Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-08-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/08/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Παιδεία
  • [03] Εισοδηματική πολιτική
  • [04] Ελληνοτουρκικά
  • [05] Χρηματιστήριο
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Χρηματιστήριο

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ,η πορεία του Χρηματιστηρίου και η εισοδηματική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οι άριστοι των αρίστων. Πολύ ψηλά φέτος οι βάσεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οι νέοι μισθοί. Αναλυτικοί πίνακες για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αντίσταση στην οικονομική πολιτική Σημίτη. Μανιφέστο από 75 προσωπικότητες της Αριστεράς.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι μισθοί των υπαλλήλων. Τα' σπασαν ΑΔΕΔΥ-Κυβέρνηση. Τον Σεπτέμβριο οι νέες διαπραγματεύσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Μετεξεταστέος ο Ευθυμίου στα μέτρα Αρσένη. "Κατ εξαίρεση και μόνον για φέτος" η επανεξέταση για τη Β Λυκείου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέο κύμα προσλήψεων στο Δημόσιο. Δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις στις ΔΕΚΟ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Λιγότερες εξετάσεις για περισσότερη παιδεία. Τι σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για τη νέα χρονιά.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο ΟΑΕΔ κόβει τα επιδόματα σε ανέργους με εποχική απασχόληση. Πρωτοφανής εγκύκλιος ίσχυσε για 24 ώρες.

    ΕΘΝΟΣ: 6 δώρα στα Λύκεια. Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Λιμάνι αγωνίας θυμίζει ο Πειραιάς. Τι υποστηρίζουν οι Ελληνες ναυτικοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ημίμετρα για το Χρηματιστήριο. Απέφυγαν οι κυβερνώντες τις γενναίες αποφάσεις για την ανάκαμψη της Σοφοκλέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ομηρος της 17Ν η κυβέρνηση. Νέο χτύπημα περιμένει ο άνθρωπος που θα ηγηθεί της CIA αν κερδίσει ο Μπούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το 15 κλειδί για τα ΑΕΙ. Ενώ στις "δύσκολες σχολές" δεν φτάνει και το 19!

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ψηλά οι βάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι μισοί μαθητές της Γ Λυκείου με βαθμό πάνω από 15.

    ΕΣΤΙΑ: Η αποτυχία επιβραβεύεται. Αυτό "εδίδαξε" ο υπουργός Παιδείας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με βαθμό 19,1 εκτός Ιατρικής! Το "θαύμα" των αριστούχων της Γ Λυκείου και το δράμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μεταρρύθμιση στη ...μεταρρύθμιση. Μόνο για την φετινή χρονιά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Με τι βαθμό μπαίνουν οι υποψήφιοι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Στα ύψη οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές.

    ΝΙΚΗ: Ενα βήμα πίσω ο Ευθυμίου. Δεύτερη ευκαιρία για 15.000 ανεξεταστέους.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυβερνητικά πυροσβεστικά μέτρα για την Παιδεία.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Στα ύψη οι βαθμοί για τις "καλές" σχολές. Ρεκόρ επιδόσεων στη Γ Λυκείου.

    Η ΧΩΡΑ: Ο Θέμης ξέπλενε τα δισεκατομμύρια του Αρκάν! Συγκλονιστικές αποκαλύψεις της αυστριακής εφημερίδας "ΝΤΙ ΠΡΕΣΕ".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: SOS για τον τουρισμό. Απογοητευμένοι οι Ευρωπαίοι από το επίπεδο υπηρεσιών στην Ελλάδα και την ακρίβεια.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ποιοί περνούν. Εκτοξεύονται οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Απογείωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ανεβαίνει πολύ ψηλά ο πήχυς για τους αποφοίτους της Γ Λυκείου.

    [02] Παιδεία

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "ιδιαίτερο προβληματισμό στο υπουργείο Παιδείας αλλά και στην εκπαιδευτική μας κοινότητα...θα πρέπει ασφαλώς να προκαλέσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων των μαθητών της Β και Γ Λυκείου. Μετά τα ανησυχητικά υψηλά ποσοστά αποτυχίας της Β Λυκείου.. Μετά και τι απαράδεκτες από κάθε άποψη ανισότητες μεταξύ σχολείων και εκπαιδευτικών περιφερειών".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "όταν όλες οι χώρες -μηδέ και των τριτοκοσμικών εξαιρουμένων - έχουν εναποθέσει το μέλλον τους σχεδόν αποκλειστικώς στην βελτίωση της Παιδείας, στην Ελλάδα κάνουμε τα πάντα για να την υποβαθμίσουμε. Και όταν όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου καθίστανται αυστηρότερα και πιο απαιτητικά, εμείς περιορίζουμε την εξεταστέα ύλη και τον αριθμό των μαθημάτων και παρέχουμε εκ των υστέρων το δικαίωμα επανεξετάσεως στους αποτυχόντες, επειδή το ποσοστό τους ήταν υψηλό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "με βαθμολογία πάνω από 15 θα ανοίξουν φέτος οι πόρτες των ΑΕΙ για τους υποψήφιους που εγκαινιάζουν το νέο σύστημα πρόσβασης. Ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου ανακοίνωσε οτι επαναφέρει για φέτος το θεσμό των μετεξεταστέων. από του χρόνου τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων για Β και Γ Λυκείου μειώνονται από 14 σε 10".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "δέσμη αλλαγών με στόχο τη βελτίωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου. Τα μέτρα, οπως τόνισε ο ίδιος, αποσκοπούν στην ενίσχυση της διδασκαλίας μέσα στο σχολείο και τον αντίστοιχο περιορισμό του εξεταστικού χρόνου. Οι αποφάσεις του υπουργείου, που θα ισχύσουν από τη νέα σχολική χρονιά, περιλαμβάνουν τον περιορισμό των διαγωνισμών στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, τη σαφή οριοθέτηση εξ αρχής της ύλης των εξετάσεων και την αντίστοιχη μείωση των μαθημάτων σε λιγότερα από 10 έναντι 14 σήμερα".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "ρεκόρ αριστούχων ανέδειξε εφέτος η Γ' Λυκείου, τον δεύτερο μόλις χρόνο εφαρμογής του νέου εξεταστικού συστήματος, που ως μεταρρύθμιση προκάλεσε αυστηρή κριτική για τη μεγάλη...αποτυχία των μαθητών. Οπως δείχνουν τα τελικά στοιχεία των αποτελεσμάτων, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, οι μισοί μαθητές πήραν βαθμούς πάνω από το 15, ενώ περίπου το ένα τρίτο συγκέντρωσε βαθμολογίες από 18,1 έως 19,9".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "οι εκπτώσεις της μεταρρύθμισης, ο περιορισμός της ύλης και τα εύκολα θέματα στις πανελλαδικές εξετάσεις του περασμένου Ιουνίου, υπό το βάρος των μαθητικών αντιδράσεων, έφεραν το "θαύμα" στην παιδεία. την ώρα που οι μαθητές της β' Λυκείου απέτυχαν παταγωδώς σε ποσοστό 17,4%, οι απόφοιτοι της Γ' Λυκείου έγραψαν άριστα".

    [03] Εισοδηματική πολιτική

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "απέρριψε τελικά χθες η ΑΔΕΔΥ, προς έκπληξη αρκετών, την τελευταία πρόταση της κυβέρνησης για τις αυξήσεις στους μισθούς του επόμενου έτους και η όλη διαδικασία καθορισμού της μισθολογικής πολιτικής στο Δημόσιο με τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, φαίνεται ότι ναυαγεί. Αντίθετα, στον ιδιωτικό τομέα, οι υπάλληλοι παίρνουν φέτος αυξήσεις κατά 4,4%".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "οι ιδιωτικοί υπάλληλοι πέτυχαν αυξήσεις των μισθών τους κατά 4,4% για το 2000, όμως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα περιμένουν πολύ ακόμη για να μάθουν πόσο θα αυξηθούν οι αποδοχές τους, αφού κυβέρνηση και ΑΔΕΔΥ "τα έσπασαν" μετά την κυβερνητική τακτική που δυναμίτισε το νέο θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εξέλιξη που προοιωνίζεται αρνητικά αποτελέσματα και για τις ειδικές κλαδικές διαπραγματεύσεις".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "στη Διαιτησία παραπέμπεται η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας δημοσίου - ΑΔΕΔΥ, αφού χθες δεν πέρασε η κυβερνητική πρόταση. Η αρνητική απόφαση της ΑΔΕΔΥ ήταν αποτέλεσμα της απουσίας 10 συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ. Η "Ε" παρουσιάζει σήμερα τις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο, που έστειλε ο υφυπουργός Λ.Τζαννής στην ΑΔΕΔΥ. 5,2% αύξηση στις συντάξεις του Δημοσίου προτείνει ο κ. Δρυς".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "από αδιέξοδο σε αδιέξοδο οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στο Δημόσιο. Αυτή τη φορά η κρίση δεν δημιουργήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ανάμεσα στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ "τον Σεπτέμβριο θα αποφασίσει τελικά η ΑΔΕΔΥ για την πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση καθώς δεν κατέστη δυνατόν χθες οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο γενικό συμβούλιο να λάβουν συγκεκριμένη απόφαση για την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης του υπουργείου Οικονομικών για αυξήσεις στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. από τη μια οι διαφωνίες μεταξύ των μελών και από την άλλη η έλλειψη απαρτίας μετέθεσαν τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ για μετά τα μπάνια του λαού".

    [04] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "μπορεί το περιεχόμενο του τελευταίου άρθρου του τούρκου Υπουργού των Εξωτερικών στην ιταλική "La Stampa" να μην αποτελέσει την τελευταία πράξη σε σχέση με όλα όσα εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες με φόντο ή πρόσχημα την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ομως δι' αυτού του πονήματος φαίνεται πως το "ποτήρι ξεχείλισε" για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία τώρα εμφανίζεται διατεθειμένη να περάσει στην αντεπίθεση..."

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "για δεύτερη μέρα χθες η ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε προειδοποίηση προς την Αγκυρα, με αφορμή το άρθρο του Υπ. Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ που ανακινούσε θέμα μειονοτήτων στην Ελλάδα και επαναλάμβανε τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο, οτι "όσο η Τουρκία είναι προσκολλημένη στο παρελθόν της, όσο ζει με φαντασιώσεις, τόσο απομακρύνεται από τις αξίες της Ευρώπης και βλάπτει και τα δικά της συμφέροντα".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίστηκε η Αθήνα από το άρθρο του Τούρκου ΥΠΕΞ Ι. Τζέμ στην ιταλική εφημερίδα "La Stampa", στο οποίο θέτει θέμα διακρίσεων εις βάρος της "τουρκικής" μειονότητας -οπως αποκαλεί τη μουσουλμανική- εγείρει γενικότερα θέμα μειονοτήτων στην Ελλάδα και καλεί την Αθήνα να επιδείξει καλή θέληση και δημοκρατική συμπεριφορά για την αντιμετώπιση των υφισταμένων, οπως ισχυρίζεται, διμερών προβλημάτων".

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε στη χθεσινή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας στο προκλητικό άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, που δημοσιεύτηκε στην ιταλική εφημερίδα "La Stampa". Την ίδια ώρα η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, από τον υπουργό έως τον αρμόδιο γραμματέα, φαίνεται πως αντέδρασε καθυστερημένα και υποτονικά στα όσα πρωτοφανή ισχυρίζεται ο κ. Τζέμ στην ιταλική εφημερίδα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει πως "το τεντωμένο σκοινί της κατά πολιτικήν φαντασίαν -όπως αποδεικνύεται- ελληνοτουρκικής προσέγγισης έσπασε. Ενα χρόνο μετά την εγκαινίαση της "διπλωματίας των σεισμών", το παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για το σκληρό φθινόπωρο που έρχεται, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει τους απροκάλυπτους εκβιασμούς της Αγκυρας, που θέτει συγχρόνως μειονοτικό ζήτημα, διαπραγμάτευση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και αναγνώριση του ψευδοκράτους".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ για τις μειονότητες, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο, καθώς και αυτές του εκπροσώπου του υπουργείου Χουσεϊν Ντιριόζ, με τις οποίες ανεβαίνουν οι τόνοι, καθίσταται πασίδηλο οτι το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας δικαιώνει τον υπουργό εθνικής Αμυνας, ο οποίος είχε ζητήσει να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση με την Τουρκία, καθώς γνώριζε πως εξελίσσεται ενα "παιχνίδι" στο παρασκήνιο με αφερέγγυους συνομιλητές".

    [05] Χρηματιστήριο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "με ημίμετρα επιχειρεί η κυβέρνηση να συγκρατήσει τη φθίνουσα πορεία της Σοφοκλέους, αποφεύγοντας στην ουσία να λάβει τις γενναίες και αναγκαίες αποφάσεις για την ανάκαμψη του ελληνικού Χρηματιστηρίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "τρία μέτρα που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και τα οποία πρόκειται να περιληφθούν στο νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ανακοίνωσε χθες η Διοίκηση του Υπουργείου. Πρόκειται για μέτρα που αφορούν την εισαγωγή των Ανωνύμων Χρηματιστηριακών Εταιρειών (ΑΧΕ) στο ΧΑΑ αλλά και την νομιμοποίηση του λεγόμενου "αέρα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι "επιδεικτική αδιαφορία ήταν η απάντηση της Σοφοκλέους στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και αφορούν την ενίσχυση του θεσμού του ΧΑΑ και της διαφάνειας".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "σε νέους, επικίνδυνους δρόμους ωθεί η κυβέρνηση το χειμαζόμενο χρηματιστηριακό τζόγο και, ιδιαίτερα, τους "εγκλωβισμένους" μικρομετόχους από τα παραμύθια περί λαϊκού καπιταλισμού και τις υποσχέσεις για γρήγορα και μεγάλα κέρδη, νομιμοποιώντας τώρα και την αγορά με...αέρα, ενώ δίνει και φοροαπαλλαγές σε ναυτιλιακές εταιρίες, που θα ενταχθούν στο Χρηματιστήριο".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "επανάσταση φιλοδοξούν να δημιουργήσουν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, τα τρία νέα μέτρα για την αναβάθμιση των συναλλαγών στο χρηματιστήριο, που ανακοίνωσε χθες το επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Ως το σημαντικότερο από όλα αυτά κρίνεται η νομιμοποίηση του "αέρα" των χρηματιστηριακών συναλλαγών, μέσω δύο νέων θεσμικών αλλαγών (margin account και market making) οι οποίες αναμένεται να τονώσουν τη ρευστότητα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εκτεταμένες πωλήσεις των ξένων. Με βουτιά στο ΧΑΑ συνέπεσαν τα νέα μέτρα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πώς θα πάρετε δάνειο από ΑΧΕ. Το νομοσχέδιο σε 6 σελίδες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η αγορά γύρισε την πλάτη στον "αέρα". Σοφοκλέους: πτώση 1,59% συνόδευσε τη θεσμική θωράκιση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Με πτώση υποδέχτηκε το ΧΑΑ τα νέα μέτρα. Και η Ποντοπόρος ναυτιλία στο δεύτερο πακέτο".

    [07] Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι με σχετικό νομοσχέδιο γίνεται "θεσμοθέτηση του δανεισμού για την εξάλειψη του "αέρα". Αυξάνεται η ρευστότητα. Προαιρετικός ο ειδικός διαπραγματευτής. Μέσω επενδυτικών εταιριών η ποντοπόρος ναυτιλία στη Σοφοκλέους. Αυστηροί όροι για τις ΑΧΕ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 4 August 2000 - 15:56:29 UTC