Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-02-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/02/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Αντικειμενικές αξίες
  • [03] Τρομοκρατία
  • [04] Ελλάδα - Σκόπια
  • [05] Χρηματιστήριο
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Χρηματιστήριο Τα μέτρα ασφάλειας στην Ολυμπιάδα του 2004, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η τρομοκρατία και το όνομα των Σκοπίων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τα πανωτόκια καίνε τον κοσμάκη. Χιλιάδες οικογένειες στο χείλος του γκρεμού.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οργια στις φυλακές! Απίστευτες καταγγελίες για βιασμούς, ερωτικά τρίγωνα και εγκυμοσύνες.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εκτός ορίων η Γιάννα. Συνέντευξη-καταπέλτης του Γιώργου Βασιλακόπουλου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θα κτίζουν οι συνεταιρισμοί. "Δώρο" σε δεκάδες χιλιάδες μεριδιούχους. Με τροποποίηση του άρθρου του Συντάγματος για τις δασικές εκτάσεις.

    Η ΑΥΓΗ: SOS για τον Σχοινιά από 250 προσωπικότητες. Το κωπηλατοδρόμιο μπορεί να γίνει αλλού.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 20.000 προσλήψεις Φεβρουάριο και Μάρτιο. Ειδικός διαγωνισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κοινή ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση για φορολογία και ασφαλιστικό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 9 εμβόλια από τρελές αγελάδες. Πανικός από την αποκάλυψη των TIMES της Νέας Υόρκης.

    ΕΘΝΟΣ: Ακίνητα: Πλαφόν από Γιάννο στις αντικειμενικές τιμές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τους δίνουμε το όνομα τους δίνουμε και φράγκα. Φοβερή αποκάλυψη Σκοπιανής εφημερίδος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαχαίρια στην Ορθοδοξία. Απρόσμενο ρήγμα στις σχέσεις Φαναρίου - Εκκλησίας της Ελλάδος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: Οι αντικειμενικές αξίες σε 54 δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σύγκρουση ΑΕΙ-ΤΕΙ. Με στόχο το νομοσχέδιο για την ανωτατοποίηση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Το σχέδιο για τα ΤΕΙ. Συνέντευξη του Φ. Πετσάλνικου στην "Ε".

    Espresso: Εξαλλος ο Ρουσέλ με το βιβλίο που θέλει να διαβάσει η Αθηνά.

    ΕΣΤΙΑ: Για όλα φταίει η Αντιπολίτευσις! Αναίσχυντη τακτική της κυβερνήσεως Σημίτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φόβοι για νέα φούσκα στην αγορά ακινήτων. Με δάνεια 100 δις τον μήνα οι απογοητευμένοι από το ΧΑΑ μικροεπενδυτές αγοράζουν όσο-όσο γη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αδειάζει" τον Μέρι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και νέα επίθεση κατά της Ελλάδας για το θέμα της τρομοκρατίας εν όψει 2004.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ραδιενεργοί κινητήρες σε ΤΕΙ και σε Λύκειο! Αποσύρθηκαν εσπευσμένα.

    ΝΙΚΗ: Μάχη της μπριζόλας με τις Βρυξέλλες. Αντίθετη η Ελλάδα με τα μέτρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επικίνδυνη πολιτικά ραδιενεργός ακτινοβολία.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Τελεσίγραφο ΗΠΑ: Πιάστε τη 17Ν σε 11 μήνες. "θα χάσετε τους Ολυμπιακούς".

    Η ΧΩΡΑ: Το ΠΑΣΟΚ χάνει τις εκλογές από το Χρηματιστήριο! Δημοσκόπηση: 1.000.000 εγκλωβισμένοι αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Γκάφα ολκής από το υπουργείο Γεωργίας. Ξέχασαν οι αρμόδιοι να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο της ΕΕ για τις "τρελές" αγελάδες.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αναψε φωτιές ο νόμος για τα ΤΕΙ. Αντιδρούν καθηγητές-πρυτάνεις στην αξιολόγηση.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ροζ αναψυχή αναζητούν στα Σκόπια. Κοινωνική μάστιγα για τη δυτική Μακεδονία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η φτώχεια μαστίζει τους Ελληνες.

    [02] Αντικειμενικές αξίες

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "μαχαίρι βάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στις υπερβολικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Ο Γιάννος Παπαντωνίου ορίζει πλαφόν 60%-65% αν και όλα έδειχναν ότι οι αυξήσεις θα έφταναν και το 150%".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "με βάση τις τελικές προτάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου για το Λεκανοπέδιο Αττικής, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, που θα τεθούν σε ισχύ πιθανότατα την 1η Μαρτίου, παραμένουν υψηλές, καθώς θα κυμαίνονται στους περισσότερους δήμους από 20% έως και 66% ενώ σε ελάχιστες περιοχές θα υπερβούν το 66% φθάνοντας έως και 84%".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "ιδιαιτέρως αυξημένη ζήτηση στεγαστικών δανείων καταγράφεται τελευταίως στις εμπορικές τράπεζες, ως αποτέλεσμα, τόσο της αναμενόμενης αύξησης των αντικειμενικών τιμών όσο και της στροφής προς παραδοσιακές επενδύσεις, έπειτα από την απαξίωση της Σοφοκλέους".

    [03] Τρομοκρατία

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι " με πέντε επιθετικούς προσδιορισμούς εχαρακτήρισε χθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον αρθρογραφούντα κατά της Ελλάδος κ. Ουαίην Μέρρυ, αλλά δεν επεφύλαξε ανάλογη μεταχείριση στον διευθυντή της CIA, κ. Τζώρτζ Τένετ, παρ ότι και αυτός, ων μάλιστα Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, έκαμε δηλώσεις κατά της Ελλάδος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "αγανάκτηση και οργή, είναι τα δύο κυρίαρχα συναισθήματα που επικρατούν στην πλειοψηφία του ελληνικού πολιτικού κόσμου από την τελευταία συντονισμένη επίθεση εναντίον της χώρας μας με αφορμή την αδυναμία εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Νοέμβρη".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "συνέχεια στη σφοδρή επίθεση σε βάρος της Ελλάδας για το θέμα της τρομοκρατίας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δίνει ο Γουέιν Μέρι. Μετά το ανθελληνικό του άρθρο στους Los Angeles Times και τους ισχυρισμούς του ότι τα όσα υποστηρίζει βασίζονται σε πληροφορίες του από τη CIA και το FBI προέβη και σε νέο "χτύπημα" εναντίον της χώρας μας ,το οποίο φιλοξενείται στις στήλες της "Weakly Standard".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "κλιμακώνονται οι αιχμές και οι "τρομολαγνικές" επιθέσεις κατά της Αθήνας για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων προκαλώντας προβληματισμό αλλά και αντιδράσεις αγανάκτησης στην Αθήνα".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "ζαλισμένη" από την αλλαγή της κυβέρνησης στις ΗΠΑ εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αγωνιά γιατί, όχι μόνο δεν έχει εγκαταστήσει "διαύλους επικοινωνίας" αλλά ταυτόχρονα εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται με αιχμή την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες για όλους αυτούς που τούτο τον καιρό επισείουν...από την Αμερική το φόβητρο της τρομοκρατίας...Και καλό είναι να ξέρουμε πως δεν πρόκειται - όπως πολλοί φαίνεται να πιστεύουν - για προσωπικές - και μόνον - επιθέσεις ατόμων που για τον έναν ή τον άλλο λόγο μας εχθρεύονται".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "πέρα από τις φραστικές κορώνες και τις άγονες αντιπαραθέσεις, το γεγονός είναι ότι το κλίμα στις ΗΠΑ για τη δράστη των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο βαρύ καθώς πλέον εμπλέκονται στις σχετικές συζητήσεις ακόμα περισσότεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι".

    [04] Ελλάδα - Σκόπια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "απολύτως λογικοφανής είναι ο κορμός δημοσιεύματος της Σκοπιανής εφημερίδας "Ντέβνικ" που επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους της FYROM και περιγράφει τα αυτονόητα. Παζάρι μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων σε ένα οικονομικό, επενδυτικό και θεσμικό (με την έννοια της προώθησης της FYROM στους Δυτικούς Οργανισμούς ) πάρε δώσε έναντι ενός ονόματος που όμως θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία" και μάλιστα σε συνθετική χρήση- δηλαδή φέρουσα αλυτρωτική σημασία".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "αμοιβαία επιθυμία για την ταχύτατη διευθέτηση της εκκρεμότητας που αφορά το όνομα, υποστηρίζει ότι υπάρχει στις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ η εφημερίδα "Ντνέβνικ". Η υιοθέτηση μιας ονομασίας τύπου "Βόρεια" ή "Νέα Μακεδονία", κατά το δημοσίευμα υπάγεται στις προτάσεις που έχει υποβάλει η Αθήνα στα Σκόπια, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρότασης διμερούς συνεργασίας".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "οι κυβερνήσεις της Ελλάδος και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο πρόβλημα της ονομασίας. Η μεταβατική περίοδος που προέβλεπε η συμφωνία Παπανδρέου- Γκλιγκόροφ πλησιάζει στο τέλος της και οι δύο πλευρές επιθυμούν την οριστική επίλυση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "τις πιέσεις εκ μέρους της Ελλάδας και τα διλήμματα της κυβέρνησης των Σκοπίων σε σχέση με το θέμα του ονόματος αποκάλυπτε χτες δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντνέβνικ" περιγράφοντας το κλίμα από την έντονη διπλωματική δραστηριότητα που εκδηλώνεται εδώ και αρκετό καιρό γύρω από το θέμα αυτό".

    Η Espresso προσθέτει ότι "σε συμβιβασμό φαίνεται να οδηγείται τελικά για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων η χώρα μας. Η Ελλάδα σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου, κατέφυγε ακόμα και στην ανεπίσημη προσφορά πακέτου ανταλλαγμάτων, προκειμένου να επιτύχει μια γρήγορη λύση".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "σε αδικαιολόγητες παραχωρήσεις προς τα Σκόπια προβαίνει η Αθήνα με το πρόσχημα της εξεύρεσης λύσης για το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου. από την αρχή της εβδομάδας, κύκλοι της σκοπιανής αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν δημοσίως τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, οι οποίες έχουν γίνει κατόπιν υποδείξεων του υπουργού Εξωτερικών Γ. Α. Παπανδρέου".

    Κατά την ΕΞΟΥΣΙΑ, "κλίμα προσέγγισης με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας καλλιεργεί τις τελευταίες ημέρες ο Τύπος της ΠΓΔΜ, δημιουργώντας προσδοκίες ότι επίκειται η επίλυση αυτής της εκκρεμότητας μεταξύ των δύο χωρών".

    [05] Χρηματιστήριο

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν χθές στο ΧΑΑ. Ο γενικός δείκτης τιμών τερμάτισε ενισχυμένος κατά 0,88% αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε γύρω από τα επίπεδα των 3.120-3.130 μονάδων, "φλερτάροντας" συχνά με το αρνητικό πρόσημο".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "με photo finish έκλεισε η χθεσινή συνεδρίαση. Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι, όταν υπάρχει χαμηλός τζίρος, εύκολα η αγορά μπορεί να πάει πάνω ή κάτω. Δηλαδή, εύκολα μπορεί να υποστεί αυτό που οι κυριλέδες ονομάζουν "χειραγώγηση". Χθές ήταν η σειρά του να πάει πάνω".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "η περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητας συνεχίζει να ταλαιπωρεί τη χρηματιστηριακή αγορά, που δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς άγεται και φέρεται από συγκυριακές καταστάσεις. Στη χθεσινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 3.157,52 μονάδες, ενισχυμένες σε ποσοστό 0,88% γεγονός που οφείλεται σε ορισμένες σποραδικές εντολές αγοράς οι οποίες υλοποιήθηκαν στο τελευταίο μισάωρο των διαπραγματεύσεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι "μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας κινήθηκε χθές η Σοφοκλέους, σε μια άνευρη και αδιάφορη συνεδρίαση που διασώθηκε μόνο χάρη σε ορισμένες επιλεκτικές τοποθετήσεις που εκδηλώθηκαν προς το τέλος της ημέρας".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "ευμετάβλητη εξακολουθεί να είναι στο Χρηματιστήριο Αθηνών η ψυχολογία του επενδυτικού κοινού, το οποίο παρακολουθεί καθημερινά να εκτυλίσσονται στην οδό Σοφοκλέους 10 πρωινές παραστάσεις που εντάσσονται στο θέατρο του παραλόγου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που εκδηλώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης, και το οποίο σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες οφείλεται σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις, ανέστρεψε την πτωτική πορεία του γενικού δείκτη που έκλεισε στις 3.157,52 μονάδες, με άνοδο 0,88%".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ερχεται 1,1 τρις. τον Μάρτιο... Προκαταβολή των κονδυλιών του Γ' ΚΠΣ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σταθερότητα και σημάδια αφύπνισης. Αντέδρασε η Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αφαντοι οι πωλητές στις 3.100. Ενισχύεται η άποψη ότι η αγορά έκανε ισχυρή βάση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Θετικό πρόσημο με περιφερειακά χαμόγελα. Ανοδος χωρίς εξάρσεις με κέρδη στο 75% των μετοχών".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αρωμα ανάκαμψης. Η αγορά αποκτά ανοδική δυναμική".

    [07] Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Σημειώθηκε δυναμικό "γύρισμα" το τελευταίο ημίωρο χθες στο ΧΑΑ με αιχμή του δόρατος τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ιδιώτες και θεσμικοί προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις. Αισιόδοξοι, αν και συγκρατημένα, οι περισσότεροι αναλυτές για την πορεία του Δείκτη. Υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη προβλέπει η ΕΚΤ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 9 February 2001 - 16:36:51 UTC