Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-05-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/05/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ταυτότητες
  • [3] Ολυμπιάδα
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Ελληνική οικονομία
  • [6] Νέα Δημοκρατία
  • [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] ΔΕΚΟ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η διαμάχη κράτους - Εκκλησίας για τις νέες ταυτότητες, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, η προετοιμασία για την Ολυμπιάδα του 2004, η ελληνική οικονομία, η ένταξη στην ΟΝΕ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2004: Αγωνία. Χάνουμε το τρένο;

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στη φυλακή ο δασάρχης. Η Δικαιοσύνη σαρώνει τώρα τους μεγαλόσχημους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τι "χαρτί" κρατάει ο Χριστόδουλος. Μέχρις εσχάτων η σύγκρουση με τον Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σφαγή σε Μαθηματικά-Χημεία. Κάτω από τη βάση ακόμη και αριστούχοι. Εδωσαν θέμα που δεν διδάχθηκαν οι μαθητές!

    Η ΑΥΓΗ: από την Ελλάδα...φύτρωσε στις Βρυξέλλες. Μεταλλαγμένο βαμβάκι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Επιδότηση ενοικίου για 30.000 δικαιούχους. από αύριο οι αιτήσεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κλείδωσε χθες η δραχμή. Ουσιαστική ένταξη στην ΟΝΕ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μαθηματικά "εκτός ύλης". Σφαγή χθες στις Γενικές Εξετάσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    ΕΘΝΟΣ: Ανένδοτος υπέρ...Αρη. Ο αρχηγός "πήρε πάνω του" το θέμα Σπηλιωτόπουλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Νέα τρομορουκέτα μας ετοιμάζουν οι ΗΠΑ. Δεύτερη και χειρότερη έκθεση μας στέλνει η Ουάσιγκτον.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πρώτο ράπισμα στον Γιωργάκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι νέοι μισθοί για στρατιωτικούς-ιδιωτικούς υπαλλήλους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σταυροφόροι του πεζοδρομίου. Πιστοί παραεκκλησιαστικών εγκαινιάζουν τον ανένδοτο του φανατισμού.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μήπως ζούμε σ' άλλη χώρα; Δημ.υπάλληλοι: προσφέρουμε άριστες υπηρεσίες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τώρα ανακαλύπτουν το κόστος του 2004. Μόνο η ασφάλεια απαιτεί 150 δις και 50.000 αστυνομικούς(!)

    Ο ΛΟΓΟΣ: Και Ευρωπαίοι και Ελληνες. Η Ευρώπη στηρίζεται σε ιδανικά και αξίες, που είχε η χώρα μας ανέκαθεν.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σε αδιέξοδο η Ιεραρχία για τις ταυτότητες. Επιφυλακτικότητα και στη Νέα Δημοκρατία.

    ΝΙΚΗ: Γκλάσνοστ στο "2004". Η διοργάνωση της Ολυμπιάδας απαιτεί συναίνεση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σκηνικό ΝΑΤΟϊκής κατοχής στην Πελοπόννησο.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Αγωγή στο "Καρφί"! ετοιμάζει ο Αρης. Νέα απόπειρα φίμωσης.

    Η ΧΩΡΑ: Καραμανλής: Είμαι ο στόχος της λάσπης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δυνάστης το Δημόσιο. Το 56,8% των πολιτών εκνευρίζεται από τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σαρώστε τώρα τη διαφθορά! Ερευνα-καθρέπτης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Διαφθορά-συναλλαγή βουλιάζουν το δημόσιο. Ερευνα-σόκ:1 στους 2 Ελληνες κατηγορεί τις δημ. υπηρεσίες.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ευρωπαίοι ή Ελληνες. Ανύπαρκτο το δίλημμα υποστηρίζει ο Σημίτης.

    [2] Ταυτότητες

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "σε αδιέξοδο έχει περιέλθει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Πολλοί ιεράρχες φοβούνται ότι όσο περνάει ο καιρός υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εγκλωβιστεί η Εκκλησία στη σκληρή γραμμή, συρόμενη τελικά πίσω από παραεκκλησιαστικές οργανώσεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "έντονο παρασκήνιο φαίνεται πως επικρατεί γύρω από το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών και τη διαμάχη που ανέκυψε μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης. Η επίσημη Εκκλησία συνεχίζει τις λεκτικές αντιδράσεις της, και αφήνει να εννοηθεί ότι θα "βγάλει τους πιστούς στους δρόμους", αλλά ταυτόχρονα δίνει την εντύπωση ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά ότι "η γραμμή των χαμηλών τόνων που ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση στο θέμα των ταυτοτήτων είχε δύο φανερά αποτελέσματα: αφενός δεν πυροδότησε το κλίμα και αφετέρου μετέθεσε στους "σκληρούς" της Εκκλησίας την πρωτοβουλία για τη χάραξη τακτικής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "σχέδια διατήρησης χαμηλών τόνων και παράλληλης προπαγάνδας κατά της Εκκλησίας, με την προβολή των εκδηλώσεων μερίδας φανατικών, εφαρμόζει η κυβέρνηση, με στόχο να ανατρέψει το κλίμα που δημιουργήθηκε σε βάρος της, λόγω του θέματος των ταυτοτήτων".

    [3] Ολυμπιάδα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "ο τρόπος με τον οποίο χειρίσθηκε εξ αρχής η κυβέρνηση την υπόθεση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ήταν καταφανώς και πρόχειρος και λανθασμένος. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί οτι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια σφαλμάτων και υστερόβουλων παιγνίων. Η Ολυμπιάδα του 2004 είναι εθνική υπόθεση και ο ελληνικός λαός δεν θα συγχωρήσει σε κανέναν αποτυχίες και εξευτελισμούς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι "στην "κόψη του ξυραφιού" βρίσκεται πλέον η Ολυμπιάδα του 2004, καθώς η κυβέρνηση και οι επιτροπές που ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει δημιουργήσει, κινούνται με ταχύτητα..."σαλιγκαριού". Η αγωνία είναι διάχυτη στο πολιτικό σκηνικό για το αν η χώρα μας θα προλάβει να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και αυτό έγινε ορατό στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή, όπου παρουσία του αδύναμου να απαντήσει, Θ. Πάγκαλου, οι βουλευτές όλων των κομμάτων εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους, καταθέτοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, η Ολυμπιάδα του 2004 βρίσκεται στον "αέρα".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "περίπου 50.000 αστυνομικοί και εξοπλισμός ύψους 150 δις δρχ συνθέτουν την επιχείρηση ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται ίσως για το δεύτερο σε έκταση έργο της διοργάνωσης, που προκαλεί από τώρα πονοκέφαλο στις αρχές, καθώς απαιτεί άριστη προετοιμασία και ιδιαίτερη προσοχή. Μια πρώτη προσέγγιση του θέματος έγινε στη χθεσινή συνάντηση του κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη με την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου και συμφωνήθηκε η κατάρτιση ενός προσχεδίου ασφάλειας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "η τελευταία αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση θα παιχτεί σήμερα κατά τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με αντικείμενο το πολύκροτο θέμα της Ολυμπιάδας του 2004. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα τονίσει στην ομιλία του ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν προβλήματα στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων, για ικανοποίηση "διαπλεκομένων συμφερόντων" και για τις απευθείας αναθέσεις".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "το αίτημα για διαφάνεια στην υπόθεση της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αναδεικνύεται σε κυρίαρχο τόσο στη Βουλή, όπου ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί σήμερα η συζήτηση επί του σχετικού νομοσχεδίου που κατέθεσε ο κ. Πάγκαλος όσο και στην ελληνική κοινωνία".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "εμμονή στην υλοποίηση των "Μέτρων Καλής Γειτονίας με την Τουρκία και τη σύσταση της κοινής επιτροπής των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας για την εξέταση και διεύρυνση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "ακόμα και μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να γεφυρώνεται το άσμα μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας. Η διάσταση απόψεων μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Ακη Τσοχατζόπουλου βγήκε στην επιφάνεια με αφορμή τη συζήτηση για τη σύσταση μικτής επιτροπής διπλωματών και στρατιωτικών, η οποία θα αναλάμβανε να εξετάσει τα θέματα που σχετίζονται με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "ολοταχώς προχωρεί η ελληνική κυβέρνηση στην διεύρυνση της "ημερήσιας διατάξεως" της προσεγγίσεως με την Τουρκία, και οι διαφωνίες που έχουν προκύψει μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών έχουν, καθώς όλα δείχνουν "διαδικαστικό" και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας προσπαθούν με θερμούς εναγκαλισμούς και φιλιά να προαγάγουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ομως, η Αγκυρα ετοιμάζεται να θέσει ζήτημα "τουρκικού πληθυσμού στη Δυτική Θράκη".

    "Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρίς, ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ δικαιώθηκε πανηγυρικά για τους έντονους κραδασμούς στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι ξεκίνησαν από την προσωπική πολιτική του κ. Παπανδρέου στα ελληνοτουρκικά και κορυφώθηκαν με τη δημόσια διαφοροποίηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας κυρίως σε ότι αφορά τη σύσταση πολιτικοστρατιωτικής επιτροπής".

    [5] Ελληνική οικονομία

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "με μια κίνηση η οποία ερμηνεύεται ως δήλωση εμπιστοσύνης για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε χθες να ανακοινώσει (κατά είκοσι ημέρες ενωρίτερα) την αρχικώς συμφωνηθείσα κεντρική ισοτιμία με την οποία θα ενταχθεί η δραχμή στο ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2001 (340,75 δρχ ανά ευρώ). Η πρωτοβουλία των Βρυξελλών μετατρέπει σε τυπική διαδικασία την επίσημη αποδοχή της ένταξης της Ελλάδος στην ΟΝΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 19ης και 20ης Ιουνίου στη Φέιρα της Πορτογαλίας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά ότι "μπορεί να υπολείπονται 20 μέρες μέχρι να ενταχθεί επισήμως η Ελλάδα στον ΟΝΕ (19-20 Ιουνίου στη Φέιρα της Πορτογαλίας από τους αρχηγούς κρατών των "15") αλλά η Κομισιόν ετοιμάζεται ήδη διαδικαστικά και γραφειοκρατικά. χθες υιοθέτησε τρεις τροποποιήσεις σε υφιστάμενους κανονισμούς προκειμένου να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα στην εφαρμογή τους μετά τις 20 Ιουνίου".`

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων στην ελληνική οικονομία λόγω πτώσης των επιτοκίων επισημαίνει ο ΟΟΣΑ και συνιστά ακόμη πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προβλέπει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά ελαφρά μόνον κάμψη της ανεργίας".

    [6] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "εντείνεται το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία, μια ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Την ίδια ώρα στελέχη της ΝΔ συνεχίζουν να τηρούν σαφείς αποστάσεις από την αγωγή του Αρη Σπηλιωτόπουλου προς τον Ρ/Σ ΦΛΑΣ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ευθεία επίθεση εναντίον του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη έκανε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, αξιώνοντας από τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος να στηρίξουν τον εκπρόσωπο Αρ. Σπηλιωτόπουλο, στις εναντίον του επιθέσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "βλέπει φαντάσματα ο Πρόεδρος ή υπάρχει μια ολόκληρη συνωμοσία εναντίον του; Με αυτό το βασανιστικό ερώτημα ζει τις τελευταίες ημέρες ένα ολόκληρο κόμμα η ΝΔ.Ο κ. Καραμανλής χθες αφενός απαίτησε και επέβαλε την στήριξη του Αρη Σπηλιωτόπουλου από τους τομεάρχες του, αφετέρου φωτογράφισε τον Σωκράτη Κόκκαλη ως τον μεγαλοεπιχειρηματία που θέλει να "λασπώσει" το όνομα και την ιδιότητά του".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "υπό την πλήρη προστασία του πήρε τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματός του ο Κώστας Καραμανλής. Κήρυξε έτσι έναν ανένδοτο υπέρ του ..Αρη Σπηλιωτόπουλου αν και πολλά στελέχη της ΝΔ είναι απρόθυμα να ακολουθήσουν. Φωτογράφισε ως αντίπαλο τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη".

    [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ανοίγει ο δρόμος για ΟΤΕ. Μέχρι τέλους του 2000 θα έχει εγκατασταθεί ο στρατηγικός σύμμαχος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σύμμαχοι σε ΟΤΕ, ΟΑ και Εμπορική. Νέα σελίδα στις ΔΕΚΟ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σε ιδιώτες το 51% των μετοχών του ΟΤΕ. Παπαντωνίου: Και στρατηγικός επενδυτής και έλεγχος από το δημόσιο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στις 340,75 ανά ευρώ το κλείδωμα της δραχμής. Νωρίτερα από την πρωτοχρονιά του 2001".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ανοδο στη Σοφοκλέους "δείχνουν" οι διεθνείς αγορές. Θεαματική ανάκαμψη σε Ευρώπη - ΗΠΑ".

    [8] ΔΕΚΟ

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Ανατέθηκε σε δυο διεθνείς οίκους η επιλογή του στρατηγικού εταίρου στον ΟΤΕ. Την Παρασκευή κρίσιμες επαφές με εκπροσώπους της British για την Ολυμπιακή. Κλείνει η συμφωνία με την Credit Agricole για την Εμπορική".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 31 May 2000 - 14:14:02 UTC