Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-09-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/09/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Ναυάγιο
  • [03] Ολυμπιάδα
  • [04] Γιουγκοσλαβικό
  • [05] Καύσιμα
  • [06] Χρηματιστήριο
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Ναυάγιο

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η ναυτική τραγωδία με το "Εξπρές Σάμινα", η συνεχιζόμενη απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι εκλογές στη Γιουγκοσλαβία και οι νέες ελληνικές διακρίσεις στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το ναυάγιο της "μαγκιάς"...και τα δέκα "γιατί" που συγκλονίζουν τον κόσμο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αγνοούμενο το κράτος! Το πλήρωμα έβλεπε το μάτς και το πλοίο πήγαινε με τον παράνομο "αυτόματο".

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πνίγουν το έγκλημα. Οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κράτος - φονιάς. 64 οι νεκροί πολλοί αγνοούμενοι. Εγκληματικές παραλείψεις και τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης - εταιρίας για τη ναυτική τραγωδία.

    Η ΑΥΓΗ: Οι 63 νεκροί απαιτούν: Να μην πνιγούν οι ευθύνες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στη φυλακή τώρα οι ένοχοι του στυγερού εγκλήματος. Τραγωδία στο Αιγαίο. Θα πληρώσουν όλοι όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι 5 αιτίες της τραγωδίας. Μαρτυρίες αφηγήσεις στοιχεία και αποκαλύψεις. Τους έπνιξε ο αυτόματος πιλότος.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εγκλημα.63 νεκροί. Ελάχιστες ελπίδες για τον άγνωστο αριθμό των αγνοουμένων.

    ΕΘΝΟΣ: Οι ένοχοι. Το 34χρονο "Εξπρές Σάμινα" ταξίδευε παράνομα και σε λάθος πορεία...63 οι νεκροί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Από τις 24 Ιουνίου 1997 η "ΕΩ" είχε γράψει για το "φέρετρο". Στα σίγουρα περίμενε υγρός τάφος το "Εξπρές Σάμινα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εγκλημα με πολλούς δράστες. Παράνομα κυκλοφορούσε το Σάμινα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δολοφόνοι. Εγκληματικές ευθύνες για το πρωτοφανές ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εγκληματίες! Τυφλή πορεία στο θάνατο με αυτόματο πιλότο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ανατομία ενός εγκλήματος.

    ΕΣΤΙΑ: Συγκαλύπτουν τις ευθύνες. Ακτοπλοϊκό μονοπώλιο και κρατική διαφθορά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κακούργημα με πολλούς ενόχους. Η τραγωδία του "Εξπρές Σάμινα" αποκαλύπτει το κύκλωμα που διαβρώνει την ελληνική ακτοπλοΐα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ναυάγιο έγκλημα. Θρήνος. "Ράγισε" η καρδιά μας. Ποιοί ευθύνονται για τους 63 νεκρούς;

    ΤΑ ΝΕΑ: Κατηγορώ. Φωτογραφίες διασωθέντων του "Εξπρές Σάμινα".

    ΝΙΚΗ: Τριπλό έγκλημα. Μεγάλες ευθύνες σε πλοίαρχο, εταιρία και πολιτεία.

    Νέα Ελλάδα: Κυβέρνηση φαλκονέρα. Επνιξαν τον κόσμο. Νεκροί 62/Αγνοούμενοι 30.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εγκληματικό δίδυμο. Κυβερνητική πολιτική και εφοπλιστική ασυδοσία.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Εγκλημα! Μόνο ναύτης στο τιμόνι. Οι άλλοι έβλεπαν ποδόσφαιρο.

    Η ΧΩΡΑ: Δολοφονία εν ψυχρώ. Ακυβέρνητο το Σάμινα, γιατί καπετάνιος - πλήρωμα έβλεπαν τηλεόραση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 6 "γιατί" για δεκάδες ζωές. Η ποινική δίωξη για ενδεχόμενο δόλο ενισχύει τα ερωτηματικά για τη βύθιση του "πλωτού φέρετρου".

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΓΙΑΤΙ ΘΕΕ ΜΟΥ; "Εξπρές Σάμινα": κραυγές αγανάκτησης Από τους συγγενείς των θυμάτων του ναυαγίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εγκληματίες εκ προμελέτης. "Σαπιοκάραβο" ο κρατικός μηχανισμός-ήρωες οι ψαράδες της Πάρου και οι φαντάροι.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Γιατί, συνεχίζει να ναυαγεί η Ελλάδα;

    [02] Ναυάγιο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι "η επόμενη μέρα της μεγάλης ναυτικής τραγωδίας το πανελλήνιο βυθισμένο στο πένθος και πνιγμένο στα καταλυτικά ερωτηματικά για τον αδικαιολόγητο και άδικο χαμό τόσων συνανθρώπων μας. Ποιοι ήταν βάρδια την ώρα της συμφοράς; Μήπως το ναυάγιο οφείλεται στον γνωστό ελληνικό "ωχαδελφισμό" που προβάλλεται και σαν μαγκιά;".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται ότι "απίστευτες διαστάσεις προσέλαβε τελικά η πρωτοφανής ναυτική τραγωδία που συνέβη το βράδυ της Τρίτης ανοικτά της Πάρου, όταν το πλοίο Σάμινα προσέκρουσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε βραχονησίδες, μόλις λίγα μίλια μακριά Από την ακτή, παίρνοντας μαζί του στον υγρό τάφο δεκάδες ανθρώπους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "μια πρωτόγνωρη τραγωδία έχει βυθίσει τη χώρα στο πένθος. Το ναυάγιο του πλοίου "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" ανέδειξε, με τραγικό βέβαια τρόπο, παραλείψεις και δυσλειτουργίες, σ έναν κατεξοχήν προνομιακό για την πατρίδα μας χώρο, όπως είναι η ακτοπλοΐα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "η συνήθης επόμενη μέρα των ελληνικών τραγωδιών. θρήνος, κατηγορίες, κραυγές, αποκαλύψεις και μετά, λησμονιά. Οι μόνοι που δεν θα λησμονήσουν είναι οι άνθρωποι των αδικοχαμένων επιβατών του "Εξπρές Σάμινα". Τα "γιατί" της παράλογης ναυτικής τραγωδίας ίσως βρουν κάποιες απαντήσεις Από τους μάρτυρές της, αν και οι πιο αξιόπιστοι δεν μπορούν να μιλήσουν".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "το δημοσιογραφικό κλισέ "ανθρώπινο λάθος" είναι πολύ ανίσχυρο για να εξηγήσει την απίστευτη ναυτική τραγωδία, που συνέβη δυόμισι μόλις μίλια έξω Από το λιμάνι της Πάρου. Ούτε οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επαρκούν, ούτε οι καταγγελίες για την κατάσταση του πλοίου δικαιολογούν το ναυάγιο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "δεν έχει τόση σημασία αν η πολύνεκρη τραγωδία του πλωτού φερέτρου των Μινωϊκών Γραμμών οφείλεται σε λάθος χειρισμούς, σε τυχόν βλάβη ή ακόμη και στο τερατώδες ενδεχόμενο οι υπεύθυνοι της γέφυρας να παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο. Σημασία έχει ότι η Ελληνική ακτοπλοΐα κατήντησε σήμερα μονοπώλιο δύο εταιριών - κολοσσών, τις οποίες δεν ελέγχει ουσιαστικώς κανείς".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "δεν υπάρχει προηγούμενο ναυτικής τραγωδίας σαν αυτή που Από χθες βύθισε στην οδύνη δεκάδες οικογένειες και τη χώρα στο πένθος. Με αίτιο την εγκληματική απουσία αισθήματος ευθύνης Από τους υπεύθυνους για την ασφάλεια των επιβατών...Επαγγελματίες -υποτίθεται- που άφησαν ακυβέρνητο ένα πλοίο να πέσει στα βράχια...Και τους ταξιδιώτες ολωσδιόλου αβοήθητους να ψάχνουν αλλόφρονες στο σκοτάδι για στοιχειώδη σωστικά μέσα".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "οι 63 ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στο Αιγαίο, αναζητούν τους ενόχους της τραγωδίας. Είναι η ώρα της ανάληψης ευθυνών για το επιτελείο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, την πλοιοκτήτριας εταιρία και τη Γέφυρα του "Εξπρές Σάμινα".

    [03] Ολυμπιάδα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "απόλυτη ασφάλεια υποσχέθηκε για τους υψηλούς προσκεκλημένους της Αθήνας, που θα έρθουν το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο υπουργός Εξωτερικών που βρίσκεται στο Σίδνεϊ με την ιδιότητα του αντιπροέδρου στο Διεθνές Ιδρυμα και Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, έδωσε συνέντευξη Τύπου και "προκλήθηκε" Από δημοσιογράφους του BBC και της Wall Street Journal, αν η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των μελών της ΔΟΕ και των υπόλοιπων επισήμων κατά τη διάρκεια των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας στράφηκε κυρίως το ενδιαφέρον των ξένων δημοσιογράφων στο Σίδνεϊ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους λέγοντας "όταν η ερώτηση επαναλαμβάνεται σε τέτοιο βαθμό διευρύνει το πρόβλημα. Δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα, κάτι που αποδείχθηκε και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου το 1997. Το 2004 θα γίνουν οι πιο ασφαλείς αγώνες".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "δύο μεγάλες επιτυχίες στο Σίδνεϊ, την ημέρα που ο Ελληνισμός θρηνεί για την τραγωδία της Πάρου, αποκτούν ξεχωριστή σημασία. Το τρίτο χρυσό μετάλλιο μας χάρισε ο Μιχάλης Μουρούτσος στο τάε-κβο-ντο κερδίζοντας τον Ισπανό Εσπάρζα στον τελικά με 4-2. Η μεγάλη στιγμή για την Τασούλα Κελεσίδου ήρθε στο ΣίδνεΪ. Το αργυρό μετάλιο στη δισκοβολία είναι το επιστέγασμα της καριέρας της".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "Οι ολυμπιακοί αγώνες του ΣίδνεΪ προβάλλονται ήδη ως "ανεπανάληπτο" πρότυπο διοργάνωσης και η υπεραξία του θεσμού απειλεί και με εξωγενείς ανατροπές τα μέχρι τώρα δεδομένα του 2004. Η εμπειρία που αποκομίζουν αυτές τις ημέρες Από το Σίδνεϊ οι αρμόδιοι για τη δική μας Ολυμπιάδα προκαλεί πρόσθετες πιέσεις στο οργανωτικό σκέλος, καθώς εκτιμάται πλέον ότι απαιτείται αναβάθμιση του ρόλου και της ευθύνης της κυβέρνησης στην όλη προσπάθεια".

    [04] Γιουγκοσλαβικό

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "με κινητοποιήσεις, όπως η χθεσινοβραδινή μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημοκρατίας απάντησε η αντιπολίτευση στην ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εκλογικής επιτροπής ότι θα χρειασθεί β' γύρος μεταξύ του Κοστούνιτσα (48%) και του Μιλόσεβιτς (40%). Την ίδια στιγμή με δηλώσεις τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρ. Πρόντι, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τ. Μπλέρ , άλλοι ηγέτες δυτικών χωρών και ο ΟΑΣΕ πιέζουν ασφυκτικά ώστε ο Σλ. Μιλόσεβιτς "να παραδεχθεί την ήττα του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "ρευστή παραμένει η πολιτική κατάσταση στη γειτονική Γιουγκοσλαβία και όπως όλα δείχνουν, κανείς δεν είναι αποφασισμένος να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Ο Μιλόσεβιτς ανακοίνωσε δεύτερο γύρο εκλογών, ο Κοστούνιτσα δεν τον αποδέχεται ενώ την ίδια ώρα Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη πιέζουν τον Μιλόσεβιτς να αποδεχτεί την ήττα του".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "φοβούμενη πως είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν όσοι υποστήριζαν πως αυτή η "αναμέτρηση" δύναται να πυροδοτήσει για ακόμη μια φορά τις "σκανδάλες" στα Βαλκάνια, η Αθήνα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην πολιτική των ίσων αποστάσεων που τήρησε Από το απόγευμα της περασμένης Κυριακής".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "στο δρόμο μιας επικίνδυνης και με ευρύτερες συνέπειες αποσταθεροποίησης φαίνεται πως βαδίζει η Γιουγκοσλαβία καθώς η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει τα εκλογικά αποτελέσματα και το ΝΑΤΟ "περικυκλώνει" τη χώρα, κάνοντας "πολεμικά γυμνάσια".

    [05] Καύσιμα

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "εβδομάδα σταθερότητας θα είναι και αυτή για τις τιμές των βενζινών προκειμένου να μην διαταραχθεί η αντιπληθωριστική ψυχολογία η οποία όμως κινδυνεύει Από τα αυξανόμενα προβλήματα τροφοδοσίας της αγοράς εξαιτίας της απεργίας των φορτηγών".

    Η Νέα Ελλάδα τονίζει ότι "ζήτημα ωρών είναι πλέον να "στεγνώσει" Από καύσιμα η Αττική. ΟΙ ελλείψεις κυρίως σε αμόλυβδη αλλά και ντίζελ γίνονται όλο και πιο έντονες παρά τις προσπάθειες των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών να ανεφοδιάσουν την αγορά με δικά τους βυτιοφόρο".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η "μάχη" που δίνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με αιχμή χθες τα καύσιμα. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ Νίκος Χριστοδουλάκης πέτυχε χθες για μια ακόμη φορά το πάγωμα των τιμών της βενζίνης ως την επόμενη Τετάρτη. Οι τιμές παραμένουν καθηλωμένες στα επίπεδα της 13ης Σεπτεμβρίου, παρά την περιρρέουσα διεθνή ατμόσφαιρα, αφού παρά τις διακυμάνσεις η τιμή του brent "γυρίζει" γύρω Από τα 31 δολάρια το βαρέλι".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "ανοιχτά μέτωπα περιμένουν τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος επέστρεψε χθες βράδυ Από την Πράγα. Την πρώτη ουσιαστική υποχώρηση της κυβέρνησης έναντι των οδηγών φορτηγών, που έχουν προκαλέσει ασφυξία στην αγορά καυσίμων με την απεργία τους, προανήγγειλε χθες ο κ. Παπαντωνίου, ενώ τόνισε Από την Πράγα ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματός τους θα συνδυαστεί με την παροχή οικονομική κινήτρων Από την κυβέρνηση".

    [06] Χρηματιστήριο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "με οριακή έως ανεπαίσθητη μεταβολή έκλεισε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, με την πλειοψηφία των μετοχών να κλείνουν με απώλειες. Ωστόσο, οι τράπεζες, λειτούργησαν και πάλι σαν "μοχλός" ανόδου που απορρόφησαν σε επίπεδο δείκτη την προσφορά σε άλλους κλάδους".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "πτωτικά κινήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, αφού παρά τη σχεδόν ανεπαίσθητη πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών η πλειονότητα των μετοχών της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "η περιορισμένη ρευστότητα και το υποτονικό επενδυτικό ενδιαφέρον εξακολουθούν να ταλανίζουν τη χρηματιστηριακή αγορά που αδυνατεί να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση"

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Χωρίς δικαιολογία!Τραγικό ναυάγιο εκτός κάθε λογικής με 65 νεκρούς και αγνοούμενους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Το ναυάγιο της ακτοπλοΐας. Αλαβάνος: Παράνομο το ΣΑΜΙΝΑ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Δεν το χωράει ο νους! Στο πένθος βύθισε τη χώρα το ΣΑΜΙΝΑ ΕΞΠΡΕΣ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πως καθορίζονται οι νέες κατηγορίες για το ΧΑΑ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Εκατόμβη στα θολά νερά της ελληνικής ακτοπλοΐας. Αδιευκρίνιστα τα αίτια του ναυαγίου".

    [08] Ναυάγιο

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Ενώ οι αρχές και η Δικαιοσύνη αναζητούν τα αίτια της τραγωδίας, για άλλη μια φορά επισημάνθηκαν οι αρρυθμίες της κρατικής μηχανής. Συγχρόνως η ΕΕ εκφράζει σαφή ερωτήματα για την ασφάλεια των πλόων στην ελληνική ακτοπλοΐα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 28 September 2000 - 20:35:05 UTC