Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-12-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/12/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Δημοσκόπηση μαθητών
  • [03] Απεργία
  • [04] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ
  • [05] "Σάμινα"
  • [06] Οικονομία
  • [07] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Χρηματιστήριο

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Νίκαια, η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, η πορεία της οικονομίας και η πρόταση νόμου για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από βουλευτές ΠΑΣΟΚ, οι έρευνες για το "Σάμινα" και η δημοσκόπηση για πιστεύω μαθητών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μητροπολίτης Αβραμόπουλος. Νέα πολιτική εμφάνιση αλλά με διέξοδο την υπερδημαρχία της πρωτεύουσας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πανωτόκια διαγραφή. Οι λύσεις που προτείνουν στη Διακομματική.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η απόρρητη έκθεση για το "Σάμινα". Ποιούς ενοχοποιεί - για ποιούς αφήνει αιχμές.

    Η ΑΥΓΗ: Απαίτηση το 35ωρο. Μεγάλη η συμμετοχή στη χθεσινή απεργία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εισαγγελέας δείχνει τους αυτουργούς της αυτοκτονίας Σφηνιά. Νέα τροπή στην πολύκροτη υπόθεση.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο "στρατηγός" έγινε αντάρτης! Ο κ. Θ. Τσουκάτος πρωτοστατεί σε κινήσεις που εξοργίζουν τον κ. Κ. Σημίτη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πόθεν έσχες με τη ...βούλα. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αποφάσισε.

    ΕΘΝΟΣ: Στρατηγός-αντάρτης. Κατέθεσε νομοσχέδιο με άλλους 50 βουλευτές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Λίμιτ Απ ή ... Λίμιτ Ντάουν θα βγει στον Μήτσο; Σιγά-σιγά παίρνει το ρίσκο και ρίχνει τα χαρτιά του στο Πολιτικό Χρηματιστήριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεσκεπάζουν την Αθήνα οι Γάλλοι. Δύο συνεντεύξεις αποκαλύπτουν τη διπλωματική ήττα των κυβερνώντων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο:Τι αλλάζει στις αποσπάσεις. Υπάλληλοι: ποιοί επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους και από που θα πληρώνονται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 70 ΠΑ-ΣΟΚ για τον Σημίτη. Πρόταση νόμου με έμπνευση Τσουκάτου!!

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πεδίο μάχης η Ευρώπη.

    ΕΣΤΙΑ: Οι υπεύθυνοι του χθεσινού χάους. Η κυβέρνησις και οι φίλοι της.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φρενοκομείο η Αθήνα με 4 εκ. "τροφίμους". Διαπιστώσεις επιστημόνων - Οψιμες καταγγελίες Αβραμόπουλου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εγκρίνεται το πρόγραμμα σταθερότητας. Παραδίδεται εντός των ημερών από το Γιάννο Παπαντωνίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τάραξαν τα νερά τα πιστεύω των μαθητών. Πολιτικοί και επιστήμονες ερμηνεύουν το γκάλοπ.

    ΝΙΚΗ: Διαφωνίες μέσα, έξω διαδηλώσεις. Οι "μεγάλοι" της ΕΕ πιέζουν τους "μικρούς".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Με νέα ορμή στους αγώνες. Πανεργατικό "όχι" στο νομοσχέδιο

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Νέα αποκάλυψη. Ερευνα για αρχαία! στο σπίτι του Στεφανάκου.

    Η ΧΩΡΑ: Το μυστικό του "ΣΑΜΙΝΑ". Εκανε δρομολόγια με τα ρήγματα του "Βεργίνα".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέο "χτύπημα" Τσουκάτου. Μαζί με άλλους 51 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητά εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Εφαγαν" 2.500 τόνους ρύζι. από την αποθήκη της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ο "στρατηγός" πήρε τ άρματα ... Αιφνιδιαστική κίνηση Τσουκάτου και 52 βουλευτών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σφαχτάρια ο λαός. Η κυβέρνηση με ελάχιστες αντιδράσεις περνά το νομοσχέδιο, ενώ στην Ελλάδα διαδηλώνουν οι Ελληνες κατά του νομοσχεδίου.

    [02] Δημοσκόπηση μαθητών

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "τάραξαν τα νερά και προκάλεσαν σχόλια από πολιτικούς και επιστήμονες τα εθνοκεντρικά και ξενοφοβικά "πιστεύω", τα οποία εκφράστηκαν από μαθητές στην έρευνα του ΕΚΚΕ για το "έθνος και τη δημοκρατία στην εκπαίδευση". Σχολίασαν την άρνηση της πολιτικής, τη δυσπιστία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Και διαπίστωσαν ότι πρέπει να ασχοληθούμε με αυτά τα "πιστεύω" σοβαρά, γιατί "κοινωνία που φοβάται τη νεολαία της , είναι άρρωστη", όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης".

    [03] Απεργία

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "υπό το πρόσχημα της "γενικής απεργίας" για την οποία εκινητοποιήθησαν και εμπορεύθησαν στο κέντρο των Αθηνών λιγώτερα από 5.000 άτομα. Και καταταλαιπωρήθησαν εκατοντάδες χιλιάδες πράγματι εργαζομένων που δεν μπορούσαν να πάνε στη δουλειά τους! Χθές απήργησαν οι προνομιούχοι των κομματικά ελεγχομένων ΔΕΚΟ".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "με υψηλά ποσοστά συμμετοχής, κυρίως στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση έστειλε μήνυμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής για τις εργασιακές σχέσεις ζητώντας μέτρα για την ανεργία και καθιέρωση του 35ώρου".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία χτες, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους και την απαίτησή τους να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντεργατικό έκτρωμα που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις αγκάλιασαν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, ενώ μαζικά, μέλη και ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος εκφράζουν με ποικίλους τρόπους σε όλη τη χώρα τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην κυβερνητική πολιτική".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "οι προσπάθειες που καταβάλλουν τις τελευταίες ημέρες οι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστές, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση των συνδικάτων με την κυβέρνηση για το ακανθώδες θέμα των εργασιακών σχέσεων, αποτυπώθηκαν στη χθεσινή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, τη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και την πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "με μια δυναμική κινητοποίηση, που πάντως ήταν μικρότερη από αυτή της 10ης Οκτωβρίου, η ΓΣΕΕ ζήτησε χθες την αλλαγή του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. Περίπου 4.000 εργαζόμενοι έδωσαν το "παρών" στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε η Συνομοσπονδία στο Πεδίον του Αρεως και στη συνέχεια έκαναν πορεία στη Βουλή όπου και παρέδωσαν ψήφισμα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "ηχηρή πολιτική αποδοκιμασία των κυβερνητικών επιλογών στις εργασιακές πιέσεις, την εισοδηματική πολιτική, την ανεργία, αποτέλεσε και χθες η πολύ μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ στον ιδιωτικό τομέα και την 4ωρη στάση εργασίας που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ στο δημόσιο τομέα".

    [04] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "νέα πρωτοβουλία για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου αλλά και για τον κοινωνικό προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ο Θεόδωρος Τσουκάτος. Είναι η κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή για την κατοχύρωση των 150.000 Δρ ως ελάχιστο εισόδημα για εργαζόμενους και συνταξιούχους".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "όλα τα έχουμε δει, αλλά και τον Θ. Τσουκάτο να αντιπολιτεύεται τον κ. Κ. Σημίτη, ποιός το περίμενε; χθες λοιπόν, έπειτα από μακρά περίοδο αποχής - προφανώς για να διασκεδασθούν οι συνδέσεις με τη διαπλοκή- ο "στρατηγός" μετεβλήθη σε "Σπάρτακο" και ηγήθηκε "κοινωνικού κινήματος βουλευτών υπέρ της καθιέρωσης ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος για τους χαμηλόμισθους και φτωχούς".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "ο τέως "στρατηγός" του κ. Κ. Σημίτη έκανε χθες αισθητή την παρουσία του στη Βουλή με τρόπο που προκάλεσε την οργή του πρωθυπουργού. Ο κ. Θ. Τσουκάτος πρωτοστάτησε στην κατάθεση πρότασης νόμου για "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα", χωρίς προηγουμένως να συνεννοηθεί με την κυβέρνηση, αλλά φροντίζοντας να εξασφαλίσει την υπογραφή και άλλων 51 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αρκετοί από τους οποίους ανήκουν στο λεγόμενο "εκσυγχρονιστικό μπλοκ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "δυναμική επανεμφάνιση Τσουκάτου, κόντρα στην κοινωνική και οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Ο στρατηγός αποφάσισε πλέον ότι είναι στρατιώτης και πέρασε στην επίθεση. χθες επικεφαλής 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου "για το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα", η οποία συνοδεύεται στην εισηγητική έκθεση από ένα "μανιφέστο" για το κοινωνικό κράτος και την κατοχύρωσή του".

    [05] "Σάμινα"

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει ότι "η ατμόσφαιρα καχυποψίας για τα αίτια της τραγωδίας του "ΣΑΜΙΝΑ" άρχισε να εξελίσσεται σε γενικευμένη κακοπιστία για το επίσημο πόρισμα-πριν ακόμη καταλήξει κάπου η ανάκριση. Οι άστοχοι χειρισμοί των Αρχών και τα προσωπικά παιχνίδια των εμπλεκομένων επιδεινώνουν διαρκώς την κατάσταση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "στον υποπλοίαρχο κατά κύριο λόγο, αλλά και στον πλοίαρχο του "EXPRESS SAMINA" καταλόγιζε ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα της Πάρου, ο πραγματογνώμονας Ηλίας Στεφανάκος. Η έρευνά του όμως έχει καταδείξει και τεράστιες ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρίας Minoan Flying Dolphins".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "πόρισμα - καταπέλτης για το ναυάγιο του "Εξ. Σάμινα" . Απίστευτες ελλείψεις και τραγικά λάθη είχε διαπιστώσει-σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες-μετά από πολύμηνη έρευνα για τις συνθήκες του πολύνεκρου ναυαγίου ο εμπειρογνώμονας Ηλίας Στεφανάκος, ο οποίος μάλιστα είχε ζητήσει να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του λίγες μέρες πριν από την επίσημη παραίτησή του, που έγινε κάτω από το βάρος των πιέσεων και των απειλών που δέχθηκε για τον ίδιο και την οικογένειά του".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "το ενδεχόμενο να υπάρχουν στο γκαράζ του "Εξπρές Σάμινα" και άλλα πτώματα λαθρομεταναστών συζητιέται έντονα μεταξύ των κατοίκων της Πάρου, καθώς φημολογείται ότι με το πλοίο ταξίδευε ομάδα λαθρομεταναστών που είχε κρυφτεί μέσα σε ένα φορτηγό".

    [06] Οικονομία

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "ολοκληρώθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η εκπόνηση του πενταετούς Προγράμματος Σταθερότητας 2000-2004, το οποίο καθορίζει τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής των επόμενων ετών. Κύριο χαρακτηριστικό του Προγράμματος που θα ανακοινώσει το ΥΠΕΘΟ είναι η αισιοδοξία για το ρυθμό ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ, που θα προσεγγίζει το 5% με ανοδικές τάσεις τα επόμενα τέσσερα χρόνια".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "στα ύψη αναμένεται να εκτοξευθεί ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, λόγω της ανοδικής τροχιάς των τιμών του πετρελαίου και της ανατίμησης του δολαρίου έναντι της δραχμής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί το Νοέμβριο μεταξύ του 4,2%-4,3%. Ομως το ανησυχητικό είναι ότι ανοδικά κινείται και ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή αυτός που δεν συνυπολογίζει τις τιμές των καυσίμων και των οπωροκηπευτικών".

    [07] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "εν μέσω σοβαρών επεισοδίων εκ μέρους χιλιάδων διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά και αμφιβολιών ως προς την επιτυχή έκβασή της ξεκίνησαν χθες στη Νίκαια της Γαλλίας, οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των "15".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "το γεγονός ότι στο Συνεδριακό Κέντρο της Νίκαιας όπου λαμβάνει χώρα η Διακυβερνητική, οι κλοιοί ασφαλείας, η τεχνητή, αφιονισμένη ατμόσφαιρα και άλλες μέθοδοι τεχνολογικές, χωροταξικές και ...κατασταλτικές κρατούσαν μακριά την έξωθεν ένταση, τις κραυγές και τις εξάρσεις των διαδηλωτών καθώς και την ασφυκτική "αύρα" των δακρυγόνων, δεν ήταν αρκετό, προκειμένου να δημιουργήσει εύκρατο κλίμα μεταξύ των "15". Οι ενδείξεις που υπήρχαν έως και αργά το βράδυ οπότε στο επίσημο δείπνο των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών συζητούνταν οι θεσμικές προκλήσεις για τη "νέα ΕΕ" συνέκλιναν σε εικόνα αδιεξόδου".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "σε κλοιό διαδηλωτών συνεδριάζουν οι ηγέτες των "15" στη Νίκαια της Γαλλίας αναζητώντας συμβιβαστική φόρμουλα για την πορεία της ΕΕ. Ενώ χιλιάδες πολίτες από όλες τις χώρες της Ευρώπης διαμαρτύρονται κατά της παγκοσμιοποίησης μέσα σε φορτισμένο και επεισοδιακό κλίμα, οι ηγέτες των ισχυρών χωρών της Ενωσης πιέζουν τους ομολόγους τους των μικρών χωρών να υποχωρήσουν για να περάσουν οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Νίκαια και σοβαρές διαφωνίες και αντιπαραθέσεις μέσα στη Σύνοδο δίνουν την εικόνα μιας Ευρώπης που δεν την αντιλαμβάνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Την ίδια στιγμή εκατομμύρια Ευρωπαίοι απαιτούν να δουν το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΕ, που το κρύβει η αγορά".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ακροβασίες με Ολυμπιακή... Εντός των ημερών η δημοσίευση της προκήρυξης για την πώλησή της".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Παράθυρο" για δωρεάν νέες μετοχές. Εγκύκλιος του υπουργείου".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στο κόσκινο των ξένων μπήκε η Σοφοκλέους. Καλύτερη πληροφόρηση για τις εισηγμένες ζητούν οι ξένοι οίκοι".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η αγορά απορρόφησε τις ρευστοποιήσεις. Νέα έστω και μικρή άνοδος με μεγάλο τζίρο στο ΧΑΑ"

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Πακέτο 150 δις. Δρ για την "ηλεκτρονική Ολυμπιάδα". Θα το μοιραστούν εταιρίες πληροφορικής".

    [09] Χρηματιστήριο

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Στο μικροσκόπιο των ξένων θεσμικών που επενδύουν στις ώριμες αγορές βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, εν όψει της αναβάθμισης της ελληνικής αγοράς, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο πεντάμηνο του 2001".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 8 December 2000 - 15:30:36 UTC