Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-02-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/02/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Χρηματιστήριο - Μετοχές "φούσκες"
  • [03] Πάσσαρης
  • [04] Τουρκία - Πολιτική κρίση
  • [05] Νέα Δημοκρατία
  • [06] Ενοπλες Δυνάμεις- Κρίσεις
  • [07] Σκοπιανό
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Χρηματιστήριο Η πολιτική κρίση στην Τουρκία, οι αποστρατείες και προαγωγές στις Ενοπλες Δυνάμεις, τα εσωκομ-ματικά της ΝΔ, το Σκοπιανό, τα πρόστιμα για μετοχές - "φούσκες" και οι έρευνες για τη σύλληψη Πάσσαρη είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ποιοί φεύγουν, ποιοί μένουν. Επεσαν κεφάλια στις Ενοπλες Δυνάμεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προαγωγές και αποστρατείες. Κομματικά κριτήρια στις κρίσεις σε Στρατό, Ναυτικό, Αεροπορία.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εμπάργκο των μηχανικών. Θηλιά Λιάσκα σε Σημίτη-Ευθυμίου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα κόλπα με τις "φούσκες". Σοφοκλέους: Να πως πήραν τα λεφτά του κοσμάκη.

    Η ΑΥΓΗ: Οι ΗΠΑ "νομοθετούν" στην Ελλάδα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αβραμόπουλο "βλέπουν" οι Αμερικανοί. Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Γουόλ Στρήτ Τζόρναλ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ολες οι αλλαγές σε όλα τα 89 κλειστά επαγγέλματα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέο χαράτσι στα ακίνητα. "Ξέχασαν" να αναπροσαρμόσουν τα φορολογικά κλιμάκια!

    ΕΘΝΟΣ: Διπλή ευκαιρία για πρόσληψη στο Δημόσιο. Εγκρίθηκαν4.113 θέσεις σε 140 ΝΠΔΔ. Προκήρυξη για 1.116 θέσεις αποφοίτων ΤΕΙ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μήπως μας παίζουν τον ... παπά, για τον Πάπα; Εδώ και τώρα η ΔΙΣ να απαντήσει για την έλευση ή όχι του Αιρεσιάρχη Καρόλου Βοϊτίλα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανοιξε τα χαρτιά του ο Αβραμόπουλος. Σε μια εκ βαθέων εξομολόγησή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πακέτο 7.078 νέων θέσων στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καμπάνα 1 δις για μια "φούσκα". Πως μια μετοχή από 61 δρχ πήγε 190.000 τώρα 719.

    Espresso: Ξεσπάει η μάνα του φονιά. Αυτή η γυναίκα έκλεισε το σπίτι μου

    ΕΣΤΙΑ: Στερεοφωνική αντιπολίτευσις. Καραμανλής και Αβραμόπουλος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δεινή εσωτερική κρίση ξέσπασε στην Τουρκία. Ρήξη κορυφής, με κατάρρευση αγορών - Επαγρύπνηση στην Αθήνα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ποιοί όπλησαν το χέρι του Πάσσαρη! Ακαρπες οι έρευνες - Αναπάντητα τα ερωτηματικά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μάχη Μαραθώνα κυβέρνησης - 2004 με Αρχαιολογική Εταιρία. Διχάζει το Κωπηλατοδρόμιο.

    ΝΙΚΗ: Νέο δόγμα από τον Ακη για τους εξοπλισμούς. Αυτοδύναμη πολεμική βιομηχανία στο πλαίσιο της ΕΕ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τσουχτερές ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Καραμανλής: "Καψούρα" για Σουφλιά αλλά φοβάται ... χυλόπιτα! Τρέμει Αβραμόπουλο. Λέει ΝΑΙ για Σαμαρά.

    Η ΧΩΡΑ: Οι νονοί της νύχτας ψάχνουν τον Πάσσαρη! Μπλόκα και εξονυχιστικές έρευνες σε όλη την Αττική.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μικρόβιο - φονιάς στο Ιπποκρά-τειο. Πέθαναν διαδοχικά τέσσερα εγχειρισμένα νεογνά μέσα σε μια ώρα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το όνομα των Σκοπίων παραμένει μετέωρο.

    [02] Χρηματιστήριο - Μετοχές "φούσκες"

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "τα κόλπα με τις μετοχές- "φούσκες" έρχονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας, μετά τις έρευνες που διενεργεί και τις ποινές που επιβάλλει και γνωστοποιεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Χθες, οι εποπτικές αρχές προχώρησαν στην επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 1.032 δις δρχ για την υπόθεση της εταιρίας "Αθηναϊκές Συμμετοχές".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "αγρίεψε" η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έριξε Χθες πρόστιμα συνολικού ύψους 1,12 δις δρχ. Πρόκειται για τα υψηλότερα πρόστιμα που έχει επιβάλει η Επιτροπή σε επιχειρηματίες και εισηγμένες επιχειρήσεις. Η σοβαρότερη υπόθεση αφορά σε χειραγώγηση της μετοχής των Αθηναϊκών Συμμετοχών κατά το 1999 αλλά και το 2000. Το συνολικό πρόστιμο σε τρεις off shore, μια εισηγμένη και τρεις επιχειρηματίες που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, φτάνει τα 1,03 δις δρχ".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "πρόστιμα 1,03 δις για διάφορες παράνομες πράξεις που σχετίζονται με συναλλαγές στη μετοχών των "Αθηναϊκών Συμμετοχών Κεφαλαίού", δηλαδή για χειραγώγηση, κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης, παραπληροφόρηση και παράλειψη ενημέρωσης επεβλήθησαν στους Παύλου Παπαδόπουλο, Ευάγγελο Μυτιληναίο και Ανδρέα Κορασίδη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "η πιο ηχηρή καμπάνα-1 δις δρχ- έπεσε Χθες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην πιο χαρακτηριστική ίσως "φούσκα", τις "Αθηναϊκές Συμμετοχές". Συμμέτοχοι στο πρόστιμο ο Πόλ Παπαδόπουλος (660 εκ. δρχ), ο Ευ. Μυτιληναίος (82 εκ) και ο Ανδρέας Κορασίδης (7 εκ). Ο πρώτος έδιδε εσωτερική πληροφόρηση σε τρεις δικές του "παράκτιες" εταιρίες, οι οποίες με αγοραπωλησίες ανέβαζαν τη μετοχή στα ύψη".

    [03] Πάσσαρης

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "την εκτίμηση ότι οι δύο αστυνομικοί που έχασαν τη ζωή τους και ο Ειδικός Φρουρός των Φυλακών που τραυματίστηκε σοβαρά από το πιστόλι του κ. Πάσσαρη δεν γνώριζαν πόσο επικίνδυνος είναι λόγω των παραπεμπτικών για μεταγωγή στα οποία αναφερόταν ως ένα κοινός κλέφτης, διατύπωσε Χθες ο Αρχηγός της Αστυνομίας που παραδέχθηκε ότι έγιναν παραλείψεις από πλευράς ΕΛΑΣ κατά τη μεταφορά του κακοποιού ενώ την ίδια ώρα οι έρευνες που διεξάγονταν δεν είχαν φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 26χρονου Κωνσταντίνου Πάσσαρη, τρία 24ωρα μετά το μακελειό στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας, που στοίχισε τη ζωή δύο αστυνομικών και τον σοβαρό τραυματισμό ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου. Ολα τα πιθανά μέρη εντός και εκτός Αττικής όπου θα μπορούσε να είχε καταφύγει ο δραπέτης ερευνήθηκαν εξονυχιστικά, αλλά δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να οδηγεί στα ίχνη του".

    Η Espresso γράφει ότι "δυνατές "άκρες" μέσα και έξω από τις φυλακές αποδεικνύεται πως έχει το 26χρονος μακελάρης, ο οποίος επί τέσσερα ολόκληρη 24ωρα παραμένει άφαντος παρά το γιγαντιαίο ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν στο σχόλιό τους, μεταξύ άλλων "ωσάν να επρόκειτο για χρεοφειλέτη και όχι για αδίστακτο κακοποιό...'Η ωσάν να είναι δυσδιάκριτη η διαφορά ανάμεσα στον έναν και στον άλλον...Ετσι ακριβώς έγιναν τα μεγάλα λάθη που στοίχισαν τη ζωή δύο αστυνομικών μέσα στο Γενικό Κρατικό. Και αντί να μένει κανείς στα εντυπωσιακά αλλά δευτερεύοντα στοιχεία του διπλού φονικού και της απόδρασης του δράστη...πιο χρήσιμο θα ήταν να δει την ουσία που δεν είναι -δυστυχώς - άλλη από την έλλειψη επαγγελματικής αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και των κακοποιών".

    [04] Τουρκία - Πολιτική κρίση

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι " σε μείζονα αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ με τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ οδηγήθηκε Χθες το περιβόητο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της γείτονος, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρότατη πολιτική κρίση. Παρά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μ. Γιλμάζ ότι δεν θα παραιτηθεί η κυβέρνηση, η κρίση δεν φαίνεται εύκολα να αποκλιμακωθεί".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "η πρωτοφανής αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ με τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας οδήγησε για πρώτη φορά στα χρονικά στη διακοπή της συνεδρίασης και δημιούργησε μια πολιτική κρίση που δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "με νέα διεθνή κρίση-πολιτική και οικονομική- απειλείται από Χθες η γειτονική Τουρκία, μετά την ευθεία σύγκρουση του προέδρου της Δημοκρατίας Αχμέντ Σεζέρ και του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ".

    [05] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι " σε οργανωτικά ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας φαίνεται να εξαντλείται προς το παρόν η εσωκομματική αντιπαράθεση στη ΝΔ ενόψει του συνεδρίου, καθώς στα ζητήματα της γενικότερης νεοφιλελεύθερης πολιτικής υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ των στελεχών".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "την αμηχανία και τον πανικό του για τις εξελίξεις που έρχονται στην Κεντροδεξιά αλλά και το άγχος για το προσωπικό του μέλλον είναι τα δύο στοιχεία που προσπάθησε να κρύψει ο Κ. Καραμανλής στη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. αλλά ούτε το ένα ούτε το άλλο κρύβονται".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "σε προεκλογικό ρυθμό θα κινηθεί από την επόμενη ημέρα του Συνεδρίου της η ΝΔ καθώς το επιτελείο της Ρηγίλλης θα υψώσει κατακόρυφα τους τόνους αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει εκ νέου τη λαϊκή εντολή".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι " αυτοδύναμη, αλλά με τον Γιώργο Σουφλιά στους κόλπους της, επιδιώκει να πορευθεί η ΝΔ και για τον λόγο αυτό απορρίπτει την πρόταση Σαμαρά για συγκρότηση κοινού κεντροδεξιού ψηφοδελτίου, όμως εντείνει την προσπάθεια προσέλκυσης του Σαρακατσάνου πολιτικού".

    [06] Ενοπλες Δυνάμεις- Κρίσεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "χωρίς απρόοπτα και με βάση την επετηρίδα άρχισαν Χθες οι έκτακτες κρίσεις των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στους βαθμούς αντιστρατήγου, αντιναυάρχου και αντιπτεράρχου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "την αποστρατεία δέκα ανωτάτων αξιωματικών που προέρχονται από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, την προαγωγή εννέα υποστρατήγων στο βαθμό του αντιστράτηγου και τη διατήρηση πέντε αξιωματικών στην "ελίτ" της ανώτατης στρατιωτικής ιεραρχίας αποφάσισε Χθες εκτάκτως το Συμβούλιο ΑΡχηγών Γενικών Επιτελείων του Ελληνικού Πενταγώνου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "σε πρωτοφανή "εκκαθάριση" στην κορυφή της πυραμίδας των Ενόπλων Δυνάμεων - και κυρίως του Στρατού Ξηράς - οδήγησε η πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Ωστόσο, το υπουργείο Αμύνης σε μια επιχείρηση συσκότισης απέφυγε επιμελώς να ανακοινώσει επίσημα την αποστρατεία και των δέκα αντιστράτηγων".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "άνω κάτω έκανε πάλι τις Ενοπλες Δυνάμεις ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση έκανε τις τακτικές κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών. Η τακτική της θύμισε την πρακτική που ακολούθησαν οι πρώτες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετά το 1981, αφού, όπως ανέφεραν Χθες με τηλεφωνήματά τους στον ΑΤ αξιωματικοί από όλη τη χώρα, οι κρίσεις έγιναν κυρίως με κριτήριο τις σχέσεις των κρινομένων με τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και με τις διασυνδέσεις που αυτοί είχαν με διάφορα εξωθεσμικά κυβερνητικά κέντρα".

    [07] Σκοπιανό

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν τεθή σειρά ονομάτων, αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την διευθέτηση της εκκρεμότητος του ονόματος των Σκοπίων. Αυτό εδήλωσε Χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Π. Μπεγλίτης και διέψευσε τα σχετικά σενάρια που φθάνουν τελευταίος στην δημοσιότητα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "δεν πρόκειται να υπάρχει εξέλιξη σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ στη Διαβαλκανική Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπία στις 22 και 23 Φεβρουαρίου. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες για την ονομασία της γειτονικής χώρας και για το ρόλο που θα παίξει η Ελλάδα στις όποιες εξελίξεις".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "ορισμένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως η εκκρεμότητα της οριστικής ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και η κατάσταση στη Νότια Σερβία, που αποτελεί το κυρίαρχο θέμα της Συνόδου Κορυφής της Διαβαλκανικής θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Συναγερμός" για τα πανωτόκια. Μετά την αντίθεση των τραπεζών σε νέα ρύθμιση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκρηξη 7% στην αγορά της Παράλληλης. Με κέρδη 316 μετοχές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Νέο ρυθμό στην αγορά δίνει η περιφέρεια. Τα σημαντικά κέρδη μοιράζονται όμως στο ταμπλό ... αδιακρίτως".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αργεί η σύγκλιση επιτοκίων χορηγήσεων-ταμιευτηρίου. Σκέψεις για διέξοδο δανεισμού στο εξωτερικό".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Τα DEALS "ξεπαγώνουν", η αγορά αρχίζει να τρέχει. Στο επίκεντρο οι μικρές εταιρίες".

    [09] Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Κέρδη σημείωσαν χθες 316 μετοχές. Εισηγμένες και Ελληνες επενδυτές, οι πρωταγωνιστές της ανόδου. Στα 78 δις. έφτασε ο τζίρος και ότι "ξυπνούν" πολλοί ανενεργοί κωδικοί. Προσθέτει ακόμη ότι είναι απαραίτητη η κίνηση των blue chips για να σπάσει το φράγμα των 3.350 μονάδων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 20 February 2001 - 16:19:54 UTC