Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-01-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/01/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Tίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Χρηματιστήριο
  • [03] Σύνδρομο Βαλκανίων
  • [04] ΚΥΣΕΑ - Κρίση
  • [05] Παραίτηση Σγουρού
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Ανοδος γενικού δείκτη Η αντιμετώπιση από την Ελλάδα του "Συνδρόμου των Βαλκανίων", η χθεσινή άνοδος του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου, η παραίτηση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Γιάννη Σγουρού και οι αλλαγές στην ηγεσία του στρατού είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Tίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η σφαγή των στρατηγών. Αλλαγή φρουράς στην ελίτ των Ενόπλων Δυνάμεων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αναδρομικά για 800.000 συνταξιούχους. Τι προβλέπεται για επτά ασφαλιστικές κατηγορίες.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κλίκες για τα 126 δις. Φοβερές καταγγελίες για το Ολυμπιακό Χωριό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εξάωρο στο Δημόσιο. "Δώρο" σε όσους θα εργάζονται το απόγευμα.

    Η ΑΥΓΗ: Οι 300 να δεσμευτούν για τα όπλα ουρανίου. Σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για το ΝΑΤΟϊκό έγκλημα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 50.000 νέες θέσεις εργασίας. Βαθιά ανάσα για τους ανέργους από ΟΑΕΔ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το τρελό εκκρεμές της Σοφοκλέους. Χρηματιστήριο: μεγάλη άνοδος και προσδοκίες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 30 φόροι "γκρεμίζουν" τα ακίνητα. Σε απόγνωση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες.

    ΕΘΝΟΣ: Οι 6 τομές στο νέο ασφαλιστικό. Ετοιμη η πρόταση των Βρετανών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μπαμπά...ουράνιο. - Σκάσε και κολύμπα! Στον Αστερισμό της υστερίας και της παραδοξολογίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σφαγή στρατηγών. από τα κομματικά διευθυντήρια στο υπουργείο Αμύνης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μαξίμου: σφαγή στη μικρή περιοχή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Καραντίνα" σε 112 περιοχές. Αμφισβητεί ο ΟΗΕ τις μετρήσεις του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αποσύρουν το στρατό τους οι ΗΠΑ! Αποχωρούν από το Κόσοβο μέχρι το καλοκαίρι.

    Espresso: Επαθε σοκ όταν τη δάγκωσε. Βρήκε σύρμα σε σοκολάτα.

    ΕΣΤΙΑ: Η παχυδερμία του ΟΤΕ. Τριπλασιασμός τελών υπέρ των συνδρομητών!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναλαμπή ζωής στη Σοφοκλέους μετά την αφασία. Απαρχή ανάκαμψης ή "περιπτωσιακή" αντίδραση το 7%.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Το ΝΑΤΟ οφείλει εξηγήσεις. Ο πρωθυπουργός στη Βουλή απαντά σε ερωτήσεις της κυβέρνησης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ηξεραν 4 χρόνια ότι το ουράνιο φέρνει καρκίνους. Εκρυβαν μυστική έκθεση του αγγλικού στρατού.

    ΝΙΚΗ: Φοβού τη Σοφοκλέους και limit up φέρουσα. Δυσπιστία για την κυβερνητική παρέμβαση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Θρασύτατα κοροϊδεύει το λαό η κυβέρνηση.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Επιστολών Μαργαρίτας το ανάγνωσμα ... "Κάθαρμα" Ο Α. Κακλαμάνης. "Υποχωρητικός" ο Σημίτης.

    Η ΧΩΡΑ: Τους αφήνει να πεθάνουν από ραδιενέργεια! Χτυπήθηκε από λευχαιμία λοχαγός.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Καλπάζει ο δανεισμός. Τα οικογενειακά χρέη θα φτάσουν τα 13,5 τρις Δρ ως το 2003.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δεν γυρίζει πίσω κανείς στρατιώτης.

    [02] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "η παρέμβαση των κρατικών χαρτοφυλακίων έγινε με άνωθεν εντολή δεδομένου ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης άρχισε να συνειδητοποιεί τις σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της παρατεταμένης και συνεχούς πτώσης του ΧΑΑ".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "από το ναδίρ στο ζενίθ εντός εικοσιτετραώρου ευρέθη η εγχώριος χρηματιστηριακή αγορά, προκαλώντας τον σκεπτικισμό, αλλά δυστυχώς και την θυμηδία ακόμη και στελεχών κορυφαίων χρηματιστηριακών εταιριών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "η Σοφοκλέους αντέδρασε χθες στη μακρά διαδικασία απαξίωσης και ευνοημένη από τις κινήσεις των ξένων και των εγχώριων θεσμικών επενδυτών έκανε άλμα 6,98%, καλύπτοντας μέσα σε μια συνεδρίαση το σύνολο σχεδόν των απωλειών που είχε από την αρχή του έτους".

    H ESPRESSO επισημαίνει ότι "στο στόχαστρο των 'τρομοκρατών' του κυβερνοχώρου έχει μπει η Σοφοκλέους και οι Χρηματιστηριακές Εταιρείες. Τις τελευταίες ημέρες το ηλεκτρονικό σύστημα που συνδέει τις χρηματιστηριακές εταιρείες με την αίθουσα συναλλαγών 'βομβαρδίζεται' από ηλεκτρονικούς ιούς τελευταίας τεχνολογίας που δεν είναι δυνατόν να εντοπισθούν ούτε από τα πλέον πρόσφατα 'αντιβιοτικά' προγράμματα".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "η παρέμβαση θεσμικών και κρατικών χαρτοφυλακίων εκτόξευσε χθες τη Σοφοκλέους, δεν έδιωξε όμως τις ανησυχίες για το μέλλον του Χρηματιστηρίου. Δεδομένου ότι το σκηνικό της πρόσκαιρης ανάκαμψης πριν από κάθε μεγάλη πτώση έχει επαναληφθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν, οι μικροεπενδυτές παραμένουν δύσπιστοι, έστω και εάν χθες υπήρξαν σημάδια επανενεργοποίησης ορισμένων εξ αυτών".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "το δικαίωμα στην κυβέρνηση να παρέμβει απροκάλυπτα ως από μηχανής θεός στο Χρηματιστήριο, έχοντας εξασφαλίσει την ανοχή των χρηματιστηριακών Αρχών, έδωσε η μεγάλη πτώση του Γενική Δείκτη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "από την κόλαση των τελευταίων ημερών και τους καθολικά διαμαρτυρόμενους επενδυτές φθάσαμε χθες σε άλλη μια υπερβολή made in Greece, με όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους να καταγράφουν κέρδη άνω του 6%, 360 μετοχές με κέρδη και μάλιστα σημαντικά και τον τζίρο αίφνης να εκτινάσσεται κοντά στα 100 δις. δραχμές από τα 25-30 δις. Δρ. που είχε καταπέσει τις τελευταίες εβδομάδες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "και με 'κρατική παρέμβαση' έγινε, χθες, η 'ένεση' στο Χρηματιστήριο. Η έκρηξη του Γενικού Δείκτη και η άνοδός του -μετά τις αλλεπάλληλες καταπτώσεις του- στο 6,98% αντιμετωπίστηκε με περίσκεψη από τους διαμαρτυρόμενους επενδυτές".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "εκτινάχθηκε χθες ο γενικός δείκτης σαν συμπιεσμένο ελατήριο. Η αντίδραση αυτή ήταν άμεση απόρροια της παρατεταμένης πίεσης των τιμών από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά. Στη μεγάλη άνοδο των τιμών πρωταγωνίστησαν ξένοι θεσμικοί που βγήκαν αγοραστές σε μετοχές όπως η Alpha, η Εθνική, η Panafon, βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων εταιρειών, οι οποίοι προχωρούν σε επαναγορά ιδίων μετοχών και ιδιώτες επενδυτές".

    [03] Σύνδρομο Βαλκανίων

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "μια επιχείρηση προκλητικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού για την υπόθεση των συνεπειών από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό. Προφανής στόχος τους είναι η συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών, που συνυπέγραψαν για το έγκλημα του ΝΑΤΟ".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "το μεγάλο θέμα που προέκυψε με το 'Σύνδρομο των Βαλκανίων' απασχόλησε χθες την διάρκειας 3,5 ωρών συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ενώ αμέσως μετά ο πρωθυπουργός, με δηλώσεις του στη Βουλή, έδωσε το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, αποδίδοντας ευθύνες στο ΝΑΤΟ για πλημμελή ενημέρωση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "τέσσερις βασικές κατευθύνσεις, που δείχνουν ότι αντιμετωπίζει το 'Σύνδρομο των Βαλκανίων' με το βλέμμα στραμμένο στις ενδεχόμενες αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το χειρισμό ενός ζητήματος με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες για την Ελλάδα".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "'η ελληνική παρουσία στη Γιουγκοσλαβία είναι αναγκαία, διότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και την προστασία της από νέες περιπέτειες στα Βαλκάνια και, ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαία', ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία ασχολήθηκε αποκλειστικά με το μείζον θέμα των επιπτώσεων από τη χρήση των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα βρεθεί σήμερα το πρωί στη Βουλή αντιμέτωπος με τα κρίσιμα ερωτήματα βουλευτών σε ότι αφορά το Σύνδρομο των Βαλκανίων, ενώ θα κληθεί να δώσει και περαιτέρω εξηγήσεις για τις διαφωνίες κυβερνητικών στελεχών σχετικά με την αποστολή ελληνική στρατιωτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο".

    [04] ΚΥΣΕΑ - Κρίση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "σε πρωτοφανή καρατόμηση της ηγεσίας του Στρατεύματος προχώρησε χθες η κυβέρνηση, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου στις Ενοπλες Δυνάμεις! Η χθεσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αποστρατεία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Παναγιωτάκη, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απομάκρυνση τουλάχιστον οκτώ από τους 12 αντιστράτηγους του Στρατού Ξηράς!.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "στην καρατόμηση έξι αντιστρατήγων προχώρησε χθες το ΚΥΣΕΑ αποκεφαλίζοντας και τον αρχηγό του Ελληνικού Στρατού Κ. Παναγιωτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός του ΓΕΣ απεστρατεύθη γιατί επιχείρησε να επιβάλει αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα του Στρατού, ενώ φέρεται να έχει διαφωνήσει και σε μια σειρά εξοπλιστικών επιλογών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "στη στρατιωτική ηγεσία τα ρίχνει τώρα η κυβέρνηση για να διασκεδάσει τις εις βάρος της εντυπώσεις. Μετά την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση, που όλη την εβδομάδα προσπαθούσε να ρίξει τις ευθύνες στο ΝΑΤΟ, τώρα σειρά έχουν και οι στρατιωτικοί".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "βαθιά τομή, που προσεγγίζει σχεδόν το 50% των αντιστρατήγων, προκάλεσε η επιλογή του νέου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Γ. Αντωνακόπουλου από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας. Παράλληλα η αποστράτευση του σημερινού αρχηγού, αντιστρατήγου Κ. Παναγιωτάκη προκάλεσε χθες πληθώρα ερωτημάτων για τα αίτια που την προκάλεσαν, καθώς οι τελευταίες εκτιμήσεις τον έφεραν να παραμένει για ακόμη ένα έτος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "το 'μαχαίρι' βαθιά στις Ενοπλες Δυνάμεις έβαλε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος εισηγήθηκε στο ΚΥΣΕΑ ριζική τομή στην 'ελίτ' της ιεραρχίας του Στρατού Ξηράς".

    [05] Παραίτηση Σγουρού

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "έπειτα από τέσσερα χρόνια στη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, εξαναγκάσθηκε χθες σε παραίτηση ο Γιάννης Σγουρός, καθώς αυτή ήταν η επιθυμία του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, που του ζήτησε να προσφέρει 'από μία άλλη θέση, πιο κοντά στον πυρήνα της Ολυμπιακής προετοιμασίας'. Ο κ. Σγουρός δεν κρύβει στην επιστολή της παραίτησης την πικρία του για την μεθόδευση που έγινε, ενώ ανακοίνωσε και την παράλληλη παραίτησή του από το 'Αθήνα 2004'".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "τη στήριξη του πρωθυπουργού ζήτησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης στη χθεσινή έκτακτη συνάντηση που είχε μαζί του, με αφορμή τα όσα σηματοδοτεί για το μέλλον του η παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Γιάννη Σγουρού, αλλά και ο προτεινόμενος αντικαταστάτης του".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "σεισμός πολλών ρίχτερ ταρακούνησε χθες το υπουργείο Πολιτισμού και οι συνέπειές του πολύ σύντομα θα βγουν στο προσκήνιο, αφού η ρήξη στις σχέσεις του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου και του υφυπουργού Γιώργου Φλωρίδη είναι οριστική. Ολα ξεκίνησαν αμέσως μετά την απομάκρυνση του Γιάννη Σγουρού από την ΓΓΑ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "μια μέρα μετά το ντέρμπι της ντροπής μεταξύ ΑΕΚ-Ολυμπιακού, ξεκίνησε ντέρμπι και στην κυβέρνηση, καθώς αναθερμάνθηκε η κόντρα μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και του Γ. Φλωρίδη".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Υπερέβησαν εαυτούς" ... Η εμφάνιση στήριξης της αγοράς προκάλεσε έκρηξη τιμών στη Σοφοκλέους.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πόσο θα κρατήσει το νέο θαύμα; Τι εκτιμούν οι ειδικοί".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Επιασε τόπο η "οργή λαού". Νευρικό ξέσπασμα (7%) του δείκτη και ελπίδες για ομαλή συνέχεια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ξαφνική αναστροφή με μεγάλη άνοδο".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Γυρίζει σελίδα η χρηματιστηριακή αγορά. Ολοκληρώθηκε ο κύκλος απαξίωσης".

    [07] Ανοδος γενικού δείκτη

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι "θετικές προοπτικές διαφαίνονται πάλι στη χρηματιστηριακή αγορά, μετά το χθεσινό εκρηκτικό ριμπάουντ, που βελτίωσε το ψυχολογικό κλίμα και αναθέρμανε τις προσδοκίες. Αν και θεωρείται "υπερβολική" αντίδραση, η θεαματική ανάκαμψη όλων των κλαδικών δεικτών, έως και 8% είναι φυσιολογικό επακόλουθο της παρατεταμένης μεγάλης πτώσης των τιμών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 12 January 2001 - 14:17:53 UTC