Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-03-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/03/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Συνέδριο ΝΔ
  • [03] Μέτρα κατά της φτώχειας
  • [04] ΠΓΔΜ
  • [05] Μετοχές "φούσκες"
  • [06] Ελληνοτουρκικά
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Κοινωνική πολιτική Η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για μέτρα κατά φτώχειας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, η δικαστική έρευνα για τις μετοχές "φούσκες" και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ανώμαλη ... προσγείωση. Με καθυστέρηση των πτήσεων η πρώτη στο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στο φως η βρωμιά. 3 μέλη του ΕΣΡ λύνουν τη σιωπή τους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ξεσκέπασε την πολιτική απάτη. Ο Ακης στην Κυβερνητική Επιτροπή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αμυνα χωρίς...λεφτά! Κόβουν 1,7 τρις από το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.

    Η ΑΥΓΗ: Υπουργοί στα όπλα για τα κονδύλιά τους! Ούτε χθες αποφάσεις για τα κοινωνικά επιδόματα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 6 ώρες ανάκριση για φούσκες. Στο σκαμνί 16 ακόμα ιδιοκτήτες εισηγμένων εταιριών και χρηματιστές.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Που θα πάνε τα λεφτά. Ενίσχυση των συντάξεων, Παιδεία,Υγεία και 2004.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πράσινο φως" στον Σουφλιά. Ο Κ. Καραμανλής ανοίγει τα χαρτιά του στη "Β".

    ΕΘΝΟΣ: Σκωτσέζικο ντους με παροχές, ασφαλιστικό. Μέτρα κατά της φτώχειας πριν από τα μέτρα για τα ταμεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αφήνουν στην άμυνα επικίνδυνες "τρύπες". Μειώνουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 1 τρις δρχ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μέτρα φωτιά για το Ασφαλιστικό. Επώδυνες ρυθμίσεις προτείνουν οι Αγγλοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συν πέντε χρόνια στα όρια ηλικίας. Συντάξεις: προετοιμάζουν το έδαφος για 20% μείωση των αποδοχών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χτυπήθηκαν για τα όπλα. Βαρειές κουβέντες στη σύσκεψη για εξοικονόμηση 4 τρις ως το 2004.

    Espresso: Ανησύχησαν για την υγεία της Μαρινέλας. Τέσσερις μέρες μέσα στο "Υγεία".

    ΕΣΤΙΑ: Εδώ Ράδιο-Σημίτη. Σας ομιλεί ο σταθμός της "ισχυρής" Ελλάδας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Περικοπές 1,7 τρις. στην Αμυνα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στροφή στην κοινωνική πολιτική. Τέσσερα τρις.θα χρειαστούν για την επόμενη τριετία!

    ΤΑ ΝΕΑ: Μαχαίρι 4 τρις από εξοπλισμούς και υπουργεία. Για φτώχεια και 2004.

    ΝΙΚΗ: Ο Ακης αφοπλίζει τον Σημίτη. Ομολογία αποτυχίας από Παπαντωνίου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέα αντιλαϊκή επέλαση κρύβει το "κοινωνικό" προσωπείο.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Εκθετος ο Παπαληγούρας. Φεύγει σήμερα! Με 10 εκατομμύρια εφάπαξ. Αλλά η ρετσινιά μένει...

    Η ΧΩΡΑ: Συνέδριο νίκης. Η ΝΔ ανοίγει τα φτερά για την εξουσία. Τι θα πεί ο Καραμανλής στους 4.500 συνέδρους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Πόλεμος" υπουργών για περικοπή 4 τρις. Απαιτούνται 2 τρις για την Ολυμπιάδα και άλλα 2 για το κοινωνικό "προφίλ".

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Στον αέρα" τα πρατήρια καυσίμων. Χωρίς έγγραφα πυρασφάλειας λόγω της γραφειοκρατίας.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Θυσία στο 2004 και οι αμυντικές δαπάνες. Σύγκρουση Τσοχατζόπουλου-Παπαντωνίου για 1,7 τρις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σάλος στη Θεσσαλονίκη για τη βράβευση Πρόντι.

    [02] Συνέδριο ΝΔ

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "η αποψινή ομιλία του Κώστα Καραμανλή κατά την έναρξη του Συνεδρίου του κόμματος θα πιστοποιήσει ότι η ΝΔ αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη, που μπορεί να εγγυηθεί στον Ελληνικό Λαό ένα νέο ξεκίνημα στον 21ο αιώνα, χρηστή διακυβέρνηση και μια κοινωνία αλληλεγγύης".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά ότι "το ματς έληξε πριν καλά καλά αρχίσει ... Ο λόγος, για το Συνέδριο της ΝΔ που ανοίγει σήμερα και κλείνει περίπου...σήμερα. Ο αρχηγός της ΝΔ αφού απέφυγε σε ολόκληρη την προσυνεδριακή περίοδο να ανοίξει τα χαρτιά του, κατόρθωσε μέσα σε μια νύχτα να επιβάλει τις απόψεις του στην Εκτελεστική Επιτροπή και να φέρει στα μέτρα του τη σεμνή τελετή".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του Κώστα Καραμανλή στο Ε Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, που ανοίγει σήμερα τις πύλες του, επιβεβαιώθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "προσκλητήριο σε ανώνυμους και επώνυμους πολίτες απευθύνει ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής μέσα από τις σελίδες της "Β" λίγες ώρες προτού αρχίσουν οι εργασίες του Ε' Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ και τονίζει ότι τα στελέχη που ποτέ δεν απομακρύνθηκαν από την παράταξη είναι πάντα ευπρόσδεκτα στη ΝΔ".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "μια νέα σελίδα στην ιστορία της αλλά και στην πολιτική ιστορία της χώρας μας φιλοδοξεί να ανοίξει σήμερα το απόγευμα η ΝΔ με την έναρξη των εργασιών του 5ου τακτικού της συνεδρίου".

    [03] Μέτρα κατά της φτώχειας

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "με το συγκεκαλυμμένο δημοσιονομικό πρόβλημα να αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο, τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων να ξεφεύγει από κάθε λογικό προγραμματισμό και την κοινωνική πίεση ισχυρή για μεταφορά πόρων στις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, η κυβέρνηση αναγκάσθηκε σε πλήρη στροφή του συνόλου της πολιτικής για την προσεχή τριετία".

    Η Espresso σημειώνει ότι "στο δίλημμα Γιάννος ή Ακης, ο Κώστας Σημίτης ψήφισε τελικά υπέρ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής πρότεινε - και έγινε αποδεκτή - τη δραστική μείωση των δαπανών των υπουργείων κατά 4 τρις δρχ για τα επόμενα τρία χρόνια (2002-2004), με σκοπό την ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "σε μετωπική σύγκρουση, Ακη - Γιάννου εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η αγωνιώδης προσπάθεια εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να εξευρεθούν πόροι οδήγησε τον κ. Σημίτη στην άκαιρη και ανεκδιήγητη απόφαση να παραπεμφθεί στις καλένδες το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Με ο,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον της χώρας τη στιγμή που η Τουρκία εξοπλίζεται συνεχώς, έχοντας προ πολλού γείρει την πλάστιγγα υπέρ της".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι " στις συνήθεις γενικόλογες διακηρύξεις και υποσχέσεις περί κοινωνικής πολιτικής κατέφυγε αμέσως μετά τη σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αποφεύγοντας να αναλάβει οποιαδήποτε συγκεκριμένη δέσμευση".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "ψαλίδι" 4 τρις δρχ στις δαπάνες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν πρόσθετα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποφάσισε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή. Οι περικοπές αφορούν κυρίως τους εξοπλισμούς, αλλά και τις δαπάνες άλλων υπουργείων".

    [04] ΠΓΔΜ

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "για μια ακόμη ημέρα συνεχίστηκαν οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ κατά των Αλβανών ανταρτών στα σύνορα με το Κόσοβο. Ενώ όλα έδειχναν ότι η κρίση βαίνει προς το τέλος της, οι μάχες αναζωπυρώθηκαν προχτές αργά το βράδυ".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "παρά τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων της ΠΓΔΜ περί της "τελικής φάσης αντεπίθεσης" κατά των αυτονομιστών ανταρτών, το σφυροκόπημα θέσεων των Αλβανών αυτονομιστών συνεχίστηκε και χτες δίχως να υπάρχουν φανερά σημάδια υποχώρησης των ανταρτών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "ο θανάσιμος τραυματισμός ενός δημοσιογράφου από οβίδες και πλήγματα κατά αμάχων σε χωριό που απέχει ελάχιστα από τα σύνορα της ΠΓΔΜ στο Κόσοβο, επίσης από το ίδιο όπλο, την πατρότητα του οποίου όμως αρνούνται τουλάχιστον οι Σκοπιανές αρχές στιγμάτισαν τη χθεσινή ημέρα της κρίσης στα Σκόπια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "μεγαλώνει ο κύκλος του αίματος στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ και των Αλβανών ανταρτών".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "σε μοχλό πίεσης για τον περιορισμό των συνεχιζόμενων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που οι αρχές ασφαλείας της ΠΓΔΜ διεξάγουν εναντίον των Αλβανών εξτρεμιστών στα σύνορα της χώρας με το Κοσσυφοπέδιο και την άμεση έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων για το συνταγματικό μέλλον της χώρας, εξελίχθηκε η τραγωδία στο χωριό Κρίβενικ του Κοσσυφοπεδίου".

    [05] Μετοχές "φούσκες"

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "επί έξι ώρες εξετάζονταν χθες κατά αντιπαράσταση, ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας, κ. Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια ο πρόεδρος της Kontalexis Financial Services κ. Παναγιώτης Κονταλέξης, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού "SEVEN" κ. Γιώργος Μπατατούδης, ο εκπρόσωπος της εταιρίας με την επωνυμία ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ κ. Κωνσταντίνος Στέγκος και ο υπεύθυνος της εταιρίας ΑΤΤΙΚΑΤ κ. Παναγιώτης Πανούσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "με γοργούς ρυθμούς και διεξοδικές κινήσεις συνεχίζει η ανακρίτρια την έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση που αφορά στις γνωστές "φούσκες " του ΧΑΑ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "η 19η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, που ερευνά για τις μετοχές "φούσκες", κάλεσε χθες σε κατ αντιπαράσταση εξέταση τέσσερις επιχειρηματίες, οι οποίοι εάν και είχαν απολογηθεί πριν από αρκετές ημέρες, εντούτοις, φέρονται ότι έπεσαν σε κάποιες αντιφάσεις, με αποτέλεσμα πολλά σημεία να παραμείνουν αδιευκρίνιστα".

    [06] Ελληνοτουρκικά

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "πολύ σημαντικό χαρακτηρίζει η ελληνική διπλωματία το επικείμενο ταξίδι του Γ. Παπανδρέου στην Αγκυρα (5-6 Απριλίου) όπου θα έχει επαφές με την τουρκική ηγεσία με στόχο να εμπεδωθεί το καλό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα. Στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, συμβάλλει και η επικύρωση απο την ελληνική βουλή των επτά από τις εννέα συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Παπανδρέου - Τζέμ".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "στην Αγκυρα θα μεταβή την επόμενη εβδομάδα (Πέμπτη και Παρασκευή) ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και θα έχη σειρά συναντήσεων με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Μπ. Ετσεβίτ, τον αντιπρόεδρο ης κυβερνήσεως κ. Μ. Γιλμάζ, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ι. Τζέμ και τον ηγέτη του Εθνικιστικού Κόμματος κ. Ντ. Μπαχτεσλί".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και συγκεκριμένα η εφαρμογή της συμφωνίας Παπούλια Γιλμάζ αλλά και η υπογραφή συμφωνίας για συνεργασία των αρχηγών του Λιμενικού Ελλάδας και Τουρκίας στο θέμα των λαθρομεταναστών θα απασχολήσουν τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών κατά την επίσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου στις 5 Απριλίου στην Αγκυρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "διήμερη επίσκεψη στην Αγκυρα θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στις 5 και 6 Απριλίου, στοχεύοντας να κρατηθεί εν ζωή η διαδικασία διαλόγου και διμερούς ύφεσης".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ανάγκες 1,7 τρις. δρχ. Εντονος ο προβληματισμός χθες στην κυβερνητική επιτροπή".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Επιτέλους! Πρώτη μείωση εξοπλισμών. Εχασε τη μάχη ο Ακης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στροφή Σημίτη στην κοινωνική πολιτική. Αναβάλλεται η αγορά των EUROFIGHTER για να εξοικονομηθούν πόροι".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Λίφτινγκ με 4 τρις. στον προϋπολογισμό. Για ανάπτυξη, μείωση φόρων και κοινωνική πολιτική".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ριζοσπαστικά μέτρα. Θα συνδυασθούν με εφαρμογή του MARGIN".

    [08] Κοινωνική πολιτική

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Αποφασιστική στροφή προς την κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική, καθώς και την επιτυχή διοργάνωση της Ολυμπιάδας, με την ενίσχυση της απασχόλησης, την αναβάθμιση της υγείας και της παιδείας και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε έργα υποδομής εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 30 March 2001 - 16:02:40 UTC