Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-11-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/11/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Πτώση Χρηματιστηρίου
  • [03] Αβραμόπουλος
  • [04] "Βασιλική περιουσία
  • [05] "Τρελές αγελάδες"
  • [06] Απεργίες
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Ελληνικά ομόλογα

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πτώση του Χρηματιστηρίου, η χθεσινή απεργία της ΑΔΕΔΥ, τα σχέδια του δημάρχου Αθηναίων- Αντιδράσεις και η νόσος των "τρελών αγελάδων" είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σ'ΕΞωγενείς παράγοντες οφείλεται ο κατήφορος!

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πλαστά πτυχία και παιδεραστία. Σκάνδαλο στο Ιντερνέτ και τη Yahoo συγκλονίζει και την Ελλάδα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Η πτώση του Γιάννου. Χαριστική βολή στη Σοφοκλέους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκρηκτικό κλίμα στη Σοφοκλέους. Πολιορκείται ο "ναός του χρήματος" - φόβοι για ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Κοινωνικός δραβινισμός. Ολοι καταδικάζουν τις διακρίσεις σε βάρος των μαθητών στο Βέλο Κορινθίας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 13.000 προσλήψεις στον τομέα των τεχνολογιών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σοφοκλέους τραγωδία! Ψευδείς φήμες ρίχνουν το Χρηματιστήριο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυξήσεις κοροϊδίας στους δημοσίους υπαλλήλους. Ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με 4,2%.

    ΕΘΝΟΣ: Ελληνας σώζει από τις "τρελές αγελάδες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Βασιληάς και ο δήμαρχος ..σέρνουν το χορό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανταρσία 42 βουλευτών. Ερώτηση χαστούκι στον πρωθυπουργό για την Ολυμπιακή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι μισθοί και οι συντάξεις του 2001. Βουλή! Τι προβλέπει η τροπολογία για δημόσιους υπαλλήλους και στρατιωτικούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ψάχνει μετά για το ΧΑΑ...ος. Η κυβέρνηση ανησυχεί και ετοιμάζει σχέδιο στήριξης.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Υποπτο νερό σε 15 νομούς. Αποκαλύψεις αρμοδίων ταράζουν τα νερά.

    ΕΣΤΙΑ: Ποιόν απειλεί ο Αβραμόπουλος. Το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται το επερχόμενο τέλος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναζητείται μια νέα συνταγή. Καθώς η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι και τα προβλήματα στην οικονομία είναι πρωτόγνωρα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οχι παζάρια με τον τέως. Ο Δ. Ρέππας κάλεσε τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

    ΤΑ ΝΕΑ: Θέε μου, πόσο χαμηλά έπεσε! Νέο αρνητικό ρεκόρ χθες.

    ΝΙΚΗ: Υπάρχει ένοχος για τη Σοφοκλέους. Ο Παπαντωνίου ζήτησε χθες στήριξη του πρωθυπουργού.

    Νέα Ελλάδα: Ανεβάστε το Χρηματιστήριο. Εντολή Σημίτη σε υπουργούς.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η απεργία υπόθεση όλων των εργαζομένων.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Τώρα πήρε...εργολαβία το ψέμα! Ο αρχιδιαπλεκόμενος.

    Η ΧΩΡΑ: Γέφυρα στον Σουφλιά ρίχνει ο Αβραμόπουλος

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σοφοκλέους "τρωει" Γιάννο; Μολονότι εξασφάλισε τη στήριξη του Κ. Σημίτη, ο υπουργός Εθν. Οικονομίας φέρεται να επιδιώκει αποχώρηση.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παιδεραστία μέσω του Ιντερνέτ. Αστυνομικοί "σερφάρουν" και εντοπίζουν.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο. Αναλυτικοί πίνακες- στάσιμες οι πραγματικές αποδοχές.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επιτέλους ο Θερμαϊκός καθαρίζει . Μετά από πολλά χρόνια.

    [02] Πτώση Χρηματιστηρίου

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "το εκρηκτικό κλίμα που κυριαρχεί στη χρηματιστηριακή αγορά - όπου χάθηκαν 40 τρις σε 14 μήνες- εντείνει τους φόβους για τη δημιουργία ανεξέλεγκτων καταστάσεων. Στο "ναό του χρήματος" σημειώθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ οι ζεματισμένοι μικροεπενδυτές ζητούν την αποπομπή του κ. Παπαντωνίου".

    ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "μέσα σε ένα όργιο κατευθυνόμενης φημολογίας η Σοφοκλέους έκανε χθες νέα "βουτιά" πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους στις 3.213,42 μονάδες. Η συνεχής πτώση (από την αρχή του έτους ο Δείκτης έχει πέσει κατά 45%) απετέλεσε το αντικείμενο της χθεσινής συνεργασίας του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής ΟΙκονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαντωνίου".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής" ο,τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή με το Χρηματιστήριο είναι ανησυχητικό...ιδίως γιατί η καθημερινή πτώση του Δείκτη Τιμών σηματοδοτεί την παρατεινόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών...Με συνέπεια τις απώλειες κεφαλαίου για τους μικρομετόχους που δεν μπορούν ούτε να εξηγήσουν το σημερινό αδιέξοδο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "το Χρηματιστήριο συνεχίζει την πτωτική του πορεία και ο δείκτης καταγράφει νέα αρνητικά ρεκόρ. Την ίδια ώρα ο όγκος των συναλλαγών έχει μειωθεί σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "η κυβέρνηση συνειδητοποιεί έστω και αργά ότι το κλίμα στην οικονομία βαραίνει επικίνδυνα και αρχίζει να αναζητεί διεξόδους, προκειμένου να ξεπεράσει το κύμα αμφισβήτησης που εκφράζεται κυρίως μέσω της καταρρέουσας χρηματιστηριακής αγοράς".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "στη μετεκλογική αποτελμάτωση της οικονομίας με γενικότερη κυβερνητική ευθύνη, που προκαλεί την ανασφάλεια και αβεβαιότητα των αγορών, κι ιδίως των μεγάλων ξένων θεσμικών, αποδίδεται η συνεχιζόμενη απαξίωση της Σοφοκλέους που κλιμακώθηκε χθες με ένα γερό μίνι κραχ κατά 2,98%".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "φως στο τούνελ του Χρηματιστηρίου αναζητεί η κυβέρνηση, χθες την ώρα που ο δείκτης γκρεμιζόταν (-3%) με τις φήμες για παραίτηση Παπαντωνίου να οργιάζουν και σκυλιά να ψάχνουν στο ΧΑΑ για βόμβες, Σημίτης και Γιάννος συζητούσαν εναγωνίως για σχέδιο στήριξης".

    [03] Αβραμόπουλος

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "πληροφορίες εμφανίζουν το δήμαρχο Αθηναίων να αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα για τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα και να ρίχνει γέφυρες στον κ. Γ. Σουφλιά. Παράλληλα, έντονες φήμες φέρουν τον κ. Αβραμόπουλου να βρίσκεται σε επαφή με το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπ. Βούγια και άλλους πολιτικούς".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "σενάρια επί σεναρίων επεξεργάζονται στο ηγετικό επιτελείο της Ρηγίλλης προκειμένου ν αντιμετωπίσουν τον Δ. Αβραμόπουλο. Η τελευταία δημόσια έμμεση προειδοποίηση του Κ. Καραμανλή σε συνέντευξή του στο Μέγκα (Στον Ν. Χατζηνικολάου) απεικονίζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το κλίμα ανησυχίας και εκνευρισμού που επικρατεί στις τάξεις της ΝΔ".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "είχε δεν είχε ο δήμαρχος "έβαλε" τους πάντες να αναθεωρήσουν τα πάντα και να προσπαθούν να δουν τι θα συμβεί, αν συμβεί , πότε θα συμβεί! Σε αναμονή και τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία είναι λογικό να "φοβούνται" και να βρίσκονται σε άμυνα στην περίπτωση που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποφασίσει να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ποιός φοβάται περισσότερο την ίδρυση κόμματος από τον δήμαρχο Αθηναίων; η ΝΔ, επειδή μοιραίως θα περιορισθούν οι πιθανότητές της να σχηματίση αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις προσεχείς εκλογές . 'Η το ΠΑΣΟΚ το οποίο επίσης προβλέπεται να υποστή μαζικές διαρροές, με κίνδυνο να χάση οριστικά το μονοπώλιο της εξουσίας;

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι "οι αναφορές του δημάρχου στα μελλούμενα και στην "απελευθέρωση δυνάμεων" δεν ήταν τίποτε άλλο από μια επιχείρηση ανίχνευσης αντιδράσεων. Ο κ. Αβραμόπουλος τοποθετεί τη δημιουργία του πολιτικού του φορέα μέχρι τον Οκτώβριο του 2001 και απλώς προλειαίνει το έδαφος".

    [04] "Βασιλική περιουσία

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "σκληρή γραμμή, τόσο στο πολιτικό όσο και στο καθαρά διαπραγματευτικό επίπεδο με τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ, χαράζει η κυβέρνηση. Οπως επανέλαβαν χθες οι κκ Ρέππας και Βενιζέλος η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πιστά την απόφαση του ευρωδικαστηρίου για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία, που άλλωστε είναι τελεσίδικη".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "συνεχίζουν την ανέξοδη συνθηματολογία οι κυβερνώντες σχετικά με τον "τέως" και τις προκλητικές απαιτήσεις του, ενώ την ίδια στιγμή , αρνούνται να προβούν σε ενέργειες οριστικής λύσης του ζητήματος, στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "επίθεση" στον ελληνικό λαό...διαπίστωσε η κυβέρνηση στις δηλώσεις του τέως βασιλιά. Ο κ. Ρέππας όμως εμφανίσθηκε εν συγχύσει όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ανακολουθία μεταξύ των 187 δις που αποτιμάται η περιουσία του Κωνσταντίνου και των 197 δις φόρων που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι χρωστά".

    [05] "Τρελές αγελάδες"

    Η Νέα Ελλάδα γράφει ότι "διαμάχη φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ των Αθηναίων και των Θεσσαλονικέων κρεοπωλών μετά από την απόφαση του πανελλήνιου σωματείου τους να σταματήσουν να πωλούν μοσχαρίσιο κρέας. Πάντως η όλη κατάσταση έχει επιφέρει για μια ακόμη φορά σύγχυση στους καταναλωτές, εν όψει και των Χριστουγέννων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "πανικός εξακολουθεί να υπάρξει μεταξύ των καταναλωτών μετά το πάθημα της Γερμανίας, η κυβέρνηση της οποίας διαβεβαίωνε τον γερμανικό λαό ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την βρώμη γερμανικού βοδινού κρέατος. Στη χώρα μας παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη στη Βουλή ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα ύποπτο ζώο, η κατανάλωση βοδινού, ακόμη και ντόπιου έχει πέσει κατακόρυφα".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "ελπίδα από τη Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση της νόσους των τρελών αγελάδων αλλά και της νόσου Κρόιτσφλεντ-Γιάκομπς που προσβάλλει τον άνθρωπο. Μια μέθοδος που εφαρμόζει σε πειραματικό στάδιο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σταματά την εξέλιξη και των δύο νόσων".

    [06] Απεργίες

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "ηχηρό ράπισμα δέχτηκε η κυβέρνηση από τους χιλιάδες απεργούς που συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές τα ποσοστά συμμετοχής στη χθεσινή 24ωρη πανελλαδική απεργία της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων ήταν πάνω από 70% και ήταν εντυπωσιακή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι "κυκλοφοριακό κομφούζιο επικράτησε χθες το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκαν τρεις πορείες της ΑΔΕΔΥ, του Συνδικάτου Οικοδόμων και φοιτητικών συλλόγων! Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν και οι αγρότες στη Θεσσαλία , όπου εξήγγειλαν κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι "χάος επικράτησε χθες στην πρωτεύουσα καθώς οι κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ..."μονοπάτια αναστεναγμών" για τους οδηγούς, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που έκαναν οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "αυξήσεις που αποτελούν ανοικτή κοροϊδία για τους δημοσίους υπαλλήλους οριστικοποίησε χθες η κυβέρνηση. Με πληθωρισμό να τρέχει με 4,2% , οι αυξήσεις των μισθών είναι 2,2% ενώ για τους συνταξιούχους είναι 4,5%. Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι βρίσκονται σε αναβρασμό η δε ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "δυναμική ήταν η συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος ζήτησε στην ομιλία του ριζική αλλαγή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και αναδιανομή του πλούτου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι απώλειες στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία χρόνια έχουν φθάσει το 25% και τα όρια έχουν εξαντληθεί". Προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την επόμενη περίοδο και προέβλεψε ότι οι αγώνες των εργαζομένων θα παίξουν καταλυτικό ρόλο και στις πολιτικές εξελίξεις".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ιδια πρόσωπα, ίδια πολιτική. Κυβερνητικά στελέχη διαψεύδουν τα περί ανασχηματισμού και αλλαγών στην οικονομική πολιτική".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "7 εισηγήσεις προς Σημίτη για τη Σοφοκλέους. Επί θύραις δέσμη μέτρων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μια παραίτηση, επιτέλους! ΧΑΑ: Δεν πάει άλλο, κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οχι σε πρόσκαιρα μέτρα ανάκαμψης της αγοράς. Συνάντηση Σημίτη-Παπαντωνίου σε κλίμα βαρύ και από φήμες".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Μαζικές τοποθετήσεις ξένων σε δραχμικά ομόλογα. Επενδυτική όαση η ελληνική αγορά".

    [08] Ελληνικά ομόλογα

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "Πραγματική "όαση" για τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια αποδεικνύεται η ελληνική αγορά ομολόγων, όπου - εν αντιθέσει με τη χρηματιστηριακή - παρατηρείται επιταχυνόμενη εισροή κεφαλαίων, ο τζίρος αυξάνεται και οι προοπτικές διαγράφονται ευοίωνες. Η νέα μείωση των επιτοκίων παρέμβασης, που αποφάσισε χθες η ΤτΕ, εκτιμάται ότι θα βελτιώσει περαιτέρω το ήδη θετικό κλίμα στη χρηματαγορά, προκαλώντας μεγαλύτερη ζήτηση κρατικών χρεογράφων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 29 November 2000 - 15:46:37 UTC