Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-06-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/06/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΟΝΕ
  • [3] Ταυτότητες
  • [4] Τρομοκρατία
  • [5] Νέα Δημοκρατία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η διαμάχη Κράτους - Εκκλησίας για τις ταυτότητες, τα εσωκομματικά της ΝΔ και η τρομοκρατία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Με το κλειδί στο ...χέρι! Οριστικά η Ελλάδα στην ΟΝΕ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 6.000.000 υπογραφές κλονίζουν τον Σημίτη. Ο Χριστόδουλος ξεσηκώνει τους Ελληνες.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εκβιασμός με τους Εξοπλισμούς. Αμερικανοί, Βρετανοί πιέζουν μέσω τρομοκρατίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 7.400 διορισμοί στο δημόσιο. Συνεχίζεται το μπαράζ των προσλήψεων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Θρίαμβος Σημίτη η ένταξή μας στην ΟΝΕ. Αναβαθμίζεται διεθνώς η χώρα και η Οικονομία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η νέα εποχή για την Ελλάδα: τα υπέρ και τα κατά της ΟΝΕ. Η δραχμή έφθασε στο αίσιον τέλος της, το ευρώ υπόσχεται νέα βήματα προόδου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αρχίζουν τα δύσκολα. Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα η ένταξη στην ΟΝΕ.

    ΕΘΝΟΣ: Ιστορικές αλλαγές. Η Ελλάδα στο "κλάμπ" των ισχυρών του κόσμου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χριστόδουλε βαρύ σταυρό φορτώθηκες και είναι σκοτάδι γύρω! Σε ταφική σιωπή ο Πνευματικός και Οικονομικός κόσμος του τόπου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στο κλάμπ των ισχυρών. Μετ' επαίνων η είσοδος στη ζώνη του Ευρώ από πρωθυπουργούς και υπουργούς της ΕΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις 12.620 νέες θέσεις στο δημόσιο. Οι 7.654 με σύμβαση εως ένα χρόνο στους δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΝΕ Α εποχή. Η Ελλάδα φοράει από χθές τη φανέλα του ΕΥΡΩ με το Να 12.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: ΤΑ 4 αγκάθια μετά την ΟΝΕ. Πανηγυρική είσοδος-νέα προβλήματα μπροστά.

    ΕΣΤΙΑ: Αναμφισβήτητη εθνική επιτυχία. Η ομόφωνη απόφασις εντάξεως στην ΟΝΕ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τι αλλάζει στη ζωή μας με το Ευρώ. Οδηγός για φόρους, μισθούς, δάνεια, καταθέσεις.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Δύο ηγέτες...στο ίδιο κόμμα! Η ΝΔ πίσω από το συλλαλητήριο.

    Η ΧΩΡΑ: Συν και πλήν για τη Σοφοκλέους. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους Ελληνες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το επόμενο "στοίχημα". Ο Κ. Σημίτης προσβλέπει στην πραγματική σύγκλιση και στην κοινωνική συνοχή.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εντός ΟΝΕ με 4 όρους. Από χθές η Ελλάδα 12ο μέλος - δραστικές παρεμβάσεις ζητά η ΕΕ.

    [2] ΟΝΕ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "η Ελλάδα έγραψε χθές μια νέα σελίδα στην πολιτικοοικονομική της Ιστορία, με την ένταξή της στη νομισματική ζώνη του ευρώ, που υπεγράφη πανηγυρικά στη Φέϊρα της Πορτογαλίας. Στην ίδια σύνοδο οι "15" αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πολιτική ενοποίηση της ΕΕ ,πριν από τη διεύρυνσή της".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "η χθεσινή ομόφωνη απόφασις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ συνιστά αναμφισβήτητη εθνική επιτυχία. Και παρά τις καθυστερήσεις, τις παλινδρομήσεις, τις παραλείψεις και τα λάθη της κυβερνήσεως Σημίτη, όλοι οι Ελληνες οφείλουμε να εγγράψουμε την επιτυχία αυτή στο ενεργητικό της".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "με ένα θερμό χειροκρότημα οι 14 εταίροι του Κώστα Σημίτη υποδέχθηκαν την ιστορική για τη χώρα μας απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τόσο κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της Φέϊρα όσο και σε δηλώσεις του στη συνέχεια, έδωσε έμφαση σε δύο στοιχεία: στο ότι η ένταξη στην ΟΝΕ έγινε δυνατή χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού "γιατί αποδέχθηκε περιοριστικές πολιτικές με κόστος στο εισόδημά του και στο επίπεδο ζωής του". Και στη βούληση της κυβέρνησής του "να κατανείμουμε τα οφέλη της ανάπτυξης όσο το δυνατόν ευρύτερα", καθώς "η κοινωνική συνοχή και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού αποτελούν πρωταρχικό μας στόχο".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο ανοίγει για την Ελλάδα με την ένταξή της στην ΟΝΕ και κατ' επέκταση, στο κλάμπ των ισχυρών του κόσμου. Συνεπάγεται πτώση των επιτοκίων, αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου, νομισματική σταθερότητα, ενίσχυση του τουρισμού. Δημιουργούνται συνθήκες για ταχύτερη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, το οποίο θα συγκλίνει με εκείνο των ανεπτυγμένων χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά".

    [3] Ταυτότητες

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "τον "πύρινο" λόγο που θα απευθύνει αύριο στις 7 το βράδυ από την εξέδρα που στήνεται στην πλατεία Συντάγματος προς τους πιστούς, ετοιμάζει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ο Μακαριότατος σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται ο λόγος του να είναι καυστικός μεν χωρίς ωστόσο να αφήνει πολλές αιχμές για την κυβέρνηση. Επίσης θα ζητήσει από το πλήρωμα της Εκκλησίας να βρίσκεται σε ετοιμότητα για τις επόμενες κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει οτι "επί ποδός πολέμου λοιπόν η ιεραρχία για τον μεγάλο στόχο: να συγκεντρώσουν 700 χιλιάδες κόσμο αύριο στην πλατεία Συντάγματος. Ο έχων το γενικό πρόσταγμα Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ (ο οποίος διαδέχτηκε τον Ανθιμο σε ρόλο συγκεντρωσιάρχη) κάνει λόγο για 2.000 πούλμαν, που θα φτάσουν στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα. Δηλαδή, περίπου 60 χιλιάδες πιστοί".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ,"πανστρατιά κήρυξε η Εκκλησία για τη λαοσύναξη που συγκαλεί αύριο το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας. Καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου οι κληρικοί με κηρύγματά τους καλούσαν τους πιστούς να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, ενώ στα διόδια Ελευσίνας και Σχηματαρίου φοιτητές - μέλη κατηχητικών σχολείων μοίραζαν ανακοινώσεις της Συνόδου, μέσα από τις οποίες ενημερώνονταν οι πιστοί για το θέμα των ταυτοτήτων καθώς και την αποθρησκευτικοποίηση, όπως τη χαρακτηρίζει η Εκκλησία, της ελληνικής κοινωνίας".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει οτι "στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ επικρατεί πυρετός εν όψει του αυριανού συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος. Κάποιοι εισηγούνται να μην προκαλέσουν με δηλώσεις τους πιστούς. Ο πρωθυπουργός μίλησε για "φετίχ" της παράδοσης. Ο Αρχιεπίσκοπος του διεμήνυσε οτι ουδείς τα βάζει με την Εκκλησία και προειδοποίησε οτι ο λαός δεν διαπραγματεύεται τα εθνικά δίκαια".

    [4] Τρομοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι " απόφαση των "15" για κοινή δράση κατά της τρομοκρατίας επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της Φέϊρα στην Πορτογαλία. Μετά από συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον Τ. Μπλέρ και του Γ. Παπανδρέου με τον Βρετανό ομόλογό του Ρ. Κούκ, η ελληνική πλευρά ετοίμασε κείμενο το οποίο ζητεί να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά οτι "στον ασφυκτικό κλοιό της αμερικανικής τρομο-πίεσης παραμένει εγκλωβισμένη η κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να αποδέχεται εντέλει την υπογραφή μνημονίου αστυνομικής συνεργασίας με την υπερδύναμη. Οι όροι συνεργασίας του μνημονίου, βέβαια δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τα συμβαλλόμενα μέρη και δεδομένης της διάστασης απόψεων σε θέματα τρομοκρατία μεταξύ των δύο χωρών κυρίως στα ζητήματα νομοθετικής αντιμετώπισης του προβλήματος, δεν αναμένεται να αλλάξει θεαματικά το οποίο της μέχρι σήμερα άτυπης συνεργασίας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "θέμα που αφορά και την ΕΕ με ο,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά στις ευθύνες της Ελλάδας για την αντιμετώπισή της είναι πλέον το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Σημειώνεται οτι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Φέϊρα θα γίνεται αναφορά στην τρομοκρατία, με αφορμή τη δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην Ελλάδα. Είναι προφανές οτι η ΕΕ στο εξής θα παρακολουθεί, θα μπορεί να παρεμβαίνει, να συνεργάζεται, αλλά και να πιέζει την Ελλάδα στο θέμα αυτό".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "σήμερα, Τρίτη στο Σόσλμπερι της Βρετανίας, κηδεύεται παρουσία του Ελληνα ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου που εκπροσωπεί την Αθήνα, ο Ταξίαρχος Σώντερς, που εκτελέσθηκε από τη 17Ν. Ταυτόχρονα αφ?ενός εντείνονται οι αμερικανικές πιέσεις για "βελτίωση" του λεγόμενου "μνημονίου αστυνομικής" συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ ώστε να μπορεί να υπογραφεί δίκην ουσιαστικού "αντιτρομοκρατικού" πρωτοκόλλου σε υπουργικό επίπεδο, ενώ από την άλλη πλευρά, στην Φέϊρα όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ υπάρχουν άλλες διεργασίες συνεργασίας, κατ?αρχήν σε ένα άτυπο ελληνοβρετανικό άξονα, αλλά κατ?επέκταση, σε πανευρωπαϊκό πάνω στο ίδιο αντικείμενο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει οτι "σε δύσκολη θέση βρέθηκε ο Κ. Σημίτης στη Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο όταν του ετέθη από τη Βρετανία το θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Ο κ. Σημίτης εξέφρασε τη λύπη του και προσπάθησε να απαντήσει στον ομόλογό του με τα γνωστά ευχολόγια περί πάταξης. Τελικώς αναγκάστηκε να αποδεχτεί ειδική παράγραφο περί τρομοκρατίας στο τελικό ανακοινωθέν και να ζητήσει επισήμως από την ΕΕ συνδρομή για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της τρομοκρατίας".

    [5] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει οτι "τη μετακίνηση του Αρη Σπηλιωτόπουλου σε άλλο τομέα δράσης πρόκειται να εντάξει ο πρόεδρος της ΝΔ ,στο πλαίσιο των γενικότερων οργανωτικών αλλαγών και στη μελλούμενη αναδιάρθρωση του κόμματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "στον αστερισμό των πολυσυζητημένων οργανωτικών αλλαγών το επόμενο διάστημα, τίθεται, πλέον, η ΝΔ μετά το Εκτακτο Συνέδριο από το οποίο ο Κ. Καραμανλής βγήκε ενισχυμένος υποσχόμενος όμως διάλογο και συλλογικότητα στα όργανα του κόμματος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα σε ριζικές αλλαγές που αφορούν στις αρμοδιότητες της ηγετικής ομάδας αλλά και το σύνολο της οργανωτικής δομής του κόμματος, είναι ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των οριστικών του αποφάσεων, ίσως και πριν από το τέλος του μήνα, καθώς θεωρεί οτι η παράταση αυτής της εκκρεμότητας βλάπτει το κόμμα".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι οργανωτικές αλλαγές που ετοιμάζει ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Η ριζική αναδιαμόρφωση του εσωκομματικού τοπίου και η κινητροδότηση όλων των βουλευτών για την παραγωγή κομματική και αντιπολιτευτικού έργου είναι η στόχευση του προέδρου του κόμματος και των επιτελών του".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 20 June 2000 - 19:03:58 UTC