Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-04-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

CONTENTS
  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/04/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Αμυντικές δαπάνες
  • [04] Εισακτέοι ΑΕΙ – ΤΕΙ
  • [05] Συνήγορος του Πολίτη
  • [06] Βαλκανικό συνέδριο
  • [07] Νέα Δημοκρατία
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Ελλάδα – Βαλκάνια

    [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/04/2001

    Η αντιπαράθεση για τη μείωση των αμυντικών δαπανών, ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, το βαλκανικό συνέδριο και το φόρουμ του "Εκόνομιστ", τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας και η Εκθεση του Συνήγορου του Πολίτη είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ανοικτό πανεπιστήμιο. Μπαίνουν όλοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το μεγάλο κόλπο! Απίστευτη κομπίνα διεθνούς σπείρας παραχαρακτών. Εβαζαν στο χέρι φωτοτυπίες ταυτότητας και ρήμαζα τις τράπεζες.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Βόμβες Πάγκαλου κατά των διαχειριστών. "Εχει δίκιο ο Ακης".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι θέσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μειώνεται φέτος ο αριθμός των εισακτέων.

    Η ΑΥΓΗ: Ο Γολγοθάς του πολίτη. Καθυστερήσεις, ελλιπής ή ανύπαρκτη ενημέρωση, σαφείς παρανομίες στις συναλλαγές με το δημόσιο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 4.000 νέες προσλήψεις σε δήμους - ΔΕΚΟ και Δημόσιο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Δύο "υπαρχηγοί" – αγκάθια για κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος και ο κ. Γ. Σουφλιάς επί το έργον...

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ποιό δάνειο συμφέρει για αγορά πρώτης κατοικίας. Ενας χρήσιμος οδηγός για να διαλέξετε την πιο σωστή χρηματοδότηση.

    ΕΘΝΟΣ: Πόσοι εισάγονται κατά Σχολή και Τμήμα. Λιγότεροι στις "παραδοσιακές" σχολές – Περισσότεροι στην Πληροφορική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ψηλός: 30.000 Ουτσεκάδες θα αιματοκυλήσουν τα Βαλκάνια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μέτωπο εναντίον Σημίτη. Φουντώνει η κρίση στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 4.172 προσλήψεις στο Δημόσιο τον Απρίλιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το τραβάει ο Ακης. Επαφή ξαφνικά χθες με Παπουτσή, ψάχνει για συμμάχους.

    Espresso: Επικίνδυνα 14 φέριμποτ που πλέουν στην Ελλάδα.

    ΕΣΤΙΑ: Ψηφοθηρούν με τα ΤΕΙ. Αρθρο – καταγγελία του κ. Γ. Ψαχαρόπουλου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διάτρητη η κυβέρνηση από τις "μαύρες τρύπες". Το χάος στα δημοσιονομικά προκαλεί εκρηκτικό πολιτικό πρόβλημα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Τρίζει" ο προϋπολογισμός. Νέες δυσκολίες για το οικονομικό επιτελείο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τα ... φαντάσματα των Ταμείων νάρκη στο Ασφαλιστικό. Εως 30% οι πλασματικοί ασφαλισμένοι.

    ΝΙΚΗ: Αμετακίνητος ο Ακης. Διέξοδο με ανασχηματισμό ψάχνει ο Σημίτης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η δράση για συγκρότηση μετώπου μοναδική επιλογή του λαού.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Η επόμενη μέρα του Σουφλιά. "Γιατί γύρισα". Τι λένε άνθρωποί του στο ΚΑΡΦΙ.

    Η ΧΩΡΑ: "Λέει ψέματα και είναι δίγλωσσος ο Σημίτης. Νέους κεραυνούς κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Πάγκαλος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 83.158 θέσεις στον ήλιο. Πόσοι θα εισαχθούν φέτος σε κάθε τμήμα των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Λιγότεροι εισακτέοι σε ΑΕΙ – ΤΕΙ. Χωρούς όμως όλοι οι τελειόφοιτοι του ενιαίου Λυκείου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τραβά το σχοινί στα άκρα ο Πάγκαλος. Κόβει τον ομφάλιο λώρο με το ΠΑΣΟΚ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Με αμερικανική εποπτεία πραγματοποιείται το 8ο φόρουμ της ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.

    [03] Αμυντικές δαπάνες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "αναζητεί συμμάχους οργανώνοντας την "άμυνά" του ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος δεν έχει συμβιβαστεί με την απόφαση να περικοπούν δαπάνες για εξοπλισμούς. Χθες συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "τον ανασχηματισμό βλέπει ως λύση για να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε με τις κινήσεις τακτικισμού έναντι του Ακη Τσοχατζόπουλου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο οποίος διαπιστώνει τώρα πως το επικοινωνιακό τρικ που έστησε για να εκθέσει τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και να προβληθεί πως προτιμά τις αμυντικές δαπάνες από τις κοινωνικές παροχές, γυρίζει εναντίον του".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "κανείς δεν αμφισβητεί τον πρωθυπουργό και την πολιτική της κυβέρνησης, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις τόσο του υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, που έκανε λόγο περί νέας ηγεσίας και οράματος, όσο και τις δηλώσεις του πρώην υπουργού, Θεόδωρου Πάγκαλου, που επέκρινε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και αποδοκίμασε την απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής, λέγοντας ότι δεν υπάρχει δίλημμα "κοινωνική πολιτική ή άμυνα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "στη δίνη οξύτατων εσωκομματικών συγκρούσεων έχει εισέλθει η κυβέρνηση μετά την απόφαση που ελήφθη στην Κυβερνητική Επιτροπή για μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων".

    [04] Εισακτέοι ΑΕΙ – ΤΕΙ

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "μόνον ένας κατακτητής μπορεί να επιβάλει το κλείσιμο των πανεπιστημίων". Με αυτά τα μάλλον σκληρά λόγια απήντησε ο υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου στις κινητοποιήσεις των πρυτάνεων, του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών. Ως γνωστόν, από χθες έκλεισαν τα πανεπιστήμια της χώρας ως ένδειξιν διαμαρτυρίας για την ένταξη των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση".

    Η Espresso υποστηρίζει ότι λιγότεροι υποψήφιοι θα χαμογελάσουν στις φετινές εξετάσεις, καθώς το υπουργείο Παιδείας, έπειτα από πιέσεις των πρυτάνεων και των προέδρων των ΤΕΙ, ανακοίνωσε σημαντική μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "την ολική απορρόφηση των φετινών αποφοίτων του Ενιαίου Λυκείου στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ επιτυγχάνει ο αριθμός των εισακτέων, ο οποίος αν και μειωμένος σχεδόν κατά 2.000 συγκριτικά με πέρσι, ανέρχεται στις 83.158, ενώ 98.756 είναι το σύνολο των υποψηφίων".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "καλά νέα για τον μαθητόκοσμο: εφέτος όλοι οι τελειόφοιτοι Ενιαίου Λυκείου θα εισαχθούν σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ακόμη, θέσεις θα καταλάβουν οι δύο στους πέντε υποψηφίους οι οποίοι θα εξετασθούν με το παλαιό σύστημα (Δέσμες), ενώ στα ΤΕΙ θα γίνουν δεκτοί οι μισοί απόφοιτοι των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων".

    [05] Συνήγορος του Πολίτη

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "οι ασφαλιστικοί φορείς, οι δήμοι και οι νομαρχίες πρωτοστατούν σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης στο δημόσιο τομέα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ), ενώ δώδεκα υποθέσεις έχουν σταλεί στον εισαγγελέα. από αυτές οι οκτώ αφορούν πολεοδομικά θέματα".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "οι δήμοι και οι νομαρχίες σε ποσοστό 34% και τα ασφαλιστικά ταμεία σε ποσοστό 22% διατήρησαν και το 2000 τα σκήπτρα στην κακοδιοίκηση και στην ταλαιπωρία των πολιτών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη, Νικηφόρος Διαμαντούρος".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "αντιμέτωπος με τη δράση μιας διοίκησης που ξεπερνά τα όρια της λογικής βρίσκεται ο πολίτης που επισκέπτεται τις δημόσιες υπηρεσίες. Φαινόμενα κακοδιοίκησης που οφείλονται σε καθυστερήσεις, λειτουργικά ή οργανωτικά προβλήματα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ελλιπή ή ανύπαρκτη πληροφόρηση, παράβαση και κακή ερμηνεία του νόμου είναι μόνο μερικές από τις δυσλειτουργίες που καταγράφονται στην ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "για άλλη μια χρονιά παρατυπίες και προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι πολίτες ήρθαν στο προσκήνιο με την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Τα πρωτεία στην κακοδιοίκηση κρατούν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ υπουργεία όπως το Οικονομικών - στο οποίο υπάγονται οι ΔΟΥ - βρίσκονται επίσης στις "πρώτες " θέσεις".

    [06] Βαλκανικό συνέδριο

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή της Βαλκανικής αλλά και τις επιπτώσεις για την ελληνική Οικονομία εκφράζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, καλώντας μάλιστα την ΕΕ να προχωρήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης των χωρών που βρίσκονται βορείως των ελληνικών συνόρων στην ΕΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "η κοινωνική σύγκλιση και η καταπολέμηση της ανεργίας είναι οι στόχοι της κυβέρνησης στην τετραετία 2001-2004 τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στο "8ο Φόρουμ Θεσσαλονίκης".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "συγκρατημένα αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης εμφανίστηκε ο Κ. Σημίτης, μιλώντας χθες στο φόρουμ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας. Ο κ. Κ. Καραμανλής από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη να διαμορφώσει τη χώρα μας πολυεπίπεδη βαλκανική πολιτική".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο και τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή, αλλά όχι και με τον Κ. Σημίτη συναντάται σήμερα στην Αθήνα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και πατέρας του πλανητάρχη Τζ. Μπούς, ο οποίος έφθασε χθες στη χώρα μας για να συμμετάσχει στο ετήσιο Συνέδριο του Εκόνομιστ".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "σε μια άκρως επίκαιρη και εξίσου κρίσιμη για το μέλλον της διεθνούς πολιτικής και οικονομίας χρονική συγκυρία συνέδριο σαν και αυτό που ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στο ξενοδοχείο Χίλτον, με διοργανωτή την παγκοσμίου φήμης οικονομική και πολιτική επιθεώρηση Εκόνομιστ, αποτελεί είδηση μεγάλου βεληνεκούς".

    [07] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "νέα δεδομένα στις εσωκομματικές ισορροπίες αλλά και ευρείες αλλαγές στην οργανωτική δομή της ΝΔ σηματοδοτεί η επανένταξη του Γιώργου Σουφλιά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ στη Ρηγίλλης θα έχει εως το τέλος της εβδομάδας ο Γ. Σουφλιάς, προκειμένου ο Κώστας Καραμανλής να συζητήσει μαζί του τα νέα κομματικά καθήκοντα που θα αναλάβει".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "κλίμα συσπείρωσης της κεντροδεξιάς και αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών προς όφελός της επιχειρεί να δημιουργήσει η ηγεσία της ΝΔ μετά τη θορυβώδη επιστροφή του Γ. Σουφλιά".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "και ασφαλώς υπήρξε ευτυχής η κατάληξη του συνεδρίου της ΝΔ με την επιστροφή του Γ. Σουφλιά ... Υστερα από τη δημόσια αναγνώριση, από τον αρχηγό του κόμματος, του λάθους της διαγραφής του ... Και ήταν ακριβώς αυτή η εξέλιξη που προκάλεσε τη γενική ανακούφιση ανάμεσα στους συνέδρους που διαφορετικά θα έφευγαν από το συνέδριο δίχως τίποτε νεώτερο- και καλύτερο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "αύριο Τετάρτη πιθανότατα η συνάντηση Καραμανλή – Σουφλιά, η πρώτη ύστερα από τρία χρόνια. "Δεν υπήρξαν μεσολαβητές, αυτά δεν λύνονται με διαμεσολαβήσεις", δηλώνουν στενοί συνεργάτες του Θεσσαλού πολιτικού. Στο μεταξύ, άνοιξε η συζήτηση για την επιστροφή και άλλων διαγραμμένων ή αποστασιοποιημένων στελεχών".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στον "αέρα" ο προϋπολογισμός. Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αύξηση των δαπανών στον κοινωνικό τομέα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ερχεται νέα φάση ανόδου. Σημαντικές παρεμβάσεις στο συνέδριο του Economist".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Το σχέδιο δράσης για Βαλκάνια. Η χώρα μας είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην περιοχή".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αντίσταση ο χαμηλός τζίρος στο όριο των 3.000 μονάδων. Για τρεις λόγους η στάση αναμονής της αγοράς".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Το χαρτί των Βαλκανίων θα παίξουν οι ξένοι στη Σοφοκλέους. Και επιθετικά Funds θα έλθουν μετά την αναβάθμιση".

    [09] Ελλάδα – Βαλκάνια

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, που πρόκειται να ενεργοποιηθεί σύντομα με διμερείς συμφωνίες, αναμένεται να κινητοποιήσει σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό τονίστηκε, μεταξύ άλλων, από τον κ. Γ. Παπαντωνίου στο φόρουμ για τα Βαλκάνια, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα μέσω του σχεδίου της θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη, καθώς το σχέδιο ύψους 180 δις. δρχ θα προκαλέσει σημαντικά αναπτυξιακά αποτελέσματα.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 3 April 2001 - 19:15:03 UTC