Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-03-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/03/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Εγκαίνια νέου αεροδρομίου
  • [03] Συνέδριο ΝΔ
  • [04] Οικονομία
  • [05] Φοιτητικές εκλογές
  • [06] Πανωτόκια
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Οικονομία Τα χθεσινά εγκαίνια του νέου αεροδρομίου, οι σημερινές φοιτητικές εκλογές, συνέδριο ΝΔ, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η ρύθμιση για τα πανωτόκια είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πτήση για δύο. Σπάτα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ διεκδικούν την πατρότητα του έργου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πολιτικό καραγκιοζιλίκι. Σόου, χούντα και ... ΜΑΤ!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Και ... ρέστα ζητούν οι τραπεζίτες. Αντιδρούν για τα πανωτόκια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τι έκρυψε η σούπερ φιέστα. Με πολλές ατέλειες ξεκινούν οι πτήσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Μετά την ΚΟΜΙΣΙΟΝ και το ΔΝΤ ο "Εκόνομιστ" προβλέπει: Ελλειμμα αντί για πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κέρδισε το στοίχημα ο Λαλιώτης. Εργο πνοής για την Ελλάδα το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο της Ευρώπης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το ΠΑΣΟΚ απογειώνεται, ο κ. Καραμανλής χειροκροτεί. Ενωτικός ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέους φόρους φέρνουν οι σπατάλες. Τι συζητήθηκε χθες στη σύσκεψη Σημίτη - Παπαντωνίου - Δρύ.

    ΕΘΝΟΣ: Το μεγάλο στοίχημα. Οι 15 κρίσιμες ώρες για το πέρασμα στη νέα εποχή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πολύχρωμη φούσκα γιομάτη κομματισμό! Χωρίς αντίκρυσμα στα χρόνια προβλήματα των φοιτητών (και) οι εφετινές εκλογές τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκλογικά μαγειρέματα. Επιασαν δουλειά οι "εκλογομάγειροι" μετά την απογραφή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ψαλίδι 1 τρις. στους εξοπλισμούς. Στόχος 300 δις. στο "Δίκτυο των φτωχών", 200 φοροελαφρύνσεις.

    Espresso: Βασιλική Γκλέτσου: Δέχομαι τεστ DNA. Ο Αποστόλης είναι δικό μου παιδί. Έχω στοιχεία φωτιά, υποστηρίζει ο ντετέκτιβ της "άλλης μάνας".

    ΕΣΤΙΑ: Ξεχείλισε η υποκρισία. Κατά την χθεσινή τελετή των εγκαινίων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μεγαλεπήβολο το έργο, όμως τώρα αρχίζει το στοίχημα ... Πολιτική συναίνεση αλλά και δέος για την επόμενη μέρα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ελεύθεροι προς απογείωση.. Εγκαινιάστηκε το νέο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καλώς ήρθατε στο νέο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αντίο, Ελληνικό...

    ΝΙΚΗ: Ο Σημίτης απαντά στα γκάλοπ με ... Κοινωνικό "προσωπείο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οι σοδειές "καίγονται" από τη λειψυδρία.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Τα νέα μέτρα Σημίτη χάδι στη φτώχεια! Ποιές κατηγορίες εξετάζει το επιτελείο Γιαννίτση. Που θα βρουν τα λεφτά.

    Η ΧΩΡΑ: Σαρώνει η ΝΔ σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Φοιτητές-σπουδαστές ψηφίζουν σήμερα ΔΑΠ - ΝΔΦΚ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Πλαφόν" στο νερό με αυξήσεις - φωτιά. Η ΕΥΑΘ απειλεί τους καταναλωτές έως και με αφαίρεση των υδρόμετρών τους.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ασφυκτιούμε λόγω έλλειψης πόρων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ενοχα παυσίπονα προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία. Προσοχή! κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τα Σπάτα απογειώνονται. Η Θεσσαλονίκη κατω-γειώνεται.

    [02] Εγκαίνια νέου αεροδρομίου

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "είκοσι χρόνια μετά τα πρώτα σχέδια, τις συνεχείς παλινωδίες και τις ανώφελες καθυστερήσεις, η Αθήνα, η Ελλάδα, απέκτησαν ένα υπερσύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο, εφάμιλλο των μοντέρνων ευρωπαϊκών".

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "η χορωδία έψαλε "άλαλα τα χείλη των ασεβών", αλλά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης προτίμησε να εκφωνήσει λόγο απολύτως υπερκομματικό, κατά τα χθεσινά εγκαίνια του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα. Η πραγματικότητα δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί και γι αυτό αναγκάστηκε ακόμη και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής να χειροκροτήσει, αν και γνωρίζει βαθιά μέσα του ότι από την πίστα αυτού του αεροδρομίου αναμένει και το ΠΑΣΟΚ να απογειωθεί".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "η μεγαλειώδης χθεσινή τελετή εγκαινίων του νέου αεροδρομίου, ασφαλώς αποτέλεσε τη μεγάλη δικαίωση για τον Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος κέρδισε το μεγάλο στοίχημα που είχε βάλει με την ελληνική κοινωνία, στην οποία παρέδωσε έγκαιρα το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "τα πυρά μεταξύ Κώστα Λαλιώτη και Κώστα Καραμανλή δεν έλειψαν ούτε χθες ήταν όμως χαμηλότερου βεληνεκούς και δεν χάλασαν το κλίμα συναίνεσης έστω και επιφανειακής που επικράτησε κατά την όντως λαμπρή και αντάξια της σημασίας του μεγάλου έργου, τελετή εγκαινίων του νέου αεροδρομίου".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "για όλους τους Ελληνες ακόμα και τους τελευταίους δύσπιστους τα χθεσινά εγκαίνια του νέου Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας ήταν η ανατροπή κάθε αμφιβολίας. Για τις δυνατότητες του τόπου μας να πραγματοποιήσει ένα τόσο μεγάλο έργο υποδομής".

    Κατά την Espresso, "λάμψη, φώτα, στρας, πολυτέλεια, χλιδή ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής λαμπερής τελετής των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Ελεύθεροι προς απογείωση" γράφει ότι "με τη φράση αυτή , που χρησιμοποιεί ο Πύργος Ελέγχου, ο Κ. Σημίτης άναψε το "πράσινο" για την πρώτη επίσημη απογείωση αεροσκάφους της Ολυμπιακής. Το "Ελευθέριος Βενιζέλος" εγκαινιάστηκε πανηγυρικά, το Ελληνικό ζει τις τελευταίες ώρες του 70χρονου βίου του".

    [03] Συνέδριο ΝΔ

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "με..συνοπτικές διαδικασίες και με παιχνίδι του Καραμανλή οδηγείται η ΝΔ στο πέμπτο συνέδριο της Παρασκευής, που θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί Συνέδριο-εξπρές".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "με πυροτεχνήματα και ανούσια φραστικά "ανοίγματα" στην κοινωνία, θα επιχειρήσει η ηγεσία της ΝΔ να δώσει κάποιο "νόημα" στο συνέδριο και να στείλει κάποιο "μήνυμα" προς τα έξω, με δεδομένο ότι θα αναλωθεί κυρίως σε οργανωτικά ζητήματα".

    [04] Οικονομία

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "ρυθμό αναπτύξεως του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3%-3,5% για το 2001 και το 2002 και κατά 3,9% για το 2000, έναντι κυβερνητικών προβλέψεων για 5% και 4,5% αντιστοίχως προβλέπει για την ελληνική οικονομία η ετήσια έκθεσις του Economist Intelligent Unit. Επίσης σε αντίθεση με τις κυβερνητικές προσδοκίες ο Economist προβλέπει αδυναμία δημιουργίας πλεονάσματος εφέτος και μικρή ανάκαμψη του ΧΑΑ μέχρι το 2002".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "και τρίτη προειδοποίηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μετά την ΚΟΜΙΣΙΟΝ και το ΔΝΤ, η έκθεση του "Εκόνομιστ" αμφισβητεί τις κυβερνητικές προβλέψεις για την επόμενη διετία και κάνει λόγο για αισθητά χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης (3%-3,5%), για επιμονή της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα (11,4%) και για έλλειμμα του προϋπολογισμού, αντί του στόχου που έχει τεθεί για πλεόνασμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "πραγματικό κόλαφο για την κυβέρνηση αποτελούν οι επισημάνσεις του Economist Intelligent Unit για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας, ενώ οι παρατηρήσεις του διεθνούς φόρουμ για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αποκαλύπτουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη μειοδοτική εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα Βαλκάνια".

    [05] Φοιτητικές εκλογές

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "ξεκάθαρο, ηχηρό και αδιαμφισβήτητο πολιτικό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες δίνουν συμπεράσματα πολύτιμα για τους προσεκτικούς αναλυτές των αποτελεσμάτων. Στην παρούσα συγκυρία οι εκλογές αυτές αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον, διότι συμπίπτουν με μια φορτισμένη εκπαιδευτικά περίοδο, ενώ παράλληλα αποτελούν πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "το χαρακτήρα δημοσκόπησης για το θέμα των ΤΕΙ προσλαμβάνουν οι σημερινές αρχαιρεσίες των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "στις κάλπες σπεύδουν σήμερα οι φοιτητές και οι σπουδαστές όλης της χώρας, με τα αποτελέσματα των εκλογών να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μια μέρα πριν οι ψηφοφόροι προέβλεπαν νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για ακόμη μια χρονιά, με αύξηση μάλιστα του ποσοστού που "έπιασε" πέρσι, ενώ όσον αφορά τη συμμετοχή στις εκλογές και για το μέλλον των ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι απόψεις διϊσταντο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "περισσότεροι από 70.000 φοιτητές προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στους φοιτητικούς συλλόγους όλης της χώρας και τους αντιπροσώπους τους για τα πανσπουδαστικά συνέδριο της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "στις σημερινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές αναμένεται σαρωτική νίκη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις. Ο Κώστας Καραμανλής απευθυνόμενος χθες στους φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών τόνισε ότι η ΝΔ θέλει τους νέους πρωτοπόρους στο Νέο Ξεκίνημα του τόπου".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "άνοιξαν σήμερα οι κάλπες σε όλα τα πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας για τις φοιτητικές εκλογές. Το προεκλογικό κλίμα ήταν για μια ακόμη φορά υποτονικό και δεν προδίκασε ότι φέτος θα αλλάξουν εντυπωσιακά τα πράγματα, όσον αφορά τη συμμετοχή των φοιτητών".

    [06] Πανωτόκια

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι "πολλά κενά και ηθελημένες ίσως "ασάφειες" οι οποίες λειτουργούν υπέρ των τραπεζών, εμπεριέχονται στη νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα πανωτόκια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι "τις πέντε αδυναμίες της νέας ρύθμισης για τα πανωτόκια επεσήμανε με ανακοίνωσή της η ΝΔ μετά από σύσκεψη των βουλευτών του κόμματος μια μέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για οριστική λύση στο πρόβλημα που αφορά εκατομμύρια Ελληνες".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "την έντονη αντίδραση των δανειοληπτών αναμένεται να προκαλέσει η ψήφισης της νέας (τρίτη κατά σειρά) ρύθμισης της κυβέρνησης για τα πανωτόκια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Ενωση Καταναλωτών και Δανειοληπτών θ απαντήσει με μηνύσεις εναντίον των Τραπεζών για τοκογλυφία ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο μήνυσης και στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου με την κατηγορία συνέργειας στην τοκογλυφία". Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι είμαστε λαός που έχει μια δόση "τρέλας"! από τη μία η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για τα πανωτόκια, αν και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προστασίας Δανειοληπτών, υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλη ασάφεια στη ρύθμιση. Και από την άλλη τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια τέλος του 2000 ξεπέρασαν τα 4,4 τρις δρ".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Συνεδρίαση "ιδιωτικής στήριξης". Με άνοδο απάντησαν στις πιέσεις οι "υπό επιτήρηση" μετοχές".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκθεση του ΙΟΒΕ: Επιστρέφει η αισιοδοξία στην οικονομία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η Αθήνα δεν "εμπνέει" τους ξένους επενδυτές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Διελκυστίνδα αμυντικών και κοινωνικών δαπανών. Αύριο αποφασίζει η κυβερνητική επιτροπή".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ευφορία στις αγορές. Δημιουργούνται πάλι προσδοκίες ανάκαμψης στη Σοφοκλέους".

    [08] Οικονομία

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Οι επιχειρηματίες προβλέπουν άνοδο της παραγωγής των πωλήσεων και της απασχόλησης. Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες. Ιδιαίτερα θετικές οι εξελίξεις στις κατασκευές. Ανοδική αναμένεται η πορεία των εξαγωγών. Συγκράτηση των τιμών των αγαθών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 28 March 2001 - 14:38:53 UTC