Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-11-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/11/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Προϋπολογισμός
  • [03] Ελληνοτουρκικά
  • [04] Χρηματιστήριο
  • [05] Νέα Δημοκρατία
  • [06] Κυπριακό
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Προϋπολογισμός

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η επίσκεψη Γιλμάζ, η κατάθεση του Προϋπολογισμού, το Κυπριακό, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας και η άνοδος στο Χρηματιστήριο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πονάνε οι φορο.. απαλλαγές! Μας κοροϊδεύουν.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προϋπολογισμός 2001: Φόροι, ακίνητα προσλήψεις...

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ρήγμα από Βενιζέλο. Ανοιχτή διαφωνία για τις ταυτότητες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φορολογικό καπέλο 250.000 δρχ για κάθε ελληνική οικογένεια. Προϋπολογισμός: επιβαρύνσεις αντί ελαφρύνσεων.

    Η ΑΥΓΗ: Κοινωνικά ελλείμματα, αριθμητικά τεχνάσματα. Πλεόνασμα κυβερνητικών διθυράμβων για τον προϋπολογισμό 2001.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκαλύπτει στην "Α" το νέο νόμο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Προβληματικός προϋπολογισμός με 879 δις περισσότερους φόρους. Η Ορθή εκτέλεσή του επαφίεται σε ευνοϊκότερες διεθνείς συγκυρίες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κοροϊδία. Αυτός είναι ο κοινωνικός προϋπολογισμός του Κ. Σημίτη. Φοροαπαλλαγή... πεντοχίλιαρο. Χαράτσι 250.000 δρχ το χρόνο.

    ΕΘΝΟΣ: Επιστρέφει 500 δις για τις θυσίες μιας 10ετίας. Ο πρώτος ευρω-προϋπολογισμός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Φούσκα το "ιστορικό" πλεόνασμα. Σε εξωπραγματικά στοιχεία στηρίζεται ο νέος προϋπολογισμός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πανηγυρίζει η Αγκυρα. Για "Βάλς Αιγαίου στον Δούναβη" μιλάνε οι Τούρκοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εξτρα φόροι 250.000 για κάθε οικογένεια. Εικονική πραγματικότητα το πλεόνασμα του νέου προϋπολογισμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Υπέρ πατρίδος η κοινωνική πολιτική. Σε 7 σελίδες η ταυτότητα του προϋπολογισμού.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σύγκρουση 3 υπουργών για τη ΔΕΗ. Χριστοδουλάκης εναντίον Παπαντωνίου και Βερελή.

    ΕΣΤΙΑ: Που πήγαν τα 5 τρις; Τα έσοδα αυξάνονται οι υπηρεσίες μειώνονται.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το "θαύμα" του προϋπολογισμού. Με...δημιουργική λογιστική και υπερέσοδα 700 δις δρχ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Προϋπολογισμός με αισιοδοξία. Κ. Σημίτης: "Απαρχή μιας νέας εποχής...".

    ΤΑ ΝΕΑ: Με 14 δώρα και πολλή...αισιοδοξία ο προϋπολογισμός.

    ΝΙΚΗ: "Κουβέντα να γίνεται" από Παπανδρέου και Τζέμ. Πρόκειται απλώς για ταξινόμηση θεμάτων...

    Νέα Ελλάδα: Δούρειος Τύπος. Η Τζαβέλλα, ο Κύρτσος και ο "βαρόνος" της ΝΔ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυναμώνει η αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Αίσχος και ντροπή! Τον προστατεύουν. Ο Γεωργιάδης του ΚΕΠΥΟ. Κλείδωσε 5 εταιρίες που συνεργάζονται με την ΑΚΕΤΕ ΑΕ.

    Η ΧΩΡΑ: Συσκότιση στην πολιτική μας ζωή. "Εξω οι κάμερες, φιμώστε τους δημοσιογράφους".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κυκλοφοριακό ρεζιλίκι. Χάος και ανοργανωσιά στους σταθμούς μετεπιβίβασης, "έμφραγμα" στο κέντρο λόγω Εγνατίας.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αλαλούμ στην Εγνατία. Μπερδεύτηκαν με στάσεις-λεωφορειολωρίδες.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Καπέλο-Σημίτη σε Ακη-Γιωργάκη. Ο πρωθυπουργός δημιουργεί άτυπο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Κατηγορούμενος" ο Πάγκαλος από το λαό της Μηχανιώνας.

    [02] Προϋπολογισμός

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ο πρώτος προϋπολογισμός της ΟΝΕ, που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου, δείχνει μεν εντυπωσιακός καθότι "πλεονασματικός", υποκρύπτει όμως σοβαρές δυσχέρειες ελέγχου των δημοσίων δαπανών και στηρίζεται σε μια άνευ προηγούμενου αύξηση των φορολογικών εσόδων, η οποία μεταδίδει κλίμα ευφορίας, αλλά δεν μπορεί να διαρκέσει επ άπειρον".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "σε πέντε άξονες χωρίζονται τα μέτρα της κυβέρνησης, που υλοποιούν τις προεκλογικές της εξαγγελίες και περιλαμβάνονται στο νέο προϋπολογισμό για την ενίσχυση των μισθωτών και των συνταξιούχων".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "στο αστρονομικό ποσό των 5 τρισεκατομμυρίων δραχμών έφθασε η αύξησις-ναι η αύξησις- της ετησίας φορολογικής επιβαρύνσεως του ελληνικού λαού, μέσα σε μια πενταετία. Αυτό προκύπτει από το νέο κρατικό προϋπολογισμό τον οποίο κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "ο προϋπολογισμός του 2001 που κατατέθηκε χθες είναι ο πρώτος σε ευρώ και ο τελευταίος σε δραχμές, είπε ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, για να το τονίσει ιδιαίτερα ότι για πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια παρουσιάζει πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Μόνο που, για να προκύψει πραγματικά ένα τέτοιο πλεόνασμα, θα πρέπει όχι μόνο να επαληθευθούν όλες οι αισιόδοξες προβλέψεις του για την οικονομία, αλλά επιπλέον η αύξηση του ΑΕΠ να είναι ακόμα μεγαλύτερη από το 5% που λέει, να φτάσει 5,6%. Αυτό δείχνουν οι αριθμοί".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά ότι "στα γνώριμα μονοπάτια της διαχείρισης των πολιτικών θεμάτων που άνοιξε με πρωτοβουλία της από το καλοκαίρι, επιχειρεί να επανέλθει η κυβέρνηση, με όχημα την κατάθεση του προϋπολογισμού, αφού το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως το νοσηρό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τις αρχές Σεπτεμβρίου, μόνο ζημιά κάνει, ακόμη και εάν η διαπλοκολογία κτυπά την πόρτα του ...κακού γείτονα. Κυβερνητικές πηγές, κάνουν λόγο για μια "φάση βραδείας ανάκαμψης" στην οποία αισιοδοξούν πως ήδη εισέρχεται η κυβέρνηση".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "δεκατέσσερα δώρα σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και φορολογούμενους δίνει ο προϋπολογισμός του 2001. Ο πρώτος προϋπολογισμός της χώρας εντός της ΟΝΕ προβλέπει πλεόνασμα 210 δις δρχ και χαρακτηρίζεται ως αισιόδοξος, αφού στηρίζεται σε σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου και της ισοτιμίας του δολαρίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της τονίζει μεταξύ άλλων ότι "ισχνές παραμένουν και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2001, που κατατέθηκε χθες, οι κοινωνικές παροχές και η κυβέρνηση αναγκάζεται να εφαρμόσει συγκρατημένη κοινωνική πολιτική, λόγω των υψηλών απαιτήσεων για την Εθνική Αμυνα. Τυπικά οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται κατά 6,2% αλλά το 2001, που θα αρχίσει η εφαρμογή του νέου εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας, θα πρέπει να διατεθεί επί πλέον ποσόν περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών".

    ΤΟ ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "με πρόσθετους φόρους 879 δις δρχ τους οποίους θα αντλήσει ο προϋπολογισμός του 2001 από επιχειρηματίες, μισθωτούς και κυρίως από την έμμεση φορολογία στα καύσιμα, η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει μέτρα κοινωνικής πολιτικής, όπως η αύξηση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ, η άνοδος της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ στις 152.000 δρχ και η χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης για θέρμανση στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες".

    [03] Ελληνοτουρκικά

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "αρνούμενη κατηγορηματικά τα περί ύπαρξης μυστικής συμφωνίας Παπανδρέου - Τζέμ για τα ΜΟΕ η κυβέρνηση, εμμένει ότι πρόκειται για μια διαδικασία ταξινόμησης των θεμάτων που αφορούν την ελληνοτουρκική προσέγγιση σε εκείνα που θα αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και σε αυτά που θα συζητηθούν σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των ΥΠΕξ. Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ωστόσο ότι πρόκειται για μια προσπάθεια των δύο πλευρών να κρατήσουν ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "μόνο για ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο δεν μίλησε χθες η κυβέρνηση, προκειμένου να κρατήσει μυστικό το περιεχόμενο των συμφωνηθέντων στη Βουδαπέστη, μεταξύ των κκ Παπανδρέου και Τζέμ. Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησαν χθες να επιβάλουν τη σιωπή για τη νέα διολίσθηση στα ελληνοτουρκικά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "ο Μεσούτ Γιλμάζ φτάνει σήμερα στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη συνάντηση του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου αλλά και για να συναντηθεί με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της χώρας μας. Φαίνεται πως τις φοβίες του για τα δάχτυλά του τις αφήνει στην Τουρκία. Εκτός αν έρχεται με ...τσίγκινο σωβρακάκι!".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συζήτηση για την υιοθέτηση και εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Μάϊο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει υποβάλει εννέα προτάσεις για ΜΟΕ, τα οποία μελετά η ελληνική πλευρά".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει το ακριβές περιεχόμενο της νέας πρωτοβουλίας που ανέλαβε να φέρει είς πέρας η ελληνική διπλωματία προχωρώντας άμεσα σε μια εφ όλης της ύλης συζήτηση εντός αλλά και εκτός των πλαισίων του ΝΑΤΟ, για το σύνολο των "διαφορών" που η Τουρκία επιμένει πως υπάρχουν στο Αιγαίο και όχι μόνο".

    [04] Χρηματιστήριο

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "με τη συνειδητή κατάκτηση των 3.885 μονάδων αντέδρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην εικόνα ευτελισμού και απαξίας που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά, πριν προλάβει το άσχημο αυτό κλίμα να παγιωθεί".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι " με αύξηση του τζίρου των συναλλαγών σημαδεύτηκε η χθεσινή μεγάλη άνοδος των τιμών στη Σοφοκλέους που έφερε το Γενικό Δείκτη στις 3.885, 49 μονάδες . Οι ενδεχόμενες ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών απ?το..."παιχνίδι στα χαμηλά" της Σοφοκλέους θα κρίνουν την πορεία της αγοράς στις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις".

    Η Νέα Ελλάδα ισχυρίζεται ότι " ορμητικά κινήθηκε χθες η Σοφοκλέους καθώς ο Γενικός Δείκτης κατάφερε καθ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης να καταγράψει σημαντικά κέρδη. Ενδιαφέροντα στοιχεία αποτέλεσαν η ομαλή αύξηση της αξίας των συναλλαγών και η κατανομή του τζίρου αναλογικά με τη δυναμική εκάστου κλάδου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι "προβληματισμός επικρατεί σύμφωνα με πληροφορίες στην ηγεσία του οικονομικού επιτελείου για τη διολίσθηση της Σοφοκλέους σε μια κρίση εμπιστοσύνης με πολλαπλές παρενέργειες για την πορεία των τιμών και την εκτέλεση του προγράμματος μετοχοποιήσεων. Αιτία είναι η διαβρωτική για το θεσμό φημολογία για σκοτεινές υποθέσεις που δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί αλλά θα οδηγηθούν, υποτίθεται , σύντομα στα δικαστήρια ή στο ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς".

    [05] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "υπό την σκιά της τελευταίας αναταραχής που δημιουργήθηκε στη ΝΔ από τις δηλώσεις Εβερτ για τις σκέψεις που είχε επί των ημερών του για τη διαγραφή Μητσοτάκη, συνεδρίασαν χθες τα κοινοβουλευτικά στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι "η λέξη "διαγραφές" φαίνεται να είναι της μόδας τον τελευταίο καιρό στη ΝΔ μαζί με την "πατροπαράδοτη" πλέον, γκρίνια. Και , μάλιστα, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο στον απλό ψηφοφόρο του κόμματος, σε όλες τις εσωκομματικές πτέρυγες και τάσεις, αντί να συζητούν για το ΠΑΣΟΚ και τη διαπλοκή, για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται και για τη στρατηγική του κόμματος από εδώ και πέρα, για το ενδεχόμενο διαγραφών συζητούν περισσότερο!".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "δίπλα δίπλα έκατσαν χθες οι Μιλτιάδης Εβερτ και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος υπό τον Κώστα Καραμανλή. Στη σκιά της πρόσφατης εσωκομματικής έντασης με αφορμή τη δήλωση του πρώην προέδρου της ΝΔ ότι είχε σκεφθεί να διαγράψει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη χθες ήταν εμφανής η διάθεση όλων των πλευρών να πέσουν οι τόνοι".

    [06] Κυπριακό

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "με συζήτηση επί της ουσίας, αλλά χωρίς την κατάθεση νέων προτάσεων άνοιξε χθες το απόγευμα στη Γενεύη -με χωριστές συναντήσεις του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς- ο νέος κύκλος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι " με πολύ λιγότερες προσδοκίες από το παρελθόν άρχισε χθες στη Γενεύη ο πέμπτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο "επένδυσε" στην υπομονή".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "με την ενεργό ανάμειξη του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος φρόντισε από την αρχή να προσδιορίσει το πλαίσιο και τις "προσδοκίες" άρχισε χτες το απόγευμα στη Γενεύη ο πέμπτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εύθραυστη η ισορροπία. Στον πρώτο προϋπολογισμό της ΟΝΕ και του ευρώ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Π. Αλεξάκης: Είσοδος μόνο με χαμηλές τιμές μετοχών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "...Ξεχρεώνουμε! Προϋπολογισμός: Κοι-νωνική πολιτική με μείωση του χρέους".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νέα φορολογικά έσοδα 870 δις. προσδοκά ο "Προϋπολογισμός της ΟΝΕ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ανοιχτό στοίχημα. Μπαίνει φρέσκο χρήμα στην αγορά. Ο πήχυς στις 4.000 μονάδες".

    [08] Προϋπολογισμός

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Σύζευξη σταθερότητας και κοινωνικού "προφίλ" επιχειρεί ο πρώτος σε ευρώ προϋπολογισμός. Πρόβλεψη για μέσο πληθωρισμό το 2001 στο 2,3%. Στόχος για ανεργία 10,4 στο 2001. Δεν θα εγκριθούν αιτήματα για αυξήσεις λόγω πετρελαίου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 2 November 2000 - 14:50:40 UTC