Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-03-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/03/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] EΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/03/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] Πόρισμα για Πάσσαρη
  • [05] Αφθώδης πυρετός
  • [06] ΠΑΣΟΚ
  • [07] Νέα Δημοκρατία
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Σοφοκλέους

  • [01] EΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/03/2001

    Τα μέτρα κατά του αφθώδους πυρετού, οι εσωκομματικές εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το πόρισμα για την απόδραση Πάσσαρη και το ασφαλιστικό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δείπνο ανταρσίας με πολύ "παρασκήνιο". Βαθαίνει το χάσμα στο ΠΑΣΟΚ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κράτος ρεμούλας. Εκθεση - βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Φρενάρει ο Ακης τον Σημίτη. Μετά και τις αντιδράσεις Λαλιώτη - Βάσως.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πόρισμα - σοκ για τον Πάσσαρη. Ο Εισαγγελέας εντόπισε τα λάθη και τα ψέματα των υπευθύνων.

    Η ΑΥΓΗ: Δημοκρατικό μέτωπο κατά του τρομονόμου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 137.000 νέες θέσεις για την Ολυμπιάδα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εγγυημένες οι "καρέκλες". Οι όροι της εκεχειρίας στο ΠΑΣΟΚ. Αμοιβαίες υποσχέσεις για ενότητα, χωρίς εκπαραθυρώσεις στελεχών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σύνταξη μετά από 40 χρόνια δουλειάς. Εκτός από το ηλικιακό όριο των 65 ετών.

    ΕΘΝΟΣ: Οδηγός για έξοδο από το Δημόσιο. Απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα εν όψει του διαλόγου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οχι στην έλευση του κακόδοξου Πάπα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πόλεμος υπουργών. Ο ένας αποφασίζει, ο άλλος απορρίπτει, ο τρίτος τορπιλίζει και υπονομεύει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: οδηγός για το Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καραντίνα για τον αφθώδη. Πανικός στην Ευρώπη - μέτρα τώρα και στην Ελλάδα.

    Espresso: Ανάστατη η Πάτρα με τον Τσαρουχά και παντρεμένη Ζωγράφο.

    ΕΣΤΙΑ: 1,8 χλμ. τον χρόνο! Ο ρυθμός κατασκευής του Μετρό των Αθηνών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επαχθές κόστος, αβέβαιο το όφελος από το 2004. Εκθεση του ΚΕΠΕ επιχειρεί να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει... Παραβάσεις στην εκτέλεση δημοσίων έργων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διπλό ψαλίδι σε ύψος και χρόνο σύνταξης. Τι μπαίνει στο τραπέζι του ασφαλιστικού.

    ΝΙΚΗ: Ραντεβού στον ... αέρα. Σημίτης - Ακης για τα "Γιουροφάϊτερ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολοι στις 6μμ στο Πεδίον του Αρεως για την Κοινωνική Ασφάλιση.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Τι θα πει ο Σημίτης. "Ολοι στην ίδια βάρκα" ... αλλά ένας στο τιμόνι!

    Η ΧΩΡΑ: Τριπλό όχι στο Ασφαλιστικό. Ολοι οι εργαζόμενοι (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΔΑΣ) δεν θέλουν τα μέτρα Γιαννίτση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ταφόπλακα στη Διεθνή Εκθεση. Η κυβέρνηση έτοιμη να εκχωρήσει τη HELEXPO στο μοναδικό υποψήφιο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ηφαίστειο έτοιμο για έκρηξη το ΠΑΣΟΚ.

    [03] Ασφαλιστικό

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "διπλό ψαλίδι προτείνεται να πέσει στο ύψος των συντάξεων, με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού τους αλλά και στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (κάτω των 65 ετών). Οι αλλαγές αυτές θα συζητηθούν στον επικείμενο διάλογο για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "ανασφάλεια...έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση οι διαρροές θέσεων και προθέσεων των τελευταίων ημερών σχετικά με το ακανθώδες θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και η υποβόσκουσα κόντρα μεταξύ των υπουργών Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα η διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου πριν καλά καλά ξεκινήσει".

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "ξεσηκώνονται όλοι οι εργαζόμενοι κατά της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Και οι τρεις παρατάξεις στη ΓΣΕΕ, η κυβερνητική ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ που πρόσκειται στη ΝΔ και η ΔΑΣ δηλώνουν αποφασισμένες να μη συναινέσουν στα μέτρα Γιαννίτση που εκθεμελιώνουν όλα τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "σε δύο δόσεις θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα των Βρετανών για την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό. Η πρώτη, που θα αφορά στις αναλογιστικές διαπιστώσεις θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά το συνέδριο της ΓΣΕΕ που αρχίζει την προσεχή Πέμπτη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "το σύνθημα του αγώνα κόντρα στην αντιδραστική λαίλαπα που ετοιμάζει η κυβέρνηση - και με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο- με την ανοχή, αν και όχι την ανοιχτή βοήθεια του συναινετικού μπλοκ των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, αντηχεί απ άκρη σ άκρη σε όλη τη χώρα. Στο επίκεντρο του αγώνα σήμερα είναι το κεφαλαιώδες ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι "πράσινο φως για τα μέτρα που θα φέρουν τα πάνω κάτω στον προγραμματισμό των ασφαλισμένων για τη σύνταξη, ανάβει σήμερα ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "παρά τις διαβεβαιώσεις και διαψεύσεις της κυβέρνησης ότι οι αλλαγές δεν θα θίξουν τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, πληροφορίες λένε ότι ο βρετανικός οίκος θα προτείνει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, με παράλληλη αύξηση του εργασιακού βίου στα 40 χρόνια".

    [04] Πόρισμα για Πάσσαρη

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "ευθύνες στον ιατρό και σε τρία μέλη του συμβουλίου των φυλακών για την απόδραση Κ. Πάσσαρη επιρρίπτει το πόρισμα που παρέδωσε ο Εισαγγελεύς των Φυλακών στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιώς, ζητώντας την ποινική δίωξη του πρώτου για παράβαση καθήκοντος και των υπολοίπων για αμέλεια του υπαλληλικού κώδικος".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "μέσα σε ένα γενικό κλίμα "χαλαρότητας" πηγαινερχόταν από τη φυλακή στα νοσοκομεία ο 26χρονος Κώστας Πάσσαρης, που σχεδίαζε και την παραμικρή λεπτομέρεια της απόδρασής του. Μάλιστα, φαίνεται ότι ο επικίνδυνος δραπέτης είχε στη διάθεσή του 11 ολόκληρες μέρες για να οργανώσει την τελευταία πράξη του σχεδίου του που "γράφτηκε" στις 16 Φεβρουαρίου, στο Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών και στοίχισε τη ζωή σε δύο αστυνομικούς".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "το ενδεχόμενο να έφυγε με το όπλο από τον Κορυδαλλό ο Κ. Πάσσαρης αφήνει ανοιχτό στο πόρισμά του ο εισαγγελέας, αφού όπως επισημαίνει, δεν του είχε γίνει σωματική έρευνα. Ο εισαγγελέας ζήτησε την ποινική δίωξη του γιατρού των φυλακών Χρήστου Δημάκη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "το διαλυμένο σύστημα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης στο χώρο της Δικαιοσύνης καταδεικνύει το πόρισμα της Εισαγγελίας Πειραιά για την απόδραση του επικίνδυνου κακοποιού Κώστα Πάσσαρη. Ο ερασιτεχνισμός στην όλη επιχείρηση μεταφοράς του κρατουμένου που κόστισε τη ζωή δύο αστυνομικών είναι καταφανής".

    [05] Αφθώδης πυρετός

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "τα πρώτα κρούσματα αφθώδους πυρετού στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι γεγονός, εντείνοντας το κλίμα ανησυχίας στους κόλπους της ΕΕ. Η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ αποφάσισε χθες την απαγόρευση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες των εξαγωγών ζώντων ζώων από τη Γαλλία".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "πανευρωπαϊκό συναγερμό σήμανε χθες η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ, μετά τον εντοπισμό της πρώτης εστίας αφθώδους πυρετού στη Γαλλία. Τα μέλη της επιτροπής θα ακούσουν τις εξηγήσεις της Γαλλίας πριν συζητήσουν την ενδεχόμενη λήψη μέτρων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "ο αφθώδης προ των πυλών και της Ελλάδας. Η χώρα μας έκλεισε χθες τα σύνορα για τα γαλλικά κρέατα και ζωοκομικά προϊόντα. Με πρόσθετα δε μέτρα ελέγχει τις εισαγωγές απ όλες πλέον τις χώρες, όπως δήλωσε χθες στην "Ε" ο Γ. Ανωμερίτης. Εχουν κλείσει ήδη τα σύνορα για αμνοερίφια από Αλβανία και Σερβία, ενώ μικρές ελεγχόμενες εξαιρέσεις γίνονται (εν όψει πασχαλινής αγοράς) για τις εισαγωγές κρεάτων από Σκόπια και Βουλγαρία".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "τα πρώτα κρούσματα αφθώδους πυρετού στην ηπειρωτική Ευρώπη εντοπίστηκαν χθες σε αγρόκτημα στη βορειοδυτική Γαλλία. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έλαβε αυστηρά μέτρα προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας, ενώ η μόνιμη κτηνιατρική επιτροπής της ΕΕ συνήλθε εκτάκτως χθες στις Βρυξέλλες και αποφάσισε την απαγόρευση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες των εξαγωγών ζώντων ζώων από τη Γαλλία".

    [06] ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "καθαρά ... πολεμικό είναι πλέον το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ εν όψει της μεθαυριανής διήμερης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ απόψε βράδυ ξεκινά στη Χαριλάου Τρικούπη η κρισιμότατη συνεδρίαση του ΕΓ όπου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί ενώπιος - ενωπίω με την "πέτρα του σκανδάλου", δηλαδή τον ... "μπουρλοτιέ-ρη" του εσωκομματικού κλίματος κ. Θόδωρο Πάγκα-λο".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ η οποία θεωρείται πολύ κρίσιμη για τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος".

    Η Espresso εκτιμά ότι "ισορροπία τρόμου" διαμορφώνεται πλέον στο ΠΑΣΟΚ καθώς όλες οι πλευρές παραμένουν ουσιαστικά αμετακίνητες στις θέσεις τους. Ωστόσο...συμφωνούν ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να ασκήσει και να ολοκληρώσει το έργο της, αφού αυτό θα αποτελέσει το μοναδικό κριτήριο για την ανανέωση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στις επόμενες εθνικές εκλογές".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ τονίζει ότι "αποφασισμένος να εξηγηθεί καθαρά με όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, προσέρχεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην αποψινή κρίσιμη συνεδρίαση του ΕΓ σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και "να κλείσει εδώ" ο κύκλος της εσωστρέφειας που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ".

    [07] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι " το θέμα θέσπισης ή μη θέσης γραμματέα στην ΚΕ εξακολουθεί να διχάζει την ΚΟ της ΝΔ λίγες εβδομάδες πριν από το κρίσιμο συνέδριο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "δύο περίπου εβδομάδες προτού ξεκινήσουν οι εργασίες του συνεδρίου της ΝΔ δύο φαίνεται να είναι τα μεγάλα ζητήματα που εξετάζουν από διαφορετική οπτική γωνία οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ και ενίοτε διχάζουν το κόμμα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "οι διαφωνίες που εκφράστηκαν στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ σχετικά με τη σκοπιμότητα της θεσμοθέτησης θέσης γραμματέα του κόμματος συνεχίστηκαν χθες στα ερτζιανά, δια μέσου των οποίων οι υπέρμαχοι και οι πολέμιοι της σχετικής πρότασης διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κ. Καραμανλής δεν έχει εκφράσει θέση, καθώς δεν επιθυμεί να επηρεάσει την προσυνεδριακή συζήτηση".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πιστοληπτική αναβάθμιση. από τον οίκο Standard & Poor's για την Ελλάδα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αναβαθμίζει την Ελλάδα και η Moody's. Μάιο μαζί με την MSCI".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αναβάθμιση από την S&P. Πρώτη κίνηση στη διαδικασία εισόδου στο κλαμπ των αναπτυγμένων χωρών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η υπερατλαντική πτώση άγγιξε ελάχιστα το ΧΑΑ. Αντίσταση στις πιέσεις χάρη στην περιφέρεια".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Νέα Deals στο προσκήνιο. Εξαγορές με swaps μετοχών και τραπεζικές εγγυήσεις".

    [09] Σοφοκλέους

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Ο διεθνής οίκος Standard & Poor's προβλέπει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την προσεχή 5ετία θα υπερβούν σταθερά το 4,5%, αξιοποιώντας τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων, τα κοινοτικά κονδύλια, αλλά και τα έργα που επιβάλλουν οι προετοιμασίες για την Ολυμπιάδα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 14 March 2001 - 17:07:04 UTC