Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-07-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/07/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Καύσωνας
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Ταυτότητες
  • [6] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] ΟΤΕ-ΟΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το Κυπριακό, η διαμάχη Κράτους- Εκκλησίας για τις ταυτότητες, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ο επικείμενος καύσωνας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Μήτσης): Πυρετός στην άσφαλτο. Σήμερα και αύριο οι πιο καυτές μέρες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Ρίζος): Ληστεία στη Σοφοκλέους. Η σκοτεινή δράση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μήνυμα Ολμπράιτ για την Κύπρο. Εκβιάζει Αθήνα και Λευκωσία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εγκλήματα στο Χρηματιστήριο. Το πιο μαύρο καλοκαίρι της ζεί η Σοφοκλέους.

    Η ΑΥΓΗ: Η Ελλάδα του Κουρουπητού. Η χώρα καταδικάζεται για την επικίνδυνη χωματερή στο νομό Χανίων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 3 νόμοι θωρακίζουν τη Σοφοκλέους. Τι προβλέπει το σχέδιο Θωμαδάκη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ευρωπαϊκό πρόστιμο - κόλαφος στην Ελλάδα για τις χωματερές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οργή γονέων για τις αναβαθμολογίες. Απόκλιση 10 μονάδων σε Εκθεση-Εκφραση-Νέα Ελληνικά. ΕΘΝΟΣ: Ασφυξία. Στους 42ο το θερμόμετρο και ανεβαίνει...

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Συσκέψεις με τον φόβο της ...Κομμαντατούρ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό η Σοφοκλέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο χάρτης των τροχαίων σε όλη την Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρομο-Ρεκόρ made in USA. Ασύστολα ψεύδη με στόχο την Ελλάδα για το 2004.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στο κόκκινο όλη η Ελλάδα. Τι δείχνει ο θερμικός χάρτης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    ΕΣΤΙΑ: Δεκαοκτώ μήνες για μια γραμματέα!Εξωφρενική δήλωσις Μπακούρη στο "Τάιμ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκτακτα κίνητρα υπέρ της νέας τεχνολογίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σαχάρα η Σοφοκλέους. Στους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές οι ελπίδες, οι οποίοι περιμένουν να πέσει κι άλλο ο δείκτης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μπουλντόζες για τα αυθαίρετα στις παραλίες. Ετοιμο το νομοσχέδιο

    ΝΙΚΗ: Καίγεται η Σοφοκλέους. Απαξιώνεται το Χρηματιστήριο από το επενδυτικό κοινό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αμεσα μέτρα προστασίας εργαζομένων και σεισμοπλήκτων.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Καύσωνας: Σήμερα τα δύσκολα. Νέα αύξηση της θερμοκρασίας.

    Η ΧΩΡΑ: Θερμοπληξία στη Σοφοκλέους. Κάτω από 4.000 μονάδες ο δείκτης στο Χρηματιστήριο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σκηνές ρόκ στη νομαρχία για το ωράριο των βενζινοπωλών.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η συμφωνία της Θεσσαλονίκης. Συνάντηση Δημάρχου-ΥΜΑΘ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ωρα κρίσιμων αλλαγών για τη Νέα Δημοκρατία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επί τάπητος τα ζητήματα της πόλης.

    [2] Καύσωνας

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "Συνθήκες ασφυξίας δημιουργεί η άνοδος της θερμοκρασίας στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο υδράργυρος αναμένεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, να φθάσει σήμερα τους 42 και αύριο να "σκαρφαλώσει" στους 43 βαθμούς Κελσίου. Η ζέστη θα είναι ιδιαίτερα έντονη γιατί δεν ανεβαίνουν μόνο οι μέγιστες, αλλά και οι ελάχιστες θερμοκρασίες".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι "Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών προβλέπουν οτι αύριο στις 12 το μεσημέρι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο... κόκκινο. Το θερμόμετρο στην Αθήνα θα αγγίξει τους 43 βαθμούς και σύμφωνα με το χάρτη που παρουσιάζει η εφημερίδα η θερμοκρασία θα είναι ανάλογη με αυτές στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και στο Σουδάν. Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ είναι σε επιφυλακή, ενώ οι σεισμόπληκτοι στον καταυλισμό της Πετρούπολης δροσίζονται μόνο με το λάστιχο, αναμένοντας τα κλιματιστικά της πολιτείας και στα νοσοκομεία περίπου 3.000 κρεβάτια στερούνται κλιματισμού".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "Μπορεί οι συνθήκες που δημιούργησαν οι υψηλές θερμοκρασίες να είναι δυσμενείς, ωστόσο οργανωμένη και θετική υπήρξε η αντίδρασις του κοινού με αποτέλεσμα να μειωθούν οι επιπτώσεις, τουλάχιστον σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Χθες η υψηλότερη θερμοκρασία εσημειώθη στην πρωτεύουσα όπου το θερμόμετρο έδειξε 41 βαθμούς Κελσίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "Με καμίνι μοιάζουν πλέον οι περισσότερες περιοχές της χώρας εξαιτίας της επιδρομής του καύσωνα. Η θερμοκρασία σήμερα προβλέπεται να φθάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου,κάνοντας αφόρητη την κατάσταση στα αστικά κέντρα".

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "Ενα άτυπο τελεσίγραφο, που μοιάζει με ωμό εκβιασμό, έχουν στείλει οι ΗΠΑ σε Αθήνα και Λευκωσία, ζητώντας τους να κλείσει το Κυπριακό πρόβλημα έως το φθινόπωρο, διαφορετικά θα προχωρήσουν σε αναγνώριση δυο ισότιμων κρατών".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "Στο βαρύ κλίμα των νέων μέτρων Ντενκτάς - που επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα, επεξέτεινε εν τοις πράγμασι κατά 500 μέτρα τα εδάφη των κατεχομένων - ξεκινά σήμερα ο γ' γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη. Οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της νέας προσπάθειας ήταν ηδη μειωμένες, δεδομένου οτι η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να επιδεικνύει αντιπαραγωγική συμπεριφορά".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) ισχυρίζεται ότι "Υπό το βάρος της νέας πρόκλησης Ντενκτάς στα κατεχόμενα ξενικά σήμερα στη Γενεύη ο τρίτος γύρος των συνομιλιών για το Κυπριακό, κίνηση που προκάλεσε έντονα διαβήματα διαμαρτυρίας στους διεθνείς οργανισμούς Αθήνας και Λευκωσίας, ενώ παράλληλα ξεκίνησε διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης για το Κυπριακό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "Ο τρίτος γύρος των διακοινοτικών συνομιλιών που αρχίζουν σήμερα στη Γενεύη είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των "χαμένων ευκαιριών" (αμερικανική άποψη), των αδιεξόδων (τουρκική εκδοχή), των προσπαθειών επίλυσης (κυβερνητικό σύνθημα), της σταδιακής διολίσθησης (Κυπριανού) και κατά άλλη ανάγνωση, της προϊούσας νομιμοποίησης του "Αττιλα" στη βάση μιας λύσης συνομοσπονδίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "Μέσα σε βαρύ κλίμα αρχίζει σήμερα στη Γενεύη ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, των οποίων η συνέχιση και το μέλλον είναι άγνωστα. Οι συνομιλίες επαναρχίζουν μετά τις γνωστές τουρκικές προκλήσεις στα Στροβίλια και αλλού και τα μέτρα που πήρε το κατοχικό καθεστώς εναντίον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ".

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι ``σε πλήρη απαξίωση οδηγείται πλέον το Χρηματιστήριο, που χθες έσπασε καθοδικά και το φράγμα των 4.000 μονάδων, γυρίζοντας στα επίπεδα που βρισκόταν προ ενός έτους και ακόμη χαμηλότερα όσον αφορά τον τζίρο, που μετά βίας ξεπέρασε τα 60 δις. δρχ.``.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι ``για δεύτερη φορά μέσα στο τρέχον οικονομικό έτος -η πρώτη ήταν στις 18 Απριλίου- ο γενικός δείκτης τιμών έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων. Στη χθεσινή συνεδρίαση η πτώση ήταν της τάξεως του 1,03%, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 3.978,98 μονάδες, με την καθαρή αξία των συναλλαγών να ανέρχεται μόλις στα 52 δις. δραχμές``.

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ ``το ένα μετά το άλλο σπάει τα αρνητικά ρεκόρ το Χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας τους φόβους της ``Χ``, που εδώ και ημέρες είχε επισημάνει το ενδεχόμενο της ``βουτιάς`` του Δείκτη κάτω από τις 4.000 μονάδες. Και ενώ η κραυγή αγωνίας των επενδυτών δυναμώνει, η κυβέρνηση αποποιείται των ευθυνών της, που τόσο χαρακτηριστικά επιμερίζει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι ``τινάζει στον αέρα η Σοφοκλέους τα έσοδα του προϋπολογισμού, μετά τη συνεχιζόμενη καθοδική τροχιά των τελευταίων οκτώ μηνών. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου έσπασε χθες, μετά τη νέα βουτιά το φράγμα στήριξης των 4.000 μονάδων φτάνοντας στις 3,.978,98 μονάδες, με ιδιαίτερο χαμηλό τζίρο στα 66,7 δις. δρχ.``.

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι ``η γνωστή δημοφιλέστατη εκπομπή τηλεοπτική σταθμού, που παρουσιάζει ``ζωντανά`` τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, ονομάζεται ``Σοφοκλέους Live``. Ομως, η σχεδόν διαρκής πτωτική πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, μάλλον μας επιβάλλει να παραδεχτούμε ότι η Σοφοκλέους παραπαίει, οπότε ο ... ``ταιριαστός`` τίτλος για αναλόγου περιεχομένου εκπομπές θα ήταν ``Σοφοκλέους ...Dead``, δηλαδή ``νεκρή Σοφοκλέους``!

    [5] Ταυτότητες

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι ``με κινήσεις τύπου ``μια στο καρφί και μια στο πέταλο`` η Ιεραρχία συνεχίζει το κρυφτούλι με την κυβέρνηση, στον πόλεμο των ταυτοτήτων. Ο μητροπολίτης Πειραιά Καλλίνικος προχώρησε χτες σε ανασκευή των πρόσφατων δηλώσεών του, όπου είχε κάνει λόγο για ``επικίνδυνους που υψώνουν το νανώδες ανάστημά τους``.

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ ``σε ... διακοπές μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο πηγαίνει η ένταση στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, αλλά η εκεχειρία δεν προβλέπεται να κρατήσει επ` άπειρον. Πληροφορίες του ``Κ`` αναφέρουν ότι, εκτός από το άτυπο δημοψήφισμα, η Εκκλησία διατηρεί σε κατάσταση προσωρινής ύπνωσης δύο ακόμη θέματα αιχμής``.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ``και στη Βουλή παρεμβαίνει τώρα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος! Οπως αποκάλυψε χθες, σε ένα ``πηγαδάκι`` που στήθηκε στους κήπους της κατοικίας του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, σχεδιάζει να ζητήσει (!..) να μην πραγματοποιηθεί αύριο στη Βουλή ονομαστική ψηφοφορία επί της προτάσεως νόμου της ΝΔ για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος``.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι ``από τις τουριστικές περιοχές θα ξεκινήσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το άτυπο δημοψήφισμα της Εκκλησίας για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες και ακολούθως θα διενεργηθεί στην Αθήνα, κατά πάσα πιθανότητα τον προσεχή Οκτώβριο. Η πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί για να καθορίσει τον τρόπο διενέργειας του δημοψηφίσματος, πραγματοποιείται σήμερα στη Μονή Πετράκη και θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα``.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι ``σαφής και αμετακίνητη παραμένει η θέση της κυβέρνησης στο θέμα των ταυτοτήτων. ``Δεν κάνουμε πίσω γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε παραχάραξη της Δημοκρατίας`` δήλωσε χθες ρητά η υπουργός Εσωτερικών κ. Βάσω Παπανδρέου καταψηφίζοντας την πρόταση νόμου της ΝΔ για προαιρετική αναγραφή, η οποία εξετάστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι ``ιστορική χειραψία και χαμόγελα... ευγενείας αντάλλαξαν χθες βράδυ μπροστά στις κάμερες των καναλιών, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταθόπουλο, κατά τη διάρκεια της μεγάλης δεξίωσης της εν Αθήναις αμερικανικής πρεσβείας, με την ευκαιρία της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Στο μεταξύ, σκληρή επίθεση κατά του προέδρου της ``Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων`` κ. Κώστα Δαφέρμου εξαπέλυσε χθες από το ραδιοφωνικό σταθμό Εκκλησίας, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη κράτησαν χθες χαμηλούς ... τόννους``.

    [6] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι ``περικοπές και αναπροσαρμογή στη διδακτέα ύλη βασικών μαθημάτων και των τριών τάξεων του Λυκείου εισηγείται το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προς το υπουργείο Παιδείας για την ερχόμενη σχολική χρονιά (2000-2001). Ας σημειωθεί ότι ο υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου είναι εκείνος που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τον καθορισμό της ύλης, ενώ όπως έχει ήδη ανακοινώσει, από εφέτος η διδακτέα με την εξεταστέα ύλη θα ταυτίζονται``.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ``άλλο ένα πρόβλημα προστέθηκε σε εκείνα που στοιχειώνουν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αυτό του εκπληκτικού ποσοστού αναβαθμολογήσεων των γραπτών των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που ξεπερνά το 50% για ορισμένα μαθήματα. Οι βαθμολογικές αποκλίσεις έφτασαν έως και τις 10 μονάδες, με αναγωγή στην 20βαθμη κλίμακα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφηκε στη Νέα Ελληνική Γλώσσα - Εκφραση - Εκθεση και τα ερωτήματα που διατυπώνονται αφορούν τις ευθύνες, τα μεγάλα λάθη και τις παραλείψεις που το εξέθρεψαν``.

    [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πιέσεις για... καθαρές λύσεις. Συνεχίζεται η μιζέρια στη Σοφοκλέους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ζητείται νέο σημείο στήριξης. Εσπασε το φράγμα των 4.000 μονάδων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σε ιδιώτες άλλο 15% του ΟΤΕ και 51% της ΟΑ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αισιόδοξα δημοσιονομικά μηνύματα από τρία μέτωπα. Πληθωρισμός, δημόσια έσοδα και βιομηχανική παραγωγή".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Πριονίζουν την αγορά. Αναπόφευκτες πιέσεις στα χαρτιά του δείκτη".

    [8] ΟΤΕ-ΟΑ

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Η νέα φιλοσοφία που διέπει την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των ΔΕΚΟ επιβεβαιώνεται σήμερα με την απόφαση των αρμοδίων υπουργών για πώληση του 51% της Ολυμπιακής και επιπλέον ποσοστού 15% του ΟΤΕ. Η απόφαση θεωρείται ειλημμένη και αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες να ανακοινωθεί μετά τη σημερινή σύσκεψη των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου και Μεταφορών, Χρίστου Βερελή".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 5 July 2000 - 14:59:42 UTC