Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-10-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/10/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Ασφαλιστικό
  • [03] Ολυμπιάδα 2004
  • [04] Ελληνοτουρκικά
  • [05] Κυπριακό

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, το Κυπριακό και η διοργάνωση της Ολυμπιάδας 2004 είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μάθημα ήθους και αξιοπρέπειας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τρόμος για τα κρέατα! Η Ελλάδα αδυνατεί να ελέγξει τη νόσο των "τρελών αγελάδων".

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Βόμβα Δαφέρμου. Για τα "πόθεν έσχες" των πολιτικών. Αποκλειστική δήλωση στην "Α".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στόχος και ο Σταυρός μετά τις αστυνομικές ταυτότητες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μετωπική σύγκρουση Σημίτη- Καραμανλή για τα διαπλεκόμενα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Και ουρά γιατρών στο ταμείο ανεργίας! 3.500 εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα.

    ΕΘΝΟΣ: Ρύθμιση-απειλή για τα δάση που απόμειναν. Ανοίγει ο δρόμος για νομιμοποίηση αυθαιρέτων και αποχαρακτηρισμούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ξεσκίζουν τώρα και την Σημαία. Δεν σεβάστηκαν ούτε την Εθνική Επέτειο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αγκάθια για Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: υποχρεωτικά εκτός τα χρόνια της θητείας. Απόφαση - βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανατρέπει το ισχύον καθεστώς.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μαύρη παιδεία. Πανάκριβο το άριστα! Οικονομική αιμορραγία για χιλιάδες γονείς.

    ΕΣΤΙΑ: Εθνική παράκρουσις. Η Σημαία του Επους και η σημαία της συγχύσεως.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ολα τα ταμεία θα συγχωνευθούν σε 4 υπερταμεία. Συμφωνούν και τα συνδικάτα.

    Νέα Ελλάδα: Ερχεται σύγκρουση. Εργασιακό-Απασχόληση-Προϋπολογισμός.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Τι κρύβει η δισκέτα. Είναι ή δεν είναι εργολάβος;

    Η ΧΩΡΑ: Γιουσουρούμ και η ελληνική σημαία! Τρομερά και κωμικά φαινόμενα στην κοινωνία μας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 20 τρις το "μαύρο" χρήμα. Τρίτη η Ελλάδα στην Ευρώπη στο "ξέπλυμα" σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    [02] Ασφαλιστικό

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "στη δημιουργία 4 ισχυρών ασφαλιστικών ταμείων κύριας σύνταξης (από τα 23 που λειτουργούν σήμερα) συμφωνούν κυβέρνηση και εργατικά συνδικάτα. Τα ταμεία των μισθωτών εξετάζεται να ενταχθούν όλα στο ΙΚΑ, όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιστήμονες θα ενταχθούν στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, ο ΟΓΑ θα ασφαλίζει τους αγρότες και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν το δικό τους ταμείο. Αυτονομία προβλέπεται να υπάρχει για τα επικουρικά ταμεία".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ ισχυρίζεται ότι "την εβδομάδα των ...εργασιακών παθών ετοιμάζονται να ζήσουν εργαζόμενοι, εργοδότες και υπουργείο Εργασίας. Και οι τρεις πλευρές καλούνται να διαβούν τον ανηφορικό δρόμο μέχρι να καταλήξουν (αμφίβολο για πολλούς) σε συμφωνία στα εργασιακά".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "η σκληρή εισοδηματική πολιτική για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα επισφραγίζεται αύριο και επίσημα, με την κατάθεση του προϋπολογισμού του έτους 2001 στη Βουλή, χωρίς μάλιστα να έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ".

    Η Νέα Ελλάδα τονίζει ότι "ιδιαίτερα κρίσιμη για την κυβέρνηση είναι η εβδομάδα που ξεκινάει με το Οικονομικό και τα Εργασιακά να ταλαιπωρούν τον πρωθυπουργό, που έχει απέναντί του συνδικαλιστές, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Την Τετάρτη ο Γιάννος Παπαντωνίου καταθέτει στη Βουλή τον προϋπολογισμό για το 2001, ενώ την Παρασκευή ξεκινάει η Συνδιάσκεψη της κυβερνητικής παράταξης για την Απασχόληση, στην οποία ο κ. Σημίτης θα επιχειρήσει να πείσει γιατί πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα Γιαννίτση".

    "Περιθώρια συνδιαμόρφωσης των προτάσεων που μεταρρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις αφήνει ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης αναμένοντας τις κοινές προτάσεις ΓΣΕΕ-ΣΕΒ. Ομως, όπως ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ, δεν πρόκειται να αποδεχθεί "προτάσεις που να παραπέμπουν τα θέματα στις καλένδες". Ο υπουργός αποφεύγοντας να απαντήσει στο ερώτημα για το πότε θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, δήλωσε ότι "τις τελικές μας θέσεις θα τις διαμορφώσουμε στο επόμενο διάστημα με βάση τις αρχικές μας προτάσεις, τις απόψεις που έχουν εκφραστεί, και όταν θα έχει ολοκληρωθεί όλος ο κύκλος των τοποθετήσεων και συνεννοήσεων".

    [03] Ολυμπιάδα 2004

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "το τελευταίο "οχυρό" που αντιστεκόταν μέχρι σήμερα στη Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, πέφτει, με τη βοήθεια του πρωθυπουργού και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Πρόκειται για το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο δεν έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον "Αθήνα 2004".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται ότι "τι "μέλλει γενέσθαι" με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα καλούνται να αποφασίσουν σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος και η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου. Κάτω από το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί λόγω της παραίτησης του Μιχάλη Κακογιάννη από την προεδρία του ΔΣ της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, η σημερινή συνάντηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά κάποιον τρόπο τη συμμετοχή του "Αθήνα 2004" στο νέο θεσμό, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και το όνομα του αντικατάσταση του κ. Κακογιάννη".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "αποφασισμένη εμφανίζεται πλέον η κυβέρνηση- αλλά και η επιτροπή "Αθήνα 2004" - να μην αφήσει στο μέλλον ανταπάντηση οποιαδήποτε δήλωση των Αθανάτων για πιθανότητα αφαίρεσης της εντολής διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα, τη στιγμή μάλιστα που έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας, έχουν κατατεθεί νέα βελτιωμένα χρονοδιαγράμματα για την εκτέλεση των ολυμπιακών έργων και η κυβέρνηση θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την Ολυμπιάδα".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "σε "αγκάθι" της διοργανώσεως των Ολυμπιακών Αγώνων των Αθηνών εξελίσσεται η υπόθεσις των νέων ιππικών εγκαταστάσεων και της μεταφοράς του Ιπποδρόμου. Ως γνωστόν, σε εξέλιξη ευρίσκεται ο διαγωνισμός παραχωρήσεως του "ιπποδρομιακού στοιχήματος", ο οποίος ωστόσο αναμένεται να κριθή "μη ικανοποιητικός" συμφώνως προς δηλώσεις του κ. Πάγκαλου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς λίγες μέρες πριν από τον επίσημο έλεγχο της πορείας των Ολυμπιακών έργων από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ο αντιπρόεδρός της κ. Ζάκ Ρόγκ επισημαίνει ότι η ΔΟΕ έχει τη δυνατότητα να "πάρει πίσω" τους αγώνες. Στο μεταξύ, προς αποτυχία οδεύει ο διαγωνισμός για τα Ολυμπιακά έργα που αφορούν στις νέες ιππικές εγκαταστάσεις και στη μεταφορά του Ιπποδρόμου".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "τη σιγουριά ότι οι αγώνες θα γίνουν στην Αθήνα το 2004 εξέφρασε σε συνέντευξη που έδωσε στο ALTER CHANNEL ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Ζάκ Ρόγκ και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι μπορεί νομικά η ΔΟΕ να έχει το δικαίωμα να πάρει πίσω τους Αγώνες εάν η πόλη που έχει αναλάβει τη διοργάνωση δεν ανταποκρίνεται στους όρους του συμβολαίου που έχει υπογράψει, αλλά στην ουσία δεν τίθεται τέτοιο θέμα,λέγοντας χαρακτηριστικά "ας είμαστε ρεαλιστές".

    [04] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "η σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Βουδαπέστη, το ταξίδι στην Αθήνα του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης κ. Γιλμάζ στις αρχές Νοεμβρίου και η έναρξη ενός ακόμη γύρου συνομιλιών για το κυπριακό ζήτημα την Τετάρτη, συνθέτουν το πρώτο επίπεδο του διπλωματικού ενδιαφέροντος των ημερών. Σε δεύτερο επίπεδο, την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου για την οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας με πρόταση της Αθήνας προς την Αγκυρα εισηγούνται αρμόδιοι διπλωμάτες στον υπουργό Εξωτερικών κ. Παπανδρέου, προκειμένου να αναστραφεί το βαρύ κλίμα και να δοθεί η εντύπωση ότι η βλάβη που προκλήθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι ανήκεστη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "απολύτως αρνητικό για τις ελληνικές θέσεις είναι το περιεχόμενο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Κανονισμό, τη νομική βάση που συνοδεύει την εταιρική σχέση ΕΕ-Τουρκίας και ο οποίος είναι υψίστης σημασίας ως προς τις δεσμεύσεις και τους όρους που θα κληθεί να εκπληρώσει η Αγκυρα στο μέλλον, προκειμένου να ευεργετηθεί-σημαντικά μάλιστα- από τα κοινοτικά ταμεία".

    [05] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "τη συνέχιση της διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό-η οποία θα συμφωνεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας- και την ένταξη της Κύπρου αλλά και της Τουρκίας στην ΕΕ υποστηρίζουν οι δύο υποψήφιοι για τη Γερουσία στις ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και Ρίκ Λάτζιο, σε αποκλειστικές δηλώσεις τους στην κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "μερικά 24ωρα πριν την έναρξη - την Τετάρτη- του Ε' γύρου των "εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό" στη Γενεύη της Ελβετίας, επανεμφανίσθηκε στο προσκήνιο, ο μεγάλος απών ή καλύτερα ο αοράτως παρών στην υπόθεση της Μεγαλονήσου Μπίλ Κλίντον. Ο Πλανητάρχης σε αυτή τη συγκυρία που ορίζεται επίσης από την εξάντληση του προεκλογικού χρόνου στην Αμερική, σε "αυτοκριτικές" αναφορές του εξέφρασε την "απογοήτευσή" του για την αδυναμία της πολιτικής του να συμβάλει σε μεγαλύτερη πρόοδο για την επίλυση του Κυπριακού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "στην πλέον κρίσιμη φάση του εισέρχεται το Κυπριακό αυτήν την εβδομάδα, καθώς ξεκινά την Τετάρτη στη Γενεύη ο 5ος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Ο πρόεδρος Κληρίδης δηλώνει έτοιμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, ο Ραούφ Ντενκτάς αναζητά στηρίγματα στην Αγκυρα και εξακολουθεί να δηλώνει αδιάλλακτος, ενώ οι διεθνείς διαμεσολαβητές εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη δρομολόγηση ουσιαστικών εξελίξεων".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 30 October 2000 - 14:59:16 UTC