Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-01-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/01/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Ευρώ-Χρηματιστήριο
  • [03] Σχέδια κυβέρνησης
  • [04] Αρχεία Φορεϊν Οφις
  • [05] Προσλήψεις
  • [06] Δήλωση Σημίτη

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι αλλαγές από την είσοδο στην ευρωζώνη, οι προσλήψεις στο Δημόσιο, οι σχεδιασμοί σε κυβέρνηση και ΝΔ και τα αρχεία του Φόρειν Οφις είναι τα βασικά θέματα των εφημερίδων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα στη μετά-ΟΝΕ εποχή

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δάνεια και αύξηση ορίων στα στεγαστικά.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ζυμώσεις για τη διαδοχή στον Αρειο Πάγο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 5.000 νέες-έξτρα προσλήψεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκτακτο συνέδριο και σαρωτικός ανασχηματισμός στο ΠΑΣΟΚ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μαχαίρι 70% σε συντάξεις.

    ΕΘΝΟΣ: Τα ειδικά προσόντα για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το ευρώ-ζωνάρι θα πνίξει τους Ελληνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κεραυνοί Κωστή. Εκαψε τους κυβερνώντες στο μήνυμά του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εξι διαγωνισμοί για διορισμό στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σημίτης: Αλλαγές, κόντρα στους βολεμένους.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ευρω-αλλαγή στη Σοφοκλέους.

    Εspresso: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μοίρασε 11.000.000 στους φτωχούς.

    ΕΣΤΙΑ: Αρχίζουν με σκάνδαλα. Θα καταργήσουν το "πόθεν έσχες".

    ΤΑ ΝΕΑ: Πήρε 15 τρις. από τα ασφαλιστικά ταμεία το κράτος.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Καραμανλής: Το κόμμα είναι δικό μου.

    Η ΧΩΡΑ: Το κράτος της ηρωίνης. Η Αθήνα σταθμός του λευκού θανάτου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οπισθεν στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μποναμάς σε μισθούς ως 3,8%.

    [02] Ευρώ-Χρηματιστήριο

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "τέλος... δραχμικής εποχής στην ιστορία της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς. από αύριο γυρίζει σελίδα, καθώς ο διακανονισμός και η εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών θα διενεργούνται πλέον σε ευρώ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "μόνον ΔΕΙΝΑ επιφυλάσσει στους Ελληνες η χθεσινή επίσημη ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και η αντικατάσταση της δραχμής από το ευρώ, αποκαλύπτει σήμερα στην "Ελεύθερη Ωρα" ο πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος πρώην υπουργός και διαπρεπής οικονομολόγος καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Θάνος".

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "Ευρωπαίοι με τα όλα μας πλέον, αρχίζουμε από αύριο -όχι από σήμερα- ασκήσεις εξοικείωσης με το κοινό νόμισμα των χωρών της ΟΝΕ, το ευρώ, για να μη χάσουμε τον μπούσουλα όταν ύστερα από 14 μήνες θα εξοβελίσει ολοσχερώς από τη ζωή μας τη δραχμή. Με την 1η του έτους η Ελλάδα κατέστη το δωδέκατο μέλος της ευρωζώνης, αν και η νοοτροπία μας έχει μείνει ακόμη καθηλωμένη στην προ-ΟΝΕ εποχή".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "μείωση τιμών και φόρων, πτώση επιτοκίων, εισοδηματικές αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού και ριζικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή του Ελληνας πολίτη έφερε από χθες η εισαγωγή του ευρώ, που αποτελεί πλέον το επίσημο νόμισμα της Ευρώπης των '12', στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα".

    ΤΑ ΝΕΑ σε σχόλιό τους αναφέρουν ότι "Το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει από χθες στην ισχυρή ομάδα του ευρώ... Αποτελεί ασφαλώς μία σημαντική όσο και θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία... Γιατί δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της ανάπτυξης και της νομισματικής σταθερότητας... και γι` αυτό ακριβώς η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να επιχαίρει και να θεωρεί ότι έχει επιτελέσει ένα ιστορικό έργο".

    [03] Σχέδια κυβέρνησης

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "η έκρυθμη εσωκομματική κατάσταση που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα επιταχύνει τις διαδικασίες και για τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ πριν το 2002 που είναι προγραμματισμένο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "η αλλαγή του χρόνου βρίσκει την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη να συνεχίζει τους ακροβατισμούς της πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, με τις εξελίξεις να την προλαβαίνουν και το εσωκομματικό χάσμα να παραμένει αγεφύρωτο".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "με ποδαρικό-σκάνδαλο απεφάσισε να υποδεχθή τον 21ο αιώνα η Κυβέρνησις Σημίτη. Ενώ ο πολιτικός κόσμος της Χώρας κατηγορείται πανταχόθεν για αδιαφάνεια και διαπλοκή, η Κυβέρνησις μεθοδεύει μέτρα που καθιστούν τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών και υπουργών ακόμη πιο δυσχερή. Και φέρεται αποφασισμένη να προχωρήση σε κατάργηση κατ ουσίαν- του 'πόθεν έσχες'!".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "το έντονο πολιτικό και εσωκομματικό παιχνίδι αλλά και τα προβλήματα στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Στα άμεσα σχέδια του πρωθυπουργού το στίγμα των οποίων αναμένεται να δώσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι να ξεκαθαρίσει το ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό μέτωπο".

    [04] Αρχεία Φορεϊν Οφις

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "σημαντικές πληροφορίες για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος εμπεριέχονται στα απόρρητα αρχεία του Φόρεϊν Οφις του 1969, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Μεταξύ αυτών, το παρασκήνιο των εξελίξεων στο Κυπριακό, η δολοφονική απόπειρα κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κι η δολοφονία του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη καθώς κι η απελευθέρωση του Μίκη Θεοδωράκη από τη χούντα".

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι "ο Μίκης Θεοδωράκης ίσως να χρωστάει όχι μόνον την ελευθερία του αλλά και τη ζωή του, τουλάχιστον κατά ένα ποσοστό, στον Αριστοτέλη Ωνάση! Αυτό προκύπτει από το άνοιγμα των φακέλων του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για ό,τι συνέβη στον κόσμο, άρα και στην Ελλάδα, πριν από 30 ολόκληρα χρόνια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) ισχυρίζεται ότι "από τις αρχές του 1970 ήταν γνωστή στις ξένες δυνάμεις η πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε εισβολή στην Κύπρο με το πρόσχημα ενός ενδεχόμενου πραξικοπήματος από το χουντικό καθεστώς στην Αθήνα".

    [05] Προσλήψεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τη διενέργεια έξι μικρών διαγωνισμών, τοπικών ή κατά φορέα, προετοιμάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) για την πρόσληψη διοικητικού προσωπικού σε υπουργεία, δήμους, περιφέρειες και εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση το πρώτο εξάμηνο του 2001. Οι διαγωνισμοί θα είναι γραπτοί για το υπουργείο Εξωτερικών, για την κατηγορία αποφοίτων Λυκείου για δήμους και περιφέρειες, καθώς και για εκπαιδευτικούς, ενώ θα γίνουν με τη διαδικασία της σειράς προτεραιότητας (μόρια) για τους πτυχιούχους ΠΕ και ΤΕ που θα είναι υποψήφιοι για δήμους, περιφέρειες και το υπουργείο Δικαιοσύνης".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού καθόρισε τα ειδικά προσόντα, που θα πρέπει να διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι για την κατάληψη 5.350 θέσεων στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Η προκήρυξη αυτή του ΑΣΕΠ θα αποτελέσει τη βάση για να εκδοθούν οι επιμέρους προκηρύξεις από τις Περιφέρειες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "η ίδρυση επίλεκτου σώματος τεχνοκρατών που θα απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες -οι οποίοι θα διαθέτουν αυξημένα προσόντα και θα αμείβονται βάσει ειδικού μισθολογίου- δημιουργεί Δημόσιο δύο ταχυτήτων. Οι διευθυντές προσωπικού όλων των υπουργείων πρέπει να αποστείλουν έως τις 15 του μηνός την κατανομή θέσεων ανά νομαρχία, για την έξτρα πρόσληψη 5.000 υπαλλήλων που θα στελεχώσουν τις διαχειριστικές αρχές, οι οποίες θα συσταθούν σε κάθε υπουργείο, έως το Φεβρουάριο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "ανάστατοι είναι πάνω από 23.000 υπάλληλοι νομαρχιακών υπηρεσιών, καθώς αμέσως μετά τις γιορτές το υπουργείο Εσωτερικών θα βάλει μπροστά το σχέδιο για την υποχρεωτική τους μετάταξη στις νομαρχίες. Η εξέλιξη αυτή προεξοφλεί δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις τόσο από μέρους τους, όσο και από την ΑΔΕΔΥ, ενώ ανοικτό είναι ακόμα και το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη με βασικό επιχείρημα την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης με το Δημόσιο".

    [06] Δήλωση Σημίτη

    Με τόλμη και αποφασιστικότητα από αυτό το μήνα θα προχωρήσει η κυβέρνηση και στις υπόλοιπες τομές και μεταρρυθμίσεις, τονίζει σε αποκλειστική του δήλωση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης κάνει λόγο για ένα νέο κύμα αλλαγών που θα καταστήσει ικανή τις νέες προκλήσεις που θέτει η εντός ΟΝΕ εποχή. Ως δείγμα γραφής αυτών των αλλαγών και τομών αναφέρει το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τα εργασιακά. Επίσης επαναλαμβάνει τη δέσμευση ότι η παρούσα τετραετία θα αποτελέσει τετραετία της απασχόλησης.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 2 January 2001 - 22:59:50 UTC