧΩΡΑ: 2ο χαστούκι στον Σημίτη. Οι εργαζόμενοι δίνουν άλλο ένα ηχηρό ράπισμα στα αντιλαϊκά μέτρα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέα τρόικα για το ασφαλιστικό. Τι κρύβει η χτεσινή συνάντηση Κ. Σημίτη, Κ. Λαλιώτη, Π. Ευθυμίου στα Δολιανά.

    [03] Ασφαλιστικό

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "σε ρόλο άτυπου αντιπροέδρου προάγεται ο Κ. Λαλιώτης από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Αναλαμβάνει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ αυξημένες συντονιστικές αρμοδιότητες τόσο στον πολιτικό σχεδιασμό όσο και στην επικοινωνία. Ταυτόχρονα οι χειρισμοί στο Ασφαλιστικό θα ανατεθούν σε πέντε κορυφαία στελέχη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "τα συνδικάτα σαφώς ενδυναμωμένα και ισχυρά μετά την καθολική επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησής τους είναι αποφασισμένα να πιέσουν την κυβέρνηση ώστε να δεσμευθεί όσον αφορά τη θεσμοθέτηση-επέκταση της τριμερούς χρηματοδότησης για το ασφαλιστικό αλλά και της οριστικής απόσυρσης των μέτρων Γιαννίτση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "απέσυρε τελικά όλη την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος η κυβέρνηση μετά τις έντονες, από όλες τις πλευρές αντιδράσεις. "Εμείς καθαρίσαμε όλο το τραπέζι από ο,τιδήποτε", όπως είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσος Γιαννίτσης. Το τραπέζι είναι καθαρό αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί την τριμερή χρηματοδότηση από το κράτος, τους εργαζομένους και τους εργοδότες του ασφαλιστικού συστήματος για να ξεκινήσει ο διάλογος, όπως εξ αρχής ζητούσαν και επιμένουν να ζητούν τα συνδικάτα".

    Σύμφωνα με ΤΟ ΚΑΡΦΙ, "μετά το χάος που προκάλεσε η ανακίνηση του ασφαλιστικού από την κυβέρνηση, ο διάλογος γι αυτό το θέμα τείνει να γίνει σαν το ... σύμπαν: χωρίς αρχή και τέλος, με καθέναν από τους πρωταγωνιστές να θέτει όρους, προϋποθέσεις και διαφορετικά χρονικά πλαίσια, για να σκεφτεί αν θα συμμετάσχει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "σε άτακτη υποχώρηση αναγκάστηκε η κυβέρνηση, καθώς μετά την πρωτοφανή πολιτική ήττα που υπέστη εξαιτίας της θύελλας αντιδράσεων που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των επώδυνων ρυθμίσεων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, "ανέκρουσε πρύμναν" και αποφάσισε την απόσυρση των επίμαχων μέτρων".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "σε νέα φάση μπαίνει πλέον η συζήτηση για το ασφαλιστικό πρόβλημα και τις διεξόδους από το τέλμα στο οποίο αυτό είχε περιέλθει. Η κατά κοινή ομολογία απόλυτα επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση της προηγούμενης Πέμπτης αλλά και η δήλωση Γιαννίτση για "πάγωμα" των προτάσεων της κυβέρνησης έχουν πάρει τη μορφή καταλύτη στην εκρηκτική χημική ένωση που συνιστά η αντιπαράθεση των συνδικάτων με την κυβέρνηση".

    [04] Σημίτης - Λαλιώτης

    Η Espresso εκτιμά ότι "τα δύσκολα ήρθαν για μιαν ακόμα φορά, για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, και ο Κώστας Λαλιώτης, επίσης για μιαν ακόμη φορά, αναλαμβάνει να "βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός ... έφθασε μέχρι τα Δολιανά, στο σπίτι του κ. Λαλιώτη, για να του ζητήσει να αναλάβει εν λευκώ την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης και του κόμματος για το Ασφαλιστικό, έχοντας μαζί του τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου και τον Γιάννη Πρετεντέρη".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ελήφθησαν στη διάρκεια της χθεσινής πολύωρης συζήτησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον Κώστα Λαλιώτη ο οποίος για μια άλλη ακόμα φορά καλείται να σηκώσει στους ώμους του την τεράστια προσπάθεια που απαιτείται για την αντιστροφή του κλίματος που έχει διαμορφωθεί μετά το ναυάγιο του ασφαλιστικού και τα διαλυτικά συμπτώματα που παρουσιάζει το κυβερνητικό επιτελείο αλλά και η Χαριλάου Τρικούπη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "τα σενάρια περί ανασχηματισμού κι αλλαγής στα πρόσωπα της επικοινωνιακής ομάδας της κυβέρνησης ενεργοποίησε η αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Δολιανά Αρκαδίας, στο σπίτι του κ. Λαλιώτη, που σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του αναλαμβάνει την επικοινωνιακή πολιτικής της κυβέρνησης".

    [05] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "στον απόηχο της ΚΕ και των προβληματισμών που δημιουργήθηκαν από τα αποτελέσματα της εκλογής των κοινοβουλευτικών μελών του πολιτικού σχεδιασμού ο Κώστας Καραμανλής σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της διεύρυνσης του κόμματός του με την επιστροφή του Ανδρέα Ανδριανόπουλου".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "παρά το γεγονός ότι ο νεοεκλεγείς Γραμματεύς της ΚΕ της ΝΔ απηύθυνε χείρα φιλίας προς κάθε κατεύθυνση και ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κ. Καραμανλής προσπαθεί να κρατήση χαμηλούς τόνους, οι εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες προκάλεσαν σημαντικές παρενέργειες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "ρόλους σε ανώτατα άτυπα όργανα και τον π. υπουργό Σταύρο Δήμα και για το Βουλευτή Επικρατείας Αρη Σπηλιωτόπουλο αναζητεί ο Κ. Καραμανλής, παρά την επιμονή τους να θέλουν να παραμείνουν, επί του παρόντος τουλάχιστον, απλά κοινοβουλευτικά στελέχη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "μετά την άνετη επικράτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την περιπετειώδη εκλογή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, η οργανωτική μετεξέλιξη της ΝΔ μπαίνει στην τελική της ευθεία, μαζί με τα σενάρια που θέλουν τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο πολύ κοντά στη Ρηγίλλης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "έτοιμος να προχωρήσει στις αλλαγές που ήδη έχει αποφασίσει να κάνει στις γραμματείες αλλά και στους τομεάρχες, είναι ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Οι αλλαγές αυτές θα κινηθούν στο πλαίσιο των αποφάσεων του τελευταίου συνεδρίου και μπορεί να σηματοδοτήσουν την επιστροφή στη Ρηγίλλης και άλλων στελεχών που έχουν απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια από τη Ρηγίλλης".

    [06] Συνέντευξη Β. Παπανδρέου

    "Φορολόγηση μεγάλων εισοδημάτων και περιουσιών αλλά και των υπερκερδών που δεν επαναπενδύονται" ζητεί με συνέντευξή της στα ΝΕΑ η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου "για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος". "Η κυρία Παπανδρέου χαρακτηρίζει προσωπική την άρνηση του κ. Παπαντωνίου να υιοθετήσει αυτή την πρόταση. Παραδέχεται ότι οι τελευταίες εξελίξεις αποτέλεσαν "σκληρό μάθημα για την κυβέρνηση", τονίζοντας ότι τώρα καλείται να αποδείξει ότι το κατανόησε. Η υπουργός Εσωτερικών ζητεί ο διάλογος για το ασφαλιστικό να προχωρήσει "βήμα προς βήμα". Επίσης καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση για τις αλλαγές που απαιτούνται. Ειδικότερα, η κυρία Παπανδρέου τάσσεται υπέρ ενός μικτού ασφαλιστικού συστήματος με την εισαγωγή και κεφαλαιοποιητικών στοιχείων χωρίς μείωση των κατώτατων συντάξεων και με πρόβλεψη για εθνική κατώτατη σύνταξη για τους μη ασφαλισμένους. Η κυρία Παπανδρέου ως καθ’ ύλην υπουργός αναφέρεται και στις δημοτικές εκλογές τονίζοντας ότι έχει παρέλθει πλέον το μοντέλο της "κεντρικής παρέμβασης" στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Η υπουργός προτείνει πρώτα οι ίδιες οι δυνάμεις κάθε περιοχής να συνεργαστούν να συμφωνήσουν σε προγράμματα και πρόσωπα και κατόπιν να προσφέρουν τα κόμματα την υποστήριξή τους. Τέλος, χαρακτηρίζει σαράκι για το ΠΑΣΟΚ τις προσωπικές στρατηγικές".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 30 April 2001 - 13:35:23 UTC