Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-12-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/12/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Αβραμόπουλος
  • [03] Διορισμός Κόλιν Πάουελ
  • [04] Ελληνοτουρκικά
  • [05] Χρηματιστήριο
  • [06] Προϋπολογισμός
  • [07] Συνέντευξη Εβερτ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η ίδρυση κόμματος από Αβραμόπουλο και οι αντιδράσεις, ο διορισμός του Κόλιν Πάουελ στη θέση του ΥΠΕξ των ΗΠΑ, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η συζήτηση στη βουλή για τον προϋπολογισμό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η μάχη των συμβούλων. Ανοίγουν τα γραφεία του κόμματος εντός της εβδομάδας πίσω από το Καλλιμάρμαρο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Απίστευτο! 150.000 προσλήψεις με το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης-Αλλά και ... απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κόσκινο για τη διαφθορά. από τον εισαγγελέα Καράμπελα. Νυστέρι-εξπρές για εντάλματα και ανεκτέλεστες αποφάσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ολα τα νέα κλιμάκια μισθών - συντάξεων. Αλφα-αποκάλυψη: οι πλήρεις πίνακες με τις νέες αυξήσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Λουκέτο σε 300 κέντρα της ... νυχτερινής Αθήνας. Αποκάλυψη Φωτιάδη στην "Αυριανή.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Παραλύει η Δικαιοσύνη! Ο εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ορίζει διάδοχο και φεύγει από τον Δήμο. Μετά από έντονες πιέσεις απ΄ όλα τα κόμματα.

    ΕΘΝΟΣ: 4 σενάρια ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Πότε το κόμμα Αβραμόπουλου καταργεί την αυτοδυναμία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ηταν μπροστά στο ... μέτρημα όταν "τάπαιρνε" από τους χορηγούς; Αρχισε από τους "ειδικούς" η παραγωγή λάσπης για τον Δ. Αβραμόπουλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ακυβέρνητη η χώρα. Ο Πάγκαλος αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα. Για το θεαθήναι οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βόμβα Πάγκαλου για το Φάλκον. Αποκλειστικό: η κατάθεση του τέως υπουργού για τις ευθύνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μακάρι να πετύχει, αλλά ...". Εβερτ: συνέντευξη με νέες σκέψεις για Αβραμόπουλο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πιο φθηνά ΙΧ. Νέα μείωση της φορολογίας αναγγέλλει μέσω της "Ε" ο υφ. Οικονομικών Απ. Φωτιάδης.

    Espresso: Βασίλης Παπαζάχος: Ξέρουμε που θα γίνει σεισμός. Νέα μέθοδος πρόγνωσης από τον καθηγητή.

    ΕΣΤΙΑ: Οι ψήφοι επιστρέφουν! Ανασυντάσσεται πλήρως η Κεντροδεξιά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αγριο παζάρι με τις μεταγραφές του Αβραμόπουλου. Πιέσεις προς όλους από τη Ρηγίλλης.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Και τώρα ... στα νύχια της Ντόρας ο Καραμανλής.

    Η ΧΩΡΑ: Τι ξέρει ο Καραμανλής για τις "κινήσεις" του Αβραμόπουλου. Κλιμακώνεται η οργή της βάσης της ΝΔ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αρχίζει η μάχη των τιμών. Απρόσιτα τα αμνοερίφια και τα λευκά κρέατα λόγω των λιγοστών εισαγωγών.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Με ... δανεικά θα κάνουμε γιορτές. Βροχή από εορτοδάνεια και πλαστικό χρήμα.

    [02] Αβραμόπουλος

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "υπό την πίεση της κοινής γνώμης αλλά και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προετοιμάζει μεθοδικά την αποχώρησή του από τον Δήμο της Αθήνας, ορίζοντας όμως "αντ΄ αυτού".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "βήμα προς βήμα ξεδιπλώνει την επικοινωνιακή του τακτική ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μέχρι την ημέρα της ιδρυτικής διακήρυξης του νέου κόμματος αναμένεται ότι θα κάνει αρκετές πολιτικές παρεμβάσεις, έχοντας κατά νου τον κίνδυνο του "πρόωρου κορεσμού της κοινής γνώμης".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "άγριο παζάρι έχουν αρχίσει οι επιτελείς της Ρηγίλλης προς δύο κατευθύνσεις: τηλεφωνούν στους "ύποπτους" που βλέπουν θετικά τις κινήσεις του δημάρχου και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους εμποδίσουν. Και διαπραγματεύονται με τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους της ομάδας του κ. Δ. Αβραμόπουλου με στόχο η ΝΔ να ελέγξει την πλειοψηφία στο Δήμο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "νέο κύκλο συζητήσεων στα θέματα που έχουν προκύψει από τη δημοσκόπηση της πρόθεσης του κ. Δ. Αβραμόπουλου για τη δημιουργία νέου κόμματος, ανοίγει δημοσκόπηση της VPR-C. Με τις απαντήσεις που δίνονται στα τέσσερα κυρίαρχα ερωτήματα της δημοσκόπησης, φαίνεται ότι μετά τις δηλώσεις και αντιδηλώσεις των τελευταίων ημερών οι πολίτες αρχίσουν να διαμορφώνουν άποψη σε σχέση με τα ερωτήματα τα οποία τέθηκαν από την κίνηση Αβραμόπουλου αλλά και τις θυελλώδεις αντιδράσεις".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "η απειλή θεαματικών ανατροπών ενσκήπτει στο πολιτικό πεδίο με τη διαμόρφωση νέου κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο. Ορος απαραίτητος είναι ο φορέας αυτός να αποσπάσει ποσοστό τέτοιο που, αθροιζόμενο με εκείνα των μικρών παραδοσιακών κομμάτων, να ξεπερνά το 20%. Τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μην είναι δυνατή η ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Στο μεταξύ ο δήμαρχος Αθηναίων και οι συνεργάτες του ετοιμάζουν την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος".

    [03] Διορισμός Κόλιν Πάουελ

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "έχοντας κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή τοποθετώντας τον απόστρατο στρατηγό Κόλιν Πάουελ επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Κοντολίζα Ράις σύμβουλό του στα θέματα εθνικής ασφαλείας, ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς Τζούνιορ άφησε χθες το Οστιν του Τέξας, για να μεταβεί στην Ουάσιγκτον, που για τα ερχόμενα 4 χρόνια θα είναι ο τόπος διαμονής και άσκησης των υψηλών καθηκόντων του".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "σήμερα έχω το προνόμιο να ζητήσω από τον Κόλιν Πάουελ να γίνει ο 65ος υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ". Με αυτή τη φράση ο Τζόρτζ Μπούς έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Λόρα και το νέο αντιπρόεδρο Ντίκ Τσένεϊ, όρισε το διάδοχο της Μαντλίν Ολμπράϊτ στο αξίωμα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας".    

    [04] Ελληνοτουρκικά

    Η Espresso υποστηρίζει ότι "αυξάνονται ανησυχητικά οι πιέσεις και οι απαιτήσεις της Τουρκίας. Μετά τις παρεμβάσεις τους στο ΝΑΤΟ και το "μπλοκάρισμα" σεναρίων σε ασκήσεις, έστω και επί χάρτου, τώρα θέτει ευθέως θέμα διεκδίκησης του Καστελόριζου".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ ισχυρίζεται ότι" οι Τούρκοι στρατηγοί κάλεσαν και ενημέρωσαν τους στρατιωτικούς ακολούθους των ευρωπαϊκών πρεσβειών, ακριβώς την ίδια στιγμή που οι πολιτικοί έβρισκαν τις συμβιβαστικές διατυπώσεις για την εταιρική σχέση της Τουρκίας με την κοινότητα. Ακριβώς αυτή τη στιγμή η Αγκυρα έσπευσε να ξεκαθαρίσει στους Ευρωπαίους ότι στο μέλλον θα πρέπει να ασχοληθούν με το πρόβλημα που υπάρχει στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας τις πάγιες απόψεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "κλιμακώνει επικίνδυνα για ακόμη μια φορά τις προκλήσεις της η ..."ευρωπαϊκή" Τουρκία στην Κύπρο, επαναφέροντας στις μνήμες την υπόθεση των Στροβιλίων καθώς ένταση επικρατεί στην περιοχή του "μικτού" χωριού Πύλα, ενώ η διοίκηση των βρετανικών βάσεων λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων, ύστερα από την απαγωγή του Ελληνοκύπριου εργολάβου Πανίκου Τσιακούρμα από Τούρκους πριν από τέσσερις μέρες".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "με ...σπόρ μπλουζάκι και ύφος χιλίων (Ιησουιτών) καρδιναλίων επισκέφθηκε χθες ο Ρ. Ντενκτάς το νέο κατοχικό θύλακα που τα τουρκικά στρατεύματα δημιούργησαν περικυκλώνοντας το Σάββατο το μικρό χωριό Πύλα στην περιοχή της Περγάμου της Κύπρου. Εκεί, απείλησε την ελληνοκυπριακή εθνοφρουρά με πόλεμο. Χαλαρά ως προς το πολιτικό μέρος αντέδρασε στη νέα πρόκληση η Λευκωσία, αν και η εθνοφρουρά ετέθη σε επιφυλακή, ενώ δεν γνωστοποιήθηκε κάποια ουσιώδης αντίδραση των Αθηνών".

    [05] Χρηματιστήριο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "την εκτίμηση ότι η υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά της Σοφοκλέους δεν επιτρέπει τον απεγκλωβισμό του γενικού δείκτη τιμών από τα τρέχοντα επίπεδα, τουλάχιστον κατά την παρούσα φάση, διατυπώνουν διάφοροι παράγοντες της αγοράς".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "προερχόμενη από εβδομαδιαίες απώλειες 4,08% σε τιμές γενικού δείκτη η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση κατεύθυνσης, μέσα σ΄ ένα περιβάλλον νευρικότητας και έντονων διακυμάνσεων. Μαζί με τη σημερινή, απομένουν πλέον άλλες οκτώ συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί η εφετινή χρονιά στη Σοφοκλέους, απ΄ όπου όμως απουσιάζει η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτών επενδυτών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι "στάση αναμονής τηρούν οι χρηματιστηριακοί κύκλοι σχετικά με την πορεία της Σοφοκλέους την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, καθώς, μετά την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του ΧΑΑ τις τελευταίες ημέρες, με τις μεγάλες ανόδους και τις ξαφνικές πτώσεις, καθώς πρόβλεψη είναι εξαιρετικά επισφαλής".

    [06] Προϋπολογισμός

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι" αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 22ας Δεκεμβρίου με την ψηφοφορία η συζητήσεις για το νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2001. Πρόκειται για τον τελευταίο προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους που είναι εκφρασμένος σε δραχμές, ενώ είναι και ο πρώτος που είναι εκφρασμένος και σε ευρώ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "αρχίζει σήμερα στις 6 το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2001 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Εκτιμάται ότι η συζήτηση θα είναι ενδιαφέρουσα, καθώς η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η ΝΔ θα επισημάνει το φοροεισπρακτικό και αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα του προϋπολογισμού".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "τα βαρέα όπλα των μέτρων κοινωνικής πολιτικής ήτοι παροχές ύψους 452 δις δρχ ρίχνει η κυβέρνηση στη "μάχη" του προϋπολογισμού, η οποία αρχίζει σήμερα στη Βουλή. Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις (κατάργηση ΕΦΤΕ, μείωση φόρων προσωπικών εταιριών) και άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις (επιδόματα πολυτέκνων, αύξηση αγροτικών συντάξεων)".  

    [07] Συνέντευξη Εβερτ

    "Διαφοροποιούμενος από τη θέση της ΝΔ, αλλά και τις αρχικές του δηλώσεις, ο κ. Μιλτ. Εβερτ σε συνέντευξή στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, όχι απλώς τονίζει πως δεν είναι καταδικαστέο από την αρχή το κόμμα του δημάρχου, αλλά μπροστά στο ενδεχόμενο να εμφανίσει μια αξιόπιστη λύση, με πρόσωπα και πρόγραμμα τονίζει: "αν αυτό είναι καλό για τον τόπο, μακάρι να συμβεί". Προσθέτει όμως πως ως τώρα δεν έχει δει κάτι τέτοιο. Δηλώνει ακόμη πως ο κ. Αβραμόπουλος δεν είναι διαπλεκόμενος εν τούτοις μπορεί τα διαπλεκόμενα να τον χρησιμοπιοήσουν για τον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος. Επιμένει στην παραίτηση του δημάρχου, αν και όπως λέει, θα το κάνει μόνος του , μόλις εξαγγείλει το κόμμα του".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 19 December 2000 - 15:15:19 UTC