Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-12-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/12/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ
  • [03] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ
  • [04] Χρηματιστήριο
  • [05] Δημοσκοπήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στη Νίκαια, η πορεία του χρηματιστηρίου, τα εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι δημοσκοπήσεις για ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ετοιμο το κόμμα. Στην τελική ευθεία ο Αβραμόπουλος. Ποιά διαφημιστική εταιρία ανέλαβε την προβολή του.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η ταρίφα για διορισμούς. Κύκλωμα από πρώην βουλευτές ΠΑΣΟΚ και κομματικά στελέχη "πουλάνε" τις θέσεις στο Δημόσιο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μπλόκο στο Αιγαίο από τους Τούρκους και ... μόκο από την κυβέρνηση Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 100% επάνω οι αντικειμενικές αξίες. Φόρο-επιδρομή στα ακίνητα από 1.1.2001.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ντογιάκος καλεί Μητρόπουλο. Ενώ ο ΣΔΟΕ σπάει τους κωδικούς νεόπλουτων παραγόντων.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο πόλεμος των διαδόχων... Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Απογειώνονται οι τιμές των ακινήτων. Ουρές στις εφορίες για μεταβιβάσεις-γονικές παροχές.

    ΕΘΝΟΣ: Χάος με τους νέους εκλογικούς καταλόγους. Λήγει άκαρπη και η νέα προθεσμία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καλαματιανό χορεύει ο Αντώνης τον Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αγριο παζάρι. Με κομμένη την ανάσα η σύνοδος των"15" στη Νίκαια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέοι μισθοί και κρατήσεις από 1ης Ιανουαρίου. Ανάλυση: Πώς διαμορφώνονται οι αποδοχές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η μάχη της Ευρώπης. Μικροί κατά κυριαρχίας μεγάλων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Δύο σενάρια για την αγορά. Κρίσιμο ζήτημα η αποκατάσταση εμπιστοσύνης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ευρω-διχασμό προκαλούν οι ορέξεις των Μεγάλων. Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στη Νίκαια.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Αποκαλύπτουμε όλο το παρασκήνιο Τσουκάτου και των 52. Τι έγινε στην Αθήνα και τη Νίκαια.

    Η ΧΩΡΑ: Ψάχνουν τη 17Ν μέσα στην ΕΥΠ. CIA και Σκότλαντ Γιάρντ ερευνούν τις σχέσεις πράκτορα με την τρομοκρατία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θρίλερ για τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι "μεγάλοι" προωθούν την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων παρά την αντίδραση των "μικρών".

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εντόπισαν γιάφκα στη Φλώρινα. Βρέθηκαν όπλα και πυρομαχικά στο σπίτι 57χρονου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Ελλάδα παίζεται, χωρίς να παίζει. Με διαρκή φθορά, χωρίς ούτε ο Αβραμόπουλος να τολμά.

    [02] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "άγρια μάχη μικρών - μεγάλων εξελισσόταν ως τις πρώτες πρωινές ώρες στη Νίκαια για το ποιός θα αποφασίζει στα σοβαρά θέματα, όταν τα κράτη - μέλη συντόμως θα γίνουν 27. Γαλλία και Γερμανία, σε άξονα, προσπαθούν να μειώσουν τις ψήφους των "μικρών" , με δέλεαρ παραπάνω έδρες στην -ανίσχυρη- Ευρωβουλή ή να αυξήσουν τις εκπροσωπήσεις σε όργανα ήσσονος σημασίας".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους αναφέρουν ότι "ό,τι διαγραφόταν εδώ και χρόνια ως προοπτική για την Ευρωπαϊκή Ενωση... τώρα επιχειρείται ανοιχτά να θεσμοθετηθεί από τους "μεγάλους", με τη δημιουργία διευθυντηρίου. Με άλλα λόγια, όπως στη Διάσκεψη Κορυφής της Νίκαιας ετέθη, στόχος των ισχυρών χωρών της Κοινότητας είναι η ανατροπή της σημερινής κατάστασης... ώστε η χάραξη της πολιτικής και η λήψη των αποφάσεων να βρίσκονται στην ουσία στα δικά τους χέρια".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "Οι `μικρομεσαίες` χώρες-μέλη αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη καχυποψία τις προτάσεις της γαλλικής προεδρίας, σε ό,τι αφορά την αναστάθμιση των ψήφων που θα διαθέτουν στο Συμβούλιο όταν η ΕΕ διευρυνθεί και φτάσει στα 27 μέλη, τις οποίες σημειωτέον υποστηρίζουν οι `μεγάλες`, με αποτέλεσμα να αντιδρούν σε βαθμό που να ταράσσονται θεσμικές ισορροπίες και να γίνεται λόγος ακόμη και για ... `ρήξη`".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "μέχρι και τις πρωινές ώρες παρέμεναν ανοικτά τα μέτωπα μικρών κρατών-μελών της ΕΕ και μεγάλων -του `Διευθυντηρίου` όπως τις αποκάλεσε ο Κ. Σημίτης και οι συνομιλίες των 15 στη Νίκαια επρόκειτο πιθανώς να παραταθούν και τη σημερινή ημέρα καθώς `Φως` συμφωνίας δεν διακρινόταν, ενώ παραλλήλως σοβεί και ο ανταγωνισμός Γερμανίας-Γαλλίας ως προς το εάν το Βερολίνο θα γίνει οριστικά η ηγετική δύναμη της `Κοινότητας`".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "η Σύνοδος Κορυφής της Νίκαιας, ασφαλώς, είναι η πλέον πολυήμερη Σύνοδος Κορυφής στην ιστορία. Εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες των αντιπροσωπιών επεξεργάζονταν πολλές ώρες τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι. Το βασικό σημείο διαφοράς των `15` είναι το ζήτημα της αντιστάθμισης των ψήφων που έχουν τα κράτη-μέλη στο Συμβούλιο της ΕΕ".

    [03] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "απρόβλεπτες είναι πλέον οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά την πρωτοβουλία του, μέχρι πριν δύο μήνες, στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Θοδ. Τσουκάτου και άλλων 52 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να αμφισβητήσουν ευθέως τον Κ. Σημίτη και την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης, υπογράφοντας πρόταση νόμου για τη διασφάλιση ενός ανεκτού κατώτατου ορίου εισοδήματος για τις ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "με απειλές για `ξηλώματα` και με διαρροές ονομάτων ενόψει ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και να δημιουργήσει νέες ισορροπίες μέσα στο κυβερνών κόμμα, κάτι όμως που φαντάζει πλέον ιδιαίτερα δύσκολο, αν όχι αδύνατον".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "η πρωτοβουλία του Θ. Τσουκάτου να καταθέσει μαζί με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρόταση νόμου για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, προβλήματα, προκαλεί ιδιαίτερους πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι το ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν λένε να κοπάσουν οι τριγμοί που προκάλεσε η πρόταση νόμου την οποία κατέθεσαν οι 53 βουλευτές μετά από "πρωτοβουλία" του Θεόδωρου Τσουκάτου και θέμα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

    [04] Χρηματιστήριο

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "κρίσιμη μέρα η σημερινή για την περαιτέρω πορεία της Σοφοκλέους μετά τη μεγάλη άνοδο της περασμένης εβδομάδας. Η μείωση της τιμής του πετρελαίου, η βελτίωση της θέσης του ευρώ αλλά και η βέβαιη μείωση των επιτοκίων κατά 0,75% από την ΤτΕ αύριο αποτελούν θετικές προϋποθέσεις για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "με τον αέρα της θεαματικής βελτίωσης που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα σε όλα τα επίπεδα, το χρηματιστήριο ξεκινά σήμερα τις συνεδριάσεις του".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "απελευθερωμένη από το άγχος επιστροφής στα κατώτερα επίπεδα έτους (τις 3.200 μονάδες) και τις επιθετικές πωλήσεις ξένων και εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων, η Σοφοκλέους θα επιχειρήσει να διασπάσει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα το σημαντικό σημείο αντίστασης των 3.800 μονάδων".

    [05] Δημοσκοπήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "την ώρα που τα υπόγεια ρεύματα συνιστούν εν δυνάμει απειλή για τα θεμέλια του δικομματισμού, η σταθερότητα των δύο πρωταγωνιστών αποτελεί ενδιαφέρουσα διαπίστωση. Ο κ. Σημίτης εξακολουθεί να προηγείται του κ. Καραμανλή, αλλά και οι δύο αντιμετωπίζουν ενίσχυση της αποστασιοποίησης της κοινής γνώμης από το πρόσωπό τους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "ισχυρό πλήγμα δέχθηκε τις τελευταίες 48 ώρες το σημερινό πολιτικό σκηνικό, από δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων οι οποίες δείχνουν την απογοήτευση των πολιτών από τη λειτουργία του. Μέσα από τις δημοσκοπήσεις της "V-PRC" και της "ΚΑΠΑ RESEARCH" που δημοσιεύθηκαν αντίστοιχα στην "Ημερήσια" και "Το Βήμα" και καταγράφουν υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι η δημιουργία κόμματος από τον Δημ. Αβραμόπουλο θα αντιμετωπισθεί ευνοϊκά από το εκλογικό σώμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "σε δυσμένεια έχει περιέλθει το πολιτικό σύστημα της χώρας. η κοινή γνώμη εμφανίζεται, πλήρως, απογοητευμένη από την πολιτική κατάσταση και `γυρίζει` την πλάτη στα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία δείχνουν ότι έχουν ολοκληρώσει, τουλάχιστον με τη σημερινή τους μορφή, τον βιοϊστορικό τους κύκλο".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "το γνωστό αξίωμα -ο ηττημένος τα χάνει όλα- ισχύει και στην πολιτική προς μεγάλη ικανοποίηση των ... διαδόχων, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση που δημοσιεύει "Το Βήμα". Αν λοιπόν χάσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, το 55,7% συμφωνεί ότι ο κ. Κ. Σημίτης θα πρέπει να εγκαταλείψει την ηγεσία, ενώ το ίδιο επιθυμεί για τον κ. Κ. Καραμανλή ένα ποσοστό 59,1% αν ηττηθεί η ΝΔ".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 11 December 2000 - 15:20:46 UTC