Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-03-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/03/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Χρηματιστήριο
  • [03] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ
  • [04] Θάνατος 3χρονου
  • [05] ΠΓΔΜ-Κόσοβο
  • [06] Ολυμπιάδα
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Χρηματιστήριο Οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, η γραφειοκρατία στις δωρεές για θεραπεία ασθενών, η κατάσταση στη μεθόριο ΠΓΔΜ - Κοσόβου, η πορεία των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και η χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η κυβέρνηση της στρογγυλής τραπέζης. Συγκλονίζεται το ΠΑΣΟΚ από τα "μυστικά δείπνα".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αρχισε η κάθαρση. Ο κ. Σημίτης στέλνει μήνυμα για την οριστική πάταξη της διαφθοράς!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Συνένοχη στο "έγκλημα" Πετρόλα. Η κυβέρνηση αποκρύπτει τους κινδύνους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σταδιακή άρση της μονιμότητας. Με ιδιωτικές συμβάσεις οι προσλήψεις στο δημόσιο.

    Η ΑΥΓΗ: Βήμα σταθεροποίησης στα Βαλκάνια. Ελπίδες ότι θα ελεγχθεί η κρίση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κίνηση Σημιτικών προκαλεί επικίνδυνους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Φράξιες και ίντριγκες καταγγέλλουν όλοι για όλους. Μετά τα "τραπεζώματα" άρχισαν τα συντροφικά μαχαιρώματα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στο απόσπασμα οι εμπορικές επιχειρήσεις. Ισχυρό πλήγμα από τις υπερβολικές αυξήσεις στα ακίνητα.

    ΕΘΝΟΣ: Σήμα κινδύνου για τον Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κίνδυνος: επιστροφή, στο βούλγαρο - μακεδονικό μέτωπο του 1912-13.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεσηκωμός στο ΠΑΣΟΚ. Ετοιμη η παλιά φρουρά να δώσει καταλυτικό χτύπημα στον Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: οι τιμές για Στερεά και Ιωάννινα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εστιατόριον το "Ωραίον ΠΑΣΟΚ". Ποιοί μαγειρεύουν κλίμα με γεύματα ανύπαρκτα ή και υπαρκτά.

    Espresso: Οδοντίατρος κινδυνεύει να μείνει άνεργη για τις καυτές εμφανίσεις της.

    ΕΣΤΙΑ: Φιλάνθρωποι Ελληνες απάνθρωπο κράτος. Προφητικό άρθρο του έτους 1934.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέο και ελπιδοφόρο σκηνικό για το ΧΑΑ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 40 δις στην Υγεία για συστήματα πληροφορικής. Αλέκος Παπαδόπουλος: "Αναγκαία η πληροφόρηση στην Υγεία".

    ΤΑ ΝΕΑ: Μπούς - Μπλέρ πιέζουν να μας πουλήσουν όπλα 2,5 τρις. Και οι Γερμανοί στο παιχνίδι.

    ΝΙΚΗ: "Mezzo-Mezzo" το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση στα ... δείπνα αναστενάζει.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μνημόνιο κατά των εργατών υπέγραψε η ΓΣΕΕ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Αγωνία στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Που το πάνε Σημίτης και οι 4.

    Η ΧΩΡΑ: Δημόσιο: Χείμαρρος εξωδίκων για το "Πόθεν έσχες". Και απεργίες ετοιμάζει η ΑΔΕΔΥ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μοντέλα και μπάρμεν τα πρότυπα των νέων. Συγκλονιστικά τα συμπεράσμα-τα έρευνας μεταξύ ατόμων 15-25 ετών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Διατροφικά σκάνδαλα απειλούν την υγεία του λαού.

    [02] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η βελτίωση των χρηματιστηριακών συνθηκών διεθνώς, σε συνδυασμό με την έκθεση της Morgan Stanley, που χαρακτήριζε την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά υποεκτιμημένη, μετέβαλαν το κλίμα στη Σοφοκλέους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "ο χαρακτηρισμός της 'υπερπουλημένης' αγοράς στην έκθεση της Morgan Stanley για τη Σοφοκλέους έδωσε σημαντική ώθηση χθες στις τιμές των μετοχών και εκτόξευσε το Γενικό Δείκτη κοντά στις 3.300 μονάδες, μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ταλαιπωρίας του".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "οι θεσμικοί επενδυτές ξεσπάθωσαν χθες στη Σοφοκλέους. Οι επιφυλάξεις τους για την αγορά παραμερίστηκαν, ενώ οι ανησυχίες τους έγιναν φτερό στον άνεμο και όρμησαν στο ταμπλό. Οι διαχειριστές των μετοχικών εσωτερικού κινήθηκαν επιθετικά από φόβο μήπως μείνουν εκτός αγοράς. Το σπίρτο που άναψε τη φωτιά στο 'ναό' του χρήματος ήταν η θετική αναφορά της Morgan Stanley για το ελληνικό χρηματιστήριο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "το αγοραστικό πανηγύρι που έχει στηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Σοφοκλέους, όχι μόνο δεν λεει να κοπάσει, παρά τα σημαντικά (έως και εξωφρενικά) κέρδη που έχουν καταγραφεί στις τιμές των περισσότερων μετοχών, αλλά μέρα με την ημέρα 'ανάβει' όλο και περισσότερο, δημιουργώντας αφ' ενός προσδοκίες για αλλαγή της πτωτικής τάσης των τελευταίων 16 μηνών, αφ' ετέρου όμως εντείνοντας και τις ανησυχίες για ενδεχόμενο απότομο 'γύρισμα'".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "στον απόηχο της προβλέπουσας καλύτερες αποδόσεις έκθεσης της Morgan Stanley, το Χρηματιστήριο σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο κατά 3,21%, με κλείσιμο στις 3,276,25 μονάδες, κέρδη για 351 μετοχές και με αξία συναλλαγών 104,7 δις. δρχ. Ενθαρρυντικό στοιχείο το αγοραστικό ενδιαφέρον των θεσμικών, των αφυπνισθέντων ιδιωτών, αλλά και των λόμπι".

    [03] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "κορυφώνεται η αγωνία του κόσμου του ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα. Οι εσωκομματικές συγκρούσεις, όπως είναι πασίδηλο πλέον, μέρα τη μέρα όχι μόνο δεν εκτονώνονται, αλλά αντίθετα διευρύνονται, και εν προκειμένω στο 'μέτωπο' των κορυφαίων στελεχών με τον πρωθυπουργό, με χαρακτηριστικότερη ίσως -αλλά όχι μοναδική - την περίπτωση Πάγκαλου, τείνουν να προσλάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "στην πλέον ταραχώδη περίοδο της τελευταίας τριετίας βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται κομμένο και πάλι στα δύο και κλυδωνίζεται επικίνδυνα από την ανοιχτή αντιπαράθεση του Κώστα Σημίτη με τα κορυφαία και ιστορικά στελέχη του κόμματος, που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός, με τις αναφορές του περί 'αλλαγής ιδεών και προσώπων', αλλά με τα περί 'κουρασμένης γενιάς του '74' επιχειρεί να τα περιθωριοποιήσει και να τα αποστρατεύσει πολιτικά".

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι "στον αστερισμό των δείπνων βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ και το μυστικό δείπνο των '6' στο σπίτι του Χρήστου Πρωτόπαπα αποτέλεσε την θρυαλλίδα για να ξεσπάσει η σύγκρουση μεταξύ 'εκσυγχρονιστών' και 'ιστορικής ηγεσίας', ενόψει του 6-ου Συνεδρίου και της 'μετά-Σημίτη" εποχής στο κυβερνών κόμμα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "πρωτοβουλία για 'νέο δείπνο' εκσυγχρονιστών έχει αναλάβει τέως υπουργός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ένα στέλεχος που κατέχει συγκεκριμένη θέση στον κομματικό μηχανισμό και αποδέκτες της πρόσκλησής του είναι όλοι εκείνοι που πρόσφεραν τα μέγιστα στην αναρρίχηση του κ. Σημίτη στην κρατική και κομματική εξουσία (και στην εδράιωσή του σε αυτές) αλλά σήμερα βρίσκονται 'εκτός παιχνιδιού'".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "ουδείς πλέον μπορεί όχι να γνωρίζει, αλλά ούτε καν να εκτιμήσει το χαρακτήρα με τον οποίο θα εκδηλωθεί η δεδομένη κρίση που υπάρχει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και η οποία τείνει να λάβει γενικευμένα χαρακτηριστικά".

    [04] Θάνατος 3χρονου

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "συνεχίζει να προκαλεί ο πρωθυπουργός ακόμα και μετά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει για την αδικαιολόγητη συμπεριφορά της κυβέρνησης και που είχε ως κατάληξη το θάνατο του Παναγιώτη Βασιλέλλη".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "ενώ από τα μέσα ενημερώσεως αποκαλύπτονται πλέον καθημερινώς νέα κρούσματα εμπλοκής της γραφειοκρατίας σε υποθέσεις ανθρώπινου πόνου, η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε νέα ανακοίνωση για την υπόθεση του αδικοχαμένου τρίχρονου Π. Βασιλέλλη από την Μυτιλήνη".

    Ο ΛΟΓΟΣ σε σχόλιό του αναφέρει ότι "το πρόβλημα είχε επισημανθεί πριν από τις τελευταίες εκλογές. Η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει το κοινωνικό της πρόσωπο. Πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είχαν στηρίξει αυτή τη θέση. Τον τελευταίο μήνα από μια σειρά γεγονότα αυτό το 'πρόσωπο' έχει γίνει άυλο. Ειδικά με το θέμα του μικρού Παναγιώτη από τη Μυτιλήνη, το πρόβλημα κορυφώθηκε".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "μετά το τραγικό περιστατικό του θανάτου του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλλη, ακόμη μια περίπτωση παιδιού που πάσχει από την ίδια ασθένεια είδε το φως της δημοσιότητας, και εκφράζονται ευχές ώστε η ελληνική γραφειοκρατία να μη σταθεί εμπόδιο κι αυτή τη φορά".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "στη χώρα των αγγέλων βρίσκεται πλέον ο μικρός Παναγιώτης από τη Μυτιλήνη, καθώς τα γραφειοκρατικά γρανάζια του πολιτικού μας συστήματος του κλείδωσαν για πάντα την πόρτα της ελπίδας".

    [05] ΠΓΔΜ-Κόσοβο

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "το πεδίο των σφοδρών συγκρούσεων που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, το χωριό Τανούσεφτσι της ΠΓΔΜ, εγκατέλειψαν οι ένοπλοι Αλβανοί εξτρεμιστές που το έλεγχαν από τις αρχές του Ιανουαρίου. Το ΝΑΤΟ αναμένεται να επιτρέψει στις σερβικές δυνάμεις να μπουν στη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος ενός τμήματος κοντά στην ΠΓΔΜ, ενώ ο αριθμός των νεκρών από την τρομοκρατική δράση των Αλβανών αυξάνεται συνεχώς...".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "ο συντονισμός των προσπαθειών όλων των βαλκανικών κρατών για την αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Σκοπίων-Κοσσυφοπεδίου είναι το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά και για τον λόγο αυτό εμφανίζεται ικανοποιημένη από την πρωτοβουλία του Βούλγαρου πρωθυπουργού Ιβάν Κοστόφ να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Σημίτη".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "το ΝΑΤΟ αποφάσισε χθες να επιτρέψει την ελεγχόμενη ανάπτυξη σερβικών δυνάμεων στη ζώνη ασφαλείας μεταξύ Ν. Σερβίας - ΠΓΔΜ, το εύρος της οποίας θα μειωθεί από τα πέντε στο ένα χιλιόμετρο, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ότι αυτό θα ισχύει σε όλο το μήκος της. Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τη βία στην ΠΓΔΜ, απέρριψε ωστόσο το αίτημα των Σκοπίων για ζώνη ασφαλείας στα σύνορα με το Κόσοβο. Τηλεφωνική επικοινωνία Κ. Σημίτη με το Βούλγαρο ομόλογό του χθες για την κρίση στην ΠΓΔΜ".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "ο γιουγκοσλαβικός στρατός επιστρέφει σταδιακά στη μεθόριο Σερβίας-ΠΓΔΜ, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε χθες το ΝΑΤΟ, με προφανή στόχο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ασφαλείας των τελευταίων εβδομάδων στη θερμή αυτή περιοχή. Οι μόνιμοι πρεσβευτές των 19 χωρών της Συμμαχίας συμφώνησαν να επιτρέψουν στις σερβικές δυνάμεις να εισέλθουν στη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος ενός τμήματος της μεθορίου με την ΠΓΔΜ, όπου η δράση των Αλβανών ανταρτών συνεχίζεται".

    [06] Ολυμπιάδα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "με ... αιχμές και επισείοντας το φάκελο με το έργο της Οργανωτικής Επιτροπής, απάντησε η Γιάννα Αγγελοπούλου στις κατηγορίες που έχει δεχθεί τον τελευταίο καιρό από κυβερνητικά στελέχη, τόσο για ... προσωπική εκμετάλλευση των καλών της σχέσεων με τη ΔΟΕ όσο και για καθυστερήσεις σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "με μία αποκάλυψη για τα προσωπικά της σχέδια, που αφορούν τη μόνιμη εγκατάστασή της στην Ελλάδα, συνοδεύτηκε η χθεσινή παρουσίαση από την κ. Αγγελοπούλου και τα υπόλοιπα μέλη του "Αθήνα 2004" του επιχειρησιακού σχεδίου της Οργανωτικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "ύστερα από εννεάμηνη 'νηστεία' ενημέρωσης από επίσημα χείλη για το έργο της ΟΕΟΑ, χθες επήλθε ένας ... καταιγισμός πληροφοριών και στοιχείων για το πολύπλοκο εγχείρημα αλλά και σεναρίων για το μέλλον της σημερινής προέδρου της Οργανωτικής".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ανοιξε ο δρόμος για 600 δις. από τα επιχειρησιακά προγράμματα του Γ' ΚΠΣ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανοδος 3,21% και κέρδη για όλες πλην 7..Αριστος οιωνός ο τζίρος".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στ άρματα" πάλι οι επενδυτές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μίνι ράλι στο ΧΑΑ μετά τις θετικές εκτιμήσεις".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Οι θεσμικοί τρέχουν τώρα να ...προλάβουν. Η αγορά αποκτά ισχυρή δυναμική".

    [08] Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "με κέρδη 352 μετοχές. Πολλοί τίτλοι "κλείδωσαν" στο limit up. Ο ενθουσιασμός των επενδυτών κίνδυνος για μη επιλεκτικές αγορές. Και οι 16 κλαδικοί δείκτες έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Τζίρος 105 δις".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 9 March 2001 - 19:36:07 UTC