Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-10-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/10/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Ελληνοτουρκικά
  • [03] Νέα Δημοκρατία
  • [04] ΠΑΣΟΚ
  • [05] Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [06] Συνέντευξη Παπουτσή

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η στάση του ΝΑΤΟ στην προκλητική στάση των Τούρκων , η συνέχιση της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη και οι εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Κατεστημένο της διαφθοράς. Ο Καραμανλής χαρακτήρισε την κυβέρνηση από τη Λάρισα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ο βρόμικος ταμίας. Δεν θέλουν Ελληνες που να λένε "ΟΧΙ". Ο Καραμανλής κατήγγειλε ότι...σφηνώνουν τα ταμεία της διαπλοκής με το Μαξίμου.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Παραπλανούν για το Αιγαίο. Διπλό παιχνίδι Κ. Σημίτη-Γ. Παπανδρέου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αλλες 15.000 μονιμοποιήσεις στο Δημόσιο. Πρόταση νόμου της ΝΔ για μονιμοποίηση των συμβασιούχων ΔΕΚΟ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η Πόπή μας...έλειπε. Θύελλα στο ΠΑΣΟΚ για το νέο σκάνδαλο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: 15%-20% η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Στη ζυγαριά τα υπέρ και τα κατά για τα έσοδα και τον πληθωρισμό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι συμβαίνει με την κ. Πόπη. Βαριές κατηγορίες κατά της κ. Τσουκάτου.

    ΕΘΝΟΣ: Γκρίζες ζώνες και στον αέρα. Η Ελλάδα καταγγέλλει - η Τουρκία απειλεί - το ΝΑΤΟ σιωπά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εδώ ο κόσμος χάνεται και το ...κότερο χτενίζεται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βατερλό στο Αιγαίο. Επισημοποιήθηκαν οι βλέψεις της Τουρκίας σε Λήμνο - Ικαρία και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: θέμα της κυβέρνησης τα όρια ηλικίας. Συνέντευξη Α. Διαμαντοπούλου: χρειάζεται συναίνεση για το Ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τσιφτετέλι έγινε η άσκηση. Οι Τούρκοι "χόρεψαν" , εμείς αποχωρήσαμε ηρωικά.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Νέος γύρος έντασης με την Τουρκία. Αποχώρησε η Ελλάδα από την άσκηση του ΝΑΤΟ.

    ΕΣΤΙΑ: Εγγίζει Σημίτη η διαπλοκή. Ποιός είναι ο ρόλος Τσουκάτου;

    ΤΑ ΝΕΑ: Δεν κυβερνάμε μαζί με τους εφοπλιστές. Ο Χρ. Παπουτσής μιλάει στα "ΝΕΑ".

    Νέα Ελλάδα: Απολογία Μητσοτάκη. Καταλυτικό το δημοσίευμα της "ν.Ε" περί διαγραφής.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Το ζεύγος Καραμανλής στο κότερο του Βαρδή. 15 μέρες κρουαζιέρα. Τι αποφάσεις πήραν.

    Η ΧΩΡΑ: Η Ελλάδα ιδιοκτησία του Κόκκαλη. Κεραυνοί Καραμανλή κατά της κυβέρνησης και των "προυχόντων".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ζωντανεύει ο εφιάλτης. Διατέθηκε στη Γαλλία κρέας "ύποπτο" για τη νόσο των τρελών αγελάδων. Ανησυχία στην Ελλάδα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ανοιγμα σε όλους πλήν Σουφλιά. Ο Κ.Καραμανλής δειλά από τη Λάρισα.

    [02] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "αποχαιρετισμό στις αλκυονίδες μέρες των ελληνοτουρκικών σχέσεων σηματοδοτούν οι αρνητικές εξελίξεις στην άσκηση "Destined Glory" που δρομολόγησαν οι Τούρκοι στρατηγοί με θεατή το ΝΑΤΟ. Η αναγκαστική αποχώρηση της Ελλάδας από την άσκηση επαναφέρει στο προσκήνιο τα δισεπίλυτα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, τα οποία είχε θέσει προσωρινά στο ράφι η διπλωματική προσέγγιση για θέματα "χαμηλής πολιτικής" ,καθώς εκ των πραγμάτων, η Αγκυρα επανέφερε τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο".

    [03] Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "την άρση της βουλευτικής του ασυλίας, για να φτάσει η μήνυση του κ. Αντώνη Σαμαρά στο ακροατήριο και να πληροφορηθεί ο Ελληνικός Λαός την Μεγάλη Προδοσία του Αρχηγού της ΠΟΛΑΝ θα ζητήσει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκης, όπως προανήγγειλε ο ίδιος χθές την νύχτα στο "Mega". Ο πρώην πρωθυπουργός προέβλεψε ότι σύντομα ο κ. Κ. Καραμανλής θα γίνει πρωθυπουργός και έκανε νέα σκληρή επίθεση στον κ. Αντώνη Σαμαρά".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "με σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη σχέση της με οικονομικά συμφέροντα, αιχμές για τον Κ. Μητσοτάκη χωρίς να τον κατονομάζει και παραινέσεις προς όλους στο κόμμα προκειμένου να σταματήσουν οι προσωπικές διαμάχες ξεκίνησε την πορεία στο λαό από τη Λάρισα ο αρχηγός της ΝΔ Κώστας Καραμανλής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "άδοξα έληξε η απόβαση των Ελλήνων πεζοναυτών στην Τουρκία. Φεύγουν με σκυμμένα κεφάλια μετά τη διπλή ήττα της κυβέρνησης σε πολιτικό-στρατιωτικό επίπεδο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "σε "ακρωτηριασμό" των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο οδηγεί η πρωτοφανής τακτική της..."ατελέσφορης ανεκτικότητας" που ακολούθησε τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση απέναντι στην κλιμακούμενη προκλητικότητα που εκδήλωσε η Τουρκία με τη σιωπηρή ανοχή του ΝΑΤΟ".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ τονίζει ότι "ο κ. Παπανδρέου όπως ίσως και ο κ. Τζέμ, δεν θα αισθανθούν άνετα στις 30 Οκτωβρίου στη Βουδαπέστη, όπου θα βραβευτούν από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο για την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Αυτές τις ημέρες, με τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Destined Glory", η πολιτική της προσέγγισης έφτασε στα όριά της και συνάντησε για μια ακόμη φορά, τα "αρχέγονα ερωτήματα" που απασχολούν Αθήνα και Αγκυρα;

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "δεν είχαμε συμμεριστεί προ ημερών την εντύπωση που προς στιγμή δημιουργήθηκε ότι το θέμα το οποίο προκάλεσαν οι Τούρκοι με την ευκαιρία της άσκησης του ΝΑΤΟ είχε επιλυθεί οριστικά και υπέρ της χώρας μας και είχαμε επισημάνει μάλιστα και την υποχρέωση της κυβέρνησης να προβεί σε άμεσες και επί πολιτικού επιπέδου ενέργειες τόσο στον χώρο της Συμμαχίας όσο και της ΕΕ. Δυστυχώς, τα γεγονότα του παρελθόντος 48ώρου δικαίωσαν τις επιφυλάξεις μας, απέδειξαν με τον σαφέστερο δυνατό τρόπο ότι πάγιος στόχος της Αγκυρας είναι η ανατροπή του "στάτους κβό" στο Αιγαίο και επιβεβαίωσαν τους φόβους ότι καμία διαδικασία προσέγγισης με την Ευρώπη δεν είναι τελικά ικανή να πείσει την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "το χρονικό μιας προαναγγελθείσης αποχωρήσεως των ελληνικών δυνάμεων από την "Ντέστιντ Γκλόρι" ολοκληρώθηκε χθές. Με πύρινη επιστολή προς τον γγ του ΝΑΤΟ λόρδο Τζ. Ρόμπερτσον, ο Α. Τσοχατζόπουλος απαίτησε την αναστολή της άσκησης και καταδίκασε την προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας. Από την άλλη πλευρά, ο Κ. Σημίτης αποφεύγει να διαχειριστεί αυτό το μείζον θέμα, ενώ ο Γ. Α. Παπανδρέου δεν βρίσκει λόγος για ν?αλλάξει την πολιτικής της προσέγγισης!".

    ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "οξύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα θέματα της διαπλοκής έκανε χθές από τη Λάρισα ο κ. Κ. Καραμανλής. "Φωτογράφισε" κυρίως τον επιχειρηματία κ. Σωκράτη Κόκκαλη και έκανε λόγο για διαπλοκή κρατικοδίαιτων που ήρθαν από το πουθενά με την κυβέρνηση. Απάντησε επίσης στον κ. Κ. Μητσοτάκη μιλώντας για ακούσιους και εκούσιους συμμάχους της κυβέρνησης που εκπροσωπούν το χθές".

    [04] ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "ο κ. Τσουκάτος δεν είναι Σαλαλές. Είναι ο επί πενταετία στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού. Και δύσκολα θα πιστέψει κανείς ότι ο κ. Σημίτης αγνοούσε τις επαφές του με παράγοντες της διαπλοκής. Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι μάλλον ήταν ενήμερος των επαφών του "στρατηγού", ο οποίος ενδέχεται να ήταν ο "μεσολαβητής" του με αυτό που ονομάζεται "διαπλοκή".

    ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "οργισμένος μετά και τις νέες αποκαλύψεις για τη συμμετοχή της συζύγου του Θεόδωρου Τσουκάτου σε χρηματιστηριακή εταιρία, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο κυβερνών κόμμα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "στο "μάτι του κυκλώνα" βρίσκεται ο στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη Θ. Τσουκάτος, καθώς η συζύγός του Πόπη, φέρεται να μετέχει σε χρηματιστηριακή εταιρία. Το ήδη φορτισμένο για το κυβερνών κόμμα κλίμα προκαλεί έντονες ανησυχίες στο Μαξίμου, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται και νέες αποκαλύψεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "νέες διαστάσεις λαμβάνει μέρα με τη μέρα η "διαπλοκολογία" η οποία εντείνεται ανεξέλεγκτα μέσα από συντροφικά μαχαιρώματα στους κόλπους της κυβέρνησης και καθιστά τον πρωθυπουργό αμήχανο θεατή των εξελίξεων. Ο "συνήθης ύποπτος " τον τελευταίο καιρό και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θεόδωρος Τσουκάτος, βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των αποκαλύψεων μετά από το δημοσίευμα της εφημερίδας "Επενδυτής", σύμφωνα με το οποίο η σύζυγός του φέρεται να συμμετέχει σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, ως μέτοχος χρηματιστηριακής εταιρίας".

    [05] Οικουμενικός Πατριάρχης

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "τις ημέρες που η Ιμβρος έσφυζε από την έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου και παλιές θύμισες ανακίνησε η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου αλλά και εκατοντάδων Ιμβριωτών στον ιερό ναό της Παναγίας της Ιμβριώτισσας στη Σαλαμίνα. Ο αρχηγός της Ορθοδοξίας έκδηλα συγκινημένος από την παρουσία συγγενών και φίλων της αγαπημένης του γενέτειρας, συλλειτούργησε σε μια μοναδική ατμόσφαιρα".

    Η νέα Ελλάδα ισχυρίζεται ότι "η Αγκυρα αμφισβητεί την οικουμενικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάνης, στην οποία όπως πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε αυτό το ζήτημα. Σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα, που αποδεικνύει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο καλείται να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σκοινί για να διατηρήσει άσβεστη τη φλόγα της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Απευθυνόμενος στους απόφοιτους της Σχολής της Χάλκης, ο Παναγιότατος, μιλώντας από στήθους, έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική συνάντηση που είχε ο ίδιος με το νομάρχη της Κωνσταντινούπολης, λίγες μόνο ημέρες πριν πραγματοποιήσει το ταξίδι του στην Αθήνα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας, ενώ παράλληλα κάλεσε τους πιστούς να μην ξεχνούν τις χαμένες πατρίδες. Στον κατάμεστο από Ιμβριους ιερό ναό της Παναγίας της Ιμβριώτισσας στη Σαλαμίνα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος έγινε δεκτός με ιαχές και χειροκροτήματα από τους πιστούς που τον έραιναν με ροδοπέταλα, αναφέρθηκε στις αλησμόνητες πατρίδες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "είναι κοινό μυστικό ότι ο κ. Χριστόδουλος Παρασκευαϊδης που κόπτεται για το Βυζάντιο και τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας, θέλησε να είναι ιδιωτική και όχι επίσημη η επίσκεψη του οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Ελλάδα. Είναι, επίσης, κοινό μυστικό ότι ο κ. Χριστόδουλος, με χριστιανική ταπεινότητα φερόμενος, αξίωσε και πέτυχε, η πατριαρχική εκπροσώπηση στην Αθήνα να μην ονομαστεί Εξαρχία, αλλά απλώς Πατριαρχικό Γραφείο, ως να πρόκειται για κάτι ασήμαντο. Ορθώς η πολιτεία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και την ηγεσία των κομμάτων, σεβόμενη την παράδοση και το κύρος του οικουμενικού Πατριάρχη, δεν αντιμετώπισε ως ιδιωτική αλλά ουσιαστικά ως επίσημη την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου και τον ετίμησε. Καλώς έπραξε η πολιτεία και αγνόησε τις μικρότητες του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας".

    [06] Συνέντευξη Παπουτσή

    "Δεν συγκυβερνούμε με τους εφοπλιστές, τονίζει στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής και δείχνει ότι είναι οργισμένος με τους εφοπλιστές και τις απειλές. Και δηλώνει με έντονο τρόπο: τα καράβια δεν θα μείνουν δεμένα στις 27 Οκτωβρίου. Σημειώνει δε, ότι είναι λάθος να φοβούνται την απελευθέρωση. Τα ελληνικά πλοία μπορούν να κυριαρχήσουν στην ευρωπαϊκή αγορά".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 23 October 2000 - 16:06:03 UTC